Coś dobrego, coś co przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie...Ale nie tylko...Panie też napewno nie pogardzą.Goloneczka!Składniki:4 szkl bulionu warzywnego4 liście laurowegolonka 1kg1 litr piwasólWykonanie:Golonkę oczyszczamy ze szczeciny. Do garnka wlewamy bulion, piwo, wrzucamy liście laurowe, wkładamy golonkę. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy , przestudzamy, dobrze nacieramy solą. Układamy w naczyniu żarodopornym(...)pieczemy ok 80 minut. Polewamy co jakiś czas wywarem z gotowania golonki
Z Majeczką w kuchniskładniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam, skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym(...)potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował. Moja golonka była dość ostra w smaku :) Świetnie smakowała z chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest
Proste PotrawyPortugalskie. Ale co z tego, skoro jego już nie ma? Pić w samotności nie chce, nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka.W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina(...)łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam
W kuchni Karmel-itkiWolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty
Stare Garyjest bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże - 3 małe porcje)1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g(...)tego przepisuok 500 g kapusty kiszonejkminekprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Podawać z puree z grochu. Smacznego
Stare GaryPowstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna.SKŁADNIKI :- łopatki bez kości ok 60 dag- golonkę 1 szt- 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka(...)soli morskiej - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 ząbek czosnku- 3 płaskie łyżeczki żelatyny- 4 kostki loduSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki- golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości- pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele.- do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy
Basia w kuchniGolonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiałam dziś czasu na ,, bawienie się" z golonką. Poszłam na skróty. Golonka ugotowała się sama ( umyłam i obrałam warzywa i wsadziłam razem z golonka do garnka).Potem podrumieniłam i podałam z fasolką w sosie pomidorowym z puszki ( zresztą bardzo smaczną). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSkładniki:2 - 4 golonki z indykagarść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwiisól, pieprzczosnek granulowanymielona papryka rękaw do pieczeniaGolonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso pieczemy bez dodatkowego tłuszczu.Indyk
Bon Appetit MałgorzatyGolonka ma swoich wielbicieli, ja dzisiaj proponuję w galarecie. Smakowita przekąska...miammm :) Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 1 duża golonka 2-3 marchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki 1 białko sól Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem
Apetyczna babeczkaGolonka po bawarsku Golonka po bawarsku dzisiaj gości na moim stole Znana chyba każdemu potrawa, która chociaż bardzo smaczna to niestety do dań fit nie należy, ale coś za coś Miękkie mięso, które dodatkowo przesiąknięte jest aromatycznymi przyprawami i ta chrupiąca skórka...pycha. Osobom, które są na diecie i wysokokalorycznych dań unikają proponuję zamknąć oczy Pozostałym gorąco polecam Przepis(...)dwie porcje dania Golonka po bawarsku SKŁADNIKI: 2 średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego
WSZYSTKO SMACZNEGolonka pieczona w piwie Prawdziwa uczta dla większości mężczyzn, a z drugiej strony danie, które omija większość kobiet, chociaż znam takie, które je lubią i tego nie ukrywają, to oczywiście golonka pieczona w piwie, przysmak nad którym głowę pochyli każdy facet młodszy czy starszy i z apetytem pochłonie każdą porcję. Golonka pieczona w piwie Składniki (4porcje – 2 golonki): Zalewa(...)wystudzonej wody 50g soli – (około 7 łyżeczek) 5g cukru – jedna kopiata łyżeczka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki ½ łyżeczki ziaren kolendry 5 ziaren pieprzu Składniki: 2 golonki po około 1kg każda. 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Łyżeczka soli ¼ małego selera 1 marchew ½ pietruszki 2 ząbki czosnku 1 opalona cebula 1 kostka rosołowa 1 piwo Golonka
Księga-Smakugolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w piwie. Muszę powiedzieć, że fanką golonki nie jestem, ale ta golonka wyszła mu wyśmienicie. A najlepsze jest to, że tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez(...)mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu, utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć
moj przepis naBigos na golonce fot. Moja Książka Kucharska Bigos na golonce. Przepis na staropolski bigos na golonce z kiszonej kapusty i grzybami. Smakowity bigos z kiszonej kapusty, na golonce z pachnącymi grzybami i jałowcem to pewniak na świątecznym stole. Bigos z winem i wędzonymi śliwkami, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos oczywiście zapiekany - zapewniam, że ten podbije(...)Wasze podniebienia! Jak zrobić bigos na golonce - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Pamiętajcie, że wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Długie gotowanie zapewnia nie tylko lepszy smak bigosu, ale także uzyskuje on piękny i głęboki kolor. Korzystajcie z przepisu na ten bigos i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na bigos na golonce. Składniki na bigos
Moja Książka KucharskaNajlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy(...)spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy. Gwarantuję, że taką golonkę zjedzą wszyscy ze smakiem:) Pamiętajmy, żeby nie kupować zbyt dużej ani zbyt małej golonki. Najlepsza, to taka o wadze około 1,2 kg . Golonka najlepsza i mięciutka obiad
Posadzone i zjedzone