pyszną surówkę z burakiem i jabłkiem. Jest genialna w swej prostocie, jako dodatek do obiadu lub na kolację świetnie się sprawdzi. A Wy co robicie z kiszonych buraków? Składniki: 0,5 kg kiszonych buraków w plastrach (z zakwasu na barszcz) 2 jabłka 4 łyżki oleju lnianego szczypta soli ząbek czosnku 3 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam) natka(...)pietruszki do dekoracji Buraki pokroić w słomkę. Jabłka obrać, pokroić w słomkę, połączyć z burakami. Czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą i olejem, polać sałatkę. Posypać prażonymi pestkami. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Smacznego
Obiad gotowyKarmelizowane jabłka, po prostu idealne. Kawałki jabłek pokryte cienką warstwą skarmelizowanego cukru. Doskonałe do ciast i ciasteczek. Doskonałe do deseru na bazie bitej śmietany czy właściwie jakiegokolwiek innego. Naprawdę da się je wpasować właściwie w każde danie, w każdy deser. A jak was najdzie ochota to nawet i bez niczego można je jeść, prosto ze słoika. Owocowe przetwory(...)cytryny niewielka ilość cynamonu (opcjonalnie) Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na 3 części. Nie drobniej, bo podczas smażenia nam się za bardzo rozpadną. W garnku o grubym dnie łączymy ze sobą jabłka, cukier i sok z cytryny i pomarańczy. Prażymy na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając
Marder&Marder Manufacturesmakowych- nie sposób się oprzeć. SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM: 100g rodzynek 140g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj(do nabycia tutaj)- prażony słonecznik, orzeszki ziemne, sezam, cynamon, kardamon, goździki 40g orzeszków ziemnych bez soli 245g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzie Do blendera wsypać mieszankę ziaren, orzeszki ziemne(...)wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masę Przygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną Po tym czasie odlać wodę, dodać cynamon i imbir i mieszać, aby się
peanutbuttermonsterbrązowego 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku z cukrem brązowym i cynamonem. Herbatniki pokruszyć i prażyć na suche patelni, cały czas mieszając, bo łatwo się przypalają. Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Układać warstwami: herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana. Wierzch posypałam migdałami i cynamonem
zadanie-gotowanieCzas na pyszności. Naleśniki z pysznymi prażonymi jabłuszkami , to jest to co każdy z nas lubi.Do tego pyszna ubita śmietana. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500 3 szklanki mleka 2% pół szklanki wody gazowanej łyżeczka soli 2 łyżeczki ksylitolu 2 jajka L Dodatkowo: jabłka 8 szt ksylitol 1/2 szklanki śmietana 30% 400 ml ksylitol(...)rozgrzaną patelnie wlewam olej odrobinę. Łyżką nakładam ciasto naleśnikowe i piekę z każdej strony 2-3 minuty. Po upieczeniu naleśników nakładam na nie prażone jabłuszka , na całej powierzchni, zwijam ,kroje na połowę. Krok 2 Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o średnich oczkach i wkładamy do garnka. Prażymy je na średnim gazie z ksylitolem jakieś 20-30 minut. Krok
Różowa kuchniamieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka o grubym dnie i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec 12 minut. Po podpieczeniu
Plate of Joyząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku pomidorowego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży tymianek, oliwa lub olej Dodatkowo ( wedle uznania): kilka(...)oczkach do tarcia ziemniaków). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Dodać starte jabłka, chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę prażoną, posiekaną bazylię i tymianek, sól i przyprawy. Chwilę pogotować (często mieszać). Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki, gotować jeszcze
Nie tylko w kuchniJednym ze składników sałatki, dodającym chrupkości są prażone naturalne pestki dyni. Uwielbiam dodawać je do różnych sałatek i innych dań, jak również po prostu zjeść w ramach przekąski Prażone naturalne pestki dyni kupicie tutaj Firma ZPS KORSZEŃ , to firma z rodzinnymi tradycjami zajmująca się uprawą roli w zacisznym zakątku lubelszczyzny. Hodowana i prażona jest tu bezłupinowa pestka dyni co oznacza(...)owocu dyni pestka była nieosłonięta łupiną tylko delikatną błonką i nie trzeba jej mechanicznie wydobywać. Polecam! Składniki: około 7-8 cm pora (biała część) 1 jabłko (słodkie i soczyste) 1 pełna łyżka prażonej naturalnej pestki dyni ZPS KORSZEŃ około 3 cm zielonego ogórka sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kroimy por (u mnie
Słodkie okruszkizastrzeżeń. Bardzo smakowało szczególnie dzieciom ;-) A że sezon na jabłka otwarty, więc bardzo polecam to ciasto. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka agrestowa 1 łyżka masła ewentualnie cukier do jabłek - pominęłam Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu owocowego(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180 st. C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Masło roztopić w garnuszku, dodać jabłka, cukier i chwilkę całość prażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Pozostawić do ostudzenia. 3. Zrobić masę
Kuchnia domowa AniSłodkości popłukaliśmy słuszną ilością herbaty w dzbanku za 4 PLN sztuka. Ponad 30 rodzajów do wyboru - ciężko było się zdecydować! W końcu stanęło na herbacie czarnej Prażone Kasztany (cejlońska z cząstkami jabłek, wyciągiem z pieczonych kasztanów i płatkami ostu) oraz herbacie zielonej Sencha Truskawki w Śmietanie (chińska z dodatkiem owoców, płatków róży i rokitnikiem). Mogę tu wracać dla samej
Grunt to przepis!Ostatnio bardzo często chodzi za mną cynamon. Nie wiem , może to tęsknota za Świętami już?Brakuje mi też kolorów w tych ostatnich szarych dniach na minusie.Czas
Z Kuchni Do Kuchniprzechodzimy do masy jabłkowej. Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką
Emcia Pichciprzygotowania i sami zdecydujecie która Wam się bardziej podoba. Są bardzo delikatne, bo przygotowane z twarogu 50:50 z serkiem mascarpone. Maliny doskonale komponują się z jabłkami. Do tego chrupiące, prażone płatki migdałów... Można się rozmarzyć, bo czy to nie proste smaki połączone ze sobą idealnie współgrając zachwycają najbardziej? Oj i to jak! No ale nie zatracając się już(...)jaja 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy) 1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań) konfitura z malin (koniecznie domowa) jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie) 1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowego kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny płatki migdałów golden syrup (opcjonalnie) Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce jabłka
Symfonia Smakówgarnka z odrobiną wody na dnie, żeby nam się nie przypaliły i dusić pod przykryciem do miękkości, następnie wlać sok z cytryny, cukier oraz cynamon i prażyć cały czas mieszając, aż większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki. Istnieje kilka szkół ozdabiania szarlotek, ja preferuję wersję z bezową pianką
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzed inauguracją:) Krem, mus do biszkoptu Na biszkopt o średnicy 20-21cm, potrzebujemy: 7-8 dużych jabłek, szara reneta, najlepsza, Cukier organiczny, w/g uznania, 2 łyżeczki cynamonu, 500ml śmietany kremówki + odrobinę cukru pudru Jabłka ścieramy na tarce do jarzyn. Prażymy w garnku z grubym dnem około godziny na malutkim ogniu. Ilość dodanego cukru, zależy od naszych upodobań(...)Dodajemy go pod koniec prażenia i smażymy jeszcze około 30 minut. Mus ma być gęsty! Studzimy i dodajemy cynamon. Kroimy biszkopt na 3 części. Przekładamy musem. Wierzch i boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie. Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie. Po lekkim przestudzeniu formujemy w kwiat róży
Leśny Zakątek