jajka na kilka sposobów - 4154 przepisów (strona:229/277)

Jak zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Przykładowe lekkie przepisy, pomocnicza woda lecznicza oraz inne porady. 150

bynajmniej odchudzanie, ale wsparcie mojego organizmu (zmagam się od długiego czasu ze zdrowotnymi problemami). Ale czytając właściwości wód okazało się, że nie dość iż pomogą mi one w naturalny sposób wspomóc mój organizm, to jeszcze doskonale nadają się do "podkręcenia" spowolnionego metabolizmu i walki z kilogramami. Zachęcam Was do zapoznania się z ich właściwościami. Dokładniej pisałam o nich(...)Każdy musi znaleźć własną drogę do sukcesu! Dzielę się z tym z Wami, bo o to pytacie w mailach i stwierdziłam, że może jednak warto napisać na ten temat kilka słów. Jak widzicie na blogu roi się od różnych potraw (nie koniecznie lekkich) - kocham gotować, jeść, karmić innych... i nigdy z tego nie zrezygnuję. Dlatego może nie będę nigdy wyglądała

Słodkie okruszki
Rolada cappuccino 632

W dzisiejszym poście przedstawię Wam roladę z masą budyniową o smaku cappuccino.Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie w domu rolady biszkoptowej to jakaś niebywale trudna

Smakołyki Bereniki
CHICKEN DUMPLING – THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – pieczone pierogi z kurczakiem i porem 252

Drugi dodatek do TES V: Skyrim, Hearthfire, mimo, iż nie wprowadza nowych wątków fabularnych to pozwala nam na budowę i zarządzanie gospodarstwem oraz adopcję dzieci. Jak

Nerds Kitchen
Mazurek dla początkujących 148

azurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc(...)składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony mazurek posypać prażonymi migdałami i okruchami ciasta.  Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi *   * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny

SzczyptaSmaQ
Jak zaoszczędzić czas i pieniądze? Oraz co polecam na śniadanie. 280

śniadanie, napić się kawy i po prostu… usiąść nigdzie nie gnać. Jak zaoszczędzić cenny czas i pieniądze? To pytanie nurtuje nie jedną osobę, prawda? Ja znalazłam na to kilka pomysłów, które wdrażam w życie. Dziś dzielę się z Wami jednym z nich. Przyznam Wam szczerze, że telefon mam zawsze przy sobie. Niektórzy mawiają, że „bez telefonu(...)pszennej 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 75 g roztopionego masła (przestudzonego) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Mieszamy delikatnie łyżką. W drugiej misce przy pomocy ręcznej trzepaczki łączymy jajka z mlekiem

Słodkie okruszki
Zupa pomidorowa z klopsikami 251

będzie odkrywczym powiedzieć, że zupa pomidorowa to w Polsce jedno z najbardziej popularnych dań. Przygotowywana jest na różne sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 189

będzie odkrywczym powiedzieć, że zupa pomidorowa to w Polsce jedno z najbardziej popularnych dań. Przygotowywana jest na różne sposoby i różnie wychodzi, co czasami może budzić niejakie wątpliwości, ale to ostatecznie kwestia indywidualnych upodobań czy posiadanych zasobów wolnego czasu. Osobiście również lubię prostą i szybką zupę pomidorową przygotowaną na mięsno-warzywnym wywarze „wykończonym” przecierem pomidorowym i ew. niewielką ilością koncentratu(...)się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne, to jednak pomagają odpowiednio związać masę mięsną. Taka zupa

Kulinarna Pokusa
Ciasto „Dwa Michały” 585

już w standardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie, bo i kilka czekolad, i mascarpone, śmietana i orzeszki ziemne, ale jeśli potrzebujecie wypieku na jakąś ważną uroczystość i liczycie na „efekt WOW”, to to ciasto jak najbardziej się nadaje:) Dodam jeszcze(...)stąd też kolory są nieco przekłamane. Mam jednak nadzieję, że zdjęcia nikogo nie zrażą i zaufacie mi na słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku

Smaki Na Talerzu
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 157

jedzenie jak i ludzie przestraszyć, a zawalić? Ogólnie to lokal może zawalić... Dzisiaj - Łubu Dubu, bistro w centrum Wrocławia. Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu Do rzeczy o rzeczy Dobrych kilka lat temu w stolycy naszej, późnym wieczorem napotkałem na duże zbiorowisko ludzi przed pewnym bistro. Ludzi tam zachowywali się o tyle dziwnie, że każdy przed lokalem trzymał w ręce, bądź(...)Faktem jest to, że większość z tych lokali jak np. lubelska Tancereczka czy Wesoły Romek nie mają odpowiedniego zaplecza gastronomicznego, w którym to można byłoby choćby wyparzać/naświetlać jajka aby wydzielić z nich żółtko do tatara. I tak niestety serwowany jest tatar bez żółtka, a jak wiadomo taki tatar to nie tatar, co tu filozofować

Right Behind The Kitchen
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 202

zbędny „wypełniacz”, który skutkuje tym, że smak i aromat mięsa zupełnie niepotrzebnie rozchodzą się po większej objętości masy. Zupełnie niepotrzebnie dodaje się również całe jajko. Ja dodaję wyłącznie żółtko i tylko dlatego, że lubię jajka, a nie dlatego, że jego brak wyrządzi jakąś krzywdę moim kotletom. I choć dzięki tego rodzaju „zapychaczom” uzyska się pewnie jeden albo i dwa kotlety(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 150g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku bez skóry i kości 3 szalotki 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki kiszone ogórki marynowane patisony, grzyby lub papryka Instrukcje Boczek kroimy

Kulinarna Pokusa
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 178

wolnym, małym ogniu zaledwie 1 minutę. Zakręcam gaz i trzymam jajka w rondlu, bez zdejmowania pokrywki i garnka z gazówki.Jajka na miękko - trzymam je przez 5-6 minut.Jajka na półtwardo - wydłuża czas do 7-8 minut, a na twardo - 10-11 minut.Uwaga: dotyczy jajek wiejskich. Jeśli mam jajka nieco mniejsze (klasa S lub małe M), trzymam(...)się białka ugotowanych jajek, co dzieje się zazwyczaj, gdy mamy naprawdę świeże jajka.  Kiedy jajka się ugotują, zalewam je dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie.Po tych czynnościach jajko równie łatwo powinno się obierać.Schłodzenie jajek po ugotowaniu w zimnej wodzie (najlepiej dodać jeszcze kostki lodu

W kuchni Karmel-itki
Chałka z wanilią 179

mnie kokosowy olej nierafinowany ) 1 jajko 1 żółtko (białko do posmarowania chałki) 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła roztopionego Sposób przygotowania: Na początku zrób sobie kruszonkę, czyli wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, najlepiej rozcierając je palcami. Kiedyś pokazałam na filmiku jak robiłam kruszonkę, znajdziecie go w przepisie na  Bułeczki drożdżowe(...)miskę ściereczką i odstaw na jakieś 15 minut, rozczyn ma ruszyć, czyli trochę urosnąć. W tym czasie rozpuść sobie masło, jajko, żółtko i ziarenka z laski wanilii roztrzep widelcem. Czas minął? Rozczyn ruszył? No to teraz wlej do miski jajka i rozmieszaj łyżką wszystkie składniki, tylko chwilkę, bo czas włożyć dłonie do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiaj do momentu

Blondynka Gotuje
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 378

Przepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Ja osobiście mam dwa sprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli

Niebieski kubek z kawa
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 298

Pamiętacie przepis na włoską kiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do zjedzenia na 101 sposobów. Spaghetti z klopsami, wino i filmowa randka gotowa! Tak jak i salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym(...)specyficzny smak i aromat – anyżowo-kwiatowy, leciutko pikantny. Temu połączeniu mięs dodaje niesamowitej szlachetności. Nie róbcie klopsów bez niego! Do dużej miski, w której wygodnie będzie wszystko mieszać, wbijamy jajka, wlewamy wodę i ocet winny. Dodajemy przyprawy – podprażony koper włoski ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Wsypujemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki. Rozbijamy wszystko ubijaczką

Karo in the Kitchen
Wiosna, wiosna, czyli wegetariańska zupa szczawiowa 135

Wiosną wszystko się przemienia i wszystko zaczyna się na nowo. Przynajmniej w przyrodzie, w której wszystko się odradza. Wiosenne jedzenie w symboliczny i faktyczny sposób do tej przemiany nawiązuje. Chyba warto się inspirować tą wszechogarniającą metamorfozą światową, żeby zmienić także coś w sobie. Pomyślmy o tym w niedzielę przy wybornym jedzeniu, w miłej atmosferze, u progu wiosennego oczarowania. Dajmy się(...)Zaznacza też, że zupa szczawiowa ma mocno kwaśny smak. Jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki, proponuje zmniejszyć ilość dodanego szczawiu. Agata serwuje zupę szczawiową z pełnowartościowymi jajkami pochodzącymi z przydomowej hodowli kurek dziadka Franka. Takie jajka to czyste złoto (także ze względów odżywczych), które na tle zielonej tafli zupy szczawiowej wygląda malarsko! Warto jeść szczaw Szczaw to roślina niedoceniana w naszej

KulinarneImpresje.pl

Proponowane wyszukiwania