Golonka w piwie z kiszoną kapustą, aromatyczna i smaczna. Typowo polski obiad ! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę(...)smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście nie mogłam
codojedzenianiewielkiej ilości dostępna jest również wieprzowina z rasy złotnickiej - podobno również wyśmienite mięso, na którym bazują najlepsze restauracje i polecane jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu, zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych(...)polepszaczy. Bazuje jedynie na soli, czosnku i pieprzu ziołowym. Przepis ten powstał we współpracy z portalemwieprzopedia.pl. Składniki: golonka 2-3 ząbki czosnku sól kamienna niejodowana ok 2 łyżek pieprz naturalny ok 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy ok 1 łyżki Wykonanie:Z golonki wypruwamy kość, nacinamy mięso w środku. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sół i pieprz. Mieszamy wszystko
Malinowe PocałunkiDzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie(...)podróżach i o kuchni. Znajdziecie tam nie tylko ciekawe i smakowite przepisy. ale również przepięknie zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki:1 duża surowa golonka (1,5 kg)włoszczyzna2 cebule3 liście laurowe1 łyżka suszonego tymianku100 g szynki konserwowej125 g masła1 łyżka francuskiej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprz Wykonanie
Kulinarne przygody GatityKolejna odsłona golonki z szynkowaru ..tym razem mięso z golonki oddzielone od skóry i oczywiście kości...dno wyłożyłam skórą, na mięso i znów skóra..pycha..mięsko można zapeklować peklosolą, wtedy będzie miało piękniejszy kolor.. golonka przyprawa Golonko po chłopsku majeranek czosnek Z golonki usunąć kość , mięso oddzielić od skóry.Mięso pokroić na kawałki i wymieszać z przyprawami.Skórę(...)szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3- 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzenieMoja pierwsza golonka z indyka. Zrobiłam ją według przepisu Małgorzaty i bardzo nam smakowała :)Składniki:2 golonki z indykaświeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)pieprz, sólsłodka mielona paprykaczosnek granulowany Sposób przyrządzenia:1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką.2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki.3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy(...)pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię, by golonki się zrumieniły.Smacznego
Kuchnia domowa AniCzas na solidną porcję mięska.Golonkę zrobimy w warzywach. Kilka golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2-3 dni. Solanka jest już na naszym blogu, ale dla przypomnienia:składniki:-15 dkg soli-duża łyżka soli peklowej-kilka ząbków czosnku-kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-szczypta ziaren kolendry(...)litry zimnej wody Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.W skład warzyw wejdą:-4 marchewki-2 cebule-kilka ząbków czosnku-kilka suszonych pomidorów Marchewkę kroimy w plasterki,cebulę w ćwierćplasterki,pomidory w kostkę,czosnek w plasterki. Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy je i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością
Maminek kulinarnyZapraszam dzisiaj na goloneczki na jarzynkach z sosem musztardowym :) pyszne i proste danie :)Składniki :4 golonki bez kości w siateczce około 4 marchewki 2 cebule kawałek porakawałek selera około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiegoWykonanie :)Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie .Gotować około 30 minut.Marchewkę brać(...)talarki.Na głębokiej patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut .Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa, dusić pod przykryciem około 20 minut żeby mięsko przeszło aromatem warzywnym. Sos musztardowy: 3 łyżki mąki około 2 szkl
Sama słodycz i szczypta chilirobimy szybkie, letnie bigosiki. Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi(...)grzybki suszone wcześniej namoczone2 peklowane golonki20 dkg wędzonego boczku2 cebule2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne)liść laurowyziele angielskie3-4 ziarenka jałowcałyżeczka majerankuew.przyprawa do bigosusłodka paprykakoncentrat pomidorowyolej do podsmażeniaWykonanie:Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki
Walijskie PichcenieGolonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie golonki na naszego bloga. A nie może jej zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo(...)zachęcamy do podawania go z duszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego z tych dodatków potrzeba zdecydowanie dłuższej chwili. Uważamy jednak, że właśnie w takim towarzystwie golonka w piwie i warzywach korzennych będzie smakowała najlepiej. To oczywiście jest kwestią gustu i zapewne niektórzy z Was poprzestaną na przykład na skonsumowaniu jej z dodatkiem chrzanu czy musztardy – które
Kulinarna PokusaPrezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez(...)zdecydowaną większość czasu „robiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie
Kulinarna Pokusatego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii.Peklowana golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie. Znalazłam go na blogu Wiejskie Historie. Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza(...)więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb.składniki (na 5 kg mięsa)5 kg golonki wieprzowej 3 cebule2 główki czosnku300g marchwi200 g pietruszki100 g selerasól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniukminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy+ strzępki z kopru, pietruszki naci i innych ziół -według uznaniałyżeczka zwykłej soliłyżka stołowa Magi3
Stare GaryGotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę.Składniki solanki:-3 l wody-15 dkg soli-duża łyżka soli peklowej-2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku-kilka listków laurowych-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno )Solankę przygotowujemy(...)mięs pieczonych.Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie. Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Po tym czasie mięso wyciągamy i płuczemy. Golonkę zwijamy skórą na zewnątrz i związujemy sznurkiem. Tak zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce
Maminek kulinarnykminek Prymat 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka , papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka , kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, golonka wieprzowa 2 sztuki, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka wymieszać z olejem kminek, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, bazylię, kucharek, czosnek granulowany i natrzeć umyte i osuszone nieduże dwie golonki - schować(...)lodówki na całą dobę, ze 3x obracać marynatę z przyprawami wlać do rondla i do gorącej włożyć golonki zrumienić golonki z każdej strony na rumiano dolać szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, około 1 godziny - co jakiś czas je obracać w rondlu golonki w tej marynacie są kruche i smaczne..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 10 łyżek, kapusta kiszona 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 1 łyżka, kminek cały 2 łyżeczki, papryczka ostra 1 średnia, woda 1,5 szklanki umyte, osuszone golonki indycze obsypać przyprawą do kurczaka i dobrze je natrzeć, schować do lodówki na całą noc golonki(...)gorącym oleju z każdej strony do szybkowara włożyc pociętą kiszoną kapustę, posypać cukrem, dodać ziele, liście laurowe, kminek, pokrojoną papryczkę ostrą razem z pestkami na kapuście położyć zrumienione golonki indycze, wlać tłuszcz z patelni, wlac wodę zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania - gotować na minimalnym ogniu z 45 minut, po ugotowaniu zostawić na 10 minut i spuścić ciśnienie golonki są bardzo
W Mojej Kuchni LubięKolejny wyrób z szynkowaru i kolejna pyszna golonka.. 1 golonka przyprawa Natura Smak-John przyprawa Smaczuś peklosól Z golonki wyciąć kość . Natrzeć przyprawami i przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni..Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki(...)godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzenie