Danie zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę. Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne. Golonka zapiekana w kapustach trzech. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką(...)czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie nie opadło, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie fasolka najlepiej smakuję na drugi dzień, przejdzie smakami przypraw, wciągnie jeszcze wywar i jest bardzo miękka - można
W Mojej Kuchni LubięGalaretka wieprzowa... Potrzebne będą: 2 duże golonki włoszczyzna 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka
Pelusiowa Kuchniarodzinnym przepisem i przygotować galaretkę własnoręcznie. Oto tego efekty :) Składniki na 6 małych salaterek (a wg. mojego dziadka – bolków – tak przezywał salaterki) : 2 nóżki wieprzowe – nieduże 1 golonka – średnia 2 marchewki – średnie 1 pietruszka – mała 1 ząbek czosnku - duży 3 liście laurowe – małe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku(...)zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną wodą do pełna – mięso musi być dobrze zanurzone, a wody powinno być znacznie na zapas, gdyż odparuje się przy gotowaniu . Doprowadzić wodę z mięsem
Grunt to przepis!Wersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę ) Składniki 1 golonka wieprzowa 1 nóżka wieprzowa ogon wieprzowy kg wołowiny extra 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 małego pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku 22 g agar- agar sól pieprz mielony jałowiec pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie Golonkę
R'n'G KitchenSkładniki: golonka wieprzowa 80 dag, biodrówka 80 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 2 litry golonkę zalać wodą, zebrać szumy i gotować z 1 godzinę na niedużym ogniu, następnie dodać biodrówkę, ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę, kucharka, pieprz i gotować do miękkości mięsa na niedużym
W Mojej Kuchni Lubięgotowanie mięsa. W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały. Składniki: 2 golonki wieprzowe 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka) 4 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku sól pieprz Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam. Przełożyłam
potrawyregionalneswojskiej kury to oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieoraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy ( grzyby moczymy ). Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony. Podsmażone golonki i żeberka układamy w naczyniu do pieczenia. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak seler i dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera(...)podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku w sumie razem około 2 godzin w temperaturze 190 o C do miękkości golonek. SMACZNEGO
Smaki Ewyzjadł prawie cały słoik!!! Muszę znaleźć lepszą kryjówkę, bo w takim tempie na Święta zostaną tylko wspomnienia!!! Składniki na zimne nóżki 5 nóżek wieprzowych (około 2,5 kg) 1 golonka wieprzowa (tylna) 50 dag wołowiny bez kości (może być oczywiście więcej) 50-60 dag włoszczyzny (pietruszka, mały seler, cebula i kilka marchewek) 5 liści laurowych 6-8 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki pieprzu ziarnistego 6-8 ząbków czosnku 1 łyżka żelatyny (dla pewności) sól pieprz Nóżki, golonkę i wieprzowinę czyścimy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, łyżkę soli, stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 3 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane i warzywa, pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze 1 godzinę
Rozpustne gotowaniemówiąc po chwili przygotowywań "samo się robi". Efekt jest niesamowity, mięso mięciutkie, soczyste, aromatyczne, pachnące czosnkiem i tymiankiem, a wszystko to skąpane w kremowym, aksamitnym sosie... Polecam!!! Składniki na golonkę gotowaną we własnym sosie 1 kg golonki wieprzowej bez skóry i kości (czyli samego mięska) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego
Rozpustne gotowanieMoja wersja galarety na ostro Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nóżki wieprzowe przednie ogon wieprzowy pół kg wołowiny extra 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą
R'n'G Kitchenkilku litrów tych małych, czarnych kuleczek. W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś. Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie z mięsem wstawiamy do lodówki. Po dobie mięso wyjmujemy
Maminek kulinarnySkładniki: 2 golonki z indyka 1 pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 1 kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pęczek świeżego kopru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Golonki myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela angielskiego, gotujemy 30 minut. Podczas gotowania wrzucamy obraną oraz pokrojoną
kgwjanczewoprzez ekran poczuć smak. Jak wykonacie zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie. Składniki: 250 g ugotowanego mięsa (np. golonka z indyka), 150 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka(...)sosu sojowego. Jeśli wcześniej byśmy posolili i później dodali sosu sojowego, okazało by się, że sos może być zasłony. Kotleciki gryczane z mięsem: Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Ugotowaną golonkę oddzielamy od kości i kroimy bardzo drobno (można zmiksować lub jak ktoś woli zmielić). Marchew i pietruszkę rozgniatamy za pomocą widelca. W dużej misce mieszamy mięso z kaszą, usmażoną wcześniej
Moniki Smakołyki