Składniki na naleśniki : • 250g mąki pszennej • 2 jajka • 250 ml mleka • 250 ml wody • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cukru • olej do smażenia Wszystkie składniki bardzo
KUCHNIA POLSKAzdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty bukiet smaków. Składniki na 6 porcji : ok. 1200g surowych buraków ćwikłowych (po upieczeniu i obraniu powinno zostać ok. kilograma miąższu buraków) duże jabłko (u mnie Ligol) – 150g bez skórki i gniazda nasiennego duża czerwona cebula – 150g 1cm kawałek świeżego imbiru (lub więcej, jeśli ktoś lubi dużo imbiru) ząbek czosnku łyżka oleju(...)zupa miała odpowiednią konsystencję (u mnie jest to bardzo gęsta zupa krem). Doprawić do smaku dużą szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę można podawać z plasterkami jabłka, z prażonymi ulubionymi ziarnami lub po prostu samą zupę. Jest przepyszna. 1 porcja to ok. 250 kcal , węglowodany: 18g, białko: 5g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje
Dietologmąki pszennej 5 dag mąki kukurydzianej 30 dag masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 15 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Masa : 1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem 2 czubate łyżki konfitury z płatków róż Cukier puder do oprószenia Herbata do podania Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą
Wanilia i Kardamonsuchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty. 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić i dodać do niego jabłka i prażyć. Zdjąć z ognia, dodać suchą żółtą galaretkę i ewentualnie dodać cukru do smaku. Dokładnie wymieszać. 3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić budyń z mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło
Kuchnia domowa Aniprzyjaciółki :) Jest rewelacyjne i rozpływa się w ustach. Z okazji przyjazdu moich rodziców, postanowiłam zrobić szarlotkę i użyłam tego właśnie przepisu na kruche ciasto. Miałam również litrowy słoik prażonych domowych jabłek, które nadawały się idealnie :) Postanowiłam dodać również budyń, efekt był rewelacyjny :) Gorąco polecam !!! :) Składniki na kruche ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka + 1 całe
The Sweet Damselryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Smacznego
BaRepasPłatki owsiane na soku jabłkowym z jabłkiem* i prażonym słonecznikiem w cukrze* w kawałkach i starte na tarceDobra przyznaję się, pomysł prawie całkowicie ściągnięty od Marin. Ale, cóż poradzić, że ma takie genialne pomysły :D inspiracjaMiło do godziny nastej w nocy robić notatki do sprawdzianu, by potem go przełożyć xd Ale swoją droga cieszę się, bo na dzisiaj
More food, love and dreamsGofry z ricotty podane ze smażonym w maśle i cukrze jabłkiem i prażonymi płatkami migdałowymiTe gofry to czysty obłęd. No bo jak coś co ma w sobie ricottę może byc nie dobre? Tak się nie da :P :3Szybko, szybko, czas... potrzebny mi czas, ale co tam, jeszcze trochę lekcji, książki i wybywam, co cóż odpocznę... kiedy indziej
More food, love and dreamssycące śniadanie... Płatki owsiane na mleku z prażonym jabłkiem i rodzynkami :) Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych szklanka mleka garść rodzynek małe jabłko łyżka masła cynamon szczypta soli Do rondelka wsypać płatki, dodać szczyptę soli i zalać mlekiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać rodzynki. Gotować około 5 minut, aż zgęstnieje. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i razem z cynamonem podsmażyć(...)maśle. Ugotowaną owsiankę przełożyć do miseczki i wyłożyć na wierzch kawałki jabłka. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennesokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 1 seler, około 1/2 kg 1/2 kg jabłek sok z jednej cytryny 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn Przygotowanie Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach i od razu dodajemy(...)cytryny, aby seler nie zmienił koloru. Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem. Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajabłek 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny 50 g masła ciasto francuskie Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki , cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny wkładamy na patelnię i smażymy aż powstanie płynny karmel , następnie dodajemy jabłka i mieszając prażymy je w karmelu ok 10 min aż sok odparuje. Jabłka układamy
Gotowanie jest łatweogólnie jestem bardzo zaskoczona jego smakiem. Całościowo surówka faktycznie komponuje się bezbłędnie. Z chęcią ponownie do niej wrócę:) 1 nieduży koper włoski (fenkuł) 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 2 łyżki prażonych pestek dyni garść lub dwie małych liści sałaty Dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 1,5 łyżki(...)Koper włoski kroimy na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Drobno siekamy, na cieniutkie plasterki. Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy wraz ze skórką na cienkie półplasterki. Pestki dyni prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy umyte liście sałaty. Łączymy z dressingiem. Źródło
Smaki Na Talerzuwykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wlewamy do nich wodę i podsmażamy / prażymy, aż powstanie mus. Może 2-3 jabłka pokrojone dodać pod koniec prażenia aby były lekko wyczuwalne cząstki. Następnie dodajemy suche galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na upieczony biszkopt wykładamy równomiernie masę jabłkową. składniki na bitą śmietanę(...)łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie śmietanę. Wierzch polewamy roztopioną czekoladą. Całość wkładamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. Przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniadomu zawsze gościł jej nieco inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj ). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka
Bullio260g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek masła (ok. 150g) 120g cukru pudru 2 jajka Składniki na mus: 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek) 4 łyżki prażonych migdałów Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, jajek, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto - jak na kruche. Wstawić do lodówki do wychłodzenia (minimum godzina). Następnie rozwałkować(...)ciasta i wyłożyć nim natłuszczone blaszki. Napełnić tartinki musem jabłkowym, połączonym z prażonymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć na jabłkach tworząc kratkę lub krzyżyk. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200 ° . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi ok. 10 tartinek. * Wykonanie domowego musu jabłkowego - obrać jabłka, wydrążyć środki
Mania Wypiekania