jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:232/277)

Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora 251

Szybka sałatka z awokado i pomidora Zawsze powtarzam, że najprostsze rozwiązania są w życiu najlepsze. W szczególności ta zasada sprawdza się w naszej codziennej kuchni. Oczywiście

Book of spells
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI jeszcze raz - JAK ROBIĆ, ŻEBY NA PEWNO SIĘ UDAŁY. Naleśnikowa medytacja :) 164

więcej, niż 1,5 porcji płynu w stosunku do 1 porcji mąki. NIE MUSICIE NICZYM ZAMIENIAĆ JAJKA.  Żadnych glutów z siemienia lnianego, zmielonych płatków owsianych ani specjalnych zamienników jajek. Jeśli użyjecie mąki, która sama w sobie zawiera gluten, naprawdę nie jest to konieczne. Możecie dodać do ciasta troszeczkę oleju, będzie bardziej elastyczne i nie trzeba już używać tłuszczu(...)rozwala, no i siłą rzeczy taki pierwszy naleśnik ląduje w śmieciach, w towarzystwie wszystkich przekleństw, jakie przychodzą nam w tym momencie do głowy. Tak naprawdę nie musi być, wystarczy kilka minut cierpliwości, żeby pierwszy naleśnik był pełnym sukcesem i tym samym zachęcił Was do smażenia kolejnych. Nie próbujcie przewracać naleśnika zbyt szybko. Najlepiej podważyć delikatnie łopatką jego brzegi, jeśli jest

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 225

Najnowsza część serii Fallout nie pomija kwestii jedzenia i pozwala naszemu bohaterowi na uzyskanie pożywnych posiłków za pomocą specjalnych stanowisk do gotowania. Oprócz znanej z poprzednich

Nerds Kitchen
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 232

jakości tłuszczem (który nierzadko stanowi 50% tego produktu). Nazwijmy je po imieniu – podły syf. Nie karmilibyście tym swoich psów i kotów, nie jedzcie tego sami.   Kolejną kwestią jest sposób zmielenia mięsa — zdecydowana większość opakowań ma przeźroczyste okienka, przez które na jeden rzut oka jesteście w stanie ocenić, jak grubo zmielone jest mięso — bierzcie to zmielone grubiej. Bardzo drobno zmielone(...)mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej i 2 łyżki smalcu do smażenia bułka tarta do obtoczenia, około 2/3 szklanki kilka łyżek zimnej wody

Karo in the Kitchen
Domowy bulion warzywny 179

Bulion warzywny to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dziś u mnie przepis na wywar warzywny tylko z naturalnych składników bez

Book of spells
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 357

Jest kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada!   Cordon bleu(...)resztkami deski serów i wędliną-jaka-się-nawinie. Jedno w tym szaleństwie jest pewne – na 2/3 zamówień na bank ten kotlet zostanie podany Wam dokładnie w ten sam sposób jak kotlet de volaille albo kurczak po kijowsku – jako rolada. Z głębokiej frytury. Yummy! W domu robi się go naprawdę prosto. Nie kupujcie gotowców. I nie płaćcie jak za złoto

Karo in the Kitchen
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 212

czasie wiosennych świąt, w polskiej tradycji przewiduje się sporą ilość dań opartą o rzeczone jaja – jajka do święcenia i często „ukradkiem” zjadane jako pierwsze w drodze powrotnej, jajka nadziewane, jajka w barszczu białym, sałatce jarzynowej i w majonezie do niej dodawanym. Do tego jajka w przeróżnych ciastach oraz w innych deserach. Stanowczo jest to więc ilość, która przekracza omawiany umiar(...)żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie pachnącym, wiejskim chlebem – nie jajkami czy kiełbasą. Na talerz nałóż nie więcej jak połówkę małego jajka oraz kilka plasterków „wiejskiej” – wystarczy; to już prawie wiosna – ruszaj się jak najwięcej! Im mniej spędzisz przy stole – tym lepiej dla Twojego lipidogramu (i całego organizmu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 194

maja okazję skorzystać z ustawionych przy wejściu do knajpki ław i stolików złożonych z popularnych ostatnio europalet . Mało kosztowny a jakże klimatyczny "ogródek" :) 2015: Bardzo podoba mi się tutejszy sposób prezentacji menu - na praktycznych podkładkach do pisania spiętych klamrą, z wymiennymi kartkami. Prosto, ciekawie i funkcjonalnie. 2015: Potraw degustacyjnych w ramach Weekendu Kulinarnego próbowałam w towarzystwie owocowej lemoniady , zapodanej(...)typową porą obiadową... Kelnerka bynajmniej się mną jako klientem nie przejmowała - w końcu napiwków ze mnie za dużo nie wyciśnie. No i faktycznie... Tak jak normalnie staram się zawsze kilka złotych zostawić nawet przy niskiej wartości paragonie, tym razem poskąpiłam i ani grosza nie rzuciłam na stół, z racji koszmarnej wręcz obsługi.  Podsumowując: wrażenia z pobytu w Tawernie mocno

Grunt to przepis!
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 451

się na koniec sierpnia. Wylądowało w pudełkach dla gości, mam nadzieję, że im również smakowało :) Zapraszam też na drugą część wpisu, krótko do poczytania pod przepisem :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl. mąki pszennej 4 czubate łyżki kakao 5 łyżek cukru Masa wiśniowa: 1/2 litra wydrylowanych wiśni z kompotu (lub z soku własnego) 1/2 litra soku wiśniowego (może być(...)czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę

Kolorowy Przepisownik
PLACEK KORZENNY NA MIODZIE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – piernik dojrzewający – etap I 244

Niedługo Święta Bożonarodzeniowe, więc wypadałoby zarzucić jakimś gamerskim przepisem w odpowiednim klimacie. Z pomocą przychodzi Wiedźmin 3: Dziki Gon, a konkretniej dodatek Krew i Wino, w

Nerds Kitchen
Brownies z czarnej fasoli 160

zwiększyć ilość cukru, polecam jednak zamiast tego podawać brownies ze słodkimi dodatkami)3 łyżki oleju kokosowego (w wersji płynnej) 5 łyżek siemienia lnianego12 łyżek wody1.5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu śmietankowegosólopcjonalnie:30 łyżek mleka migdałowego (dzieliłam ciasto na trzy porcje, do każdej dodałam po 10 łyżek mleka, w moim przypadku było to koniecznością, ponieważ mikser, który posiadam(...)minut. Ugotowaną fasolę odcedzamy, możemy ją jeszcze raz opłukać. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy siemię lniane z wodą, dopóki konsystencja nie stanie się kleista. Jest to nasze spoiwo, zastępuje jajko. Dodajemy je (razem z siemieniem, nie odcedzamy) do fasoli. Mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki: kakao, cukier, olej, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na miksowanie

Weganizm infantylny
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 319

POMOCNIK TORTOWY :) O tym, że istnieje potrzeba pisania takich "poradników" przekonałam się na własnej skórze, bo kiedy przeszliśmy rodzinnie na weganizm okazało się, że kwestia "jak zrobić biszkopt bez jajek" potrafi zabić człowiekowi niezłego klina... Przygotowanie pierwszego wegańskiego tortu przypadło na roczek mojej młodszej Córki. Najłatwiej byłoby kupić gotowy ale gotowy wegański tort? W moim mieście? Pozostało przekopywanie internetów(...)razem wyszedł mi tak dobrze, że od tej pory nie kombinowałam już z innymi. W oryginale tort był przekładany śmietaną kokosową i owocami, ja zrobiłam w ciągu kilku imprez kilka innych, różnych wersji, za każdym razem jednak bazą był ten sam "biszkopt". Napisałam "biszkopt" w cudzysłowie, bo prawdziwy biszkopt to ciasto na bazie jaj, pozwolicie jednak, że dalej będę pisała

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sprawianie Karpia - Krok po Kroku 8545

jaką prezentuje Zwilling mam do czynienia od 15 lat. Choćby nawet mój nóż szefa kuchni służy mi lata i przyznaję się, wcale nie obchodzę się z nim jak z jajkiem. Czasami służy mi jako tasak do przecinania kości wieprzowych żeberek, biorę większy zamach i przepoławiam nim arbuza, a jak kroję koperek to jest delikatny i precyzyjny. Tego typu noże(...)przypuszczam, że to zakup na wiele dłużej. Moja intuicja podpowiada mi, że to są takie noże, które kiedyś w przyszłości odziedziczą nasze dzieci. Noże, których nie trzeba ostrzyć co kilka dni. Noże, których rączki nie odpadną i nie wytrą się. Noże przy których powinniśmy uważać na palce, na dłonie, a nie zaprzątamy sobie głowy, czy ostrze się zdeformuje lub ukruszy

Blondynka Gotuje
Tort tęczowy 205

drugiej- niepowtarzalny i oryginalny. Więc jeżeli chcielibyście zaprosić do swojego domu pachnącą wanilią, śmietankową tęczę- ten tort będzie świetnym wyborem- rozpromieni gości kolorem i smakiem! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) szklanka cukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY(...)końcówki), umieszczamy kolor fioletowy. Zaczynamy zdobienie od dołu tortu. Wyciskamy trochę kremu, następnie lekko przesuwamy rękę w prawo i dociskamy połowę wyciśniętego przez nas kremu do toru. W ten sposób powstanie rozgnieciona w połowie kropka, a robiona jedna przy drugiej da efekt fali. Ruch ten powtarzamy, aż okrążymy wzorkiem cały tort. Następnie wkładamy do rękawa krem w kolorze niebieskim

Domowe Torty
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 144

Przez 15 dni trwania konkursu, przepisy na pocztę otrzymywałam i na bieżąco z nimi się zapoznawałam. Pierwsze składniki i sposób przygotowania czytałam, a później zdjęcia oglądałam. Te co od razu mi się spodobały w oddzielnym folderze „lądowały”. Z 90 przepisów jakie otrzymałam 30 wybrałam, które kolejny raz czytałam i tu już problem miałam, bo wszystkie były apetyczne, a zdjęcia fantastyczne(...)miejscach. 2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania