biorę dokładkę. Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej opinii zbyt wielu kalorii – średnia wartość energetyczna to około 65-80kcal w 100g ugotowanego produktu, w zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Ziemniaki obfitują(...)ostygną, dzielimy masę na 4 równe części, jedną część wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie
Karo in the Kitchentrochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast mieć energię na korzystanie z wakacji, będziesz czuć się zmęczona/-ny. Zupy - kilka razy opisywałam na blogu zupy Marwita, moim zdaniem są idealne na wyjazdy. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, można pić prosto z kubeczka (link) . Nie muszę chyba pisać, że nie warto(...)powrocie do domu przejdę na dietę" - musisz zrozumieć, że w tym wszystkim chodzi o TRWAŁĄ zmianę nawyków - niezależnie od tego, gdzie jesteś i co robisz, musisz umieć znaleźć swój sposób na zdrowe odżywianie. W przeciwnym wypadku to nie ma sensu, bo takich okazji, a raczej wymówek znajdzie się wiele i wpadniesz w błędne koło ciągłego powracania do diet. Wszędzie noś
Powiedz dietom niesobie plan tego co chcemy ugotować, róbmy dokładną listę naszych zakupów, kupujmy żywność dobrą jakościowo, kupujmy małe ilości i przechowujmy je w odpowiedni sposób w przeznaczonych do tego miejscach. Najlepszym miejscem do przechowywanie żywności jest oczywiście nowoczesny sprzęt AGD, czyli lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które przedłużają świeżość produktu. Ogromny wybór(...)produktów, więc taka profesjonalna pomoc doradcza jest bardzo potrzebna. Myślę, że to dobry moment, aby przypomnieć dlaczego lodówki są nam tak przydatne na co dzień przy przechowywaniu produktów. Oto kilka szczegółów: niska temperatura spowalnia procesy pogarszania się jakości produktów procesy chemiczne są zredukowane poziom wilgotności jest być dostosowana do typu jedzenia niska wilgotność dla mięsa i ryb wysoka wilgotność
Kulinarne przygody Gatityokolicach Świąt a nie bardzo tak w trakcie roku. Potem nosiłam do szkoły kanapki z pasztetem i były to najlepsze kanapki, bo pachniały Świętami. Mam zawsze robiła kilka blach pasztetu, aby potem część z nich zamrozić. Taki pasztet, jak przyszła nam ochota na konsumpcję, był po wyjęciu z zamrażarki odświeżany w piekarniku z dodatkiem smalcu. Tak, niezdrowego smalcu(...)podgardla lub boczku 0,25 kg wątróbek drobiowych 3 łyżki suszonej żurawiny 4 jajka 2 kajzerki sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 cebule 2 garści suszonych grzybów ( u mnie mieszanka podgrzybków, maślaków i borowików) Sposób przygotowania Grzyby dzień wcześniej namoczyć. W dniu pieczenia pasztetu odlać z grzybów wodę
Mieszam w GarnkuPrzyznaję się bez bicia. Od pojawienia się na świecie Zosi, a to już niemal rok temu, zdarzyło mi się kilka razy kupić chleb. Dla mnie to wielka zmiana, bo od dobrych kilku lat, chleb piekłam sama. Przyznam, że jeśli wiecie gdzie kupować chleb, to może on być naprawdę dobry. Ale to nie do końca ja Ja muszę(...)suchych drożdży 1 szkl. wody 2 łyżeczki miękkiego masła 1,5 -2 szkl. mąki pełnoziarnistej (dałam 1,5 ) 1 białko jajka, ubite (dałam bez ubijania) po 1 łyżeczce sezamu, kopru i maku do posypania Sposób przygotowania Mieszamy 1,5 szkl. mąki 650 i całą mąkę pełnoziarnistą w misce. Dodajemy sól, cukier, nasiona i suche drożdże. Podgrzewamy wodę do temperatury
Mieszam w Garnkurównież dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj. W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła(...)tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis należy ugotować całe opakowanie 400 g kaszy orkiszowej i połowę kaszy zachować w lodówce
Chilli Czosnek i Oliwaprosty krem z papryki, z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i oliwą bazyliową. Oliwy smakowe - do czego je wykorzystać? Jak widzicie, do zrobienia moich zup wykorzystałam oliwy smakowe, bo to prosty sposób, aby nadać potrawie ekstra aromatu. Chętnie po nie sięgam, szczególnie gdy chcę przygotować coś na szybko. Wybieram oliwy smakowe od Monini, które stosuje w produkcji bazę w postaci oliwy extra(...)gulaszu z dodatkiem grzybów. Biała trufla, nazywana "białym złotem", w postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą
Chilli Czosnek i Oliwabardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne! Ale zacznijmy od początku... Obiad po przyjeździe blisko centrum(...)pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście
Qlinarnie i Qlinarniepolecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych" łączy jedno - wcale (albo bardzo rzadko) nie jedzą mięsa. Dlaczego tak jest?! Mnie do niejedzenia mięsa przekonuje kilka rzeczy: sposób hodowli zwierząt - minęły czasy, gdy tucz świń trwał 2 a czasem nawet 3 lata, w tej chwili świnie ubija się w wieku 6 miesięcy, kiedy mają jeszcze mleczne zęby(...)jest przyjemnym miejscem. Zwierzęta naprawdę się stresują! A wydzielane podczas stresu hormony i inne substancje zostają w mięsie... przetwarzanie mięsa - kiedy tusza trafi do masarni jest obrabiana na przeróżne sposoby, jednym z podstawowych procesów technologicznych jest nawadnianie mięsa. Jest to proces bardzo pomocny przy produkcji wędlin - pozwala uzyskać większa masę produktu finalnego np. z 1 kg mięsa może powstać
pyszne zdrowościupieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych. Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też jakoś wiecznie wychodziły mi w nim grudki. Ten krem jest po prostu cudowny Mąż(...)lubicie słodkie wyroby, to dodajcie więcej cukru. To co, zachęciłam Was? Robicie? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/03\/metrowiec1.jpg","recipeIngredient":["Ciasto:\r","8 jajek\r","450g m\u0105ki pszennej\r","1,5-2 szkl. cukru\r","16 \u0142y\u017cek wody\r","4 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","2 \u0142y\u017cki kakao
Mieszam w Garnkuprzecież nie są to jakieś absurdalne, niemożliwe do spełnienia warunki! Te same rzeczy robimy piekąc drożdżówkę czy chleb, z tą różnicą, że przy croissants pewne czynności musimy powtórzyć kilka razy. Sami widzicie - nie ma powodu, by się wykręcać i odmawiać sobie jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi croissants . Oczywiście, wiem, że znacznie łatwiej pójść do piekarni(...)przełożyć na podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 20 x 40 cm. Pędzelkiem usunąć nadmiar mąki. Na środku ułożyć masę maślano-kakaową i zlepić w taki sposób, aby boki ciasta zalepiły masło (przypomina to składanie koperty). Powstanie jakby pakunek z masłem w środku. Tak złożone ciasto rozwałkować na na prostokąt o wymiarach
KUCHARNIAlodówce zawsze. Sandwicz z łososiem, serkiem i jajkiem Składniki: chleb tostowy, łosoś wędzony, kremowy serek, żółtko jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek Wersja z łososiem jest wykwintniejsza, ale nadal prosta. Wędzonego łososia układamy na chlebie posmarowanym kremowym serkiem (może być naturalny lub smakowy) wokół rantów – w formie gniazdka. Do środka wbijamy żółtko jajka. Posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Wkładamy(...)mąż, dlatego rozpieszcza mnie wtedy czymś, co zawsze zamawiam w hotelowych restauracjach, najulubieńszym ze wszystkich śniadań, czyli kanapką z jajkiem w koszulce. Jajko w koszulce można zrobić tradycyjnie – ugotować w wodzie z dodatkiem octu, ale jest też sprytny sposób z przezroczystą folią spożywczą. Łatwe jajko w koszulce Wystarczy wyłożyć sporym kawałkiem takiej folii małą miseczkę lub filiżankę, spryskać olejem
Poezja smakumożna już kupić takie zestawy razem z matą silikonową. W sklepach internetowych jest też spory wybór. Barwnik różowy polecam Wam w proszku bądź w żelu, są najlepsze. Kilka dni wcześniej zrobiłam kwiatki cukrowe i zostawiłam do przeschnięcie TU możecie zobaczyć jak je wykonać. Przygotowałam sobie paciorki do różańca, krzyżyk i zrobiłam potrzebną koronkę. Różaniec zrobiony jest(...)śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 małej puszki mleka skondensowanego słodzonego Potrzebujemy dwóch rozmiarów biszkoptów Pierwszy biszkopt 24 cm Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwęgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady(...)odłożonym kremem. UWAGA: Wiśnie można od razu wymieszać z kremem ( po odłożeniu tych kilku łyżek ) i tak wykładać na tort. Tort dowolnie udekorować i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekoracja kremem maślanym na bezie szwajcarskiej : 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 115 g białek
Opowieści z piekarnikaciasto bardzo mocno wyrasta, może mieć jednak mocno drożdżowy smak po usmażeniu, w moich przepisach staram się więc ograniczać ich ilość. MLEKO lub WODA - To niezbędny dodatek, który obok jajek, "skleja" ciasto. Jeśli nie możecie spożywać mleka, możecie śmiało zastąpić je wodą, choć mleko zwiększy wartość odżywczą ciasta i wzbogaci jego smak. CUKIER - Jest dodawany w niewielkiej ilości do ciasta(...)ulegnie zmianie. FORMOWANIE PĄCZKÓW Ciasto po podwojeniu objętości należy jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, podsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły
Smakołyki Bereniki