Było ich sporo i nie sposób byłoby wszystkie zjeść. Część wykorzystałam do tarty , ale sporo jeszcze zostało. Postanowiłam je uprażyć i zapasteryzować. Oto mój przepis... Prażone jabłuszka Potrzebujemy: 6 sporych jabłek 0,5 szklanki cukry (lub trochę więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka myjemy i obieramy. Następnie pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy(...)dość drobną kostkę. Tak przygotowane umieszczamy w garnku, w którym będziemy je prażyć i zasypujemy cukrem z cynamonem. Odstawiamy na jakiś czas (można je tak zostawić na noc). Kiedy jabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić
Ratunku obiadJabłka w kokosowej panierce SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 2 jabłka 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe na złoty kolor, mieszając aby się nie przypaliły. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na 4 grube plastry mniej więcej tej samej grubości. Ze środkowych plastrów usuwamy gniazdo nasienne
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNastępna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić
Kuchcik gotujeporcja]: 3 łyżki kaszy jaglanej woda (musi znajdować się nad owsianką) 1 łyżka mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu Dodatki: 1 małe jabłko, rodzynki, migdały, miód Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku. Uważamy, ponieważ szybko się przypala! Gdy odczujemy specyficzny zapach, wypłukujemy ją w wodzie. Ponownie umieszczamy kaszę, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i pod przykryciem
Kitchens Alphabetoctu balsamicznego jasnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonej kolendry garść orzechów włoskich Orzechy włoskie delikatnie prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy w dużej misce. W małej misce mieszamy ocet balsamiczny, ksylitol, sól, pieprz i kolendrę
My Chcemy Jeśćwyszukane ciasto, to bardzo je lubię. Uwielbiam jabłka o każdej porze roku, lubię cynamon i ciasto kruche. I szarlotka gotowa! Najlepszą szarlotkę z życiu jadłam kiedyś na Murowańcu (schronisko w Tatrach), niestety trafiłam tylko raz na taką na prawdę wyjątkową, miała w sobie jabłka krojone z plasterki i takie prażone, była możliwość zamówienia jej z jagodami i kwaśną(...)proporcja masła do mąki będzie 1:2 tj. na każde 100 g masła 200 g mąki. Na kostkę masła tj. 200 g, używać powinniśmy minimum 5 żółtek. SKŁADNIKI: MASA JABŁKA-MALINY - 6 jabłek - 350 g malin mrożonych - 6 - 8 łyżek cukru Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę, umieść je w rondlu wraz z cukrem. Masę zagotuj
SMYKWKUCHNIszklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru -1 łyżka soku z cytryny -0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej WAŻNE jeśli macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje były bardzo słodkie :-) PIANKA -4 białka(...)dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę. Ciasto smarujemy powidłami. Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka dodajemy wszystkie składniki oprócz galaretki i prażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą. Białka ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchrupiąca powłoczką. No i, oczywiście, nabite na patyk do szaszłyka. Nie byłabym sobą, gdybym przynajmniej nie próbowała zrobić coś inaczej, po swojemu. Tak właśnie powstały pieczone jabłka z czekoladowo-kajmakową polewą i prażonymi płatkami migdałowymi. Nie za mocno słodkie, delikatnie tylko chrupiące. Pyszne. W sam raz na zimowy deser. Składniki: 3 łyżki masła 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaczasie przykrywam i odstawiam, aby napęczniał.- między czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami- rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym- nagrzewam piekarnik do 180 stopni- smaruję masłem naczynie w którym będę
Basia w kuchniktóre doda nam energii. Polecam! 1 szklanka soku jabłkowego 100% (1 szklanka = 250 ml; u mnie sok Hortex) 5 łyżek płatków owsianych (płaskich) kilka plasterków jabłka Opcjonalnie: ulubione dodatki (u mnie orzechy, prażone siemię lniane, suszona czarna porzeczka, liofilizowane borówki, kandyzowana marchewka, płatki kokosowe) Do rondelka należy wlać sok i wsypać płatki. Całość gotować do momentu zgęstnienia, a następnie
Di gotujeSzarlotka z jabłkami w karmelu Składniki : Ciasto kruche : mąka -3 szkl cukier - 2 łyżki proszek do pieczenia -2 łyżeczki żółtka -4 szt margaryna -1 kost cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa: jabłka - 1,60 cukier - 3/4 szkl cynamon - 1,5 łyżki płatki migdałowe - 3 łyżki figi suszone - 100 g woda - 1/3 szkl Kruszonka : żółtka 3 szt margaryna(...)minut. Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Do garnka wsypać cukier, trochę zrumienić na ogniu, wlać wodę i włożyć jabłka do karmelu, uprażyć. Pod koniec prażenia, dodać pokrojone w paski figi i płatki migdałowe, dokładnie wymieszać. Kruszonka: Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę
Kuchnia Danusiłyżeczka wiórków kokosowych szczypta nasion chia 1 łyżka stołowa płatków migdałowych garść rodzynków 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (tak, jem miód na weganizmie, kupuję od lokalnych pszczelarzy) 1 jabłko dużo ziaren słonecznika cynamon Wykonanie: 1. Teraz mój dzień zaczyna się od podprażania słonecznika. Wychodzi tego około filiżanki. Tym słonecznikiem posypuję sobie praktycznie każde danie. Ale tak w ogóle(...)kokosowe, płatki migdałowe, sparzone rodzynki, cynamon i syrop klonowy (ale czasem też miód). Mieszam. Przekładam na talerz. Obieram jabłko, dzielę je na cztery części, usuwam gniazda nasienne, kroję na kawałeczki i przykrywam owsiankę cząstkami jabłka, a na koniec wszystko obsypuję prażonym słonecznikiem. Po prostu miodzio. To śniadanie trzyma mnie do obiadu. Nie ciągnie mnie do podjadania, do żadnych cukierków
Kawa z mlekiemKasza jaglana z waniliowym jogurtem ze sproszkowanym koralowcem Sango , prażonymi płatkami kokosa, pestkami granatu i jabłkiem Sango ... co to takiego? Jest to koralowiec z japońskiej wyspy Okinawa. Zawiera sporo wapnia i magnezu, które korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dzięki niemu możemy w łatwy sposób uzupełnić niedobór tych dwóch ważnych minerałów. Ja używam sproszkowanego koralowca firmy
Poranek na słodkoogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań i nadaje się w zasadzie do każdego typu dyni. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy po upieczeniu zdejmować skórki
Mieszam w Garnkukruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, prażymy. Dosładzamy lekko, jeśli jest taka potrzeba. Gdy użyjemy słodkiej odmiany, obędzie się bez słodzideł :) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec dodajemy łyżkę
Czerwona Porzeczka