jedzenia. Jeżeli jednak z jakichś powodów aplikacja nie spełnia Twoich oczekiwań lub mieszkasz z dala od dużego miasta i raczej nie znajdziesz odbiorcy - spróbuj wykorzystać produkty na maxa. Najprostszym sposobem przedłużenia żywotności produktu jest jego zamrożenia - ale jak wiadomo, nie każdy artykuł żywnościowy nadaje się do mrożenia. Kombinuj, bo możliwości jest wiele. Resztki warzyw - tzw. okrawki warto zamrażać i wykorzystać(...)podczas warsztatów przygotowaliśmy: krem z topinamburu z chipsami z obierków łosoś z teriyaki z uschniętych warzyw pozostałych w lodówce bread pudding z uschniętego pieczywa I tu kilka słów wyjaśnienia odnośnie menu. Krem z topinamburu gotowanego w mleku ( mleko po odcedzeniu wykorzystane do moczenie pieczywa na bread pudding ) podany został z chipsami z obierek. Obierki, czyli skórka z dobrze wyszorowanego
kolorowotorcikowodojrzałe banany 1 jajko 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej biszkopty na spód Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wbij jajko i krótko zblenduj z cukrem oraz bananami. Dodaj sery, mleko i mąkę ziemniaczaną, i całość zblenduj na jednolitą, gładką masę serową. Dno tortownicy (średnica 23 cm) wyłóż biszkoptami (użyłam podłużnych(...)stopni i piecz jeszcze przez 15-20 minut (wierzch zacznie się ładnie rumienić). Po wyłączeniu zostaw w otwartym piekarniku około 20-30 minut lub wystudź w ten sposób całkowicie. Moja tortownica ma ceramiczne dno i silikonowe boki, ale jeśli masz metalową polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sernik bananowy Sernik bananowy Sernik bananowy _________________________________ 11 września mija
Kolorowy Przepisownikktóry podaję wystarcza na 5 sztuk. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mleka (pół na pół z wodą) 2 jajka przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz Jajka w całości ubijamy, po czym dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do otrzymania jednolitej, niezbyt gęstej masy. Przyprawiamy. Kurkuma nada naleśnikom piękny, słoneczny kolor. Patelnię nagrzewamy. Ja na swojej nie używam(...)danie :) Umieszczam w blaszce jedną sztukę naleśnika, do którego dodaję kilka łyżek farszu oraz zawijam w rulonik. To samo robię z pozostałymi naleśnikami, układając je ciasno obok siebie. W misce mieszam jogurt naturalny, 2 starte ząbki czosnku, starty ser żółty, przyprawiam solą i pieprzem do smaku. W ten sposób przygotowany sos, wylewam na naleśniki ułożone w blaszce. Danie pieczemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!RABARBAR Pewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem . Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego. Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów(...)cukru. Do miski miksera włożyłam miękkie masło. Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę. Dosypałam cukier wanilinowy. Wbiłam jajka. Utarłam składniki na gładką masę. Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania. Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną
potrawyregionalnepowodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. 7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest(...)galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana ma być sztywna i lśniąca. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Żółtka wraz z połową ilości cukru, solą, sokiem z cytryny i syropem z fiołków włożyć do metalowej miski i ustawić ją nad gotującą się wodą w innym
KUCHARNIADrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów
Gospodyni Miejskacukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo(...)ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą połowę cukru. Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przełożenie: Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy. Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki
Kuchnia w czekoladziedziało się... niżej o tym) i moich nerwów, że się nie uda, że nie wychodzi, że nawet mikser się popsuł! Zuzia, która towarzyszyła mi przy całej tej pracy kilka razy powtórzyła "Mamuś, ale piękny ci ten torcik wyszedł" . Kiedy masa truskawkowa za bardzo mi zastygła, bo w tym czasie usypiałam Wikusię rzuciłam "dalej nie robię, jadę kupić gotowy(...)sobie nawet w trakcie jak się robi tą plecionkę, bo oglądałam kiedyś na filmikach i zdjęciach - nie wiedziałam jak łączenia zakryć, a to całkiem dobry i atrakcyjny dla oka sposób (choć moja tylka jest za mała, na pewno dokupię sobie większą). Do końca nie miałam w głowie wizji jak ma ten tort wyglądać wizualnie, a coś się udało zmajstrować
Kolorowy PrzepisownikPoncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: barwniki spożywcze perełki cukrowe wiórki kokosowe ½ wafelka kokosowego ok 3 cukierki "Michałki" Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)dnia, przed przełożeniem tortu krem przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego
Kuchnia w czekoladzieekstraktu waniliowego nadzienie słoiczek konfitury różanej dodatkowo 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody sok z 1/2 cytryny płatki migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać. W kubeczku roztrzepać jajka oraz żółtka i dodać do mąki. Dolać spirytus i ekstrakt waniliowy ( lub dwie łyżki spirytusu) oraz mleko. Na koniec dodać(...)ważna jeśli będzie zbyt niska pączki nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne, jeśli zbyt wysoka spalą się z zewnątrz, a wewnątrz będą surowe. Kiedy olej jest rogrzany, wkładamy do niego kilka pączków (w zależności od wielkości rondla) i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty w zależności od wielkości pączków. Z reguły po ok. 2 min smażenia pączki same przekręcają
DefinicjaSmakuRewelacyjny tort makowy z przepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w
Słodka Stronazaciszu domowej kuchni, jak i wybierane do swojego menu przez restauratorów. My, Polacy, bardzo je lubimy. W mojej okolicy jest karczma, która słynie z placków ziemniaczanych, podawanych na różne sposoby. W weekendy żeby się do niej dostać, trzeba odpowiednio wcześniej zarezerwować sobie stolik. Tym razem postanowiłam przygotować placki ziemniaczane w nieco innej formie – jako koszyczki pieczone w piekarniku. Jest(...)takie koszyczki traktuję w kategorii przekąsek. Podane razem z musem z łososia cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Ziemniaczane koszyczki: ok. 300 g ziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego masła szczypta soli, czarnego pieprzu, odrobina chilli mieszanka oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Wielkopolski do wysmarowania formy odrobina bułki tartej Dodatkowo: garść rukoli 120 g wędzonego
Smaki Na Talerzuciasto już urosło, a ja uwielbiam robić to razem z nią. Gdy do Igi przychodzą koleżanki i z zaciekawieniem pytają, co tak ładnie pachnie, albo gdy pakuję Idze kilka drożdżówek do szkoły i po powrocie słyszę pytanie, czy jutro również może dostać drożdżówki Gdy daję P. drożdżówki na męskie spotkanie i znikają w oka mgnieniu. To są najprzyjemniejsze chwile, wspólne(...)się, bo jesteśmy razem Serca od serca Składniki: Ciasto: 650 g mąki pszennej typ 650 7 g suchych drożdży Delecta 6 łyżek masła 260 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Mleko podgrzać, tak, żeby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki włożyć rozdrobnione drożdże, dodać łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka
dom-agi.plsałatki dodałam pikantnego kurczaka przygotowanego dzień wcześniej na obiad. Smakuje podobnie jak popularne stripsy. Oczywiście tu mówimy o wersji domowej Poniżej znajdziecie przepis zarówno na wspomnianą sałatkę, jak i sposób na przygotowanie pikantnego kurczaka. Sałatka z pikantnym kurczakiem a la stripsy, to idealna propozycja na imprezy, do zabrania ze sobą do pracy lub zjedzenie od tak, gdy najdzie nas ochota(...)lubicie sałatki, to… nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do spróbowania mojej wersji Składniki: 2-3 garście miksu sałat (u mnie z paseczkami marchewki i buraka) kilka małych pomidorków 3-4 kawałki pikantnego kurczaka a la stripsy (przepis poniżej) 150 g gęstego jogurtu naturalnego 2 większe ząbki czosnku 2 łyżki ketchupu łagodnego – użyłam Tarsmak pieprz
Słodkie okruszkimocno oczekiwanym daniem co wielkanocny żur. Nic dziwnego, bo przez całe mnóstwo bakalii smakuje wprost obłędnie. Zasadniczo pascha może być przyrządzana na dwa sposoby: z gotowego twarogu lub z samodzielnie przygotowanego z kwaśnego mleka oraz jajek. Ze względu na szybkość przygotowania zwykle decyduję się na ten pierwszy, bo ukręcenie paschy zajmuje 10 minut i w czasie świątecznej gorączki sprawę deseru(...)przed podanie, delikatnie przełóż paschę na talerz, odwiń z gazy i udekoruj dodatkową porcją migdałów i płatkami róż. *Żeby obrać migdały ze skórki, zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka godzin
Food Squareszkl* mąka ziemniaczana – 1/4 szklBISZKOPT CIEMNY :* jajka r.M – 7 szt* sól – 1 szczypta* kakao – 1/3 szkl* mąka pszenna – 3/4 szkl* cukier drobny – 3/4 szklMASA KAKAOWA :- śmietana 30 % – 500 ml- śmietan fix – 2 szt- cukier puder – 3 łyżki- kakao – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT JASNY :Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)smarujemy.Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem. ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.Kroimy
Ostra na Słodko