Trzeba jednak zachować umiar w stosowaniu. Zbyt duża ilość może spowodować, że ciasto będzie mało niemiły piekący smak. Sposoby jak uratować ciasto kruche: jeśli zostały połączone wszystkie składniki, a mimo to w przygotowanym cieście są wyczuwalne grudki, wystarczy wlać do ciasta kilka kropli oleju. Dzięki temu grudni rozpuszczą się, a ciasto stanie się gładkie; podczas zbyt długiego zagniatania za bardzo(...)bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć
Ciastka - domowe słodkościBlenderem nigdy nie robimy majonezu tylko i wyłącznie z oliwy z oliwek! Jej cząsteczki nie są tak samo zbudowane jak cząsteczki oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Cząsteczka oliwy to kilka różnych smaków, w tym smak gorzki. Blendery których używamy w domu mają dla oliwy zbyt wysoką moc – przy wmiksowywaniu oliwy oddzielają te smaki od siebie. Nawet, jeśli są one prawie niewyczuwalne(...)słonecznikowego lub rzepakowego jedna część oliwy. Dodaje dużo smaku, odrobinę koloru, ale majonez na samym oleju również się Wam uda. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej –pałeczki salmonelli giną już w temperaturze 65°C. Zabiegi higieniczne jak mycie i parzenie w zupełności w tym momencie wystarczą. MAJONEZ
Karo in the KitchenSzarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej
Smakołyki BerenikiPyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;) PS Xiaomi Mi Band 1s to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje(...)kokosowe. Gdy całość się zagotuje wlać mleko z mąką. Zdjąć z palnika. Całość dokładnie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Schłodzony budyń zmiksować Budyń delikatnie połączyć ze śmietanką, dodać żelatynę (kilka łyżek kremu wymieszać z żelatyną i wlać do całości kremu). Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyodpada. W zamian przygotowałam ciastka i nieskromnie muszę przyznać, że smakują o wiele lepiej niż trunek, choć to oczywiście rzecz gustu ;) Robiąc te ciastka przypomniałam sobie o zakupionych kilka lat temu foremkach na ciastka orzeszki. Wrzuciłam je wtedy na tył kuchennej szuflady i - wstyd się przyznać - zapomniałam o nich. A ponieważ naszła mnie ogromna ochota na orzechy, postanowiłam upiec(...)mąki + mąka do podsypania łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru (im grubszy, tym lepiej) szczypta soli jajko (z lodówki) 4-5 łyżek śmietany (zimnej) Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Rozbełtać jajko widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche
Weekendy w domu i ogrodzieMoże prowadzić do RZS, czyli reumatoidalnego zapalenia stawów, powoduje nieszczelność jelit i celiakię. Gluten, sam w sobie nie posiada żadnych wartości odżywczych, jednak w przemyśle piekarniczym, bardzo ceni się kilka jego charakterystycznych właściwości jak sprężystość, elastyczność, lepkość i plastyczność. To dzięki niemu ciasto jest klejące i łatwe do formowania. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku(...)proszek do pieczenia i sól. · Jajka ubijaj mikserem około 5 minut dodając stopniowo cukier. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie nie przestając ubijać wlewaj pomału olej. · Następnie łyżką wmieszaj po kolei do jajek mąkę z proszkiem i solą, cukier wanilinowy, startą dynię, płatki migdałowe, wiórki kokosowe
Moja Mama Gotujewiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)jakie to potrafi być frustrujące.) Pogoda szaleje na całego, i ciężko przewidzieć nie tylko, co spotka nas następnego dnia, ale nawet co zdarzy się za godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu miłośnik pierogów jest, a żona niestety czasu zbytnio nie ma, żeby zagnieść pierogi, więc pomyślałam, że spróbuję takiej rolady, tym bardziej, że w szafce zalegało mi kilka suchych wafli. Pierwsza obawa dotyczyła wafli. Czy taki suchy wafel nie złamie się? A jednak okazało się, że wafel stosunkowo szybko pod wpływem nadzienia zmiękł i łatwo dał się rolować. Jeśli(...)najlepiej odstawić na trochę do lodówki, dzięki temu smaki ładnie się przegryzą, ale również sama rolada łatwiej się kroi. Roladę odsmażamy na klarowanym maśle lub przed odsmażeniem panierujemy w jajku i bułce tartej. Możemy jeść samą z sosami lub surówkami. Farsz ruski też robicie według waszych preferencji bo ja dodaję trochę dziwnych przypraw i dodatków, które niekoniecznie każdemu muszą przypaść
Mieszam w Garnkuchoć oczywiście nie tylko ) :). Blaty makowe: 200 g maku * 6 dużych jajek 200 g cukru 2,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Krem ajerkoniakowy z mandarynkami: 500 ml mleka 2 żółtka(...)średnim ogniu, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Należy mieszać bardzo energicznie, by nie zrobiły się grudki. Ugotowany budyń będzie bardzo gęsty. Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jaśniejszą masę ( przez kilka minut ). Do napowietrzonego masła partiami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia
Opowieści z piekarnikaniego zależy to, co na danym obszarze uda się wyhodować. Np nasza kuchnia z pozoru jest uboga w warzywa. Ale jej siłą jest bogactwo kiszonek. Bo w ten sposób nasi przdokowie nauczyli się przechowywać dary natury. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko. Ale obecnie żyjemy w czasach, gdzie spokojnie możemy wyjść poza własny zaścianek. Zobaczyć, posmakować i porozkoszować się(...)Zołnierze rozbijali obóz, zapalali ognisko, pod nóż szło kilka sztuk zwierzyny. Wojownicy nadziewali kawałki mięsa na miecze i podsmażali w ogniu. Z wierzchu jeszcze posypywali tradycyjną przyprawą perską tzw sumakiem (lub sumor) . Wchłania ona część tłuszczu, co obniża poziom cholesterolu w organizmie. Do tego ryż basmati, do którego podawano świeże żółtko jajka (surowe). To pewnie za jego zasługą starożytni Persowie
MODA NA BIOoliwek, odrobina,/Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które służą za łódeczki do wypełnienia.Zostawiamy kilka oliwek do położenia na wierzchu.Sałatka/pasta idealnie pasuje do grzanek, które możesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/WYKONANIE SAŁATKI/PASTY:1. Gotujemy jajka na twardo,2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych(...)warzyw i oliwą.3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu.4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski z cebulą i serkiem.5. Umyte pomidory przekrajamy na pół (wzdłuż) i delikatnie, łyżeczką wydrążamy miąższ./Sałatkę w takim stanie najlepiej odstawić na trochę
Wypisz Wymalujpodać niekonwencjonalnie, używając pomidorków koktajlowych i mini-mozzarelli, które należy umieścić na wykałaczce. W ten sposób nasza mini-sałatka będzie wygodna do jedzenia (nawet na stojąco), a dodatkowo ładnie będzie prezentować się na stole. Pietruszkę oraz bazylię drobno siekamy i wkładamy do miseczki. Dodajemy kilka łyżek oliwy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Wrzucamy odsączoną mozzarellę. Mieszamy. Na patyczki(...)Polewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy rukolę i bardzo delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni, aż do zezłocenia. Posypujemy na wierzchu sałatki. Fritata z papryką i fetą: 8-10 jajek, 2 czerwone papryki, oliwa z oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie? Tak, ale pieczona wersja, czyli włoska fritata doskonale smakuje
Poezja smakubyłam na tyle leniwa, że jako miarę zastosowałam właśnie naszą szklankę i chleb wyszedł A jeśli nie zjecie chleba szybko i poleży sobie kilka dni i stanie się twardawy, możecie namoczyć go w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w bułce tartej. Potem tylko siup na patelnię i pyszne grzanki gotowe. Zapraszam na naprawdę prosty chleb pszenny z płatkami(...)szkl. wrzącej wody 1/2 szkl. płatków owsianych 3 łyżki oliwy 1/4 szkl. melasy (dałam miód) 2 łyżeczki soli 7 g drożdży suszonych 1/4 szkl. ciepłej wody 1 jajko 2.75 szkl. mąki chlebowej Sposób przygotowania W dużej misce mieszamy łyżką gorącą wodę, płatki owsiane, oliwę, sól oraz miód. Odstawiamy aż ostygnie - będzie ciepłe, ale nie zimne. W miseczce mieszamy 1/4 szkl
Mieszam w Garnkuciasteczka zwane inaczej walijskimi albo po protu ciasteczkami z patelni, przygotowuje się w bardzo prosty sposób ja jak zwykle zamieniłam tradycyjny przepis na bardziej zdrowy mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową cukier cukrem kokosowym, zostawiłam natomiast masło ale można zamienić je np na olej kokosowy, postanowiłam przygotować je na moim nowym grillu elektrycznym, który dostałam do przetestowania od firmy Russel(...)się je czyści. 2. Funkcjonalność Dzięki wbudowanemu elementowi grzejnemu, urządzenie nagrzewa się błyskawicznie po uruchomieniu i jest gotowe do pracy. Funkcja sterowania temperaturą umożliwia dobranie pożądanego poziomu ciepła. Kilka sekund i grill jest gorący dzięki temu posiłki można przygotowywać bardzo szybko. 3. Do czego go używać ? Za co polubiłam ten grill ? Po pierwsze wychodzą na nim idealne naleśniki
zdrowa vege kuchniamój osobisty przepis i wydaje mi się ,że połączenie tych smaków to istna rozkosz dla podniebienia uzależnionych od słodkości :) Składniki : krążki bezowe 26 cm - 6 białek z jajek typu L - cukier dwukrotność ilości białek - jeśli białek jest 240 ml to cukru 480 ml , średnio 1 białko ma ok 40 ml , na blat idzie 2 białka(...)własnej roboty ale mogą być sklepowe np. Herbapol ) Dodatkowo do ozdoby : - 3 łyżki masy kajmakowej lub prażone orzechy ( u mnie tym razem to drugie ) Sposób wykonania : Białka ubijamy na najszybszych obrotach , jak zaczynają gęstnieć dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy aż będą gęste , powoli wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 7 minut aż masa
Wypieki Rene