najtańszych urządzeń, to jednak jest nieoceniona w przypadku, gdy dom zamieszkuje kilka osób lub często odwiedzają nas goście Robota kuchennego – wielozadaniowca, który jest bardzo pomocny szczególnie przy wytwarzaniu ciast Blender ręczny – pomoże nam m. in. w przygotowaniu szybkiego deseru Opiekacz do kanapek i/lub toster – sposób na szybki i jednocześnie ciepły posiłek Radio – tego typu gadżety do kuchni również są mile(...)tylko ze względu na ich innowacyjność, ale także rzadko spotykany wygląd, to może się zaopatrzyć np. w wyciskarkę do cytrusów o kształcie i kolorze cytryny, minutnik w formie jajka lub zwierzątka czy też kolorowe wałki do ciasta posiadające regulację pozwalającą nam na uformowanie ciasta o konkretnej grubości. Nie zapominajmy, że oprócz sprzętu powinniśmy się również zaopatrzyć w podstawowe produkty
Kulinarne Przebojesłodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart. Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy 40 g 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone(...)kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta i lśniąca
Wanilia i Kardamonniewielką ilością alkoholu. Ładne wysokie ciasto o intensywnych kolorach. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Biszkopt kakaowy: (składniki 3x- potrzebne będą 3 biszkopty) 4 jajka szczypta soli 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Krem dyniowy: 750 g puree z dyni(...)minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W taki sam sposób upiec jeszcze dwa kakaowego biszkopty. Po ostudzeniu można je dowolnie nasączyć, np. kawą, herbatą lub alkoholem. Krem dyniowy: 750 ml mleka, puree z dyni i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować
Nastoletnie Wypiekaniewycięciu / nadzianiu muszą wyraźnie urosnąć, w zależności od temperatury, jaką mamy w kuchni może to potrwać nawet do godziny (jak w moim przypadku) i nie mogą obeschnąć! - mój sposób: ściereczkę, którą przykrywamy pączki do wyrastania należy 2 razy w ciągu tego czasu spryskać lekko wodą, mokrymi palcami lub za pomocą spryskiwacza - powierzchnia pączków nie wyschnie (jeśli wyschną, popękają(...)mocy palnika (ja mam skalę do 12 nagrzewałam na 9) i smażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko
Kuchnia Prezydentowejbyło konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie niezłą sumkę do wydania. Pamiętajmy, że elementem kluczowym, na którym mi zależało, miał być krótki czas(...)proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie
Grunt to przepis!również dodać, że ciężko wyrazić słowami ten moment zachwytu podczas popijania naparów herbat Sir William's ;) Miłośnicy herbat zapewne wiedzą o czym piszę, kiedy w prosty sposób można w kilka minut odprężyć się, zrelaksować i "odpłynąć" na chwilę nad kubkiem czy filiżanką przepysznej, gorącej, niezwykle aromatycznej herbaty. Z Sir William'sem to możliwe :) Herbaty są bardzo smaczne, delikatne(...)jednoskładnikowych a kończąc na wyśmienitych, ciekawych mieszankach. Każda zapakowana w osobną folię chroni smak i aromat. Dodatkowo każda torebka herbaty została wyposażona w krótką i przydatną informację, w jaki sposób zaparzyć ją zaparzyć. Oprócz herbat otrzymałam jeszcze jedną rzecz, która jeszcze bardziej umila mój codzienny "rytuał" picia herbaty :) Jest nią zestaw DUO , składający się z ceramicznego dzbanuszka, filiżanki
Zdrowie na języku :PLubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą(...)jeszcze lepiej jeśli rocotta lub maskarpone) (200 g) 100 g masła lub 100 g bardzo gęstej świeżej śmietany 90 ml tłustego mleka lub 50 g płynnego jogurtu 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 1/4 łyżeczki soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować
Sztuka gotowania w/g SamiryBardzo dobre bułeczki przyrządzane w troszkę nietypowy sposób, bo prawdę mówiąc są gotowane (duszone??). Ale nie na parze, tylko w słodkim mleku z masłem. Polecam bardzo wypróbować przepis, bo bułeczki wychodzą pyszniutkie- miękkie, pulchniutkie a za sprawą parującego w trakcie gotowania sosu- nie suche. Od spodu lekko nasiąkają słodkim sosem. Malinowe nadzienie zapachem i smakiem dopełnia całości:) Można polać(...)Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska". Składniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 5 dkg masła szczypta soli Do nadzienia: dwie garści malin (lub więcej) 5 łyżeczek cukru Do gotowania: mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn
Maślane ciasteczkoBiszkopt, krem oraz pyszna wkładka orzechowa. Proste ciasto, które świetnie się komponuje z filiżanką lub kubkiem...jak kto woli pysznej kawy lub herbaty. Zapraszam na mój przepis 😊 Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, ciasto orzechowe: białka 5 szt, orzechy włoskie zmielone(...)waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, masło 200 g, cappuccino 6 łyżeczek, dodatkowo: cappuccino 8 łyżeczek, czekolada mleczna 40 g, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru
kulinarne odsłony patimięsa można parzyć do większych temperatur.Takie jest moje skromne zdanie.Ale też nie wolno przesadzić z temperatura.Po parzeniu dobrze jest zdjąć docisk i taką puchę schować do lodówki w ten sposób umożliwimy wyrobowi wchłonąć większą część soków kture powstały podczas parzenia. Więc jeśli ktoś lubi soczyste wyroby nie wylewamy rosołu który powstał podczas parzenia. 4.Parzenie wyrobów w szynkowarach i praskach(...)naszej puszki lub zostawiamy jeszcze na kilka godzin 8-12 aby mięso lepiej przeszło przyprawami .Wkładamy do lodówki na 12-24 godziny i parzymy. WAŻNE- sól, peklosól i przyprawy powinny być odmierzane na wadze najlepiej jubilerskiej koszt takiej wagi na allegro 20-40 zł. Nie robimy tego na łyżki.Ani na jajko lub inne przedpotopowe wynalazki.Do mięsa używamy większej wagi
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łyżka BEZA WŁOSKA: * drobny cukie – 1 szkl * woda – 1/4 szkl * białko – 3 szt * sol – 1 szczypta DO NASĄCZENIA: * słodka herbata DODATKOWO: * dżem z aronii SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BLATY MAKOWE: Mak „parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia(...)mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem. KREM KOKOSOWY: Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy. Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki – miksujemy. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, s tudzimy. Masło ucieramy
Ostra na Słodkopodgrzewamy do zagotowania, a następnie chłodzimy. Do letniej masy dodajemy jajko, cynamon, kakao, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto, dzielimy je na 4 części i każdą z nich wałkujemy (jest to ciężkie zadanie bo ciasto strasznie się klei, a oto mój sposób: na papierze do pieczenia rysuję ołówkiem prostokąt o wymiarach blaszki(...)pudru + 1-1,5 łyżki zimnej wody) i nim namalowałam smugi na wierzchu. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ciasto jest naprawdę rewelacyjne!!! Polecam
Rozpustne gotowaniekremu w taki sposób, żeby nikt nie widział :) Tych smaków nie uda mi się odtworzyć, bo babci nie ma już z nami bardzo wiele lat, ale zawsze kiedy jem bezy pamiętam o Niej :)Spody bezowe:6 białek,30 dkg drobnego cukru,szczypta soli.Przed rozbiciem jajek musimy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Białko od żółtek oddzielamy(...)przestygnięciu wysypać je na górę tortu.Torcik jest bardzo słodki, ale bardzo pyszny :) każdy łasuch na pewno będzie nim zachwycony. Powinien postać przynajmniej kilka godzin w lodówce, jednak my nie daliśmy rady tyle czekać, dlatego nie udało się go ładnie ukroić ;) Jeśli jednak zaczekacie z pokrojeniem około 12 godzin, wtedy bez kłopotu
Codzienna kuchnia niecodziennadzień Wigilii w który tez obowiązuje post ważna rolę odgrywa śledź. Ile kucharek, tyle sposobów jego przygotowania. Każda z Nas ma swoje ,czasem z pokolenia na pokolenie przekazywane sposoby na tę rybkę. Dziś chcę Wam pokazać jak smacznie i szybko można te śledzie przygotować by nie były nudne. Dwa przepisy które na pewno znajdą się na tegorocznym odświętnym stole(...)przygotowałam swojej rodzinie. * ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ: 1 opakowanie filetów z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO 1 duży ugotowany burak 1 cebula 4 ogórki kiszone majonez sól, pieprz 5 jajek ugotowanych na twardo Filety śledziowe kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy cebulę, ogórka kiszonego kroimy na małą kosteczkę. Oddzielnie siekamy białko i żółtko, buraka tarkujemy na tarce na średnich oczkach. W salaterce
Z Majeczką w kuchnipodwójne zmielenie mięsa. Za 60 dag zapłaciłem ok. 16 zł, co daje ok. 4-6 burgerów. Wyrabiamy mięso na jednolitą i gładką masę, dodając: 1 jajko, kilka łyżek sosu Worcestershire , płaską łyżeczkę soli, pieprz, kilka łyżek dobrego ketchupu i oleju, łyżeczkę ostrej musztardy. Na tym etapie doprawianie to jedna wielka niewiadoma. Dlatego po dokładnym wyrobieniu mięsa, kawałeczek smażymy na patelni(...)mięsa możemy wyciągnąć zrumienioną bułkę, której środki smarujemy musztardą i ketchupem. Pozostałe przygotowane składniki układamy wg własnego "widzi mi się". Serwujemy gorącego burgera oraz kładziemy sporo serwetek bo nie sposób wyjść z takiej walki bez ufajdania własnej facjaty. Mmmmm, chrupiąca bułka, soczysty i świeży wołowy burger własnoręcznie przygotowany w domu... a niech mnie kule biją
Right Behind The Kitchen