olejny przepis inspirowany "Naturą Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade. Szef kuchni poleca: "Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, pure z dyni i moreli, piana jogurtowa z chrzanem i puder z lipy". Golonkę wcześniej zamarynowaną w solance, Szef ugotował próżniowo w aromatycznym wywarze po czym opiekł w miodowej glazurze. Moja golonka(...)jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem, czy to z powodu braku urządzenia czy z winy składników. Trochę poeksperymentuję z tą pianą i może w kolejnych przepisach będzie już prawdziwą pianą :) . Golonki przygotowałam w dwóch wersjach: małe, degustacyjne porcje oraz tradycyjna wersja obiadowa z kością i skórą. Lipy obsypują się kwiatami na przełomie czerwca i lipca roztaczając intensywny słodki zapach wabiący
SzczyptaSmaQKiełbaski parzone robiłam kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, mocno czosnkowe i aromatyczne. Co ważne w dobie dodawania przez producentów żywności podejrzanych
Przepisy Aleksandrydobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi po usunięciu 1/2-1/3 kości piszczelowej – świetnie sprawdzają się do duszenia . Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki(...)odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien i tłuszczu. Osuszamy skórę na mięsie papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy mielonym pieprzem z każdej strony. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy
Karo in the KitchenPyszna, baaardzo sycąca i tłuściutka golonka zapiekana z kapustą kiszoną. Pyszności <3 Dwiema takimi golonkami jesteście wstanie nakarmić 4-6 osób i wszyscy będą najedzeni do syta :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Talerz Pokus . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 golonki (4-6 porcji): 2 golonki tylne o wadze około 1- 1,5kg jedna 3 liście laurowe kilka(...)łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy nią obie golonki, wkładamy je do dużej miski i odkładamy na całą noc do lodówki . 2. Golonki wraz z marynatą przekładamy do bardzo dużego gara. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą
My Culinary Artfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zaglądam do zamrażalnika, a tam golonka, na którą nie chciałam patrzeć i zawsze omijałam ją szerokim łukiem dlaczego hm wydawała mi się skomplikowana do zrobienia, jednak kiedy oglądając K.R. zobaczyłam jak M.G. zajada ją taką pyszną(...)najbliżsi. Zapraszam… Stopień trudności - Średni, trzeba pamiętać żeby co jakiś czas podlewać ją wodą i przekręcić przynajmniej dwa razy, czas pieczenia też można wydłużyć w zależności od wielkości golonki. Skala smaku - 10/10 składniki 1 duża golonka wieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 1 pomidor 4 ząbki czosnku, 0,5 litra jasnego piwa musztarda rosyjska – 1/2słoika łyżka
Kubki smakuGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość(...)problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru
Poezja smakustało się! W końcu zrobiłam i ja! Golonka pieczona w piwie chodziła za mną już od dłuższego czasu, a teraz mogę odhaczyć ją z „listy do zrobienia” i przenieść ją na listę „do powtórki”;) W sumie poza tym, że na jej przygotowanie trzeba sobie zarezerwować kilka godzin, nic złego o niej powiedzieć nie mogę(...)kaloryczna?? Eeeee tam, raz na jakiś czas nie zaszkodzi;) 2 golonki (np przednie) 1,5-2 l bulionu drobiowego 250 ml jasnego piwa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól Dodatkowo: 1/2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 250 ml jasnego piwa kminek mielony papryka słodka rozmaryn tymianek
Smaki Na TalerzuGolonka po bawarsku Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo aromatyczne mięsko – taka jest właśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać! Składniki: 4 golonki wieprzowe 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula ok. 4 łyżki soli 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela(...)angielskiego 5 ziarenek pieprzu MARYNATA: 500ml ciemnego piwa 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie
Blog z ApetytemGolonka po bawarsku to typowo męskie danie. Jednak ja też jestem zwolenniczką takiej rumianej przypieczonej sztuki mięsa. Do tego frytki, musztarda, chrzan i uczta na 102. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na biesiadowanie i przeniesienie się do bawarskich smaków. Polecam Wam również przygotowanie takiej golonki dla swoich mężczyzn i nie tylko :) W zakładce MIĘSA znajdziecie również golonkę pieczoną(...)kapuście lub gotowaną. Zapraszam i życzę smacznego. Składniki 4 golonki wieprzowe przednie 1 łyżka majeranku 1 łyżka soli 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Golonki włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby zakrywała mięso. Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 2h. Po tym czasie wyjąć mięso
O kuchni z uczuciemTemperatura za oknem spadła, można w końcu odpalić piekarniki 😉. Dziś zapraszam Was na golonkę w piwie przygotowaną metodą sous vide. Po przygotowaniu mięsa metodą sous vide podpiekamy je jeszcze w piekarniku z dodatkiem piwa i przypraw. Nasza golonka nabierze wtedy nieco kolorów i przesiąknie aromatem piwa. Mięso jest soczyste i bardzo delikatne, a po podpieczeniu w piekarniku skórka chrupiąca(...)cyrkulatora do sous vide, mięso zamknięte w próżniowym woreczku możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne. Golonka w piwie (metodą sous vide) Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 2 duże golonki 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarnek ziela angielskiego sól do natarcia mięsa 500 ml piwa
Kulinarne przygody GatityGolonko gotowane czy pieczone, które bardziej lubicie? U mnie zdecydowanie te pieczone z chrupiącą skórką i trochę mniejszą zawartością tłuszczyku, który jeszcze się wytopi w piekarniku. Golonki pieczone trzeba trochę dłużej przygotowywać bo dochodzi czas pieczenia ale uważam, że warto. Czyż te golonki nie wyglądają pięknie? Aż ślinka leci. Talerz Porcelana Bogucice. Składniki: 2 duże golonki tylne(...)kością (u mnie jedna około 1,3 kg) 5 listków laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli morskiej woda Marynata: 0,5 l wywaru z golonek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester 1 łyżka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Golonki oczyścić, umyć, włożyć do garnka
Ala piecze i gotujePieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka kojarzy mi się z tłustym mięsem i tłustą, nie jadalną skórą Tu jednak jest całkowicie inaczej, jest pysznie Składniki na golonkę: 3 golonki z indyka 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżka papryki słodkiej(...)wędzonej łyżka ziół prowansalskich łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy po łyżeczce soli i pieprzu Przygotowanie golonek: Golonki myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki ( poza golonkami ). Powstałą marynatą nacieramy mięsa i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonki razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody
NiePieprz.plPiątek, a ja jak zawsze wstrzeliłam się z przepisem na... golonkę. Piątek na szczęście się kończy, a golonkę będzie można bezstresowo spożyć w weekend. Przedstawiona przeze mnie porcja swobodnie wystarczy na dwa dni i jeszcze pewnie Wam zostanie. No chyba, że siądziecie do niej w kilka (więcej niż dwie) osób ;-) Golonka zapiekana na kapuście GOLONKA ZAPIEKANA NA KAPUŚCIE(...)golonki 2 kg kapusty kiszonej 6 liści laurowych 12 ziaren pieprzu czarnego 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 2 duże cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela
peggiwkuchniChyba każdy facet lubi golonkę. Mój mąż też i od dłuższego czasu prosił mnie żebym zrobiła taką golonkę. No i w końcu musiałam ją zrobić, chociaż za nią nie przepadam. Podobno wyszła bardzo smaczna. Mięso było miękkie, rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 5 golonek, 1,2 kiszonej kapusty, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek(...)selera, kilka liści laurowych, garść ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, Wykonanie: Golonki dokładnie myjemy. W większym garnku gotujemy bulion z dodatkiem marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż golonki
Passion of CookingDzisiaj wielka uczta. Co prawda tylko dla mnie, bo Madzia golonki nie jada, ale i tak nie zmąci to mojego dobrego humoru. Zjem sam, trudno. Uczta jest na tyle wyjątkowa, że golonkę jem mniej więcej raz na 5 lat. Więc trzeba tę chwilę celebrować. A golonkę naprawdę lubię. Taką pieczoną. Na piwie. I z piwem :) Kawał konkretnego, solidnego mięsa. Prawdziwa(...)powiem wam szczerze, że nie zmogłem jej na jeden raz, jadłem przez dwa dni. I to ledwo dałem radę. No i oczywiście, dla formalności, muszę dodać, że to Madzia golonkę zrobiła. Mimo, że sama nie jadła. golonka (ilość wedle gustu) 2-3 cebule (na 1-2 golonki) 1 piwo Na marynatę: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka
Marder&Marder ManufactureWczoraj wspominałam o golonce w piwie, oto i ona bawarska golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5 golonkami (tak właśnie brzmi on w oryginalnym przepisie w zeszycie mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8 golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw. Składniki 5 golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam(...)odgotowałam, aby nie były za słone 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 2 pory 2 cebule 1 szkl. piwa sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy olej Sposób Golonki natrzeć przyprawami i pozostawić na około 2 godziny. W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu zrumienić golonki ze wszystkich stron. Podlać wodą, dusić do miękkości. Gotowe golonki wyjąc z wywaru . Oczyszczone
Kuchenne aromatydzień, chyba że ktoś narzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty(...)łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania, bo trudno ją zepsuć. Trzeba dać jej jedynie odrobinę dobrych przypraw i dużo czasu, aby zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości
Wyprawy kulinarne