śliwki 1 jabłko 2 nektarynki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 200 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu musli pełnoziarniste z rodzynkami 2 łyżki Owoce kroimy na małe cząstki, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 15 minut. Następnie na patelni przez chwilę prażymy rozdrobnione orzechy, po chwili
noteskulinarnyfigaDzisiaj zdecydowanie nie jest mój dzień. Wszystko leci mi z rąk. Zdążyłam już wysypać mąkę, wylać herbatę i poparzyć się rondelkiem przy prażeniu kaszy. Mam tylko nadzieję, że nic poważniejszego już się nie wydarzy. Mimo tych niepowodzeń, śniadanko wyszło na prawdę bardzo dobre i jeszcze w jesiennych smakach :)~ Dyniowy krem jaglany z musem jabłkowym, serkiem twarogowym i cynamonem ~Składniki(...)szczyptę soli, słodzidło i całość gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy dyniowe puree i wszystko dokładnie blendujemy. Krem przelewamy do miseczki, dodajemy serek i mus z tartego jabłka
Kuchenny Skrawek Niebazmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz prażenie ziaren . Połowę podprażonego
Smaczne Zdrowefigą,jabłkiem. Są smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonałe na szybką przystawkę. Kombinujcie z serami składniki: rukola 2 gruszki 3 plastry dojrzewającej rolady koziej orzeszki pini balsamico wykonanie Na talerzu rozrzucamy rukolę. Gruszki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ser kozi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 na 5-10 minut. Orzeszki piniowe prażymy chwilkę
Sezonowy Garnekłyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30%, 1 opakowanie śmietan- fix, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny(...)cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. 3. Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję
Tradycyjna kuchnia Kasiostatecznym smaku tej zdrowej i pysznej zupy decyduje to, jakiego użyjemy jabłka. Szara reneta i landsberska (mój wybór) mają dużą kwasowość i charakterystyczny garbnikowy smak, które przekażą daniu. Zupa stanie się zdecydowanie "winna". Jeżeli mamy ochotę na wersję łagodniejszą i słodszą - wybierzmy jakiś ulubiony gatunek jabłek deserowych. Kremowe zupy z dyni wyglądają zazwyczaj bardzo podobnie. Jednak dodatki(...)kostkę, jabłko (obrane i pokrojone w kostkę) oraz szałwię i kurkumę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać bulion i sok jabłkowy (lub cydr) doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości składników (około 20 - 30 minut). Odstawić z ognia i zmiksować. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Podawać z grzankami i prażonymi pestkami dyni
zadanie-gotowanieduże jabłka -duża natka pietruszki -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka miodu -sok wyciśnięty z 1 cytryny -kiwi – u mnie kandyzowane SKWORCU -borówka amerykańska -Migdałowy Przylądek-mieszanka zieren od Ziarenkowo -zimny napar z 3 saszetek ulubionej herbatki ziołowej- u mnie Purify/Slim od Teekanne Najpierw zaparz herbatę, wystudz, możesz kompletnie wychłodzić w lodówce. Umyj i pokrój jabłko. Włóż(...)konstrukcja wyciskarki zatrzymuje pestki i większe części owoców. Dodaj łyżkę miodu. Napar ziołowy. Kiwi kandyzowane. I zmiksuj na gładziutko. Wsyp do koktajlu całe i zimne borówki amerykańskie,wymieszaj. Posyp prażonymi ziarenkami i na koniec borówka. Listek mięty...i na zdrowie. Koktajl jest pyszny i dość gęsty. Pyszny dla mnie i moje córki piją taki- i coś w ten deseń, każdego
Z Kuchni Do Kuchnipośpiechu nie polecam. Jeśli jednak jesteśmy dość zorganizowani to warto obrać np. marchewkę, pokroić w dowolne, ulubione przez dziecko kształty i podawać mu podczas podróży. Idealnie sprawdza się jabłko, marchewka, czy odszypułkowana truskawka. Odradzam arbuza ( dużo soku, który cieknie po rękach), czy dojrzałego banana (świetnie się wklepuje w tapicerkę). 3. Mieszanina bakalii i orzechów(...)nasze dziecko jest na tyle duże, że spożywa takie rzeczy to jak najbardziej polecam. Mieszamy w pojemniku ulubione bakalie np. rodzynki z orzechami, czy pestkami. Dorzucamy do tego np. prażony ryż i przekąska gotowa. Jedyny jej minus to łatwość w rozsypywaniu się i uciążliwość w sprzątaniu (dużo małych elementów). 4. Woda Weźmy dziecku
Kolizje SmakówCiasto z waniliowym kremem, soczystymi gruszkami i jabłkami, posypane płatkami migdałowymi na pewno ma wielu fanów. Przepis znalazłam w kuchni Siostry Anastazji i na pewno zagości u mnie na stałe. Od siebie dodałam jabłka i wanilię , chociaż można je zrobić tylko z gruszkami, albo tylko z jabłkami. Ciasto jest proste do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam. CIASTO(...)jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z budyniem (mieszanki nie gotujemy!!!) Do mieszanki dosypujemy 100 g płatków migdałowych. Przygotowujemy gruszki i jabłka (można użyć samych gruszek albo jabłek) Gruszki i jabłko obieramy, kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Wykonanie: Kruche ciasto posypujemy bułką tartą. Na bułce rozkładamy równomiernie owoce
Bon appetit mon amieprażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście nie bez ograniczeń. Na każdy z posiłków (częściej niż co 5 godzin) musimy zjeść swoją porcję 11-20 g węglowodanów, ni mniej, ni więcej. Musimy więc wszamać przykładowo: kromkę chleba żytniego, pół filiżanki tłuczonych ziemniaków, lub ryżu, pół filiżanki marchewki, jednego batonika, 1 średniej wielkości owoc (np. jabłko
Proste-przepisy.plłyżeczki cynamonu, 1/4 szklanki suszonej jagody goji Skworcu , 1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto), 1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto), 50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane
Z miłości do słodkościciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Jeżeli jabłka będą się przypiekać,przykryć je folią aluminiową (błyszcząca strona u góry). Można podawać na ciepło lub zimno, dodatkowo posypane cukrem pudrem. Tak, czy inaczej potrzebny jest widelczyk, bo zwinięte(...)ciągną się jeden za drugim. *jeżeli samodzielnie mielicie migdały (zblanszowane i obrane ze skórki) trzeba to zrobić miniumum dzień wcześniej,żeby trochę wyschły. Można też podsuszyć migdały (ale nie prażyć) w podgrzanym piekarniku. ** jeżeli plasterki się kruszą, to kilka można sparzyć wodą, żeby łatwiej było zwinąć środki. Smacznego
Pełny talerzcukru ( 1/2 słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. (Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli(...)Dokładnie dociskamy otwartą dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Gotowe migdały posypujemy ciasto
Bon Appetit Małgorzatydużych oczkach. Z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Sokiem z ½ pomarańczy skrapiamy starty seler. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku(...)miód, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na sam koniec skrapiamy olejem z pestek winogron. Odstawiamy do „przegryzienia” na ok. 30 minut. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Tuż przed podaniem surówkę posypujemy startymi (lub posiekanymi) orzechami i dodatkowo - skórką pomarańczową. Surówka z selera i pora to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi tak bardzo potrzebnych
mojewypiekiinietylkoprzygotowania surówki będziecie potrzebować: 2/3 pęczka selera naciowego 1 jabłka 3 ogórków kiszonych ½ papryki przypraw – u mnie jest to papryka słodka, kminek mielony i sól himalajska Wykonanie krok po kroku: 1. Łodygi selera odcinamy od podstawy, myjemy i pozbawiamy włókien. 2. Tak przygotowane łodygi, kroimy w cienkie paseczki. 3. Jabłko myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych(...)już wszystko. Nasza surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej jest już gotowa! Osoby, które nie są na diecie dr Dąbrowskiej, mogą śmiało zastąpić ogórki kiszone prażonymi ziarnami słonecznika i dodać majonezu. Dzięki temu otrzymają pożywną sałatkę A Wy lubicie seler naciowy? Co dobrego z niego przyrządzacie? Koniecznie podzielcie się swoimi pomysłami! Sm acznego! A jeśli
Okiem Blondynki by McBlondiszkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej(...)landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego
Różne smaki w kuchniSposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp(...)landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego
Słodkości i nie tylko