cukru 3 małe jajka łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 mała dynia ok. 1,20 kg 2 kwaśne jabłka sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru pudru woda oraz: 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem Sposób wykonania: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem solą, żółtkami(...)Dynię przekroić na pół, oddzielić pestki i miąższ od twardej części przy samej skórce, którą kroimy w kostkę ( bez skóry oczywiście). Jabłka obrać również pokroić w kostkę i razem z dynią prażyć z odrobiną wody ok. 15 min . Kiedy składniki na mus będą już miękkie, dodać sok z cytryny, cukier puder, wymieszać i zblenderować na jednolity mus. Białka
pieprzny smaczekSkładniki: 2 szkl mleka 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek płatków żytnich 0,5 łyżeczki miodu czubata łyżeczka siemienia lnianego - zmielonego małe jabłko banan łyżeczka kakao 3 kostki gorzkiej czekolady 72% kakao Prażymy płatki na suchej patelni, do czasu aż nabiorą chrupkości i będzie czuć lekko orzechowy aromat.Mleko wlewamy do garnka, gotujemy. Tak podprażone płatki wrzucamy
Gotuj z Agnesciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty mus,jeśli lubicie słodkie proszę
Ladylaura.sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże
Mia Cucina SofietaCiasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często
Domowa cukiernia Ewyłyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką) 1 jajko 150 g jogurtu naturalnego odrobina świeżego imbiru smakowita pajda z cebulką i jabłkiem 40 g boczku delikatnie wędzonego 30 g ulubionych orzechów prażonych, zmielonych duża szczypta suszonego tymianku 100 g suszonej żurawiny garść tartego sera Radamer Sposób przygotowania: Bataty obieramy i gotujemy ok. 10 minut w lekko
Wielki apetyttrochę wcześniej pomyśleć co na nie zrobię. Makowiec japoński upiekłam z mielonymi migdałami i z kaszą manną owsianą pełnoziarnistą . Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci. Forma: 30x30 kwadratowa. Składniki: mak niebieski 200 g jabłka 2 szt. mielone migdały 6 łyżek skórka pomarańczowa 1 łyżeczka aromat migdałowy 1 szt. jaja(...)pieczenia 1 łyżeczka kasza manna owsiana 4 łyżki cukier puder do oprószenia ciasta i prażone płatki migdałowe Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny Przygotowanie: Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Jaja wbić do miski i ubić
AZgotuj!jabłko obrać i również pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach oliwy zrumienić cebulę, dodać jabłko. Można podlać niewielką ilością wody, by jabłko szybciej się rozpadło. Dodać cukier trzcinowy oraz przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec, oraz majeranek, całość prażyć około 10 minut, odparować wodę. Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj na gładką masę. Z patelni usuń listki laurowe, ziele angielskie
Moje Qulinariaskórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów włoskich , grubo posiekanych Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Cebule i czosnek obrać, osobno posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. W partiach podsmażyć na nim mięso(...)wszystko, co przywarło podczas smażenia. Całość przelać do garnka. Dodać bulion, jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i miód. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 75 minut. Dodać morele, posiekane i rozgniecione łodyżki mięty (listki zachować) oraz zmielone orzechy włoskie. Gotować jeszcze 30 minut. Danie podawać posypane prażonymi orzechami i listkami mięty. Smacznego
Pełny talerzCebula – 1 duża Jabłko – 1 średnie (twarde) Granulat sojowy – 6 łyżek Suszone śliwki – 4-6 sztuk Sos sojowy – 1 łyżka Goździki – 2 sztuki Jałowiec – 1 sztuka Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 sztuki Olej – do smażenia Olej do pasty – opcjonalnie kilka łyżek Cebulka prażona – opcjonalnie do smaku(...)jabłko i sos sojowy. Smaż 5 minut. Dodaj granulat i opcjonalnie śliwki. Smaż kolejne 5-10 minut. Do cebuli z jabłkiem i granulatem dodaj zblendowaną cebulę, wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczków lub jeśli masz ochotę dodaj cebulkę prażoną, wymieszaj i dopiero wtedy przekładaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dla lepszej konsystencji dodaj oleju. I voilà. Twój
Blendmanciachem niby znane i sprawdzone smaki ale w zestawieniu jakiego jeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a na nim warstwa jabłek z galaretką, kajmak, herbatniki, bita śmietana, a jakby tych wszystkich dobroci było mało to jeszcze całość posypana prażonym słonecznikiem. Jeśli lubicie takie przekładańce spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki(...)minut w 180 st. C Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 2galaretki pomarańczowa 3-4 łyżki cukru Jabłka obieramy i kroimy na grubszy tryb, jak ja to mówię. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Nie zdejmując z ognia wsypujemy galaretkę
Cynamonowe szczęściepestek dyni i migdałów oprószona, w piekarniku pieczona i z karmelizowanymi jabłkami połączona. Takie chałki z pewnością smakiem zaskakują i z kremowymi jabłkami idealnie smakują. Składniki: czerstwa mała chałka z rodzynkami lub bez (nie musi być cała), 1-2 garście prażonych pestek z dyni (albo uprażyć je na suchej patelni i przestudzić), 1 kopiata
Moniki Smakołykilodówce przez 1-2 godziny.Mleko zagotować, wsypać cukier i orzechy, wlać rum. Pogotwać jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić.Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z cukrem, rodzynkami i cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekaż dym rodzajem kuchenki oraz wielofunkcyjność. Moja patelnia jest duża (28 cm średnicy), ma wysokie brzegi, rewelacyjnie sprawdza się nie tylko do smażenia przysłowiowego kotleta, ale także duszenia, prażenia, zapiekania, a nawet pieczenia. Całość razem z uchwytem i pokrywą posiada właściwości żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas(...)rąk”. I tak… dzień zaczynamy od naszych ulubionych, pożywnych placuszków smażonych całkowicie bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same
Fitsweet.mekaż dym rodzajem kuchenki oraz wielofunkcyjność. Moja patelnia jest duża (28 cm średnicy), ma wysokie brzegi, rewelacyjnie sprawdza się nie tylko do smażenia przysłowiowego kotleta, ale także duszenia, prażenia, zapiekania, a nawet pieczenia. Całość razem z uchwytem i pokrywą posiada właściwości żaroodporne do 250 stopni C. Dodatkowo mój model dysponuje system click-by-click , który pozwala wypiąć rączkę na czas(...)rąk”. I tak… dzień zaczynamy od naszych ulubionych, pożywnych placuszków smażonych całkowicie bez tłuszczu z karmelizowanymi w miodzie z cynamonem jabłkami – wszystko przygotowane szybko, sprawnie i na jednej patelni. Miedzy posiłkami podjadamy zdrowe, prażone na suchej patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same
Fitsweet.mesłoiku to połączenie chrupiących, maślanych herbatników oraz słodko kwaskowatych, karmelizowanych jabłek, które dzięki użyciu cukru trzcinowego są jeszcze bardziej aromatyczne. Całości dopełnia delikatny, cynamonowy krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Koniecznie spróbujcie. Składniki (2 porcje): Spód: 6 pełnoziarnistych herbatników maślanych Jabłka: 2 duże jabłka (świetnie sprawdza się odmiana Jonagold) 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demerara(...)partiami serek mascarpone i cynamon. 6) Na dno każdego słoiczka/szklanki pokruszyć po trzy herbatniki. Na herbatniki nałożyć karmelizowane jabłka razem ze sosem. 7) Całość udekorować za pomocą szprycy cukierniczej kremem z bitej śmietany oraz mascarpone i posypać prażonymi płatkami migdałów. 8) Deser podawać na ciepło od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (jeżeli chcecie podać później
Fitsweet.mesłoiku to połączenie chrupiących, maślanych herbatników oraz słodko kwaskowatych, karmelizowanych jabłek, które dzięki użyciu cukru trzcinowego są jeszcze bardziej aromatyczne. Całości dopełnia delikatny, cynamonowy krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Koniecznie spróbujcie. Składniki (2 porcje): Spód: 6 pełnoziarnistych herbatników maślanych Jabłka: 2 duże jabłka (świetnie sprawdza się odmiana Jonagold) 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demerara(...)partiami serek mascarpone i cynamon. 6) Na dno każdego słoiczka/szklanki pokruszyć po trzy herbatniki. Na herbatniki nałożyć karmelizowane jabłka razem ze sosem. 7) Całość udekorować za pomocą szprycy cukierniczej kremem z bitej śmietany oraz mascarpone i posypać prażonymi płatkami migdałów. 8) Deser podawać na ciepło od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce (jeżeli chcecie podać później
Fitsweet.mecytryny. Rodzynki maczamy w rumie około pół godziny. W tym czasie siekamy wszystkie orzechy. Orzechy, rodzynki, płatki owsiane i kukurydziane prażymy na patelni na maśle z dodatkiem miodu, skórki cytryny oraz cynamonu i cukru brązowego. Gotowy farsz nadziewamy jabłka. Na sam wierzch dajemy płatek masła i przykrywamy kapeluszem z ściętej części jabłka. Całość polewamy sosem klonowym. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatysłodko znakomicie pasuje wanilia i cynamon. Może skuszę Was przepisem na "pankejki" w jesiennej odsłonie, o dyniowo-sernikowym smaku? Podałam je z malinami, prażonymi orzeszkami i miodem, ale równie dobrze smakowałyby np z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. A może macie własne pomysły z czym można by podać takie placuszki? Podzielcie się w komentarzach:) Chętnie wypróbuję Wasze pomysły:) Składniki
Smakowity Blog Kulinarnywersja <3 Składniki Farsz: 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru Ciasto: 300 g mąki 1 łyżka kurkumy 50 g masła 150 ml wrzątku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, prażymy na średnim ogniu z dodatkiem cukru
R'n'G Kitchencynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g ksylitol Dodatkowo: mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody(...)Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki . Krok
Różowa kuchniaTeraz ścieramy drugą część ciasta prosto na białko z budyniem . Pieczemy w 170 stopniach godzinę Uprażenie jabłek : Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku , dodajemy cukier brzozowy i dalej prażymy koło 30 minut trwa prażenie
Różowa kuchnia