jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:37/71)

Mocno cynamonowe śniadanie z ziarnami 209

Ostatnio bardzo często chodzi za mną cynamon. Nie wiem , może to tęsknota za Świętami już?Brakuje mi też kolorów w tych ostatnich szarych dniach na minusie.Czas

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłecznik na kruchym cieście 171

przechodzimy do masy jabłkowej. Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką

Emcia Pichci
75. Kolejny słodki dzień, czyli serniczki trochę inaczej. 186

przygotowania i sami zdecydujecie która Wam się bardziej podoba. Są bardzo delikatne, bo przygotowane z twarogu 50:50 z serkiem mascarpone. Maliny doskonale komponują się z jabłkami. Do tego chrupiące, prażone płatki migdałów... Można się rozmarzyć, bo czy to nie proste smaki połączone ze sobą idealnie współgrając zachwycają najbardziej? Oj i to jak! No ale nie zatracając się już(...)jaja 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy) 1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań) konfitura z malin (koniecznie domowa) jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie) 1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowego kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny płatki migdałów golden syrup (opcjonalnie) Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce jabłka

Symfonia Smaków
"An apple a day keeps the doctor away" 154

garnka z odrobiną wody na dnie, żeby nam się nie przypaliły i dusić pod przykryciem do miękkości, następnie wlać sok z cytryny, cukier oraz cynamon i prażyć cały czas mieszając, aż większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół ozdabiania szarlotek, ja preferuję wersję z bezową pianką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biały torcik z musem jabłkowym 151

przed inauguracją:) Krem, mus do biszkoptu Na biszkopt o średnicy 20-21cm, potrzebujemy: 7-8 dużych jabłek, szara reneta, najlepsza, Cukier organiczny, w/g uznania, 2 łyżeczki cynamonu, 500ml śmietany kremówki + odrobinę cukru pudru Jabłka ścieramy na tarce do jarzyn. Prażymy w garnku z grubym dnem około godziny na malutkim ogniu. Ilość dodanego cukru, zależy od naszych upodobań(...)Dodajemy go pod koniec prażenia i smażymy jeszcze około 30 minut. Mus ma być gęsty!   Studzimy i dodajemy cynamon. Kroimy biszkopt na 3 części. Przekładamy musem. Wierzch i boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie. Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie. Po lekkim przestudzeniu formujemy w kwiat róży

Leśny Zakątek
Makaron z twarogiem i prażonymi jabłkami- banalnie proste i obłędnie pyszne 315

błonnika. SKŁADNIKI: 50g makaronu gryczanego- przed ugotowaniem- do kupienia tutaj 75g twarogu chudego 150g jabłka obranego ze skórki cynamon PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu Jabłko pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody Prażyć na małym ogniu przez około 10 minut Do jabłek dodać cynamon Zdjąć z ognia i zblendować na gładki

peanutbuttermonster
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 286

Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem . Jabłka w tej szarlotce nie są prażone tylko pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na cieście i polane budyniem. Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 3 żółtka 3 łyżki śmietany 12% lub 18% (około

Uwaga Babcia Gotuje
Jabłka prażone w słoikach na szarlotki. 97

wykonania : Jabłka umyć,obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem , aby nie ściemniały. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się miękkie i szkliste. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Usmażone jabłka włożyć do czystych słoików

Przepisy i porady kulinarne
Cynamonowa kasza jaglana z tartym jabłuszkiem i cukinią ^^ 134

kaszy jaglanej 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego pół małej cukinii jabłko słodzidło + miód, cynamon, jagody goji Kaszę prażymy i przepłukujemy zimną wodą. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Dodajemy  słodzidło, cynamon, siemię, starte na grubych oczkach cukinię i połowę jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy drugą połowę startego

Kuchenny Skrawek Nieba
Słodkie środy - Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką 1146

ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki.  Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka zmiękną dodajemy dwie galaretki zielone i energicznie mieszamy.  Na warstwę herbatników wykładamy warstwę jabłek – wyrównujemy. Na jabłkach układamy zimne lody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babcina szarlotka z kratką 202

cynamon. Dusimy, aż jabłka zmiękną. W zależności od preferencji możecie jabłka rozgotować, aby powstała jednolita masa lub pozostawić w formie kosteczki. Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy(...)nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 10 minut, aż ciasto leciutko się zarumieni. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski o szerokości około 3 centymetrów.Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy je paskami, układając je najpierw poziomo, a następnie pionowo.Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Posypujemy cukrem pudem

Mania Gotowania
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 115

dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni  , oraz ze słodkimi ziemniakami .   Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki(...)Dynię i jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, czosnek obieramy 3. W moździerzu ucieramy ziela angielskie, tymianek, sól i pieprz 4. Kawałki dyni oprószamy przyprawami, skrapiamy oliwą i razem z czosnkiem pieczemy ok 30 min, następnie dodajemy kawałki jabłek i pieczemy kolejne 30-20 min 5. Boczek rumienimy na odrobinie oliwy, pestki dyni prażymy na suchej patelni

Słodki Kompromis
Jabłecznik z bezą i migdałami 205

minut w temperaturze 180 stopni.  2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka wykładam na podpieczone ciasto, wyrównuję. 3. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jabłuszka zamknięte w słoikach 212

Było ich sporo i nie sposób byłoby wszystkie zjeść. Część wykorzystałam do  tarty , ale sporo jeszcze zostało. Postanowiłam je uprażyć i zapasteryzować. Oto mój przepis... Prażone jabłuszka Potrzebujemy: 6 sporych jabłek 0,5 szklanki cukry (lub trochę więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka myjemy i obieramy. Następnie pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy(...)dość drobną kostkę. Tak przygotowane umieszczamy w garnku, w którym będziemy je prażyć i zasypujemy cukrem z cynamonem. Odstawiamy na jakiś czas (można je tak zostawić na noc). Kiedy jabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić

Ratunku obiad
Poniedziałkowy "fit" - jabłka w kokosowej panierce 119

Jabłka w kokosowej panierce SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 2 jabłka 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor, mieszając aby się nie przypaliły. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na 4 grube plastry mniej więcej tej samej grubości.     Ze środkowych plastrów usuwamy gniazdo nasienne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki