plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny(...)szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno
Poezja Smaków - blog kulinarnyplastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny(...)części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno
Tradycyjna Kuchniasprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Kosztuje około 25 zł. Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station. Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz autorski pomysł(...)przykrywamy pokrywką i podpiekamy przez kilka minut, aż pomidorki lekko się przypalą i zaczną pękać. Wtedy ściągamy je z patelni. Krok 2 Teraz pesto. Na patelnię wysypujemy orzechy i prażymy kilka minut. Ściągamy z ognia i wrzucamy do blendera. Dodajemy obydwie natki, pół ząbka czosnku i parmezan. Miksujemy. Następnie dolewamy tyle oleju, żeby pesto zyskało pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy
Niedzielny kucharzgryczana, manna, produkty wielozbo żowe i płatki owsiane. Bardzo zdrowe k asze przede wszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk iem prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por produkty strączkowe: fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej(...)niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie oraz działają ochronnie na żołądek i wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc doprawiam nim wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych, kawy, mleka, mięsa przy rz ądzanego na słodko. go ździki lubię, bo kojarzą mi się z dzieciństwem . Nie ma kompotu bez goździków. chili - silnie rozgrzewa więc
WYSPA SZCZĘSLIWAJeeny, pyszna. Nie wiem czy to dzięki pieczonemu czosnkowi, dymce czy prażonym pestkom dyni. Jak tylko zmiksowałam zupę, spróbowałam żeby ją ewentualnie doprawić. Doprawiłam, wymieszałam, spróbowałam i łaaał. Naprawdę. Zupa na pewno będzie jeszcze smaczniejsza, gdy zrobimy ją w sezonie warzywnym. Ja na pewno spróbuję ją ugotować z młodą cukinią. Krem z cukinii i pora zrobiłam głównie z myślą(...)sobie podaruję (poza informacjami poniżej oczywiście). Ja co prawda do kremu dałam pestki dyni i dymkę, ale Wy z powodzeniem możecie dodać grzanek, groszku ptysiowego czy co tylko lubicie. Prażony słonecznik też będzie ok, orzechy. Zamiast dymki możecie dodać do zupy (przed miksowaniem) parę liści bazylii. Zresztą na dole macie parę przepisów na zupy krem. Jedną z nich jest właśnie
Kardamonovyprzelać, gdyż ananas nie lubi zbyt dużej ilości wody. Po około 1 do 1,5 roku ananas powinien zakwitnąć. Niekiedy zdarza się, że potrzebny jest mu „wspomagacz” w postaci jabłek, które wydzielając substancje lotne, stymulują ananasa do kwitnięcia. Ananas często gości w diecie sportowców, gdyż posiada niezwykłe właściwości przyspieszania gojenia ran i licznych urazów, poprawia kondycję stawów(...)gojenia urazów. Posiada szerokie zastosowanie, które czyni z niego bardzo pożądany owoc w wielu aspektach kuchennych i zdrowotnych. FIGI Właściwości lecznicze Wspomagają leczenie dolegliwości klatki piersiowej( z prażonych, grubo mielonych fig można przygotować kawę figową, pomocną na choroby płuc), przeziębienia, kataru, gorączki, zakażeń gardła oraz w leczeniu epilepsji. Figa jest pomocna w zapaleniu pęcherza moczowego, dolegliwości nerek
ClauditteMissCookingpatelni razem z miodem. Dodać płatki owsiane, posiekany orzech włoski i nasiona słonecznika. Przesmażyć 3-4 minuty. Kiedy płatki zaczną brązowieć dodać nasiona chia i popping z amarantusa, mieszając prażyć jeszcze przez minutę (albo trochę dłużej, jeśli tak jak ja lubicie mocno podpieczone rzeczy). Zestawić z ognia do ostygnięcia. Jeśli nie macie ekspandowanych nasion quinoa czy amarantusa, żadna strata(...)6WBT Całe śniadanie to ok. 452kcal , w: 50g, b: 18g, t:20g, 5WW, 2,5WBT Opcja z bananem to tylko propozycja. Równie dobrze sprawdzi się jabłko oprószone cynamonem, owoce jagodowe czy świeża figa (z makiem). SMACZNEGO! Artykuł Ekspresowa granola z patelni pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologgarście prażonych migdałów - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz - bagietka pszenna na zakwasie - suszone pomidory w oliwie - świeży koperek i bazylia WYKONANIE: - filety śledzi kroimy na porcje - bagietkę kroimy na kromki - siekamy suszone pomidory wraz z oliwą - bagietki podpiekamy w piekarniku, układamy na nie posiekane pomidory i dodajemy listki bazylii - migdały prażymy na suchej patelni, przekładamy do moździerza(...)Połączenie dobrego śledzia i świeżej, domowej oliwy pietruszkowej, z pieczonym ziemniakiem, odrobiną kwaśnej śmietany, świeżych ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość. Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła: pachnotka lub melisa - 3 łyżki kwaśnej
SMYKWKUCHNItłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Z papryczki usuwamy wcześniej gniazda nasienne. Jeżeli mamy chili sproszkowaną dodajemy ją na końcu do potrawy. Wsypujemy na patelnie ryż i prażymy razem z cebulą i papryczką, często mieszając, aż nabierze lekko brązowego koloru. Uważamy, aby nie przypalić przy tym cebuli! Do wcześniej przygotowanego żaroodpornego, głębokiego garnka, wykładamy podprażony ryż. Zalewamy(...)minut. Po 30 minutach odkrywamy garnek i pieczemy dalej do zrumienienia się mięsa. Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub z dowolną surówką, np. z marchewki i jabłka
Kulinarne przemysleniajeszcze nic straconego, możecie odłożyć go na kilka dni, żeby poleżało w temperaturze pokojowej i dojrzało. Proces ten można przyspieszyć, wkładając owoce do papierowej torby lub umieszczając obok jabłek czy bananów. Gorzej jeżeli kupimy owoc przejrzały, zbyt miękki pokryty licznymi plamkami wtedy sytuacja jest niestety beznadziejna, a pieniądze wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że stosując się do tych(...)cytryny 1/2 łyżeczki kardamonu 1 dobrze dojrzałe mango Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki 30% 1 dobrze dojrzałe mango Dodatkowo: 1 garść prażonych pistacji Przygotowanie: 1) Mango do ciasta obrać i pokroić w kostkę, jeżeli jest bardzo soczyste można kawałki obtoczyć w łyżce mąki. 2) W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, czyli
Fitsweet.meantyrakowych właściwościach. Zawiera także witaminę A i C oraz wapń, potas i żelazo. Owoc ten występuje pod kilkoma nazwami: persymona, szaron, hurma, hebanowiec. Zwany też jest jabłkiem orientu. Najlepiej jest go spożywać na surowo. Można z niego zrobić przetwory: galaretkę, dżem, kandyzować w cukrze lub ususzyć. Wartości odżywcze w 100 g owocu Wartość energetyczna - 70 kcal Białko(...)przygotowania: 80 minut Składniki: 2 szklanki mleka 2% 5 łyżek kaszy manny szczypta soli 1 łyżka cukru opcjonalnie 1/2 łyżeczki masła kilka plasterków owocu kaki ziarenka granatu 1/2 łyżeczki prażonych ziarenek siemienia lnianego 1 łyżeczka prażonych nasionek sezamu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka o grubym dnie, wsypujemy kaszę i odstawiamy do namoczenia na 30-60 minut. Po tym czasie dodajemy
Kulinarne przygody Gatityjeszcze nic straconego, możecie odłożyć go na kilka dni, żeby poleżało w temperaturze pokojowej i dojrzało. Proces ten można przyspieszyć, wkładając owoce do papierowej torby lub umieszczając obok jabłek czy bananów. Gorzej jeżeli kupimy owoc przejrzały, zbyt miękki pokryty licznymi plamkami wtedy sytuacja jest niestety beznadziejna, a pieniądze wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że stosując się do tych kilku(...)cytryny 1/2 łyżeczki kardamonu 1 dobrze dojrzałe mango Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki 30% 1 dobrze dojrzałe mango Dodatkowo: 1 garść prażonych pistacji Przygotowanie: 1) Mango do ciasta obrać i pokroić w kostkę, jeżeli jest bardzo soczyste można kawałki obtoczyć w łyżce mąki. 2) W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, czyli
Fitsweet.memoja surówka z marchewki składa się z tartej marchewki i jabłka. Nie dodaję do niej żadnego cukru ani soku z cytryny. Wystarczy jedynie dobra marchew, karotka, która sama w sobie już jest słodka i soczyste, winne jabłko. Pewnie zrobiłabym tą surówkę jak zawsze, ale Milena zjadła ostatnie jabłko, a mi nie chciało się biec do warzywniaka. Postanowiłam surówkę nieco(...)smak, który doskonale uwypukla smak marchewki. Na prawdę świetnie się z nią komponuje. W dodatku dzięki temu, że olej jest tłoczony na zimno, a migdały wcześniej nie są ani prażone, ani blanszowane, jest bogaty w przeciwutleniacze (przede wszystkim w witaminę E) i w nienasycone kwasy tłuszczowe. Chrupkości i dodatkowych doznań dodają prażone płatki migdałowe. Surówkę można przyrządzić również w wersji
Dietologczystego słoiczka za jednym otwarciem i ta właśnie konfitura dołącza do tego grona. W towarzystwie jaglanego kremu była hitem soboty ;) _________________________________________________ Krem Warszawski śniadaniowy Skład: manna kokosowa BIO, orzech laskowy (nieprażony), olej kokosowy BIO, inulina, ksylitol, erytrytol, lecytyna słonecznikowa (bez GMO), kakao, karob, olej słonecznikowy (zimnotłoczony), sól himalajska. Smak: Krem pachnie intensywnie kokosem i kakao. W temperaturze pokojowej konsystencja jest lekko(...)syropem z agawy Zarówno skład, wartości odżywcze, jak i dokładną recenzję możecie przeczytać w jednej z naszych wcześniejszych recenzji ( tutaj ). _________________________________________________ Napój Chias Skład: sok 66% (z zagęszczonych soków z jabłek, ananasa, granatu), woda, nasiona chia 6,2%, naturalny wyciąg z kwiatów hibiskusa. Smak: Bardzo owocowy zapach jakby z nutką kwiatową. W smaku najbardziej czułyśmy sok z jabłek dopiero
Candy PandasHiszpanii, stał się także znany Europejczykom. Jednak początkowo bakłażan nie cieszył się dobrą reputacją. Posądzano go o powodowanie gorączki i epilepsji, a w północnej Europie nazywano go wręcz "szalonym jabłkiem", gdyż wierzono, że spożywanie bakłażanów powoduje szaleństwo. Z czasem jego los się odmienił i stał się ekskluzywnym smakołykiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich. Dzięki nim, a dokładnie dzięki Włochom, zaczęto(...)bakłażan 70 g drobnego bulguru 25 g rodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty 25 g zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na połówki 15 g prażonych płatków migdałów 1 dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka
Smakowity Blog Kulinarny