jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:33/71)

SZARLOTKA 224

SZARLOTKA Składniki Ciasto • mąka pszenna 150 g • masło 100 g • cukier puder 50 g • skórka z cytryny • żółtko Jabłkajabłka 2 kg • cukier kryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem i smażymy około 10 minut do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka, goździk i prażymy do momentu redukcji wody. Na koniec dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Gotową masę dodajemy na upieczone

chefintheforest
SZARLOTKA POMARAŃCZOWA 132

Kruchutkie, i delikatna ciasto przełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą  prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się

cool and minty
Pudding ryżowy z owocami 115

Zapraszam na małe i słodkie co nieco, czyli bardzo prosty deser, który pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła mi go na zmianę z prażonym ryżem z jabłkami, śmietaną i cynamonem. Oczywiście wtedy w sklepie nie było ani granatów, ani kiwi, tylko nasze polskie owoce. Tak więc przygotujcie pudding ryżowy z owocami jakie lubicie

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z selera naciowego 107

się prezentuje w różnego rodzaju surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuję surówkę na bazie selera naciowego, papryki, jabłka i ogórka kiszonego. Jest przepyszna, można do niej dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli w ten sposób). 5 łodyg selera naciowego 1 jabłko 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 0,5 czerwonej papryki 3 ogórki kiszone natka pietruszki Sos: kilka łyżek oliwy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 496

pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta

KasiekGotuje
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 154

temperaturze było kruche, mięciutkie, bardzo delikatne, wybtnie soczyste. Podane w każdej wersji zachwyci najbardziej wybrednych mięsożerców. Moja propozycja podania z ziemniakami, sosem migdałowym i surówką z pora (z jabłkiem i migdałami prażonymi) też jest godna polecenia. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
564.Znów krem, ale, że z ciecierzycą?! 133

bananowy krem z ciecierzycy z duszonym jabłkiem z cynamonem, prażonymi płatkami migdałowymi i daktylamiTyle słońca o godzinie 6 rano to ja dawno nie widziałam :OKiedyś już robiłam do niego podejście, ale z tego co pamiętam nie skończył zbyt dobrze, dzisiaj dałam mu drugą szansę i w sumie jestem zadowolona.Dzisiaj bez szkoły, był lekarz, a raczej poczekalnia u niego

More food, love and dreams
Rolada biszkoptowa z jabłkami 201

puszystym kremem śmietankowo-cynamonowym na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Polecamy! Rolada biszkoptowa z jabłkami Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową: 6 jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki(...)boku razem ze ściereczką w roladę i odstawiamy do wystygnięcia. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i prażymy z cukrem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec dodajemy cynamon. Gorącą masę zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Krem cynamonowy: kremówkę, mascarpone

Smak mojej kuchni
szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, pyszna! 133

jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki  Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze dajemy je do garnka i prażymy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przekładany placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 208

Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Proste składniki, stara receptura, niepozorny wygląd i doskonały smak – tak w skrócie opisałabym tradycyjny przekładany placek z jabłkami, jaki pieką od pokoleń podkarpackie gospodynie z Ziemi Brzozowskiej. Sekretem tego smaku jest połączenie cieniutkich placków pieczonych na amoniaku ze smażonymi jabłkami. Ciasto pod wpływem soku z jabłek staje się miękkie(...)smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 5 łyżek kwaśnej śmietany Jabłka: 2 kg jabłek (najlepiej takich, które rozpadają się podczas prażenia) 2 szklanki cukru (wg mnie 1/2 szklanki wystarczy) 2 galaretki cytrynowe (ewentualnie pomarańczowe) Zaczynamy od upieczenia 5 placków, z których 4 przełożymy jabłkami, a piąty

Trzeci talerz
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 176

przekroić na dwa blaty. Ścięłam też dość mocno wyrośniętą „górkę”, ale nie jest to koniecznością. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą

https:KKuchniaMniam
Jesienna rapsodia 621

wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 35min. Wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Z wystudzonego ciasta ściąć „górkę

https:KKuchniaMniam
BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ 132

Celsjusza około 20 minut. Wymiary formy 21 cm x 26 cm.   Sposób przygotowania masy jab łkowej: Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać starte jabłka i cukier, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką, prażyć na wolnym ogniu. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę, wymieszać, smażyć bez przykrycia przez

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sałatka z kalafiora z orzechami i serem Stilton 132

dać trochę czasu aby się przegryzła. Dodatkową zaletą jest fakt, że była równie smaczna następnego dnia. Polecam! składniki 1 mały kalafior 100 g sera stilton ok 120 g  jabłka (1 szt) 70 g obranych orzechów włoskich 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry - opcjonalnie sos: 5 łyżek oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczka soli(...)mniejsze kawałki. Rzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, prażyć przez kilka minut  - ok 4. Nie spalić. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, ser pokruszyć. W misce ułożyć odsączone różyczki kalafiora, dołożyć pokruszony ser, pokrojone  jabłko, posiekaną pietruszkę i kolendrę, posypać prażonymi orzechami. W słoiczku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, wymieszać. Przed podaniem, dobrze jest sałatkę odstawić na przynajmniej 30 minut

Stare Gary
Marmoladki 132

cynamonu papier do pieczenia Wykonanie: Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C i prażyć około 20 minut. Uprażone jabłka przetrzeć przez sito i smażyć z cukrem i cynamonem aż powstanie gęsta słodka masa. Rozsmarować jabłka na papierze do pieczenia i zostawić w przewiewnym miejscu

Mama Gotuje
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 155

kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy i wydrążamy ogryzki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Skrapiamy sokiem z cytryny i wlewamy sok jabłkowy. Prażymy do chwili, aż jabłka zmiękną i sok odparuje. Do jabłek nie dajemy cukru. Wyjmujemy z zamrażarki jedną porcję ciasta (druga będzie do wykorzystania innym razem), podsypujemy stół mąką i wałkujemy

mojewypiekiinietylko
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 125

sól pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Morele kroimy na małe kawałki. Buraki i jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z curry, miodem, doprawiamy(...)solą i pieprzem.  Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy.  Następnie przekładamy do dużej miski i mieszamy z gotowym sosem. Na wierzchu układamy buraki, jabłko, suszone morele i posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem. Fanom buraków polecam także inne przepisy: Hummus z burakami Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Surówka z czerwonej kapusty (z jabłkiem, pestkami dyni i olejem rydzowym) + rady 96

cebula (mała) 1/2 jabłka 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina cukru sól, pieprz Dodatkowo: pestki dyni o posypania (prażone) Cebulę posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kapustę drobno pokroić i wygnieść z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę wymieszaną z jogurtem oraz cebulę i jabłko. Całość doprawić do smaku (solą

Di gotuje
STRUDEL GRUSZKOWO-JABŁKOWY Z CIASTA FILO 136

ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki  4 jabłka  1/2 szkl. cukru trzcinowego cynamon 50 g prażonych płatków migdałowych cukier puder do posypania A jak to zrobić: Jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a każdą z ósemek pokroić(...)grubsze plasterki. Na suchą patelnie wysypać cukier i od czasu do czasu mieszając, poczekać, aż zacznie się rozpuszczać i powstanie karmel. Wsypać jabłka i mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców

Kuchnia w opałach