golonki - 669 przepisów (strona:4/45)

BIGOS NA GOLONCE 288

Bigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Bigos na golonce. Przepis na staropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije(...)Wasze podniebienia! Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Korzystajcie z przepisu na ten bigos i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na bigos na golonce. Składniki na bigos

Moja Książka Kucharska
Golonka najlepsza i mięciutka 169

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy(...)spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy. Gwarantuję, że taką golonkę zjedzą wszyscy ze smakiem:) Pamiętajmy, żeby nie kupować zbyt dużej ani zbyt małej golonki. Najlepsza, to taka o wadze około 1,2 kg . Golonka najlepsza i mięciutka obiad

Posadzone i zjedzone
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 169

domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
indycze golonki na ostro w curry czerwonym po tajsku... 210

Składniki: 3 sztuki golonki indyka, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 duża cebula 1 opakowanie curry czerwone po tajsku Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżeczka sól morska, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 szklanki woda golonki indycze opłukać i osuszyć na oleju je obsmażyć i dodać połówki cebul pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu teraz wsypać przyprawę czerwone

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka pieczona 274

Bardzo dawno nie piekłam golonki. Po pierwsze znam jedną knajpę w mieście gdzie podają tak dobrą, że wolę wyciągnąć Żarłoczka tam niż robić sama. A po drugie - nieczęsto w ogóle nachodzi mnie właśnie na golonkę. Jednak w końcu naszło a ponieważ akurat były ładne w mięsnym to nabyłam 2 sztuki drogą kupna sprzedaży. No i upiekłam. Mina męża gdy zobaczył

Smaczna Pyza
GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna) 524

Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam(...)golonka to znakomite źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. A zatem jedzcie golonkę na zdrowie Składniki: 3 średniej wielkości golonki z kością 150 g marchewki 150 g selera 150 g pietruszki 200 g cebuli 5 l iści laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego sól himalajska

Ola la LCHF
Golonka 237

Golonka towarzyszyła nam ostatnio przez kilka dni. Przygotowana w wolnowarze (a jak w azjatyckich smakach (no bo jakże by inaczej) została spożyta na rożne sposoby. Na kapuście, bez kapusty, dopieczona w piekarniku i dosmażona na woku, w kanapce i na … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
1512.Salceson z golonki 310

Mój mąż  lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele  żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka

Moje domowe kucharzenie
GOLONKA GOTOWANA I PIECZONA (kto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 186

Mówi się, że golonka to typowo męskie danie a jednak ma też swoich wielbicieli wśród kobiet i ja do nich również należę. Dzisiaj moja ulubiona i chyba najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona.  Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę(...)jakąś zupę. Składniki – golonka gotowana i pieczona: 3 golonki wieprzowe tylne każda po ok 1 kg 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 6 ziarenek pieprzu czarnego 2 cebule – do pieczenia Golonkę umyć, osuszyć, oczyścić z włosków (ewentualnie opalić nad palnikiem) i umieścić w dużym garnku. Mięso zalać

Ola la LCHF
Golona dla chłopa 180

razem zapraszam na coś bardzo mięsnego , wypadło na golonkę , przyznam że ja za tego typu mięsem nie przepadam , ale moja druga połowa uwielbia golonkę , z dodatkiem musztardy i chlebka , zajada się aż uszy mu się trzęsą , zapraszam do wypróbowania . Składniki  1 golonka  2 marchewki  2 pietruszki  pół średniego selera  2 średnie cebule  2 liście(...)laurowe  10 ziaren pieprzu   2 łyżki warzywka  1 ząbek czosnku  Wykonanie  Myjemy golonkę dokładnie i osuszamy , jak golonkę mamy umytą i osuszoną , wcieramy warzywko w golonkę i wkładamy do garnka takiego aby nasza golonka nam się zmieściła  , następnie obraną i pokrojoną cebulę dodaję do golonki ,  oraz czosnek . Kiedy golonkę mamy doprawianą

Mój Smak
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 325

Jest taki jeden dzień, kiedy to golonka jest absolutnie najważniejsza. W tym roku już po raz dziewiąty hucznie i uroczyście obchodzono święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna .  Główne  świętowanie odbyło się 4 czerwca w Rancho Taurus w Strzegocicach . Był to również szczególny dzień we wszystkich barach Taurus na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego. Na ten dzień przygotowano(...)ponad 12000 golonek w bardzo promocyjnej cenie. A nie jest to byle jakich golonka. Gwiazda tego święta jest wielce utytułowana. Jako Golonka Podkarpacka z Pilzna, w 2007 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz otrzymała nagrodę Perła 2008 w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną, posiada również Godło

królestwo garów
Golonka w kapuście pieczona 202

Przyszedł nam smak na golonkę, została zakupiona. Tym razem jednak miałam ochotę na jakąś modyfikację, bo zwykle przyrządzamy ją gotowaną  i jemy z chrzanem bądź musztardą. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Golonka peklowana pieczona w piwie 270

Golonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.     Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu(...)ziarenek ziela angielskiego   MARYNATA: 400ml ciemnego piwa 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku       *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny

Blog z Apetytem
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 156

olejny przepis inspirowany "Naturą Kuchni Polskiej" Wojciecha Modesta Amaro, w wersji homemade.  Szef kuchni poleca:  "Golonka z glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, pure z dyni i moreli, piana jogurtowa z chrzanem i puder z lipy".  Golonkę wcześniej zamarynowaną w solance, Szef ugotował próżniowo w aromatycznym wywarze po czym opiekł w miodowej glazurze.  Moja golonka(...)jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem, czy to z powodu braku urządzenia czy z winy składników. Trochę poeksperymentuję z tą pianą i może w kolejnych przepisach będzie już prawdziwą pianą :) .   Golonki przygotowałam w dwóch wersjach: małe, degustacyjne porcje oraz tradycyjna wersja obiadowa z kością i skórą. Lipy obsypują się kwiatami  na przełomie czerwca i lipca roztaczając intensywny słodki zapach wabiący

SzczyptaSmaQ
Golonka z warzywami 156

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
DOMOWA PARZONA KIEŁBASA Z GOLONKI 206

Kiełbaski parzone robiłam kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, mocno czosnkowe i aromatyczne. Co ważne w dobie dodawania przez producentów żywności podejrzanych

Przepisy Aleksandry