jabłka prażone - 1058 przepisów (strona:43/71)

Bigos staropolski 332

kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki jagód jałowca 1 i 1/2  łyżeczki ziaren gorczycy 2 łyżeczki soli 1i 1/2  łyżeczki kminku(...)podsmażamy całość,  11. Zawartość patelni oraz mięso przekładamy do bardzo dużego garnka z podwójnym dnem lub do brytfanki, mieszamy, dodajemy obrane i starte jabłka oraz powidła  12. Jeśli używamy brytfanki z pokrywką prażymy bigos w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jeśli używamy garnka gotujemy bigos pod przekryciem na średnim ogniu, czas gotowania w obydwu przypadkach wynosi

Słodki Kompromis
Surówka z prażonym słonecznikiem 122

oleju lub masła -łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię, delikatnie natłuszczamy olejem lub masłem, wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy przez kilka minut na niewielkim ogniu, stale mieszając a na koniec studzimy. Ziarna dosypujemy do marchewki i jabłka, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka 89

szklanki daktyli (posiekanych i namoczonych we wrzątku 10 minut) - garść rodzynek - garść żurawiny - 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu (mniej lub więcej - zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych) - 1 łyżeczka cynamonu Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania

Smakuje zdrowo
Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynkami 151

Pyszne i zdrowe muffinki z dodatkiem jabłek i rodzynek z piernikową nutą. Będą smakowały niejednemu łasuchowi :) Składniki: 2 małe jabłka 1 szklanka rodzynek 1,5 szklanka mąki pszennej 1 szklanka otrąb pszennych prażonych 3 białka 2 łyżki płynnego miodu 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku

Na Ciasteczkowych Papierach
SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 123

też takie właśnie na słodko. Zawsze do nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone z prawdziwym miodem i chrupiącymi orzechami są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki podwieczorek. Są też idealnym pomysłem do zrobienia(...)łyżka * rabarbar – 1 łodyga * duże jabłko – 1 szt * miód – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rabarbar oraz jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, podwiewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Dosładzamy do smaku miodem, dodajemy podprażone wcześniej i posiekane orzechy – mieszamy. Kromki chleba smarujemy masłem ( od spodu ), układamy porcję musu, przykrywamy

Ostra na Słodko
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 120

Jesień i zima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe(...)czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę ( wcześniej ją „hartujemy” ). Masę wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki. GALARETKA JABŁKOWA: Jabłka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier oraz posiekane orzechy i odrobinę soku jabłkowego. Chwilę prażymy. Żelatynę zalewamy resztą soku, zostawiamy na chwilę, podgrzewamy ( ale nie gotujemy ), odstawiamy do tężenia. Gdy zacznie tężeć wrzucamy jabłka

Ostra na Słodko
Szarlotka z budyniową pianką 339

obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, ścieramy na tarce jarzynowej.  Umieszczamy wszystko w garnku i podlewamy niewielką ilością wody, prażymy aż otrzymamy jednolitą masę. Na koniec dodajemy cukier, specjalnie nie pisałam jego ilości, ponieważ, to ile posłodzicie jabłka, zależy od rodzaju jabłek i Waszych własnych preferencji. Studzimy. Pianka budyniowa: Z mleka i budyniów gotujemy budyń, taki zwykły

Czerwona Porzeczka
Sałatka z buraków, sera koziego i jabłek 198

prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanychsos winegret2 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub laskowych3 łyżki oliwysól morska, czarny pieprzprzygotowaniepołączyć i ubić składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzempokroić buraczki w półplasterki lub ćwiartki. podzielić na ćwiartki jabłko, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozłożyć buraki i jabłka

Stare Gary
Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkiem (bez cukru, laktozy i glutenu) 112

laktozy mleko roślinne) 3 daktyle 1/2 szklanki mąki pszennej (w wersji bez glutenu polecam gryczaną lub ryżową) duże jabłko  1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta cynamonu Wykonanie tradycyjne: Kaszę wysypać na suchą patelnię i prażyć ok. 3 minut (aż poczujemy lekko orzechowy aromat). Kaszę przelać wrzątkiem. Wsypać do rondelka i zalać szklanką wody. Gotować na malutkim(...)gładkości, wsypać jabłko starte na tarce. Wymieszać. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor (ja polecam na oleju kokosowym, ale może też być na zwykłym jeśli nie macie). Jeśli placuszki byłyby wg Was za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. Można podawać z miodem, syrop em klonowym lub saute. Wykonanie w Thermomixie: Kaszę wysypać na suchą patelnię i prażyć

Mania Wypiekania
Zdrowa szarlotka 164

wierzchu szarlotki 70g daktyli  FRESANO łyżeczka oleju kokosowego  dostępnego w sklepie  Centrum Sylwetki 2 łyżeczki cynamonu 1,5kg jabłek Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy płatki, migdały, pokrojone daktyle i prażymy przez kilka minut dość często mieszając przekładamy mieszankę do blendera i miksujemy, aż składniki zaczną się ze sobą kleić  tortownicę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
SZARLOTKA DYNIOWA 140

cukru  3 małe jajka  łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na nadzienie:  1 mała dynia  ok. 1,20 kg  2 kwaśne jabłka  sok z połówki cytryny  2 łyżki cukru pudru  woda oraz: 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem  Sposób wykonania:  Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem solą, żółtkami(...)Dynię przekroić na pół, oddzielić pestki i miąższ od twardej części przy samej skórce, którą kroimy w kostkę ( bez skóry oczywiście). Jabłka obrać również pokroić w kostkę i razem z dynią prażyć z odrobiną wody ok. 15 min . Kiedy składniki na mus będą już miękkie, dodać sok z cytryny, cukier puder, wymieszać i zblenderować na jednolity mus.  Białka

pieprzny smaczek
Mega czekoladowa owsianka 94

Składniki: 2 szkl mleka 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek płatków żytnich 0,5 łyżeczki miodu  czubata łyżeczka siemienia lnianego - zmielonego małe jabłko banan łyżeczka kakao 3 kostki gorzkiej czekolady 72% kakao     Prażymy płatki na suchej patelni, do czasu aż nabiorą chrupkości i będzie czuć lekko orzechowy aromat.Mleko wlewamy do garnka, gotujemy. Tak podprażone płatki wrzucamy

Gotuj z Agnes
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 95

ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty mus,jeśli lubicie słodkie proszę

Ladylaura.
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 183

sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło.  Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko  Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła  400g mąki  szczypta soli 1 duże

Mia Cucina Sofieta
Zielona pokusa 123

Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często

Domowa cukiernia Ewy