Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego
Even Better Foodnastawienie chleba, nie wiąże się z jakimś wielkim wyczynem. Chyba odrzucała mnie konieczność pomyślenia o tym fakcie dzień wcześniej, bo przecież nie będę piekła tego samego chleba, gotowego w kilka godzin już setny raz Kręciłam się tak po domu i kręciłam, a czas leciał i leciał. A tu niedługo pan mąż wróci z pracy a potem nadejdzie czas kolacji(...)mąki pszennej (dałam 650) 35 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 220 ml letniej wody + 2 łyżki 1 jajko + żółtko do posmarowania 1 łyżeczka soli Dowolne nasiona do posypania Sposób przygotowania W kubeczku rozrabiamy suche drożdże z 2 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 10 min. Do misy wsypujemy mąkę w środku robimy dołek
Mieszam w Garnkupotrzebuję pozbyć się nadmiaru energii, zagniatam kilka porcji takiego ciasta na zapas, przechowując je następnie w zamrażalniku (przepis własny TU). Wtedy wykonanie szybkiego obiadu jest banalnie proste i bezproblemowe (inna wariacja w temacie tarty TU). Często stosuję zasadę pod tytułem: tarta na winie - czyli co się nawinie to do tarty! Idealny sposób na wyczyszczenie lodówki z niepierwszej świeżości składników(...)nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Zdjąć
Grunt to przepis!marchewkowe? Pysznie. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, pachnie piernikowo. Jeśli lubicie ciemniejszy kolor, dodajcie 2-3 łyżki kakao do masy. Przepisów na ciasto marchewkowe na blogu jest już kilka, jednak ten jest chyba najprostszy. Ciasto wykonacie w jednej misce z pomocą łyżki. Nie musicie wyciągać miksera i miksować, bo składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem(...)proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra) szczypta soli 4 jajka 50 g orzechów włoskich. Krem: 300 g serka śmietankowego lub naturalnego (dałam Apetinę) 1 op. cukru waniliowego 80 g cukru pudru 20 g soku z cytryny Sposób przygotowania Ciasto Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przekładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki
Mieszam w Garnkuostatecznym świętem aby nie stwarzać Wam wymówki "za mało czasu, może za rok". Za rok to przyjdziemy z nowym przepisem! Powodzenia! 💋 Składniki: Kakaowy biszkopt (śr:18cm) -4 średnie jajka -35g mąki gryczanej -25g skrobi z tapioki/kukurydzianej -30g gorzkiego kakao -5 łyżek ksylitolu Masa kokosowo-makowa -1 puszka mleka kokosowego -200 ml napoju roślinnego (np. migdałowe(...)żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych -90g daktyli - ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp) -wykałaczki Czekoladowe pandy (opcjonalnie) -kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepiej wysokoprocentowej) -kilka kostek białej czekolady KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
Candy PandasGoogle-any w przestworzach netu. W planach mieliśmy z Panem Mężem przedłużoną wizytację Rodziny i tym samym wyjazd poza domowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już świeżością. No przecież nie zostawię warzywa na pastwę bakterii, żeby zastać jedzenie grozy(...)zaleceniami Gosi B. wysmarować ten papier dodatkowo masłem i obsypać bułką tartą (ja tak nie zrobiłam i potem miałam lekki problem z odklejeniem pasztetu od papieru – białka jajek z pasztetu nieźle do niego przywierają; sugeruję tym bardziej nie pomijać użycia papieru, gdyż pasztet wtedy łatwo i bez rozwalania wyjmie się z blaszki). Do tak przygotowanej keksówki przełożyć masę cukiniową
Grunt to przepis!Crème brûlée to klasyk w dziedzinie deserów, jest znany na całym świecie, tak samo jak tiramisu czy panna cotta. Deser ten rzekomo wymyślili Francuzi. Po raz
W kuchni KatieDawno nie podawałam na blogu przepisu na ciasto. W ciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni
Weekendy w domu i ogrodziestopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek · 1 szkl cukru · 3/4 szkl mąki(...)lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy tort masą cukrową. I teraz z najszczerszą chęcią chciałabym pokazać jak tort wyglądał w środku. Ale piątek 13 nie miałby swoje mocy, gdyby wszystko było ok. Tak wiec wyjmując go z lodówki, nawet nie wiem kiedy zostałam tylko z paterą w rękach. Tort w bardzo spektakularny sposób spadł na ziemię... Ale liczę
Malinowe Pocałunkitylko słodzi, ale też nadaje kakaowy kolor deserowi. Składniki (na 3 spore pucharki): 0,5 litra mleka 5 łyżek tapioki (w perełkach) 3 czubate łyżki karobu 1 jajko szczypta soli ok. 120 g borówek amerykańskich 5 słodkich brzoskwiń lub dżem brzoskwiniowy Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę i karob. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Brzoskwinie obrać ze skórki(...)łyżki dżemu lub musu z brzoskwiń i wrzucić po kilka borówek amerykańskich. Wyłożyć na nie pudding. Na wierzch puddingu wyłożyć resztę musu lub dżemu z brzoskwiń i po kilkanaście borówek. Pudding odstawić do schłodzenia, a potem wstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć po kilka malin i listki mięty na wierzchu deseru. Na ok. kwadrans
Weekendy w domu i ogrodziewodę na "dokładkę". Pijemy wszyscy. Jesteśmy uzależnieni. Zaczynamy tak dzień i tak go kończymy. A pro po kończenia - zaskakujące w jakim tempie znika herbata w naszym domu. Kupujemy po kilka opakowań na raz, zapełniamy szafkę po brzegi. Zielona jest na porządku dziennym. Na palcach dłoni nie zliczymy "jednostek" na osobę. Czarna, owocowa, ziołowa... (ten wielokropek jest długi) no i... CZAJ(...)internecie i przekonywało, że nam posmakuje. Oczywiście przerobiłyśmy krążący, rdzenny przepis na "gruzińskie ciasto" (bo przecież my musimy życie komplikować) i wyszło CUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady
Wypisz WymalujTe kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem
Smaczne Zdrowesposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie Domowa kostka rosołowa Będziesz potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem(...)uniwersalna przyprawa do wszystkiego gotowa. Jest naturalna, bez zbędnych i szkodliwych wzmacniaczy smaku, konserwantów i tony soli. Przydatne zioła w kuchni Smak swoich potraw możesz wzbogacać na nieskończoną ilość sposobów. To naprawdę smutne, że spośród bogactwa ziół i przypraw, większość z nas zadowala się sztucznie wytworzoną mieszanką, solą i pieprzem. Czym jeszcze można zastąpić gotowe przyprawy? Podrzucam małą ściągawkę
Pani domowadzień wcześniej. Poprzedniego wieczoru można również przygotować budyń do kremu, po wystudzeniu schować do lodówki, a następnego dnia, przed wykonaniem kremu, ocieplić do temperatury pokojowej. Biszkopt orzechowy: 4 duże jajka 150 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej pół łyżki mąki ziemniaczanej 100 g orzechów włoskich, zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Wkładka orzechowa: 3 białka(...)gęsty budyń. Należy mieszać energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zabulgocze, zdjąć go z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksować przez kilka minut, aż stanie się jaśniejsze i napowietrzone. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując na niższych obrotach miksera do połączenia po każdym dodaniu. UWAGA
Opowieści z piekarnikaMąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i miękkim masłem pokrojonym na małe kawałki. Do suchych składników z masłem dodać rozbełtane jajka. Wyrobić na gładkie ciasto. W wyrobionym cieście zrobić wgłębienie i dodać spirytus. Ponownie wyrobić. Ciasto podzielić nożem na kilka części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować cieniutko na blacie podsypanym mąką. Uwaga - mąki nie może być zbyt(...)pisząc mam kłopot z oceną tej książki, bo nie przepadam za nierealnymi historiami i książkami na granicy science fiction. Problem braku czasu i ogólne przesłanie książki rozumiem doskonale. Jednak sposób przekazania do mnie nie przemawia. 8/2018 (320 str.) mutacja noworoczna zima/bia
Weekendy w domu i ogrodzie