wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku z grubym dnem z dodatkiem ciemnego cukru i ziarenek wanilii (laski również wrzucamy). Całość prażymy 10-15 minut na wolnym ogniu. W kolejnym garnku gotujemy część mleka (350 ml) w pozostałej części mleka
Mango Papajapięknego złotego koloru). Wyjmujemy upieczoną z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Na wystudzony spód od tarty wylewamy tężejące jabłka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dowolnie dekorujemy nią naszą tartę i posypujemy górę prażonymi płatkami migdałów.* tak jak napisałam wcześniej teraz napiszę przepis na ciasto kruche na maśle. 200 g mąki pszennej
Malinowe Pocałunki200g 1 średnie jabłko (180g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 100g orzechów nerkowca 2 limonki 70g brązowego cukru (ok. 15 łyżeczek) 1 płaska łyżeczka imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy świeża natka kolendry Instrukcje Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy orzechy nerkowca i prażymy przez ok. 8 minut często(...)międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki, które rozkładamy a pojedyncze piórka i skrapiamy resztą soku z limonki, aby nabrały pełniejszej barwy. Jabłko kroimy w niezbyt grube (7-8) słupki, razem ze skórką, ale bez gniazda nasiennego. Bierzemy pęczek kolendry i grubo ją siekamy. Orzechy, jabłko, cebulę i kolendrę mieszamy ze sobą w misce
Kulinarna Pokusamasy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Jabłko obieramy, kroimy na cząstki. Do każdej muffinki wkładamy po 1-2 kawałeczki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy Margarynę roztapiamy w garnuszku. Kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor, studzimy. Chłodny mieszamy z cukrem. Każdą babeczkę smarujemy margaryną i obtaczamy
Gotowanie moimi oczamifolią nie będzie się robić kożuch - masło ucierać dodać stopniowo zimny budyń 3. Galaretka - jabłka obrać pokroić w małą kostkę zalać 1 l gorącej wody wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą 4. Posypka - masło rozpuścić dodać cukier i kokos chwilę prażyć cały czas mieszać (uważać szybko się przypala )zostawić ostygnąć 5. Zimny biszkopt przełożyć kremem dać
W królestwie smaków BeatyNajlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy tylko zobaczyłam przepis tutaj przepadłam i od razu zabrałam się do pieczenia, zmieniając w składzie to i owo. Jednym kawałkiem tego ciasta można się naprawdę dobrze najeść(...)jajka 150 g suszonych daktyli łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 4 jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej cynamon 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego Kruszonka: 5 łyżek mąki owsianej 3 łyżki płatków owsianych (u mnie z chią, suszoną morelą i jabłkiem firmy Melvit) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/3 - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie
Healthy food explorertłuszcz kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna kakaowca w proszku*, nerkowce*, wanilia Bourbon*, sól, migdały*, orzechy laskowe*), nadzienie jagodowe (46,7%)*(nerkowce*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, suszone jagody (7,5%)*, wanilia Bourbon*, surowy zimnotłoczony ekstrakt z jagód). Malinowy – Czekolada (53,3%)* (tłuszcz kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna kakaowca w proszku*, nerkowce*, wanilia Bourbon*, sól(...)zimnotłoczony ekstrakt z bananów). Owocowy karmel – Czekolada (53,3%)* (tłuszcz kakaowy*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, nieprażone ziarna kakaowca w proszku*, nerkowce*, wanilia Bourbon*, sól, migdały*, orzechy laskowe*), nadzienie (46,7%)*(nerkowce*, migdały*, cukier z kwiatu palmy kokosowej*, suszony ananas (7,1%)*, suszone jabłka (7,1%)*, wanilia Bourbon*). *składnik pochodzący z upraw ekologicznych Masa netto: 30g Wartości odżywcze: Jagodowy
Candy Pandasroku są niezwykle soczyste. Składniki (na 4 porcje): 2 płaty suma sól pieprz nasiona kolendry 2 łyżki oleju do smażenia 3 łyżki słonecznika fenkuł 3 łodygi selera naciowego słodkie jabłko chili gruba sól morska 2 limonki pół pęczka kolendry 2 łyżki oleju lnianego Płaty suma opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowy. Pokroić każdy płat na 3-4 kawałki. Suma oprószyć(...)seler naciowy pokroić na cienkie talarki. Polać olejem lnianym i dodać szczyptę grubej soli. Wymieszać. Jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do warzyw. Chili rozdrobnić według uznania. Dodać do surówki. Całość skropić sokiem z połówki limonki. Surówkę posypać prażonym słonecznikiem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kawałki suma. Do surówki dodać rozdrobnioną kolendrę. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodziepół jabłka łyżka oleju lub masła klarowanego łyżeczka majeranku Podsmażamy na tłuszczu cebulę i czosnek, wrzucamy do wrzącego bulionu razem z pokrojonymi burakami i jabłkiem oraz majerankiem, gotujemy by jabłko zmiękło, a następnie blendujemy i krem gotowy. Jeśli jest zbyt gęsty dobrze jest mieć w zapasie więcej bulionu, by go rozcieńczyć. Ja podłam swoją zupę z prażonym słonecznikiem
Cynamonowe szczęściepokolenia, ale teraz jest passe, bo w modzie jest kasza jaglana z jagodami goi. My lubimy czasem zrobić powrót do przeszłości (w ulepszonej wersji). Kasza manna z nasionami chia, jabłkami i orzechami w miodzie – to cudowny pomysł na śniadanie (tylko dla dorosłych ;-)) Czas: 10 minut Poziom trudności: bajecznie łatwe Sprawdź też hit na naszym blogu – dutch baby(...)wolnym ogniu. Krok 2 Umyj jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w plastry. Rozgrzej mocno patelnię, wrzuć jabłka i podlej odrobiną wody, żeby szybciej zmiękły. Smaż 2-3 minuty, na koniec dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. Ściągnij z ognia. Krok 3 Na dość mocno rozgrzaną patelnię wysyp orzechy i praż przez kilka minut, potrząsając patelnią. Wysyp
Niedzielny kucharzsowa 2011/11/08 19:35:53 Dziękuję! Nawet nie przypuszczałam, że mój omlet, taki wymyślony ad hoc, będzie miał takie wzięcie;) A jabłka rzeczywiście mogą przypominać ziemniaki Monisiu , bo były twarde bardzo i się nie rozpadły podczas prażenia do postaci musu, tylko zostały w takich miękkich kawałkach:) chocoland 2011/11/08 20:10:29 Uwielbiam omlety, ten koniecznie muszę wypróbować! :) Gość: nesssssa(...)świeżych pomarańczy też jest pyszny, dziś zrobiłam:) sowa_nie_sowa 2011/11/15 08:47:29 Xbluebluex , czyli taka odświeżająca wersja omletu:) xbluebluex 2011/11/15 10:33:44 Chciałam zrobić z jabłkiem, ale akurat nie ostało się ani jedno, mój wzrok padł więc na dwie osamotnione pomarańczki, no i ciach:) BlueBlue basinepichcenie 2012/01/05 19:23:34 Aaaa mniam :) muszę się zaopatrzyć w kilka
Zdrowa Kuchnia SowyUwielbiam. Każdą. Z kiwi, jabłkami, bananem, gruszkami, granatem. Z migdałami, ze słonecznikiem, z siemieniem lnianym i bez. Z płatków owsianych i żytnich. Myślałam, że ta typowo nocna nie będzie mi smakować zimą, ale jednak smakuje (pewnie dlatego, że na noc nie wkładam jej do lodówki i ma w sumie temperaturę pokojową). Jest prosta w obsłudze i przede wszystkim zdrowa(...)Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na 12 godzin (niekoniecznie do lodówki). Płatki migdałów prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Do płatków dodajemy jogurt, mieszamy. Owsiankę posypujemy pestkami granatu, płatkami migdałów, siemieniem lnianym. Przed podaniem całość polewamy miodem. Podobne przepisy: Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi Nocna owsianka z serkiem wiejskim Bircher musli z sokiem jabłkowym Owsianka
Kardamonovyciastem robiony był dość często, więc postanowiłam wykombinować coś innego. W lodówce miałam masę kajmakową, więc na szybko powstał pyszny sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi. Kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki 200g masła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto. Masa serowa(...)wystygnie, następnie nałóż 1 opakowanie masy kajmakowej krówkowej, na to wyłóż prażone wiórka kokosowe. ZAPRASZAM DO GRUPY DLA POCZĄTKUJĄCYCH KUCHAREK >> KLIK << Zajrzyj również tu: 1. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 2. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 3. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą
My World by Dagmara Rekjabłek (u mnie szara reneta) 40 g cukru (mniej lub więcej, do smaku, w zależności od słodkości jabłek) 1-2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku) wykonanie : Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach a pozostałą część kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do dużej patelni, dodajemy cukier oraz cynamon i prażymy przez
Domowy Smak JedzeniaMąka pakowana jest tak, jak widać na wyżej załączonym obrazku. Nadzienie:Karmelizowany, prażony sezam i wieloowocowa marmolada to zestawienie idealne. Nuta owocowa została wzbogacona o chrupiące dodatki, które pobudzają zmysły. My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Mieszanka idealna do ryżowych kuleczek. Jakie wyszły nasze pączucie
Wypisz Wymaluj