przepisów na sałatki można znaleźć TUTAJ . Upiekłam w piekarniku większą ilość buraków, polecam Wam inne moje pomysły na wykorzystanie tego taniego, smacznego i zdrowego warzywa: Sałatka z buraka i jabłka i Carpaccio z buraka , sałatka z buraka à la caprese . Bardzo zdrowe są też kiszone buraki i sok, dlaczego Warto pić sok z kiszonych buraków, dowiedzieć się można tutaj(...)wspaniale smakuje 🙂 Polecam! Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego. Składniki dla 2 osób: 2 garści rukoli 1 duży pieczony burak 100 g sera pleśniowego posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie prażony słonecznik) Składniki na dressing do sałatki z buraka: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego ½ łyżeczki miodu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Oliwę, ocet i miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniewiele), a tutaj dodam jeszcze tak: - racuszki można spokojnie "smażyć" bez tłuszczu, na przesmarowanej tylko raz patelni, będą wtedy miękkie i delikatne, dla dzieci (i nie tylko!) idealne; - zamiast jabłek w wersji letniej wykorzystujemy sezonowe owoce, w czerwcu były to truskawki, teraz wspaniałe będą maliny czy jagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA(...)tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu są chrupiące płatki migdałowe (nieprażone) albo, jeśli wolicie kokos, chipsy kokosowe (prażone lub nie); - i żeby było całkiem pięknie, dołóżcie jeszcze listki mięty do dekoracji, której mnie wtedy zabrakło, do tego kawusia i... z takim
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpolecam wam roladę z jabłuszkami. Piekłam wspólnie z innymi z okazji Rolady Składniki: Jabłka słodkie 2 kg cynamon 1 łyżeczka ksylitol pół szklanki Składniki na biszkopt: jaja 6 szt ksylitol 100 g Kłos Pol mąka pszenna typ 500- 6 łyżek Kłos Pol Krok 1 Jabłka obieramy, wycinamy z nich nasionka i trzemy na tarce.Odciskamy sok( szybciej(...)się uprażą) i wkładamy do garnka.Prażymy kolo 30 minut z ksylitolem i cynamonem.Kiedy poczujecie ten zapach to będzie wiadomo , że gotowe. Krok 2 Uprażone jabłka zostawiam do ostygnięcia. Krok 3 Do misy wbijamy jaja temp pokojowa i wsypujemy ksylitol.Ubijamy na puch( masa się potroi) Krok 4 Mąkę przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę z pieca
Różowa kuchniaprażone jablka ze słoika Na kruszonkę: pół szklanki mąki pół szklanki cukru 25 g zimnego masła Mleko lekko podgrzać ,dodac drożdże i łyżke cukru i masło ,wymieszac do rozpuszczenia i odstawic na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdzowy, a następnie wyrobić elastyczne ciasto .Można też wyrobić(...)ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. na ok 1 godzinę.Przygotować kruszonkę - wymieszać palcami wszystkie składniki,aż powstaną grudki. Po tym czasie rozwałkować ciasto ,na ciasto położyć jabłka i zawinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do natłuszonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki .Posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.Odstawić ,aby podroslo. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
w mojej kuchnidaktyl, chipsy bananowe), czekolada gorzka, siemię lniane, wiórki kokosowe, naturalne kakao, olej kokosowy, syrop daktylowy. 3. Krem warszawski śniadaniowy. Skład: manna kokosowa BIO (30%), orzechy laskowe nieprażone (29%), ksylitol i erytrytol, olej kokosowy BIO, lecytyna słonecznikowa (bez GMO), kakao, karob, olej słonecznikowy zimnotłoczony i sól himalajska. Wegański, bez glutenu i bez cukru. 4. Masło sezamowe słodzone syropem(...)okiem w manufakturze Rajman. Jest produktem w 100% naturalnym. Autorska receptura octu nadaje mu ekskluzywnego smaku. 6. Konfitura wiśniowa korzenna - Cherry Tree. Skład: wiśnie, cukier, pektyna z jabłek, kwasek cytrynowy, przyprawy korzenne, sól. Moje zdanie: Osobiście jestem zadowolona z produktów, które znalazły się w moim boxie. Jakość i doskonały smak - tak w skrócie mogę scharakteryzować zawartość
Di gotujeduże kawałki jabłek, dzikiej róży, czarnego bzu, truskawek i porzeczek. Ciekawego smaku nadają jej z kolei rodzynki i kwiaty hibiskusa. Ze względu na brak teiny nie pobudza, więc można spokojnie popijać ją na okrągło. :) Rooibos zimowy Uwielbiam rooibos w każdym wariancie smakowym, również ten naturalny. Wersja zimowa zawiera takie dodatki jak: skórka pomarańczowa, kawałki cynamonu, kawałki jabłka, kwiat(...)się nim kanapki. Ja uwielbiam jeść go na grzankach z twarogiem i cynamonem. Orzechy nerkowca kandyzowane Kandyzowane nerkowce mają niespotykany i delikatnie słodkawy posmak. Taka miła odmiana dla orzechów prażonych lub solonych. Daktyle w koszyczku z liści palmowych Suszone daktyle z Egiptu ułożone w wiklinowym koszyczku wyglądają po prostu uroczo! Świetnie nadają się na prezent - chyba przyznacie, że prezentują się
Poranek na słodkosurówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl(...)czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Łodyżki selera kroimy w cienie plasterki. Czosnek i cebulę wrzucamy na suchą patelnię i chwilę je prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, plasterki selera, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy
Kulinarne przygody Gatitynajczęściej używam jabłek. Tym razem pod ręką były porzeczki, które sprawdziły się całkiem dobrze. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika 3 łyżki brązowego cukru muscovado 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła 2/3 szklanki czerwonych porzeczek (można także użyć 1 większego jabłka startego na grubej tarce(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Tych ciasteczek nie trzeba niczym dosładzać. Są pyszne od razu po upieczeniu. Cudownie pachną prażonym słonecznikiem. Dodatek owoców zapewnia im lekką wilgotność. Ten przepis jest tak prosty i szybki, że dodaję go do akcji "Błyskawiczny piątek" . Zachęcam Was, abyście dołączyli do facebookowej grupy
Codzienna kuchnia niecodziennazezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 2. Mus jabłkowy: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnuszka, dodać cukier, cynamon oraz odrobinę wody. Dusić do rozpadnięcia się jabłek. Do gorącego musu jabłkowego wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Tak przygotowany mus pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejący wyłożyć na kruchy spód. Schłodzić w lodówce do całkowitego(...)łyżek masy jagodowej wmieszać do żelatyny, a następnie całą wlać do masy. Dobrze zmiksować. Piankę jagodową rozprowadzić na musie jabłkowym. Wiórki kokosowe, cukier i masło umieścić w garnuszku i prażyć kilka minut do zezłocenia, mieszając co jakiś czas, aby kokos się nie przypalił. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Wierzch ciasta posypać uprażony m kokos em. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniestrucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii aluminiowej makowiec będzie bardziej wilgotny, jeśli do masy makowej dodamy dwie łyżki startego na tarce jabłka aby strucla nie łamała się przy zwijaniu należy do ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać do masy makowej nieco ciasta. Masa(...)Nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.. Rozsyp orzechy na blasze w jednej warstwie. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut i praż do czasu, aż zaczniesz czuć ich aromat, a skórka z wierzchu zacznie pękać. Rzadkie sitko wyłóż od środka czystą ścierką. Wsyp do niego gorące orzechy i owiń ściereczką. Krótko pocieraj
Ciastka - domowe słodkościkrewetki zapewnią spory ładunek energii na cały dzień. Czas przygotowania : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jak sądzicie jakie warzywo jest poświęcone bogini miłości Wenus? Że jabłko?:) Nie, cieciorka! Już widzimy Wasze miny – groch i miłość? Ano tak. Starożytni przypisywali cicero takie właściwości jak wzorst skuteczności prokreacyjnej mężczyzn i produkcji mleka u matek. Cieciorka ma moc! Nicolaus Culpeper(...)się jako składnik sałatek. Jeśli kojarzyła Wam się dotąd tylko z humusem, to powinniście spróbować zjeść ją w całości i najlepiej upieczoną na chrupko. Upieczona smakuje absolutnie wyjątkowo, jak prażone orzeszki ziemne, tyle że zdrowe. Przyrządza się ją w bajecznie prosty sposób, wystarczy przyprawić i wstawić do piekarnika. W naszej sałatce odgrywa kluczową rolę, nadając całości aromatu i smaku. Krewetki
Niedzielny kucharzpory roku i dostępne wtedy składniki. Wiem, że teraz truskawki kupimy w lutym, a pomidory w grudniu, ale mnie one zwyczajnie nie smakują i sięgam teraz po jabłka, kiszoną kapustę, warzywa korzenne i orzechy. Wracając do książki to znajdziemy w niej ponad 120 przepisów na dania roślinne pozbawione glutenu i białego cukru. Przepisy na każdą porę roku dzielą(...)gotowanie. Mnie już same nazwy potraw przyprawiają o bardziej intensywną pracę ślinianek, weźmy np taką "jaglaną tartę chałwową z granatem i gorzką czekoladą" albo "pomarańczowy serek z prażonych nerkowców z pieczonym rabarbarem", czy też "krem pieczarkowy z rozmarynem i masłem orzechowym", powiedzcie sami aż się chce tych potraw spróbować, albo przynajmniej wykombinować coś podobnego do nich. Ja jestem książką
Cynamonowe szczęścieprzypominając sobie smaki, chętnie bym się tam znalazła jeszcze raz. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy aromatyczną zupę cebulową oraz oryginalnie podanego łososia. Zupa cebulowa była podana z prażoną kaszą gryczaną, inaczej zwaną popcornem gryczanym, a także chipsem z chleba żytniego. Aromatyczna i sycąca. Jednak mimo wszystko, całą uwagę skupił łosoś marynowany w cukrze i soli. Na talerzu prezentował się(...)danie główne? Postawiliśmy na danie regionalne i zamówiliśmy, jako pierwszą Kaszankę z karpia z Pustelni. Była ona otoczona sosem grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków. Przypuszczam, że takiej pozycji
Kuchnia Bazyliidań nie jest długa, mieści się na jednej kartce A4, i nie jest zapisana drobnym maczkiem. Zostały podane nam porcje degustacyjne, niestety trochę małe :( Makrela - podana na pure z jabłka ligola/ kasza gryczana niepalona gotowana w soku jabłkowym / musztardowiec /galaretka z palonego zboża. Doskonały pomysł na gotowanie kaszy w soku, nadającym jej lekko owocowego smaku. Podpatrzyłam i już(...)pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie/ prażony sezam z lnem/ kalarepa/ lody miso. Tuńczyk idealny i nie prośmy o wysmażenie, on jest dokonały, nie zabijajmy go. Do niego sezam, kalarepka!, to troszkę zapomniane warzywo i lody miso
królestwo garówzawiera substancje trujące i alergizujące. Dlatego bardzo ważne jest aby podczas jej otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje się bardzo orzeźwiający napój. Niestety jest owocem nietrwałym. Fermentuje już po 24h od zbioru, dlatego też nie sprzedaje(...)ilości żelaza oraz cynku. Mają jasnokremową barwę. Są słodkie i delikatne. W smaku przypominają nieco migdały. Niektórzy uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu
Wiem co jemczysta. Zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto. Ja najpierw rozgniotłam a następnie użyłam(...)piekarnika nagrzanego na 200 stopni, termoobieg, na górną półkę i pieczemy 25 minut. Podajemy z surówką. Ja podałam z surówką z : kapusty kiszonej, pomidorów bez skórki, marchewki, jabłka, czosnku niedźwiedziego, świeżej bazylii i oleju lnianego
Szkrab Je Sam