jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:47/71)

Orzechowa szarlotka 163

Kiedy zrobiłam tą pełną jabłek szarlotkę na cieście orzechowym byłam pewna sukcesu. W kuchni pachniało obłędnie. Po rozkrojeniu… już taka pewna nie byłam;) Nie dość dobrze chyba odparowałam jabłka, bo spód mi nieco namoknął (wierzch i boki były idealnie dopieczone). Jako, że ostatnio staram się słodkie ograniczać, odkrojony kawałek ciasta (któremu robiłam fotkę) odłożyłam. Kiedy jednak z każdej(...)pudru (ilość cukru można jeszcze ciut zmniejszyć) 3 żółtka Nadzienie: 6 dużych jabłek garść rodzynek 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (lub 1 łyżka, jeśli jabłka są słodkie) Beza: 3 białka 4 łyżki cukru drobnego Orzechy przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy kilka minut (co jakiś czas potrząsamy patelnią, i nie przejmujemy się, jeśli

Smaki Na Talerzu
Placek z jabłkami i budyniem 290

traktuję budyń podczas gotowania mikserem.Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudruMasło rozpuścić dodać orzechy(...)ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Nastęnienie przerywając miksowania dodać po jednym żółtku. Gdy masa orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać.Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami.Wytworzy się

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone jabłka z sosem orzechowym 100

łyżka cukru trzcinowego Jabłka umyj i wytrzyj. W każde jabłko wbij po kilka goździków. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz (bez pokrywy), aż jabłka będą miękkie, sprawdź wbijając w jabłko wykałaczkę. Orzechy zmiel w młynku do kawy. Zmielone wsyp na suchą gorącą patelnię i praż orzechy, aż poczujesz ich zapach

Delicious Place
Rustykalna tarta z jabłkiem i gruszką. Bez cukru, masła i białej mąki 125

jogurtu naturalnego Jajko Jabłko Gruszka Cynamon Jajko połączyć z jogurtem Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąki i połączyć całość Wyrobić ręką na elastyczne ciasto, włożyć do lodówki W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce umyć i obrać owoce Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, dodać cynamon i prażyć aż owoce puszczą sok i zmiękną

HealthyCreations
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 140

każdej odsłonie jest pyszna. Tym razem dynię Hokkaido upiekłam razem z jabłkiem, cebulą i czosnkiem, a zupę podkręciłam świeżym imbirem, kuminem i kolendrą. I kiedy za oknem aura bywa niesprzyjająca, taka kolorowa i aromatyczna zupa może dodać witalności i energii. Spróbujcie sami! Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 duże jabłko 1 czerwona cebula 6 ząbków czosnku świeży imbir 1,5 litra(...)pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kawałki jabłka możemy oddzielić od skóry i razem z dynią i cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy też wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Warzywa i jabłko zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy około 3 łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z kapusty pekińskiej 105

łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oleju sól, pieprz, odrobina cukru Kapustę, pora i paprykę kroimy w cienkie paseczki, jabłko ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Słonecznik wsypujemy na suchą, gorącą patelnię i chwilę prażymy cały czas mieszając (pilnujcie, by nie stał się nadmiernie brązowy, bo będzie gorzki). Przesypujemy do miseczki i studzimy. Śmietanę, musztardę, olej

Czary - gary w kuchni
Sałatka z buraków i sera korycińskiego 137

sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, tak samo ser koryciński. Pestki dyni prażymy na patelni. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek

Marder&Marder Manufacture
Ciasto Tajemniczy Ogród 953

blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia.  Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z selera naciowego i jabłka 409

łyżka siemienia lnianego1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu (można pominąć)cynamon do smakuszczypta solisłonecznik Sposób przygotowania:1. Seler myjemy i kroimy.2. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę.3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z bezą i złotą rosą 173

mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie(...)oczkach wprost do foremki. Uklepałam delikatnie. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło i czekałam, żeby się prażyło. Kiedy masa jabłkowa była już gorąca wsypałam do niej galaretkę. Wymieszałam i zdjęłam z gazu. Białka ubiłam na małych

Kuchnia u Krysi
Pyszna surówka z selera, marchewki i jabłka 156

sól, pieprz, szczypta cukru -majonez -jogurt naturalny Orzechy kroimy w mniejsze kawałki, po czym prażymy je na suchej patelni, do momentu aż się lekko przyrumienią. Rodzynki moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w mniejsze cząstki. Selera, marchew oraz jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy, rodzynki oraz jogurt

Gotuj z Agnes
Zdrowy smalec z kaszy jaglanej 199

wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min. Powinna wchłonąć cały płyn. Jeszcze ciepłą zmiksować blenderem. Obrane jabłko pokroić w kostkę razem z cebulą(...)wrzucić na rozpuszczony olej kokosowy. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i chwilę podsmażyć. Połowę cebuli z jabłkiem dodać do kaszy jaglanej i zmiksować na gładki krem. Dodać resztę cebuli, wymieszać i doprawić pieprzem czarnym, ewentualnie solą. Jeżeli chcemy, aby kawałki cebuli były bardziej wyczuwalne, można całość dodać do kaszy, bez miksowania. Podawać

https:KKuchniaMniam
Szarlotka, która podniesie Cię na duchu 240

jabłek 2 i pół szklanki mąki pół szklanki cukru masło 5 zółtek odrobina mąki ziemniaczanej, Co robić? 1. Obrać jabłka i pokroić na plasterki - wrzucić do gara i prażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną (można minimalnie podlać wodą). Ostudzić. 2. Nagrzać piekarnik do 180 C góra-dół 3. Zmieszać sypkie składniki, dodać do nich żółtka, miękkie masło(...)Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka - będzie pysznie chrupać ;-) 5. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C góra-dół przez

Matka Żywicielka
Mus dyniowo-jabłkowy ze szczyptą cynamonu 157

szczypta cynamonu. Sposób przygotowania 1. Obraną dynię i jabłko kroimy w kostkę. 2. Dynię i jabłko pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C ok. 35 min. 3. Upieczoną dynię i jabłko miksujemy na gładki mus z dodatkiem szczypty cynamonu. 4. Mus dekorujemy kleksem jogurtu, miodem i prażonymi migdałami. Mus dyniowo-jabłkowy jest bogaty w: - β -karoten (pochodzący z dyni

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tarta jablkowa ze slonym akcentem 121

słony karmel. CIASTO (klik)  :  można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny orzeszki ziemne do posypania Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy cukrem i odstawiamy by nieco puściły sok.  Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby napęczniały. Odstawiamy(...)chwilkę.  Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i przelewamy do jabłek. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony spód od tarty smarujemy masłem orzechowym. Następnie pfrzekładamy tężejące jabłka i odstawiamy do lodówki na ok 10 min.  Kiedy tarta odpoczywa w chłodzie, na patelni prażymy orzeszki ziemne. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i nabierać złocistego koloru, przekładamy

Kuchnia od dwojga
Wiosenne Orzeźwienie 1728

blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki  zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na przestudzonego makowca

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puszyste ciasto z jabłkami 127

kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania