zaskakuje. Kiedy nie wiem co na obiad przygotować, albo nie chce mi się zbytnio gotować, to szybko ciasto wyrabiam i to co mam na nie nakładam. Dzisiaj polecam Wam golonkę peklowaną na cieście pieprzowym podaną, czyli pizzę „golonkową” smaczną, wyjątkową. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży(...)łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, pozostałe składniki: 50 g startego sera żółtego, 1 słoiczek golonki ok. 300 g lub ugotowanej 200 g, 1 kopiasta łyżka kapary, 1 łyżka sosu chili, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Moniki Smakołykinależe do tych którzy je jedzą. Jednak potrafie bez niego żyć;-) Dziś zapraszam na danie które idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Kto chętny? Składniki; 3 indycze golonki 1 marchew 1 cebula 6 pieczarek garść zielonej fasoli szparagowej lisc laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, słodka papryka 2 łyzki oleju 1 łyzka mąki Golonki umyc i wytrzeć(...)papierowym recznikiem a następnie dokładnie natrzeć -sola,pieprzem i papryka. Na patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić golonki z każdej strony. W rondlu na łyzce oleju przyrumienić cebule pokrojona w piórka. Na niej poukładać golonki i zalac woda do połowy ich wysokości. Dodac lisc laurowy i ziele. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu. Marchew pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.wieje, przejściowo pada . Brr...Na obiad proponuję więc coś na ciepło, coś co Nas rozgrzeje i solidnie pożywi . Propozycja z której ucieszy się nie jeden mężczyzna Składniki: 1 golonka ok 1 kg sól,pieprz do natarcia rozmaryn, tymianek, majeranek po łyżce 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej Iglotex zioła prowansalskie do fasolki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Golonkę nacieramy(...)dokładnie solą i pieprzem min na kilka godzin.Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy. Wkładamy golonkę, gotujemy ok godziny. po tym czasie wyjmujemy, kroimy kratkę n a skórce. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok godziny podlewając wywarem w którym się gotowała. W międzyczasie odgotowujemy ok 10 minut fasolkę w osolonej wodzie. 15 minut przed końcem pieczenia golonki dokładamy do niej fasolkę, oprószamy ziołami
Z Majeczką w kuchniSkładniki: golonka wieprzowa 2 średnie, łopatka wieprzowa z kością 1 kg, przyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć(...)smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu 1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam wszelakie galarety czy galantyny, poza rybnymi, do tych jakoś pomimo wielu prób nie mogę się przekonać. Z uwagi na to, że u mnie w domu golonkę na ciepło, a właściwe jej najtłuściejsze części uwielbia z dodatkiem chrzanu Tato, do galaretki przeznaczyłam same chudziutkie kąski...tak jak lubię :) Składniki: ___________________ 1 golonka wieprzowa 1,5 kg 2 marchewki(...)łyżeczka żelatyny Dodatkowo: ___________________ 3 jajka ugotowane na twardo listki pietruszki marynowane pieczarki liście pora 1 pomarańcza Sposób przygotowania: ___________________ Golonkę myjemy, wstawiamy na mały ogień do ok 3 l garnka. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy łyżką powstałe na wierzchu szumowiny. Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku
Gosia gotujekiedy wróciliśmy z mężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia była jak znalazł. Składniki (porcja dla 10-12 osób) 0,5 kg białej fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule(...)namoczenia Rano następnego dnia - uwaga, przygotowanie potrawy może nam zając do 7 godzin. Nieugotowaną fasolę przesypać do durszlaka. W 5 litrowym garnku lub większym gotować golonkę przez 2 godziny. Ma łatwo odchodzić od kości. Wyjąć ją z wody i porwać na kawałki na jeden kęs, a skórę pokroić (ja skórę wyrzuciłam). Garnek umyć, wyspać do niego fasolę, dodać kości
W kuchni wieczoremZimne nóżki, czyli galaretka z nóżek wieprzowych. Miłośników golonki u nas w domku nie ma więc dadaję też golonki, bo na galaretke zawsze znajdą się chętni. Doskonała zakąska pod wódeczkę i nie tylko. Ja bardzo lubię z dużą ilością marchewki.składniki:2 nóżki wieprzowe z golonką5-6 średnich marchewek1 pietruszka1 mały seler2 cebulepęczek włoszczyzny (liście selera,pora i natki pietruszki(...)listki laurowekilka ziarenek pieprzukilka ziarenek angielskiego zielasólwodaNóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą aby pokryła mięso i zagotować, zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka. Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Marchewki wcześniej się ugotują więc trzeba je wyłowić aby sie nie rozgotowały
Monia miesza i gotujenasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy.Składniki:1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg)2 marchewki1 pietruszkaziele angielskieliść laurowypieprz w ziarenkachpieprz mielonysólkilka ząbków czosnkuewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1. Golonkę płuczemy(...)wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso
Kuchnia domowa Aninajlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam wywar z gotowania golonki,klik przepis tutaj.To wywar wyjatkowo tresciwy i esencjonalny,dzieki temu pomidorowa ma tak wyjatkowy, gleboki smak.Jest gesta,slodko-kwaskowata i bardzo,bardzo pomidorowa, po prostu pyszna.Jesli nie znacie tego smaku(...)bedziecie w posiadaniu wywaru z gotowania golonki koniecznie wyprobujcie ten przepis.Skladniki:1 puszka pomidorow-400g1 cebula1 zabek czosnkusol,pieprzszczypta cukru1 litr wywaru z gotowania golonki1 lyzka masla ghee 2 lyzki smietanyswieze listki oregano lub bazyliiWykonanie:wywar z gotowania golonki schlodzic ,najlepiej przez noc w lodowce i zebrac gruby kozuch tluszczuobrac cebule i czosnek .Pokroic w kostke.rozgrzac w garnku, w ktorym bedziemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domu, taki minimalistyczny , gdzie mięsa jest niewiele, ale za to warzyw moc. Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na duży gar): 1 golonka indycza 1 cebula ok. 5-6 marchewek ok. 3-4 korzenie pietruszki pół korzenia selera 1 por ćwierć główki kapusty włoskiej 3 łyżeczki soli garść liści laurowych garść ziela angielskiego(...)łyżeczki eko przyprawy do rosołu ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku pieprz ok. 1 łyżki sosu sojowego ok. 3-4 litry wody makaron nitki do rosołu Wykonanie: 1. Golonkę indyczą myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Musi się to zagotować. 2. Cebulę obieramy, myjemy i opalamy. 3. Gdy zagotuje się woda, to najpierw zbieramy szum, a następnie wrzucamy
Kawa z mlekiemIdealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół
Kuchnia PokoleńPrzepis jest niezwykle prosty, ale przy tym bardzo smaczny. Golonka świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu (wytwarza się fajny sosik), jak też na drugi dzień - z ulubionym pieczywem. Polecam! 1,5-2 kg golonki (bez kości) 1 szklanka piwa 4-5 ząbków czosnku majeranek sól Golonkę umyć i osuszyć. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki
Di gotujeOdkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork , czyli długo pieczoną rwaną wieprzowinę, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedną, dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha(...)przede wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork, czyli długo pieczona rwana wieprzowina, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedna dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha(...)przed wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik