jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:25/71)

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 173

ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i  można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam  je z białym serem.  strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( 250 ml ) 1 szklanka cukru  ( 250 ml ) 200 g masła 4 jaja cukier wanilinowy

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 203

piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni. Piekłam przez około 45-50 minut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego!      Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA    CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 163

wszystko kruszonką. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piekłam je w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI  CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI   CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM  JAGODZIANKI

potrawyregionalne
Jaglanka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie 174

jaglanka. Na śniadanie czy na deser, na kolację. Tą wersję szczególnie lubię późną jesienią i zimą, gdy siadamy uzbrojeni w kubki z herbatą i książki przed kominkiem. Cynamon, prażone jabłka – dwa piękne zapachy. Łyżki w dłoń! Płatki jaglane otrzymywane są z gniecionych ziaren prosa – to jedno z najdłużej uprawianych przez człowieka zbóż, bogate w wartości odżywcze i witaminy

Karo in the Kitchen
Szarlotka 183

którym buzują płomienie i strzelają wesoło iskierki, jak aromatyczna herbata i ktoś, do kogo można się przytulić. Kiedy mówię „szarlotka”, myślę głęboki fotel i wciągająca książka, czuję zapach prażonych jabłek, orzechów i masła, słyszę szum deszczu za oknem, albo widzę śnieg wirujący bezgłośnie w powietrzu. Z szarlotką kojarzy mi się puchata kocia kulka ogrzewająca kolana i Muminki nagrane

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 113

Naleśniki i różnego rodzaju placuszki robię bardzo często. Ten pomysł na pewno spodoba się dzieciom. Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka po raz drugi 134

przepisem mojej Mamy. Jesienią co sobotę piekłyśmy szarlotkę. To takie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć jabłka

Smaki Przyprawy i Kolory
Mus jabłkowy. 148

wlewamy około1,5cm. wody, zagotowujemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki i wkładamy stopniowo do garnka, dodajemy cukier-ilość zależy od kwaśności jabłek, prażymy na małym ogniu do uzyskania oczekiwanej konsystencji

Kuchnia Beaty
Puszysty omlet cesarski (Kaiserschmarrn) 199

Pyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru. Składniki na 4 porcje:  350 ml mleka  150 g mąki  3 jajka

Ze smakiem i z pasją
Owsianka orzechowa 164

Jakiś czas temu proponowałam Wam owsiankę z orzechami laskowymi i prażonymi jabłkami ( klik ), dzisiaj jej uproszczona wersja. Równie pyszna :) Składniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych 1-2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu garść orzechów laskowych 1. W rondelku wymieszać mleko z płatkami owsianymi i cynamonem. Zagotować zgodnie z zaleceniem producenta płatków

Moja Galeria Smaku
Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 194

naleśników) naleśniki 1 jajko 150g mąki orkiszowej (lub pszennej) 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100 ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego prażone jabłka 4 duże jabłka (użyłam ligoli, twarde i słodkie) sok z 1 cytryny 2 łyżki ksylitolu lub miodu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego

DefinicjaSmaku
Jabłka prażone do szarlotek, naleśników 121

Każdy kto kocha szarlotki koniecznie powinien zrobić sobie kilka takich słoików na zimę. Niezastąpione podczas wypieków, gdy nie mamy czasu na bieżąco prażyć jabłek. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących mieć w zanadrzu "coś" na czarną godzinę, gdy szybko trzeba będzie coś upiec dla mających trochę zbędnych litrowych słoików Składniki: 1kg jabłek (masa po obraniu i usunięciu gniazd

Mania Wypiekania
Gofry cynamonowe (otrębowo-żytnich) 125

jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki żytniej wypieku chleba 1/2 otrębów żytnich firmy Kupiec 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu stewia lub inne słodzidło jako dodatek dałam prażone jabłka i biały twarożek z miodem oliwa z oliwek do posmarowanie gofrownicy Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na gofry odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe kluski z serem 149

oryginale jest same białko) 150g sera białego w kostce 50g otrębów żytnich (lub pszennych) firmy Kupiec 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek przygotowałam prażone jabłko z cynamonem Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelce dodajemy jajko, otręby, fruktozę i mieszamy lepimy z ciasta wałeczki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy wrzącej wody i zmniejszamy ogień

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szarlotka z budyniem 557

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść

Bullio

Proponowane wyszukiwania