Temperatura za oknem spadła, można w końcu odpalić piekarniki 😉. Dziś zapraszam Was na golonkę w piwie przygotowaną metodą sous vide. Po przygotowaniu mięsa metodą sous vide podpiekamy je jeszcze w piekarniku z dodatkiem piwa i przypraw. Nasza golonka nabierze wtedy nieco kolorów i przesiąknie aromatem piwa. Mięso jest soczyste i bardzo delikatne, a po podpieczeniu w piekarniku skórka chrupiąca(...)cyrkulatora do sous vide, mięso zamknięte w próżniowym woreczku możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne. Golonka w piwie (metodą sous vide) Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 2 duże golonki 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarnek ziela angielskiego sól do natarcia mięsa 500 ml piwa
Kulinarne przygody GatityGolonko gotowane czy pieczone, które bardziej lubicie? U mnie zdecydowanie te pieczone z chrupiącą skórką i trochę mniejszą zawartością tłuszczyku, który jeszcze się wytopi w piekarniku. Golonki pieczone trzeba trochę dłużej przygotowywać bo dochodzi czas pieczenia ale uważam, że warto. Czyż te golonki nie wyglądają pięknie? Aż ślinka leci. Talerz Porcelana Bogucice. Składniki: 2 duże golonki tylne(...)kością (u mnie jedna około 1,3 kg) 5 listków laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli morskiej woda Marynata: 0,5 l wywaru z golonek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester 1 łyżka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Golonki oczyścić, umyć, włożyć do garnka
Ala piecze i gotujePieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka kojarzy mi się z tłustym mięsem i tłustą, nie jadalną skórą Tu jednak jest całkowicie inaczej, jest pysznie Składniki na golonkę: 3 golonki z indyka 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżka papryki słodkiej(...)wędzonej łyżka ziół prowansalskich łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy po łyżeczce soli i pieprzu Przygotowanie golonek: Golonki myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki ( poza golonkami ). Powstałą marynatą nacieramy mięsa i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonki razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody
NiePieprz.plPiątek, a ja jak zawsze wstrzeliłam się z przepisem na... golonkę. Piątek na szczęście się kończy, a golonkę będzie można bezstresowo spożyć w weekend. Przedstawiona przeze mnie porcja swobodnie wystarczy na dwa dni i jeszcze pewnie Wam zostanie. No chyba, że siądziecie do niej w kilka (więcej niż dwie) osób ;-) Golonka zapiekana na kapuście GOLONKA ZAPIEKANA NA KAPUŚCIE(...)golonki 2 kg kapusty kiszonej 6 liści laurowych 12 ziaren pieprzu czarnego 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 2 duże cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela
peggiwkuchniChyba każdy facet lubi golonkę. Mój mąż też i od dłuższego czasu prosił mnie żebym zrobiła taką golonkę. No i w końcu musiałam ją zrobić, chociaż za nią nie przepadam. Podobno wyszła bardzo smaczna. Mięso było miękkie, rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 5 golonek, 1,2 kiszonej kapusty, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek(...)selera, kilka liści laurowych, garść ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, Wykonanie: Golonki dokładnie myjemy. W większym garnku gotujemy bulion z dodatkiem marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż golonki
Passion of CookingDzisiaj wielka uczta. Co prawda tylko dla mnie, bo Madzia golonki nie jada, ale i tak nie zmąci to mojego dobrego humoru. Zjem sam, trudno. Uczta jest na tyle wyjątkowa, że golonkę jem mniej więcej raz na 5 lat. Więc trzeba tę chwilę celebrować. A golonkę naprawdę lubię. Taką pieczoną. Na piwie. I z piwem :) Kawał konkretnego, solidnego mięsa. Prawdziwa(...)powiem wam szczerze, że nie zmogłem jej na jeden raz, jadłem przez dwa dni. I to ledwo dałem radę. No i oczywiście, dla formalności, muszę dodać, że to Madzia golonkę zrobiła. Mimo, że sama nie jadła. golonka (ilość wedle gustu) 2-3 cebule (na 1-2 golonki) 1 piwo Na marynatę: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka
Marder&Marder ManufactureWczoraj wspominałam o golonce w piwie, oto i ona bawarska golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5 golonkami (tak właśnie brzmi on w oryginalnym przepisie w zeszycie mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8 golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw. Składniki 5 golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam(...)odgotowałam, aby nie były za słone 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 2 pory 2 cebule 1 szkl. piwa sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy olej Sposób Golonki natrzeć przyprawami i pozostawić na około 2 godziny. W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu zrumienić golonki ze wszystkich stron. Podlać wodą, dusić do miękkości. Gotowe golonki wyjąc z wywaru . Oczyszczone
Kuchenne aromatydzień, chyba że ktoś narzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty(...)łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania, bo trudno ją zepsuć. Trzeba dać jej jedynie odrobinę dobrych przypraw i dużo czasu, aby zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości
Wyprawy kulinarnegotować....no niekoniecznie. Jednak Ci co odczuwają przyjemność a może nawet czasami obowiązek z czasu spędzanego w garach niech zerkną jak można weekendowy obiad obgonić dość szybko i smacznie. Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę(...)indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce. Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu i oleju. Dodałam sól, pieprz. Golonki natarłam przygotowaną
Pieprzyć z FantazjąOpis golonka pieczona w piwie: Golonka pieczona w piwie to słynne i tradycyjne danie pochodzące z Niemiec. Aby przygotować idealną golonkę, musimy najpierw ją ugotować do miękkości a następnie przypiec, aż uzyskamy chrupiącą skórkę. Składniki: 4 golonki 1 butelka ciemnego piwa 1 pietruszka 2 marchewki Seler Por 4 ząbki czosnku Sól, pieprz mielony Ziele angielskie Liść laurowy Ziarenka pieprzu(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Golonki dokładnie myjemy i wrzucamy je do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy do tego pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liść laurowy. W takiej postaci gotujemy przez ok. 2 godziny. Marchewkę, seler, por i pietruszkę obieramy. Następnie dodajemy je do wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedanie byłoby dla mnie wskazane, ale za dużo przy nim przemieszczania się, więc pozostaje wspomnienie i zdjęcia. Gdybym miała podać przykład obiadu typowego dla mężczyzny, powiedziałabym, że jest to GOLONKA. A napój? Wystarczy zobaczyć, co mężczyźni wyjmują z koszyków na taśmę przy kasie w sklepie, posiedzieć trochę w stołówkach w schroniskach lub zajazdach albo przejść koło sklepów w małych polskich(...)miastach, żeby odpowiedzieć: PIWO. Tę golonkę przyrządzałam dla specjalnego gościa. Dodałam do niej miód, bo to typowy składnik mojej kuchni :) Nie może być inaczej, skoro jestem córką pszczelarza ;) Składniki: golonka wieprzowa 0,5 litra piwa (wzięłam ciemne, bo moim zdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula
Weekendy w domu i ogrodzieCzasami najdzie człowieka ochota na taki malutki, tłuściutki grzeszek. Będąc pod wpływem powtórek "KR" postanowiłam się jednego dopuścić. I tak padło na golonkę. Nie jest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek(...)pieprz, chili, ziele angielskie, liść laurowy oliwa Golonkę opłukałam w zimnej wodzie i ponacinałam. W nacięcia powtykałam plasterki czosnku, oraz całą także nim dobrze natarłam. Następnie całość natarłam przyprawami i tak przygotowaną golonkę wstawiłam do lodówki na całonocne marynowanie. Nie soliłam, ponieważ tak jak przypuszczałam lekkie podwędzenie zrobiło swoje. Golonkę przełożyłam do dość dużego garnka, zalałam wodą
bastalenaGolonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym(...)chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę, lub w zależności od regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami
KUCHNIA POLSKAGolonkę można przygotować w różny sposób: piec, gotować, gotować i piec. Ja mam swój sposób na przygotowanie golonki i uważam, ze jest najlepszy :) Golonka wychodzi pyszna :) Ale trzeba jej poświęcić sporo czasu, tak około tygodnia. Najlepsza jest oczywiście golonka tylna. Ma dużo mięsa :) Golonka, marynata: 2 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki(...)listki laurowe, 3 ząbki czosnku, kila ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka tłuszczu (najlepiej wieprzowego), 200 ml piwa Zioła zemleć, wymieszać z solą. Natrzeć nimi golonkę. Golonkę odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni, codziennie odwracając. Po tym czasie golonkę umyć. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, cebulę pokrojoną w ćwiartki, przekrojone ząbki czosnku. Zalać wodą, tylko
królestwo garówsukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej preferuję mięso z nóg niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku(...)upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej. Składniki: • 6 indyczych golonek • sól, pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku • 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego
To co kochamDruga odsłona golonki w moim wykonaniu , tym razem golonka jest gotowana z bardzo dużą ilością warzyw , cebuli i różnych przypraw , nawet ja co nie lubię golonki , skusiłam się troszkę spróbować jaki ma smak , i powiem że smak mnie pozytywnie zaskoczył , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 golonka 3 średnie cebule 3 marchewki 3 pietruszki(...)łyżki warzywka 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy francuskiej Wykonanie Mięso wkładam do średniego garnka , następnie obieram wszystkie warzywa i dodaję do naszej golonki , kiedy warzywa mamy obrane , dodaję wszystkie przyprawy i wstawiam golonkę na 24 godziny do lodówki pod przykryciem . Następnego dnia wyciągam golonkę i zalewam wodą , gotuję na bardzo małym ogniu około
Mój SmakDzisiaj uczta dla prawdziwych facetów. Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Madzia czasami wpada na taki pomysł i tak z raz w roku robi mi taką ogromną pyszną golonkę. Mam wtedy jedzenia na kilka dni. Siadam wówczas z piwem w dłoni i nic mnie nie interesuje. Jestem tylko ja, piwo i golonka. Co prawda do prawdziwego faceta mi trochę(...)niestety, brakuje. Podczas picia piwa i szamania golonki powinienem jeszcze oglądać mecz piłki nożnej. Ale nie, tak się nie stanie chyba nigdy. Nie znam się na piłce, nie lubię piłki i nie oglądam piłki. Cóż, jakoś będę żył ze świadomością, że nie jestem pełnowartościowym facetem :) Potrzebujemy: 4 golonki przednie, każda po około 800 g 190 g peklosoli
Marder&Marder Manufactureudało mi się idealnie ubić mięsa, stąd pojawiające się co jakiś czas dziury. Z tej porcji wyszły mi dwa batony długości ok 23 cm (680g każdy). Golonki z których wycinałam mięso ważyły ok 1 kg. To co z nich zostało użyłam do zrobienia zimnych nóżek. Golonkę można zastąpić łopatką wołową. Mimo nie najlepszego wyglądu i minimalnej ilości(...)potrzebną ilość peklosoli do peklowania na sucho, przy innej wadze mięsa składniki 1000 g mięsa z szynki bez tłuszczu i błon 400 g czystego mięsa z golonki, bez tłuszczu i błon (kupiłam dwie golonki) 20 + 8 g peklosoli 100 + 40 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru (nie dodałam) 1 płaska łyżeczka białego, mielonego pieprzu osłonki
Stare GaryWitam serdecznie Propozycja na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad. Będziemy potrzebować: 6 golonek z indyka na marynatę: 5 – 6 łyżek oleju 3 łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe duża szczypta rozmarynu duża szczypta pieprzu(...)cayenne sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Golonki z indyka https://www.youtube.com/watch?v=slFXGNeYSlE Przygotowanie: Czosnek kroję w drobniutką kostkę i daję do miseczki. Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty , całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Teraz umyte i osuszone golonki indycze układam w naczyniu żaroodpornym i dokładnie smaruję marynatą ( tak żeby
Uwaga Babcia GotujeZupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt często tylko przy okazji gotowania golonek. A więc tradycyjnie raz, niekiedy dwa razy do roku. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, odchudziłam i rozrzedziłam. Walory smakowe pozostają te same, a zawsze jakoś tak lżej, ja zresztą preferuję(...)raczej rzadkie zupy. Najlepiej zupę przygotować na drugi dzień po gotowaniu golonek, wówczas ze schłodzonego wywaru łatwiej zdjąć tłuszcz (ja zbieram prawie cały, zupa ma mieć tylko posmak golonek, nie ma być tłusta). Ja zagęszczam swoją skrobią kukurydzianą ale można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam
Smaczne ZdroweGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być(...)łyżka dobrego, naturalnego miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny
KorniszonkiŚwietne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę. I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze(...)wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!golonki 2 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki(...)mąki ziemniaki Golonki umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki
Gotowanie jest łatwePodczas zakupów w jednym z pszczyńskich marketów natrafiłem na coś co mnie bardzo zainteresowało mianowicie golonka wieprzowe lecz bez kości i skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć że to filet z golonki wieprzowej. Oczywiście kupiłem dzięki czemu mogliśmy się delektować potrawą rodem z kuchni śląskiej czyli gotowaną golonką w kapuście po góralsku co i Wam polecam. Składniki (na 3 porcje(...)golonki) : 3 filety z golonki wieprzowej ;) marchew korzeń pietruszki nać selera i pietruszki liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty Przygotowanie : Golonka oczyszczam z nadmiaru błonek, opłukuję i względnie dokładnie obwiązuję sznurkiem bawełnianym podobnie jak roladę. Wkładam je do garnka z wodą i pozostałymi warzywami i przyprawami. Gotuję do miękkości golonek (ok 2h) na wolnym ogniu, takim aby wywar tylko
Mechanik w kuchni