prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń. Na każdy z posiłków (częściej niż co 5 godzin) musimy zjeść swoją porcję 11-20 g węglowodanów, ni mniej, ni więcej. Musimy więc wszamać przykładowo: kromkę chleba żytniego, pół filiżanki tłuczonych ziemniaków, lub ryżu, pół filiżanki marchewki, jednego batonika, 1 średniej wielkości owoc (np. jabłko
Proste-przepisy.plłyżeczki cynamonu, 1/4 szklanki suszonej jagody goji Skworcu , 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto), 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane
Z miłości do słodkościciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Jeżeli jabłka będą się przypiekać,przykryć je folią aluminiową (błyszcząca strona u góry). Można podawać na ciepło lub zimno, dodatkowo posypane cukrem pudrem. Tak, czy inaczej potrzebny jest widelczyk, bo zwinięte(...)ciągną się jeden za drugim. *jeżeli samodzielnie mielicie migdały (zblanszowane i obrane ze skórki) trzeba to zrobić miniumum dzień wcześniej,żeby trochę wyschły. Można też podsuszyć migdały (ale nie prażyć) w podgrzanym piekarniku. ** jeżeli plasterki się kruszą, to kilka można sparzyć wodą, żeby łatwiej było zwinąć środki. Smacznego
Pełny talerzcukru ( 1/2 słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. (Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli(...)Dokładnie dociskamy otwartą dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Gotowe migdały posypujemy ciasto
Bon Appetit Małgorzatydużych oczkach. Z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Sokiem z ½ pomarańczy skrapiamy starty seler. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku(...)miód, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na sam koniec skrapiamy olejem z pestek winogron. Odstawiamy do „przegryzienia” na ok. 30 minut. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Tuż przed podaniem surówkę posypujemy startymi (lub posiekanymi) orzechami i dodatkowo - skórką pomarańczową. Surówka z selera i pora to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi tak bardzo potrzebnych
mojewypiekiinietylkoprzygotowania surówki będziecie potrzebować: 2/3 pęczka selera naciowego 1 jabłka 3 ogórków kiszonych ½ papryki przypraw – u mnie jest to papryka słodka, kminek mielony i sól himalajska Wykonanie krok po kroku: 1. Łodygi selera odcinamy od podstawy, myjemy i pozbawiamy włókien. 2. Tak przygotowane łodygi, kroimy w cienkie paseczki. 3. Jabłko myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych(...)już wszystko. Nasza surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej jest już gotowa! Osoby, które nie są na diecie dr Dąbrowskiej, mogą śmiało zastąpić ogórki kiszone prażonymi ziarnami słonecznika i dodać majonezu. Dzięki temu otrzymają pożywną sałatkę A Wy lubicie seler naciowy? Co dobrego z niego przyrządzacie? Koniecznie podzielcie się swoimi pomysłami! Sm acznego! A jeśli
Okiem Blondynki by McBlondiszkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej(...)landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego
Różne smaki w kuchniSposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp(...)landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego
Słodkości i nie tylkoMoją ulubioną porą roku jest lato. Żartuję, że działam na baterie słoneczne, bo uwielbiam upały, wysokie temperatury i prażące słońce. Wtedy włączają mi się pełne obroty i żyję pełnią życia. Jednak lato kiedyś się kończy, a po nim przychodzi jesień ( i moje urodziny, to jedna z nielicznych zalet jesieni). Cudowne owoce wczesnej jesieni rekompensują mi braki w dostawach słońca(...)crumble to deser doskonały! Szybciutki i banalny. A smakiem można delektować się całkiem bezkarnie, nawet na diecie, ponieważ to samo zdrowie. Składniki: około 10-15 śliwek węgierek 1 jabłko ze skórką 1/2 szklanki płatków owsianych lub musli (u mnie musli Sante z jagodami goji ) 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu ewentualnie bakalie Przygotowanie: Owoce umyć, śliwki wypestkować, jabłko pozbawić gniazda
Cakes By Kejtsosikiem” czyli jajkiem sadzonym. Na szczęście sposobów na owsiankę może być tysiąc i za każdym razem może ona smakować inaczej. Co prawda najczęściej ostatnio robię oswiankę z karmelizowanymi jabłkami albo z masłem migdałowym i czekoladą ale pilnuję się, żeby co jakiś czas próbować nowych smaków i pomysłów. Dziś przepis na bardzo gęstą i pożywną wersję owsianki – bananowa(...)migdałowego. Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami Drukuj Prep time 10 min Cook time 10 min Total time 20 min Szybka poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami Serves: 3 Ingredients Na owsiankę ⅔ szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki
Cooking for Emilystrony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania. W środku znajdziemy: pełnoziarniste płatki owsiane*, pełnoziarniste płatki orkiszowe*, zmielony popping z amarantusa 16%*, nasiona chia 9%* (Salvia hispanica), jabłka suszone*, migdały siekane, mielone siemię lniane*, wanilię burbońską *. * składniki z upraw ekologicznych Jak widać, skład jest wprost idealny. Do przygotowania użyłam 200 ml ciepłego mleka i około(...)smaku jest lekko słodka, z dyskretną, orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping w wersji niezmielonej, ale taki jednolity "budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego. * Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw
Poranek na słodkomąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około 8-10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia(...)wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce
Tradycyjna kuchnia KasiPrzygotowanie: Pęczak wypłukać na sicie, przełożyć do rondla, dodać wodę i szczyptę soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu. W między czasie przygotować sałatkę owocową. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jogurt ubić z jajkiem(...)jogurt, wymieszać i dodać do kaszy. Ponownie zagotować na średnim ogniu cały czas mieszając (ok. 5 minut). Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć porcję sałatki owocowej, posypać prażonymi migdałami i magicznym pyłem różanym. Smacznego :) Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec
SzczyptaSmaQmarchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych! ZUPA POMARAŃCZOWA Krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 4-5 średniej wielkości marchewek 1 pomarańcza 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki mielonego chilli(...)wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, jabłko, imbir i pomarańcze. Marchewkę kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka, zalewając całość wodą. Tak samo robimy z jabłkiem i imbirem. Z pomarańczą możemy postąpić identycznie, pamiętając, aby wcześniej wyciągnąć z niej pestki. Drugim sposobem jest wyciśnięcie soku i dodaniu
Bananowe Polezeszklenia. Zalej 120 ml cydru i gotuj na dużym ogniu 1 minutę bez przykrycia. Dolej wywar, mleko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut. Zieloną część pora pokrój w kostkę. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka z zupą i gotuj bez przykrycia kolejne 10 minut. Sezam i czarnuszkę upraż na patelni. Kostkę tofu podziel(...)solą i pieprzem, dodaj syrop klonowy i pozwól aby się skarmelizował, a plastry tofu dokładnie pokryły glazurą. Kiedy będą gotowe, nabij je na patyczki do szaszłyków i obtocz w prażonej mieszance sezamu i czarnuszki. Zupę zdejmij z ognia, delikatnie zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i pozostałym cydrem. Podawaj z natką pietruszki i sezamowym tofu na patyku. 4-6 porcji
Roślinna - blog wegański