jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:226/277)

Grzesiek 20927

Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami i wafelkami: 6 białek(...)wszystko tak jak w przepisie, a następnie gotową masę przetrzeć przez sito o grubszych oczkach. A tak na marginesie, jak już jesteśmy przy masie budyniowej to zdradzę Wam niezawodny sposób jak uratować zważoną masę budyniową : należy ją przełożyć do metalowej miski, a tą położyć na gazie na garnku z gorącą wodą (jeszcze nie gotującą się), tak, żeby nie dotykała

Kto ugości moich gości?
Wigilia , starodawne zwyczaje… 217

Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu(...)zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag  cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne  miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle cytatu

Kulinarny karnet Christophera
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

Ponadto dzika zielenina zawiera więcej cennych witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 niż rośliny uprawne. Jest bogatym źródłem witamin C i E oraz karotenoidów i jest w stanie w sposób znaczący zaspokoić zapotrzebowanie na te składniki (badania – tu i tu). Dzika zielenina w innych krajach Tradycja zbierania dzikiej zieleniny przetrwała nie tylko w Grecji. Włosi nazywają ją „verdure di campagna(...)lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce, nie tylko dziką W Polsce też możemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotleciki z ciecierzycy i "Ręka Fatimy" 169

łyżeczka oleju sezamowego sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki śmietany 3 łyżki konfitury z aronii, jabłek i pigwowców 2 gałązki natki pietruszki Ciecierzycę odcedzić i dodać do niej jajko. Zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Do masy dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej sezamowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać sporą ilość(...)jednak najbardziej poruszyła historia samego Hernanda, który od najmłodszych lat żył na granicy dwóch światów - wychowywany był w muzułmańskiej rodzinie, zgodnie z jej tradycjami, ale przez to, w jaki sposób został poczęty, poniżany przez pobratymców i ojczyma. Zaznał agresji, biedy i głodu. Ratował go spryt, czasem strach oraz znajomość Koranu i języka arabskiego oraz umiejętność czytania i pisania. Byłam zachwycona

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 188

finalny produkt z krótkim tekstem, który byłby właściwie niepotrzebny, bo każdy przepis polega na warstwowym ułożeniu przygotowanych wcześniej półproduktów. Ważne jest tylko, żeby gotować składniki al dente, bo będą kilka godzin kisić się w słoiku i żeby ewentualne sosy były na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jakie obiady chciałabym zabrać ze sobą(...)mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa

Ugotowane pozamiatane
Klopsiki z mięsa mielonego z pieczarkami i komosą ryżową w panierce z sezamu. 104

Wiecie dobrze, że ja staram się jeść mało mięsa, i jem je nie częściej niż 1 do 2 razy w tygodniu. Są też miesiące, że pojawia się ono tylko kilka razy. Po spożyciu mięsa miewam odczucie ciężkości w żołądku i jest to spowodowane problemami żołądkowymi, jakie mam już od kilku dobrych lat po usunięciu woreczka żółciowego. Dlatego mięso nauczyłam przygotowywać(...)ryżowej (w zastępstwie może być kuskus lub kasza jaglana) - 5 pieczarek - opakowanie przyprawy do indyka - 1-2 jajka zerówki - sezam do panierowania - olej rzepakowy do smażenia W dużej misce wymieszaj mięso, starte na tarce pieczarki i ugotowaną komosę, całość dopraw dodaj jajka i wyrabiaj przez 10 minut. Uformuj małe klopsiki średnicy 3-4 cm. Każdy obtaczamy w sezamie i smażymy

SMYKWKUCHNI
Babeczki dyniowe 117

Mama są niesamowicie zapaleni pod względem zwiedzania, podziwiania świata, odkrywania wiedzy na temat wszystkiego, co nasz otacza i oczywiście... integracji :). Bardzo dużo miłych wrażeń, sporo historii, kilka dobrych kilometrów przebytych pieszo, no i oczywiście urok przepięknego Lwowa. To najbliższe nam - Polakom ukraińskie miasto nie bez przyczyny nazywane jest drugim Krakowem. Widać sporo podobieństwa w zabudowie, mentalności mieszkańców. Dodatkowo stolica Galicji(...)prawdę warto przeżyć coś takiego. Lwów to także przepyszna kawa, mnóstwo kawiarni, cała masa kawowych smakoszy. Jak się dowiedzieliśmy każda knajpka, bar, restauracja oprócz swojej własnej, przyrządzanej na swój sposób kawy, posiada własne... nalewki :). Warto poczęstować się jednym i drugim trunkiem. W tym niezwykłym miejscu pełno jest zjawisk nie tyle dziwnych, co innych, nie spotykanych nigdzie indziej. Można na przykład

Moja Mama Gotuje
Tort pomarańczowo-kajmakowy 371

sprawdzi się na każdej domowej uroczystości. Dla wszystkich Pań na dzisiejszy Dzień Kobiet... Tortownica 24 cm Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Masa pomarańczowa: 4 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2,5 szklanki gorącej wody Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 200 g margaryny 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy(...)masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam zabarwiłam na pomarańczowy kolor. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy

VioletoweKucharzenie
Makaroniki - esencja Paryża 134

mnóstwo informacji na ich temat, jednak ich domniemana kapryśność mnie ciągle odstręczała. Kilka dni temu zakupiłem specjalną silikonową matę, która upraszcza proces produkcji ciasteczek. Zmotywowało mnie to w końcu do podjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa(...)mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej100 g cukru2 łyżki kwiatów hibiskusaMleko zagotować. Hibiskus zetrzeć na proszek w młynku do kawy, przesiać i wrzucić do mleka. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dalej miksując dodać mąkę i skrobię. Mleko zdjąć z gazu, dodać masę jajeczną, ciągle mieszając rozprowadzić dokładnie w mleku. Postawić na mały ogień i gotować

Food Square
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 225

Z dyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą

Nerds Kitchen
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 158

masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru 1 jajko groszki smarties PRZYGOTOWANIE Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę z cukrem pudrem, dodajemy mąkę i roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami ulubione kształty ciasteczek.  Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach(...)SKONDENSOWANEGO Te kokosowe słodkości, nie wymagające pieczenia, ani długich i żmudnych przygotowań,  są idealne do przygotowania z naszymi "małymi szefami kuchni" ;) Kokosanki możemy zabarwiać na swój  sposób, wykorzystując do tego barwniki w ulubionych kolorach naszych dzieci. SKŁADNIKI  (na ok. 20 sztuk) 400 g mleka skondensowanego słodkiego 300 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru

La grande e la piccola cuoca
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 123

ciągu ostatnich kilku miesięcy przeczytałam kilka książek autorstwa Alice Munro. Nie wiem, czy pisze tez inne formy, ja poznałam kilka zestawów opowiadań. Popularność Alice Munro w naszym kraju znacząco wzrosła po 2013, kiedy została uhonorowana literacką nagroda Nobla. Jej opowiadania wydają się takimi zwyczajnymi historiami, zdarzeniami często zbliżonymi do  znanych z własnego otocznia albo z opowieści dotyczących jakiś(...)jedno, skąd  w jej świecie tyle przerażającej  atmosfery  beznadziejności. Powinnam porzucić czytanie tych prostych, smętnych historii. Jest jednak w jej słowach tak wiele siły, że nie sposób ich zaniechać.  Warto jednak szczególnie podczas złej pogody i lekko dołującej lektury poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy

I tu będę miała takie te
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 219

Potrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością.  Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to

Codziennik Kuchenny
Domowy włoski makaron jajeczny z semoliną 196

semola rimacinata będzie dobrą podstawą ciasta makaronowego wykonywanego bez jajek, tylko z użyciem wody: 200g mąki semola rimacinata, 100g wody, szczypta soli to klasyka la cucina povera , często stosowany sposób w biedniejszych, rolniczych rejonach Włoch.   W polskich warunkach, jeśli nie znajdziecie w sklepie włoskiej mąki 00 (choć dzisiaj naprawdę nietrudno na nią trafić), proponuję Wam mąkę tortową(...)chmury delikatnej mąki unoszącej się nad blatem i nadprogramowego sprzątania kuchni   Odważamy oba rodzaje mąk i wkładamy do miski, mieszamy razem. Pośrodku robimy studnię – dziurę do dna. Jajka wbijamy do miseczki lub kubeczka, dodajemy 2 łyżki wody, 1 łyżeczkę oliwy, dwie szczypty soli i mieszamy do rozkłócenia. Tak powstałą mieszankę wlewamy do mąki. Mieszamy ciasto od środka studni, widelcem

Karo in the Kitchen
polędwica wędzona we własnej wędzarni 162

równomierny, bowiem jajko będzie pływało zarówno w roztworze soli 35%, jak i 70% ( przestajemy dodawać sól, w chwili kiedy jajo zacznie pływać, ani chwili dłużej). Teraz możemy wodę zagotować ( jajko już wyciągamy), do gotującej się wody dodajemy gorczycę, liście laurowe, cukier, saletrę, oraz zmiażdżone nożem, ziarna jałowca, ziela angielskiego i pieprzu.  Całość gotujemy 15 minut, na koniec wrzucamy majeranek(...)miesiącami. Opisany powyżej sposób peklowania należy do najłatwiejszych i jeżeli tyko zachowany podane proporcje, ilości soli, wielkości schabu i czasu peklowania, to wyrób nie może się nie udać. Peklówka jest szybka i łatwa, ale wcale nie znaczy że wykonane w ten sposób wyroby są mniej smaczne, wręcz przeciwnie, jest to jeden z moich ulubionych sposobów, przygotowywania mięsa do wędzenia

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania