lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w książce "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza musiałam je przygotować! Gofry falafelowe z ciecierzycy 1 szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mąki pszennej 2 zabki czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki: 300 ml kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko) 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 2
Domowy Smak JedzeniaPyszny deser, cudowne śniadanie co wolicie? jak wolicie zajadać gofry? Mnie smakują i rano i po południu, zawsze są znakomite. Mus z mango nadaje im charakteru, popróbujcie bo warto. Jeśli dodacie mąki pełnoziarnistej gofry będą całkiem zdrowe. Gofry z musem z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko gofry z kremem kakaowym o smaku chili Lidl. Do gofrów użyłam mąki Młynów Stoisław. Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i jakość produktów. Zapraszam do sklepiku on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-377 2 . Składniki : 500 g mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław 500 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 jajko 4 łyżki cukru 6 łyżki oleju(...)wszystkie suche składniki,w drugiej wymieszaj żółtka, olej i mleko, białka ubij.Następnie dodaj wszystko do mąki i wymieszaj. Gofrownicę rozgrzej i lekko natłuść masłem przed pierwszym pieczeniem. Upieczone gofry podawaj z bitą śmietaną, czekoladą , dżemem lub cukrem pudrem, z czym lubisz najbardziej. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :) Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu chrupią a w środku są wilgotne. Łatwo je przygotować więc zrobiłam je dzisiaj na pierwsze śniadanie :) Inspirację znalazłam TUTAJ . Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 2 duże jajka 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Dzieje kuchennej WiewióryGofry najbardziej kojarzą mi się z miejscowościami nadmorskimi. Jedną z moich ulubionych opcji, którą jadałem na usteckiej promenadzie jako dziecko, był gofr z musem jabłkowym. Zainspirowało mnie to do zrobienia tego dania. Są takie wyspy, które swego czasu miały być Eldorado dla naszych rodaków, a nazywają się Brytyjskie. Z tym Eldorado sprawa się trochę rypła w myśl zasady(...)kwatery cmentarne są pełne ludzi niezastąpionych. W każdym razie jest tam taki kraj jak Wielka Brytania. Obowiązuje tam ciekawa wariacja na temat gofra - gofer ziemniaczany. Jak ważne są ziemniaki przekonali się mieszkańcy okupowanej przez nich Irlandii w 1845 roku. Jabłka w postaci sosu chutney zostały zaadaptowane z innego kraju, który był przez nich okupowany czyli Indii. Oczywiście
Kryzysowa Książka Kucharskasukcesie gofrów belgijskich gryczanych postanowiłam przygotować kolejne gofry lecz nieco inne w smaku. Tym razem użyłam mąki kasztanowej, z którą nie wiedziałam co zrobić, oraz mąki ryżowej. Gofry mają bananowy smak i są ciemne dzięki zawartości kakao, a dodatek cukru perlistego powoduje, że przyjemnie chrupią. Bezglutenowe i bezjajeczne, czyli „hulaj dusza, piekła
To co kochamWordPress poinformował mnie, że to już rok. Trzeba więc świętować. Proponuję zatem gofry, no bo kto ich nie lubi? Nawet mój mąż zamiast jogurtu zjadł na śniadanie właśnie tegoż gofra- nie jednego;-) Co by nie przedłużać podaję przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-) Opakowanie serka ricotta ( 250 g) Około 300 ml maślanki 3jajka 250-260 g mąki pszennej
Niebieski kubek z kawaKiedyś jak dzieci były małe często robiłam gofry. Zawsze je bardzo lubiliśmy, są pyszne. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Dodawać po jednym jajku ,nie przerywając mieszania. Wlać mleko kokosowe, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto porcjami wlewać do gofrownicy. Smażyć na złoty kolor. Udekorować ubitą śmietaną
Kuchnia Pokoleńczarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gęsta jarzynowa z brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki
Moja smaczna kuchniakojarzą się z Walentynkami), jak i kszałtem serca :) Oczywiście w ten dzień sprawdzi się dowolny przepis z bloga, o ile dodacie do niego... odrobiny miłości! :) Bezjajeczne gofry ziemniaczane Karmelowe gofry z ciecierzycy Śliwki w migdałowym cieści e Pudding z chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik(...)serka wiejskiego Pieczona owsianka z ricottą Drożdżowe muffiny z truskawkami Kokosowe muffiny z serka wiejskiego Maślane pancakes z kokosem Potrójnie kawowe pancakes Ciecierzycowe pancakes Śmietankowe placuszki z fasoli Gofry z truskawkową bitą śmietaną Ciasto 3 w 1 z czekoladą Imbirowe ciastko z bakaliami Drożdżowe serduszko z gruszką Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej Puszysty sernik kokosowy Daktylowa zapiekanka makaronowa Omlet jaglany
Poranek na słodkoNieodłącznym elementem lata, plaży...są gofry! Nie wiem dlaczego ale to właśnie one szczególnie zapadły mi w pamięci z wyjazdów nad morze. A tam , w szczególnie p zachodzie słońca smakują wyjątkowo ;) Ja dziś podrzucam Wam przepis na domowe chrupiące gofry, które dzięki ubitej pianie dodanej do ciasta są wyjątkowo pyszne ;) Nic tylko zajadać. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej Szymanowska(...)soli Wykonanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mąkę z mlekiem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami miksujemy na gładko. Delikatnie za pomocą łyżki dodajemy pianę, mieszamy. Gofry pieczemy na rumiano, studzimy na kratce. Podajemy np z bitą śmietaną i sosem owocowym
Z Majeczką w kuchniWakacje powoli zmierzają do końca, więc trzeba cieszyć się ostatnimi leniwymi śniadaniami... na sobotnie śniadanie idealne będą gofry przygotowane na mące żytniej i jogurcie. Dodatek odżywki białkowej jest opcjonalny, ale dzięki niej gofry są słodkie bez konieczności dodawania miodu. Jako dodatek wykorzystałam twarożek wymieszany z jogurtem i kakao. Do tego świeże owoce i można zacząć słoneczny weekend! Składniki: 2 łyżki(...)olejem kokosowym. Piec 5-6 minut w zależności od mocy urządzenia. Dodatkowo: 60 g twarożku półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu maliny truskawki Gofry podawać na ciepło z dodatkami. Wartości odżywcze: 467 kcal bez owoców B: 30 g T: 13 g W: 64 g Smacznego
Chocolate Muffin BlogGofry wytrawnie? Smakują zarówno świetnie jak te na słodko. Mogą być doskonałą opcją na śniadanie lub obiad. Dzisiejsza propozycja jest bardziej obiadowa i dość nietypowa. Po raz pierwszy z tym połączeniem spotkałam się w jednej z warszawskich knajpek i pamiętam, że ten smak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem, Składniki: Ciasto(...)stron pieprzem i kminem rzymskim. Zamarynować ok. 20 minut. Następnie usmażyć je na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Na talerzyku ułożyć dwa gofry. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone pomidory, odrobinę chutney’u z cebulu i kilka plastrów steka. Całość polać sosem. Przykryć drugim gofrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówGofry chyba już zawsze będą kojarzyć mi się z latem, kiedy to w dzieciństwie na wakacjach kupowało się je posypane cukrem pudrem lub z owocami. Dziś mam ochotę przypomnieć sobie te wesołe czasy :) U mnie śniadanie z goframi w roli głównej. Żeby nie było tak tradycyjnie, upieczone z ciasta drożdżowego. Składniki: 20 dag mąki 1 dag drożdży(...)ciasta i starannie zmiksować. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko zamieszać. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i piec złociste gofry. Podawać posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchnia