jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:29/71)

Jabłecznik 138

jabłkami i kruszonką? Zapraszam po najlepszy polski jabłecznik . Puszysty, wilgotny i prosty do zrobienia, a do tego z dużą ilością pysznych jabłek. - zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość - sprawdzony, tradycyjny przepis na maśle - dużo owoców i chrupiąca cynamonowa kruszonka Jeśli zaś szarlotka , to tylko na kruchym cieście. Moja szarlotka, to przepis również dla początkującym. Nie ma potrzeby prażenia

AniaGotuje.pl
Galaretkowiec z musem jabłkowym 142

szklanki wody cukier - do smaku( 2 łyżki) 2 galaretki czerwone, 1 żółta 4 płatki ż elatyny Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy biszkoptami. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy w ½ szklanki wody, ewentualnie dodajemy cukier. Masę jabłkową przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Do gorących jabłek sypiemy 2 galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość dokładnie

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 172

Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania musu. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy jabłka, do momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być

Mania Gotowania
Jabłecznik z bitą śmietaną 321

ciasto wymagające użycia niewielu składników. Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów. Jeśli nie dysponujemy świeżymi jabłkami, lub chcemy zaoszczędzić na czasie, można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Pamiętać wtedy należy, by składniki przepisu wzbogacić o dodatkowy sok jabłkowy, niezbędny do nasączenia biszkoptu. Ciasto dzięki nasączeniu jest miękkie i delikatne, w połączeniu z jabłkami i bitą

Smakołyki Bereniki
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1162

wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami. Wykładam

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 218

wyłożonej papierem do pieczenia lub  posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji  termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z selera naciowego z koperkiem i prażonymi migdałami w jogurcie 2285

Sałatka z selera naciowego z koperkiem i prażonymi migdałami w jogurcie. Na poprawę humoru, swieżo, zdrowo, dietetycznie, chrupiąco i smacznie. Seler naciowy nie jest łatwym warzywem, lecz z odpowiednio dobranymi składnikami i sosami tworzy bardzo dobrą kompozycję, która ucieszy nasze podniebienie jak i wzrok(...)Zapraszam na inne przepisy z selerem naciowym w roli glównej na moim blogu:  seler na ostro; Sałatka z selera naciowego z pomarańczą ; Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem; Surówka z białej kapusty i selera naciowego .     Miłego tygodnia kochani. Składniki:   5 łodyg selera naciowego 1 łyżka posiekanego swieżego koperku 1 garść prażonych płatków migdałów

Wino Francja Kuchnia
Szarlotka z lukrem 428

Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie 150g miękkiego masła 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie:   Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto

Ala piecze i gotuje
Domowy jabłecznik 161

Jabłecznik, szarlotka czyli domowe, kruche ciasto z jabłkami i nie tylko. Dziś proponuję jak zwykle szybki przepis na domowy jabłecznik. Ciasto robi się bardzo szybko, a do tego nie zawiera tony cukru i tłuszczu. Z całą pewnością zaspokoi jednak potrzebę na domowe, “coś słodkiego”. Do przygotowania ciasta na tortownicę o średnicy 26 cm potrzebujemy: 70 g masła(...)pokrojenia w kostkę jabłek. Nie obieram ich ze skórki, ponieważ nie chcę żeby za bardzo się rozpadły podczas smażenia. Obrane jabłka wkładam na patelnię, wciskam sok z jednej cytryny, rodzynki, cukier oraz cynamon i karmelizuję je na wolnym ogniu, aż lekko zmiękną. Trwa to ok. 10 minut. Kiedy jabłka się prażą na patelni w międzyczasie przygotowuję ciasto

Cookery.pl
Jubileuszowe ciasto 236

około 40 minut. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 1 galaretka czerwona; Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich mielonych; 125 ml mleka; 2 jaja; 200 g cukru(...)spirytusu. Dodatkowo: 1 mały słoik powideł śliwkowych; Przełożenie ciasta: Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone

In my kitchen
SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 430

pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się komponują z jabłkami, a prażone migdały nadają całości chrupkości. Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym piekarniku. Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce, na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej(...)szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)200 g zimnego masła1 jajko2 żółtka0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 %szczypta soliSKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:2 kg jabłek (lekko kwaśnych)2 czubate łyżki masła0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego (16 g)SKŁADNIKI NA KREM:0,5 l śmietany kremówki

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka na kruchym cieście 1708

bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić

Ala piecze i gotuje
Kalafior z sosem curry! 166

mała cebulalub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika, blender.Por, cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej kokosowy lub jaki odpowiada Tobie.Smaż chwilę, aż jabłka zrobią się szkliste, dorzuć dwa liście laurowe, płaską łyżeczkę cynamonu,szczyptę cayenne, pół łyżeczki pieprzu czarnego i opakowanie(...)rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości. Podczas gdy kalafior się gotujezmiksuj sos i teraz, jeżeli jest to konieczne dopraw w/g swoich upodobań.Kalafior odcedź, polej sosem, posyp prażonym słonecznikiem i jak masz kolendrą albo jak ja koperkiem i zajadaj.SMACZNE I NA ZIMNO I NA GORĄCO> CMOKjeszcze gorące

Pasje Jolki
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 313

okazji Dnia Mamy pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane pyszną chałwową polewą. Ciasto nie tylko pięknie smakuje ale też pięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce" Tortownica : średnica 26 cm Ciasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek

Słodkości i nie tylko
Szarlotka z budyniem i owocami 202

Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)cukru pudru 2 żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 słoik prażonych jabłek łyżka cynamonu garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego i ostudzonego pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 szklanka mąki

Czerwień i błękit
Pierwsze "dania" 137

zastosowanie i nadaje się zarówno jako składnik śniadań jak i obiadów, koktajli czy deserów . Kasza jaglana z musem jabłkowym 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 ¼ szklanki wrzątku 1 jabłko Kaszę prażymy na suchej patelni, na maleńkim ogniu. Z początku będzie pachnieć jak pszenica, ale podczas prażenia zapach się zmieni i zacznie bardziej przypominać orzechy. Gdy to nastąpi przerzucamy kaszę(...)konkretnym przepisie kostki położyłam po prostu na tacce krzesełka i polałam musem jabłkowym. Do musu potrzebne jest tylko obrane i pokrojone w plasterki albo starte na tarce jabłko, które z odrobiną wody wrzucamy do garnuszka i gotujemy pod przykryciem aż się zupełnie rozpadnie i nieco ściemnieje. Pod koniec odkrywamy garnuszek, pozwalając w ten sposób odparować nadmiarowi wody. Z czasem można

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka na kruchym cieście 431

łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku). Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę(...)wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni