Gofry!! Kto ich nie lubi ;). To pierwsze goferki na Nastoletnich i zapewniam, że nie ostatnie. Będzie jeszcze przepis podstawowy oraz gofry w wersji zdrowszej (ale to w swoim czasie). Dzisiaj czekoladowe z podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Rozejrzyjcie się i do dzieła! Na śniadanie będą doskonałe ;). Przeuroczy miętowy talerzyk w kropki widoczny na zdjęciach jest autorstwa Marty(...)białka ze szczyptą soli. Ubite delikatnie wmieszać do masy szpatułką. Ciasto partiami wylewać na rozgrzaną gofrownicę. Nie nakładać za dużo ciasta- może wypłynąć. Zamknąć, piec kilka minut. Upieczone gofry wyjąć z gofrownicy podważając drewnianą lub silikonową łopatką. Przenieść na kratkę do studzenia, by spokojnie odparowały. Położone, np. na talerzu zmiękną i zwilgotnieją- nie będą już tak chrupiące. Podawać
Nastoletnie WypiekanieJeśli ktoś ma problem z gośćmi, którzy nagle się zapowiadają 😏, bo akurat są przejazdem w Twoim mieście, to zawsze można zrobić gofry dalmatyńskie. 😚Szybkie proste i efektowne. 😗Dodatkowo jeśli poda się na ostro, z warzywami i ziołami dalmatyńskimi to szok gwarantowany. Czym bardziej ostre🔪 tym szok większy Ok! Żartuję, na pewno zrobią wrażenie bo zazwyczaj gofry(...)słodko. Nie wiem jak u Was, ale mnie jeszcze nikt nie poczęstował innymi goframi niż na słodko...😁 Ok. nie rozpisuję się tylko zakładam kapelusz, odpalam mustanga🚜 i galopuje do sklepu po gofrownicę... 😀 Składniki: 100g mąki owsianej 120g mąki pszennej pełnoziarnistej 120g mąki pszennej typ 650 250ml mleka roślinnego węglowodanowego (owsiane, ryżowe, migdałowe lub jaglane
Dieta Rozdzielna i ZdrowieGofry kakaowe Mając już i tak wyjętą gofrownicę stwierdziłam, że może warto spróbować stworzyć gofry z posmakiem kakaowym. Gofry są równie chrupiące i leciutkie jak zwykłe, jednak daje się wyczuć smak kakaowy, idealnie w wypadku tych gofrów sprawdzi się polewa czekoladowa, co dodatkowo wzmocni smak czekolady. Pozycja dobra szczególnie dla smakoszy kakao i czekolady. Składniki
My sweet a lifeZapraszam Was dzisiaj na słodkie śniadanie. Chrupiące i pyszne gofry z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Posypane cukrem pudrem to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. A dodatek płatków sprawił, że gofry były jeszcze smaczniejsze. Polecam #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 szkl mleka 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukier, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej. Dodajemy płatki i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy po 3 łyżki ciasta na każdą sztukę. Zamykamy gofrownicę i pieczemy piegowate gofry. Aby gofry były dłużej chrupiące, po upieczeniu przekładamy je na kratkę i na niej lekko studzimy. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneGofry to szybka słodka przekąska, w której wykonanie możemy zaangażować nasze dzieci. A i dorośli na pewno jej nie odmówią. Jeśli tak jak ja macie problem z gofrownicą o małej mocy i wychodzą Wam bardziej naleśniki niż gofry to mam dla Was przepis. Szukałam długo i wreszcie znalazłam taki, z którego wychodzą kruchutkie gofry. Pychotka Składniki: 50 dag mąki(...)wymieszać z cukrem mąką, proszkiem do pieczenia, wodą i margaryną. Zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Za pierwszym razem posmarować gofrownicę olejem. Smażyć gofry i wykładać na metalową kratkę do ostudzenia. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Cukiernia Pychotkirazem coś szybkiego. Kolejny pomysł na bezglutenowe i niskowęglowodanowe danie - gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego(...)miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu. Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza. Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-) Smacznego
Marta próbujeprzychodzi Łowicz, który wypuścił limitowaną edycję egzotycznych dżemów. Słoneczna pomarańcza z dodatkiem innych cytrusów, to dokładnie to czego mi potrzeba, o tej porze roku. Zapraszam Was na dyniowo-cynamonowe gofry, z intenstywną nutą pomarańczy. Podałam je z kremowym serkiem oraz dżemem Łowicz mandarynka i pomarańcza, który zawiera miaższ i skórkę z tych słonecznych owoców. 6 sztuk: szklanka mąki pszennej łyżeczka(...)łyżki kefiru jajko odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia gofrownicy dodatkowo: 6 łyżeczek kremowego twarożku naturalnego 6 łyżek dżemu Łowicz pomarańcza mandarynka opcjonalnie maliny i listki mięty Składniki na gofry miksujemy na gładką masę. W nagrzanej, lekko natłuszczonej, gofrownicy nakładamy po dużej łyżce masy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się
Mienta blogmatko ile mnie tu już nie było... już miałam sobie darować kolejne publikacje, ale jeszcze trochę tu pobędę... Idealne śniadanie to gofry z bitą śmietaną i owocami. Tak tak wiem, że jest to mega kaloryczna propozycja śniadaniowa, ale od święta możemy sobie na nią pozwolić:-) Z przedstawionego przeze mnie przepisu wychodzą pyszne i chrupiące gofry. Poniżej zamieściłam chyba najszybszą wersję(...)mikserem na gładka masę. Następnie odstawić na ok. 15 min. Gofrownicę nagrzać, następnie wylewać na nią kilka łyżek masy gofrowej. Piec ok. 4 - 5 min. do ładnego zrumienienia. Upieczone gofry najlepiej wystudzić na kratce. Gofry proponuję podać z bitą śmietaną owocami i polać czekoladą, lub posypać cukrem pudrem. Mniammmmm Smacznego IMPRESJAsmaku by Izabela
IMPRESJA SMAKUJeżeli w lodówce zalega Wam serek wiejski to już wiecie do czego możecie go wykorzystać 😋 Gofry z serkiem wiejskim są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem i podane z kwaśnymi owocami. Pamiętajcie tylko o tym, że g ofry przygotowane na serku wiejskim są delikatnie inne w smaku, a także bardziej suche niż(...)ubitych jajek dodać serek wiejski, wlać masło, wsypać cukier i przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta i piec, aż do zarumienienia się gofrów. Upieczone gofry przełożyć na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami. Pieczenie gofrów
UgotowaćGofry belgijskie z tego przepisu, to moje ulubione gofry. Niestety są trochę czasochłonne, ponieważ ciasto musi wyrosnąć, a nie zawsze mamy czas i ochotę poczekać ;) Ale gdy jada się je tylko raz na jakiś czas, smakują jeszcze lepiej. Polecam :) Przepis pochodzi z bloga Madame Edith —>KLIK. U mnie zmodyfikowany o mniejszą ilość cukru. 185 g mąki pszennej(...)minut. Gdy ciasto podrośnie dodajemy masło i jeszcze raz zagniatamy. Dodajemy cukier perlisty i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Gofry belgijskie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest z obiadem. Zainspirowana falafelami wegańskimi z ostatniej książki Eryka Wałkowicza narodził się w mojej głowie pomysł na takie gofry, bo już jeden spokojnie wystarcza, by zaspokoić głód, a dwa są na tyle skuteczne, że nie ma się ochoty sięgać, po żadne przekąski "po drodze". No dobra, dość gadania, patrzcie(...)drukujcie przepis, by zrobić swoje gofry czym prędzej ;) Składniki na 8 gofrów: 300g suchej ciecierzycy 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 ząbki czosnku ½ pęczku szczypiorku Sok wyciśnięty z ½ limonki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego np. Galeo 1 łyżeczka sody oczyszczonej Tłuszcz roślinny do nacierania gofrownicy Dodatkowo: Mały kubeczek (100ml) jogurtu naturalnego 3 krople sosu
Kuchnia w czekoladzieZdrowe gofry to jest to co ostatnio wyczarowałam. Gofry to "ciastka" które uwielbiam i wiem że wiele osób również, tym razem je trochę odchudziłam dodając do ciasta otręby. Gofry są chrupiące i pyszne, polecam. Borówki miałam mrożone, pierwszy raz w tym roku mroziłam borówki i powiem Wam że jest to znakomity pomysł, owoce nie zmieniają smaku i nadal(...)chrupiące. Gofry z otrębami i borówką amerykańską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczasu do czasu nachodzi mnie ochota na gofry, takie domowe chrupiące z ulubionymi dodatkami. Tym razem ochota była podwójna, bo dostałam elegancką gofrownicę z serii party time od marki Ariete. Party time to cała seria produktów o unikalnym, nowoczesnym, wzornictwie w skład, której wchodzi m.in. urządzenie do naleśników, hod dogów, hamburgerów, popcornu czy lodów, wszystkie urządzenia możecie zobaczyć(...)kuchni. Wracając do gofrownicy nie było innej opcji jak tylko to cacko wypróbować, a do próbowania takich sprzętów najlepszy jest sprawdzony przepis, którym chcę się z Wami dziś podzielić. Gofry z tego przepisu, ładnie wyrastają wychodzą chrupiące i pozostają takie przez dłuższy czas. Testowałam już wiele przepisów ale do tego wracam najczęściej. Składniki: 3 3/4 szklanki (0,5 kg) mąki
Cynamonowe szczęściejuż moja druga propozycja żywieniowa dla tych, którzy czynnie uprawiają sport i stosują środki spożywcze specjalnego przeznaczenia, jakim są odżywki białkowe. Dzisiejsza propozycja jest dla osób ciężko trenujących. Gofry z dodatkiem odżywki (tutaj mieszanina aminokwasów) podane z 100% masłem orzechowym o smaku czekoladowym. Taki posiłek powinien być spożywany przed treningiem. Posiłek jest prosty w wykonaniu, łatwy do spakowania do pudełeczka(...)kakao, w mleku rozmieszaj odżywki i dodaj do masy. Całość ubij mikserem na gładką masę. Gofrownicę nagrzej, przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym. Z w/w ilości otrzymasz 4 duże gofry. Jedna porcja to dwa gofry. Gofry podajemy z masłem orzechowym. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru(...)szklanka jagód • olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego pokroić na kawałki odpowiadające rozmiarowi gofrów. • Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem, kłaść ciasto i piec ok. 2,5 minuty. • Z opakowania ciasta wychodzi 7-10 gofrów. • Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Gofry podawać z bitą śmietaną, obficie posypane jagodami
To co kocham