jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:48/71)

Pieczone jabłka z sosem orzechowym 90

łyżka cukru trzcinowego Jabłka umyj i wytrzyj. W każde jabłko wbij po kilka goździków. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz (bez pokrywy), aż jabłka będą miękkie, sprawdź wbijając w jabłko wykałaczkę. Orzechy zmiel w młynku do kawy. Zmielone wsyp na suchą gorącą patelnię i praż orzechy, aż poczujesz ich zapach

Delicious Place
Rustykalna tarta z jabłkiem i gruszką. Bez cukru, masła i białej mąki 110

jogurtu naturalnego Jajko Jabłko Gruszka Cynamon Jajko połączyć z jogurtem Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąki i połączyć całość Wyrobić ręką na elastyczne ciasto, włożyć do lodówki W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce umyć i obrać owoce Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, dodać cynamon i prażyć aż owoce puszczą sok i zmiękną

HealthyCreations
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 130

każdej odsłonie jest pyszna. Tym razem dynię Hokkaido upiekłam razem z jabłkiem, cebulą i czosnkiem, a zupę podkręciłam świeżym imbirem, kuminem i kolendrą. I kiedy za oknem aura bywa niesprzyjająca, taka kolorowa i aromatyczna zupa może dodać witalności i energii. Spróbujcie sami! Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 duże jabłko 1 czerwona cebula 6 ząbków czosnku świeży imbir 1,5 litra(...)pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kawałki jabłka możemy oddzielić od skóry i razem z dynią i cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy też wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Warzywa i jabłko zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy około 3 łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z kapusty pekińskiej 96

łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oleju sól, pieprz, odrobina cukru Kapustę, pora i paprykę kroimy w cienkie paseczki, jabłko ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Słonecznik wsypujemy na suchą, gorącą patelnię i chwilę prażymy cały czas mieszając (pilnujcie, by nie stał się nadmiernie brązowy, bo będzie gorzki). Przesypujemy do miseczki i studzimy. Śmietanę, musztardę, olej

Czary - gary w kuchni
Sałatka z buraków i sera korycińskiego 124

sera korycińskiego (np. z TEGO przepisu) 2 łyżki pestek dyni 0,5 jabłka oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, tak samo ser koryciński. Pestki dyni prażymy na patelni. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek

Marder&Marder Manufacture
Ciasto Tajemniczy Ogród 942

blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia.  Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z selera naciowego i jabłka 404

łyżka siemienia lnianego1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu (można pominąć)cynamon do smakuszczypta solisłonecznik Sposób przygotowania:1. Seler myjemy i kroimy.2. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę.3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z bezą i złotą rosą 167

mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie(...)oczkach wprost do foremki. Uklepałam delikatnie. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło i czekałam, żeby się prażyło. Kiedy masa jabłkowa była już gorąca wsypałam do niej galaretkę. Wymieszałam i zdjęłam z gazu. Białka ubiłam na małych

Kuchnia u Krysi
Pyszna surówka z selera, marchewki i jabłka 145

sól, pieprz, szczypta cukru -majonez -jogurt naturalny Orzechy kroimy w mniejsze kawałki, po czym prażymy je na suchej patelni, do momentu aż się lekko przyrumienią. Rodzynki moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w mniejsze cząstki. Selera, marchew oraz jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy, rodzynki oraz jogurt

Gotuj z Agnes
Zdrowy smalec z kaszy jaglanej 171

wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min. Powinna wchłonąć cały płyn. Jeszcze ciepłą zmiksować blenderem. Obrane jabłko pokroić w kostkę razem z cebulą(...)wrzucić na rozpuszczony olej kokosowy. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i chwilę podsmażyć. Połowę cebuli z jabłkiem dodać do kaszy jaglanej i zmiksować na gładki krem. Dodać resztę cebuli, wymieszać i doprawić pieprzem czarnym, ewentualnie solą. Jeżeli chcemy, aby kawałki cebuli były bardziej wyczuwalne, można całość dodać do kaszy, bez miksowania. Podawać

https:KKuchniaMniam
Szarlotka, która podniesie Cię na duchu 230

jabłek 2 i pół szklanki mąki pół szklanki cukru masło 5 zółtek odrobina mąki ziemniaczanej, Co robić? 1. Obrać jabłka i pokroić na plasterki - wrzucić do gara i prażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną (można minimalnie podlać wodą). Ostudzić. 2. Nagrzać piekarnik do 180 C góra-dół 3. Zmieszać sypkie składniki, dodać do nich żółtka, miękkie masło(...)Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka - będzie pysznie chrupać ;-) 5. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 C góra-dół przez

Matka Żywicielka
Mus dyniowo-jabłkowy ze szczyptą cynamonu 146

szczypta cynamonu. Sposób przygotowania 1. Obraną dynię i jabłko kroimy w kostkę. 2. Dynię i jabłko pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C ok. 35 min. 3. Upieczoną dynię i jabłko miksujemy na gładki mus z dodatkiem szczypty cynamonu. 4. Mus dekorujemy kleksem jogurtu, miodem i prażonymi migdałami. Mus dyniowo-jabłkowy jest bogaty w: - β -karoten (pochodzący z dyni

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tarta jablkowa ze slonym akcentem 111

słony karmel. CIASTO (klik)  :  można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny orzeszki ziemne do posypania Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy cukrem i odstawiamy by nieco puściły sok.  Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby napęczniały. Odstawiamy(...)chwilkę.  Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i przelewamy do jabłek. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony spód od tarty smarujemy masłem orzechowym. Następnie pfrzekładamy tężejące jabłka i odstawiamy do lodówki na ok 10 min.  Kiedy tarta odpoczywa w chłodzie, na patelni prażymy orzeszki ziemne. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i nabierać złocistego koloru, przekładamy

Kuchnia od dwojga
Wiosenne Orzeźwienie 1718

blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa jabłkowa : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki  zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na przestudzonego makowca

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puszyste ciasto z jabłkami 117

kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki

My Chcemy Jeść
Torcik z jabłuszkiem, śmietaną i Chia 153

kochani zdrowo i smacznie. Składniki na biszkopt: jaja 5 szt mąka pszenna typ 500 5 łyżek mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier 4 łyżki   Masa jabłkowa z chia: jabłka 1.1/2 kg chia 3 łyżki sok z cytryny z 2 szt ksylitol 1 szklanka Dodatkowo: śmietana 30% 800 ml czekolada mleczna 200 gram   1. Jaja ubijamy z cukrem(...)Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki.   2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka ścieramy na tarce i razem z powstałym sokiem przekładamy do garnka. Zasypujemy ksylitolem i sokiem z cytryny. Prażymy go zagotowania, dodajemy 3 łyżki nasion chia i zostawiamy na 2 godzinki by nam napęczniało( Nasiona chia wchłoną

Różowa kuchnia
Jabłka zapiekane z jaglanką, konfiturą żurawinową i orzechami w karmelu 134

wodą i 2 łyżkami miodu, tak długo aż całkowicie się rozpadnie. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, dodajemy łyżkę cukry trzcinowego i czekamy aż całkowicie się rozpuści i pokryje karmelem orzechy. Chrupiące i skarmelizowane orzechy ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Upieczone jabłka podajemy z żurawiną oraz karmelizowanymi orzechami. Pychota

Mango Papaja
Piątek: Kurczak escabeche z winogronami i jabłkiem 116

Pyszne, miękkie udka z chrupiącą skórką, upieczony razem z winogronami i jabłkiem. Kurczak escabeche jest bardzo łatwy do zrobienia i elegancki, tak że spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu. Przygotowanie: 10 minut Czas pieczenia : 40-50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2   W średniowieczu danie było nazywane przez Arabów „ojcem gościnności”, bo stanowiło zasadniczy składnik menu podczas(...)blogu znajdziecie przepis na kurczaka w winogronach, który serdecznie polecamy. W kurczaku escabeche, oprócz winogron występuje też jabłko – owoc kojarzony zazwyczaj z kaczką doskonale czuje się w towarzystwie także innego drobiu. Charakterystyczną cechą tego dania jest dodatek kminu rzymskiego, który praży się razem z kurczakiem na patelni, uwalniając swój charakterystyczny, anyżkowy aromat. Gorąco polecamy Wam to danie, łatwe

Niedzielny kucharz
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM 134

mascarpone (250 g), 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki cukru. Dekoracja: garść posiekanych orzechów laskowych (prażone blanszowane), 3 kostki gorzkiej czekolady (startej na wiórki). Przygotowanie: Jajka ubijam do podwojenia objętości, stopniowo dodaję cukier, następnie wlewam cienkim strumieniem olej. Do masy jajecznej dodaję starte jabłko i marchewkę oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszam. Do osobnej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia

JejKuchnia
Trociniak 603

rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier oraz wiórki kokosowe. Cały czas mieszając prażyć kilka minut do ładnego zezłocenia, uważając, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzić. 5. Biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go 2/3 kremu budyniowego. Na krem wylać tężejącą galaretkę z jabłkami. Schłodzić do całkowitego stężenia. Wysmarować resztą kremu budyniowego i posypać podprażonym kokosem. Schłodzić minimum

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania