Pyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego(...)pieprzem, dodać też 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Masę ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra. Gotowe gofry wystudzić na kratce. Wyszło mi 10 sztuk ale ilość zależy
Monia miesza i gotujejest niezwykle smaczny i króluje u nas na równi z dżemem jagodowym . Mogę go jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi. Gorąco polecam wypróbować go z domowymi goframi i bitą śmietaną. Mówię Wam – rewelacja! Przepis na domowe gofry znajdziecie tutaj: Chrupiące gofry – najlepszy przepis . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px(...)gotowania i ostudzeniu dżem nie jest dość gęsty, to należy pogotować go przez kolejne 30 minut i dopiero wtedy przelać do słoiczków. Smacznego! Gorąco polecam wypróbować go z domowymi goframi i bitą śmietaną. Mówię Wam – rewelacja! Przepis na domowe gofry znajdziecie tutaj: Chrupiące gofry – najlepszy przepis . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Dżem z borówek amerykańskich appeared first
Kulinarne PrzebojeWytrawne gofry po włosku, z oliwkami, pomidorami suszonymi i fetą. Podałam je z pyszną pastą z wędzonej ryby maślanej. Gofry wyszły bombowe, można je jeść na śniadanie, lunch albo kolację. Mi smakują też same bez dodatków. Można się nimi najeść bo są syte.Gofry nie muszą być tylko na słodko, można je przygotować na wiele sposobów. #mpm #właczgoscinnosc(...)Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto na gofry: 6 sztuk 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 jajka 100 ml mleka 100 ml wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych
wesoła kuchniaciasto zaparzane i tu... no nie, stwierdziłam, że muszę główkować dalej :D Czas konkursu nieubłaganie się kończy, trzeba więc było działać. Padło właśnie na takie śniadaniowe gofry tuńczykowe z dodatkami. Powiem Wam, że przygotowanie takiego śniadania to ok 10 minut roboty. W czasie kiedy gofry się pieką, Ty masz czas na przygotowanie dodatków, a nawet na zrobienie herbaty tudzież(...)kawy. Mało tego! Te dwa gofry w zupełności wystarczą jako posiłek dla dwóch osób, bo jedną połówką "kanapki" można się nieźle nasycić na długie godziny. Ja ten pomysł na pewno jeszcze nie raz wykorzystam, tym bardziej, że za każdym razem, pomimo tego, że same gofry będą smakować podobnie, to dodatki mogę zmieniać i modyfikować wedle upodobania. We wczorajszej np zabrakło
Kuchnia w czekoladzieWitajcie, całkiem niedawno podzieliłam się z Wami moim pomysłem na bezglutenowe gofry idealne na deser - przepis znajdziecie tutaj . Ostatnio jednak pomyślałam, że gofry świetnie się sprawdzą także na obiad czy kolację - oczywiście z innymi dodatkami. Dołożyłam do ciasta suszone pomidory oraz ser a także ulubione przyprawy i wyszło z tego bardzo smaczne danie. Można je wykorzystać jako dodatek(...)głównego dania albo podać same (są dość sycące). Wartości odżywcze na jednego gofra to: 187 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 23,4 g; T: 7 g. Składniki ( około 8 sztuk) - 4 jajka - 140 g mąki kukurydzianej - 50 g mąki ziemniaczanej - 50 g mąki owsianej lub ryżowej - 20 g oleju kokosowego - 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
Health-Fit-Lifelesie nie ma w naszym klimacie ale są dostępne w sklepie. Często przyrządzam duże i mięsiste grzyby jak portobello . Nie stronię od pieczarek ale latem najczęściej delektuję się kurkami . Gofry brokułowe- gofry bez glutenu i cukru Uwielbiam gofry na słodko ale i te wytrawne. Gofry brokułowe to moje ulubione gofry, które mogę jeść o każdej porze dnia. Polecam te gofry
codojedzeniaKażdy gofry lubi podane inaczej, ja najbardziej lubię z cukrem pudrem. Dla małych smakoszy polecam z bita śmietana i… Można by powiedzieć z owocami ale niestety nie miałam w domu owoców, które by nadawały się do bitej śmietany, więc oprószyłam czekoladą. Gofry Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ szklanki mleka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Gofry Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki
Pomysłowa kuchniaGofry z truskawkami to efekt tego , że sezon truskawkowy się na dobre zaczął. Chyba w każdym domu królują teraz słodkie, czerwone piękności. U mnie dzisiaj gofry. Odkurzyłam swoją gofrownicę i napiekłam pysznych, rumianych gofrów. Z tego przepisu wychodzą chrupiące gofry, które nie flaczeją tak szybko. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk Gofry z truskawkami Składniki 2 szklanki mąki(...)Resztę składników zmiksować ze sobą na gładkie ciasto a następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Upiec i podawać wedle upodobania – u mnie w bitą śmietaną i truskawkami :). Artykuł Gofry z truskawkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaChoć kojarzą się głównie z sezonem letnim, kiedy to jak grzyby po deszczu, na każdym rogu wyrastają budki z goframi (zwłaszcza nad morzem) to zapewniam, że o każdej porze roku smakują wyśmienicie i możecie przygotować je w zaciszu własnego domu (i to równie pyszne). Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zawsze mamy pod ręką(...)jedynym warunkiem do ich domowej produkcji jest posiadanie gofrownicy. Gofry najlepiej robić tuż przed konsumpcją, bo wtedy są najsmaczniejsze: ciepłe, chrupiące i nieziemsko pachnące wanilią :) A co do dodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami
MyCookBook.plGofry! Dzisiaj przypominam Wam przepis na gofry, bo po publikacji zdjęć na Instagramie z goframi pytaliście o recepturę. Jest na blogu i to właśnie z niej korzystam najczęściej. Jestem maniakiem gafrów i uwielbiam w niedzielne poranki zjeść gofra z dużą ilością owoców letnich, które wyciągam z zamrażalki, posypką z płatków migdałowych czy orzechów. Przypomina mi się od razu lato❤ Przepis(...)gofry znajdziecie: PRZEPIS NA DOMOWE GOFRY
SMYKWKUCHNITemat akcji "Wypiekanie na śniadanie" w ostatni weekend zachęcił mnie do odgrzebania gofrownicy. Jest bardzo stara, ale całkiem dobrze działajaca. Wypieka się całą rozetkę gofrów od razu. Rodzina nasza jest podzielona co do preferencji - słodko czy wytrawnie? Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne. Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami(...)słodko. Co kto lubi :) Gofry orzechowe około 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła (stopionego i przestudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżki mleka w proszku 30 g drożdży (świeże) Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki
Gotuj Sam!Zielone gofry, chrupiące pomimo tego, że nie mają w sobie glutenu. Słodkie, chociaż wyglądają na wytrawne. Zielone dzięki dodatkowi młodego jęczmienia do ciasta. Z odrobiną cukru pudru smakują wybornie. W ogóle są przepyszne :) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (użyłam Shar ale może być wymieszana skrobia kukurydziana z mąką ryżową pół na pół) 2 łyżki młodego(...)sody 1 czubata łyżka odżywki białkowej waniliowej lub skrobii kukurydzianej 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1 jajko cukier puder do podania Włączam maszynę do pieczenia gofrów, powinna nagrzewać się minimum 10 minut przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Dobrze rozgrzana gofrownica to klucz do sukcesu, by osiągnąć chrupiące gofry. Mieszam w misce mąkę, młody jęczmień, odżywkę, cukier
Mango Papajamorzem, podczas których obok bitwy na zbudowanie muru chińskiego z parawanów o świcie wraz z pianiem koguta towarzyszy stanie w kilometrowych kolejkach na deptakach na przemian do budek z goframi i lodami? Myślę, że tak! I podczas stania w jednej lub drugiej kolejce pewnie w brodę sobie pluliście, czemu nie mogą sprzedawać tych dwóch rzeczy na raz — ileż(...)było zaoszczędzonego czasu! Z tego samego założenia wyszło chyba Balduno , kreując gofra, będącego jednocześnie rożkiem do lodów. Takie 2 w 1! I, mimo że o gofrach mam raczej złe zdanie, bo niezmiennie kojarzą mi się właśnie z tymi budkami i sztucznymi sosami we wszystkich kolorach tablicy mendelejewa, to Balduno pokazało, że można stworzyć coś, co nie tylko dobrze smakuje
Food Squarepamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad Bałtyk, coraz częściej możemy zaobserwować otwierające się nowe lokale w dużych miastach sprzedające świeże chrupiące gofry. Jednak trzeba przyznać, że żadne z nich nie będą tak dobre jak te domowe, te zrobione przez Madzię :) Składniki: 2 szklanki mąki(...)masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki drożczy (20g) 1/4 łyżeczki soli duży kubeczek śmietany (400g) 1 1/2 łyżki cukru pudru dodatki: świeże owoce (banany, maliny, jagody), polewa Przygotowanie gofrów : Do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować. W między czasie roztrzepujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Opis: Gofry, słodka przekąska uwielbiana przez wszystkich. Najlepsze gofry są chrupiące i lekkie. Idealne jako deser dla łakomczuchów. Gofry możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najlepsze są ze świeżymi owocami z dodatkiem bitej śmietany. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka szczypta soli 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru(...)cukier, sól oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz olej słonecznikowy. Całość miksujemy na gładką masę, do czasu połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez ok 3-4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe gofry możemy podawać z cukrem pudrem, konfiturą, syropem klonowym lub owocami i bitą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGofry z chałki lub jak kto woli tosty francuskie z gofrownicy…w każdym razie pyszne :) Robiłam kiedyś wytrawne tosty z gofrownicy a także pieczone tosty francuskie, ale gofry z chałki? Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) A znalazłam go na blogu Kuchnia Agaty —>KLIK i od razu chętnie wykorzystałam, ponieważ zarówno gofry jak i słodkie(...)smarowania gofrownicy świeże owoce opcjonalnie lioflizowane truskawki Jajko roztrzepujemy z mlekiem i cynamonem. Chałkę kroimy i namaczamy w masie jajecznej. Blaszki gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Pieczemy gofry do zrumienienia (u mnie około 2 minuty każda partia). Podajemy z owocami, możemy także posypać pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Gofry z chałki |Tosty francuskie z gofrownicy pochodzi z serwisu Mienta
Mienta bloglubi gofrów? Ja uwielbiam. Pamiętam gofry z dzieciństwa, które robiła moja mama. Chyba na maślance były, albo na jogurcie (?). Pamięta, że były chrupiące i takie właśnie lubię najbardziej :) Dlatego starałam się zrobić choć trochę podobne, ale bez glutenu i bez nabiału. I udało się! Są pysznie chrupiące! :) Są to chyba pierwsze gofry, które zrobiłam i od razu porwałam się(...)dość trudną sztukę, wykluczyłam nie tylko gluten i mleko, ale też jajka (akurat nie miałam ich w domu;) Tu dałam mleko sojowe, ale robiłam też gofry na wodzie - i były pycha :) Natomiast w tym przepisie występuje mleko sojowe - można użyć dowolnego innego. Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam m.in. mąkę owsianą i cieciorkową - chyba dzięki tej ostatniej gofry są chrupiące
pyszne zdrowościKolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki(...)pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plGofry ,ach te gorące gofry! Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi. Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samej z wakacjami, plażą i słońcem. Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami, owocami, bitą śmietaną(...)cukrem pudrem. W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje. Składniki: ( na około 8 gofrów ) 25 g masła 250 g mąki 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smarowania gofrownicy cukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki Do miski wsypałam cukier. Dodałam żółtka. Wymieszałam
potrawyregionalneGofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie. Składniki(...)mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji upieczone gofry odkładać na kratkę zawartość słoika z wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kochani na dzisiaj proponuje gofry z czekoladą śmietaną i malinami. Mamy sezon na maliny więc trzeba korzystać . Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry Składniki na gofry : mleko 1.5% 1 lit kakao 1 łyżka czekolada mleczna rozpuszczona 150 g cukier 150 g jaja 2 szt mąką tortowa 500 g proszek(...)pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml cukier 2 łyżki maliny świeże 500 g Wykonanie ciasta na gofry: Do misy wlewamy mleko im mniej procentowe tym mniej kalorii . Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko ale tak ma być. Dodajemy cukier i nadal miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników . Rozpuszczamy czekoladę
Różowa kuchniaGofry drożdżowe z owocami to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni. składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru(...)cukru waniliowego 2 dag drożdży szczypta soli 200 g truskawek 125 g borówek amerykańskich 4 owoce kiwi cukier puder do posypania gofrów przepis Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże
Smakowite Daniadrugiej połowie sierpnia, w Grucznie odbył się Festiwal Smaku , podczas którego, między innymi, podziwiałam wypiek gofrów/wafli na gofrownicy z początku ubiegłego wieku. Urządzenie przystosowane do kuchni węglowej. Prosto z Gruczna pojechałam do Swornegaci, miejscowości położonej wśród lasów i jezior na Kaszubach. Wieś, która jest wspomniana w dokumentach papieża Grzegorza X z 15 lipca 1272 roku(...)pewnie niektórzy mnie zrozumieją :) Po rozmowie z Panem Zbigniewem Chrapkowskim, kierownikiem Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, okazało się, że nie tylko mogę skorzystać z kuchni ale również będę mogła upiec gofry na starej, zabytkowej już, gofrownicy :) To była taka sama gofrownica, jaką widziałam chwilę wcześniej w Grucznie :) 330 gram mąki, 500 ml mleka, 2 jaja, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka proszku
królestwo garówWytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem. Pyszne, sycące, proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gofrów w formie wytrawnej, to zdecydowanie Wam je polecam. Sprawdzą się doskonale w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Można np. pociąć je na mniejsze kawałki i zrobić z nich szybkie przekąski (mini kanapeczki) itd. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie ulubionych sosów(...)ketchupu. Pamiętajcie, aby dodać wyraziste w smaku składniki (u mnie kabanosy kabanosów piri piri ) lub dobrze je doprawić. Gofry nie mogą być mdłe. Polecam. Prosto, szybko i tanio. Spróbujcie. Składniki: (na 4 sztuki) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko klasy M szczypta soli 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania
Słodkie okruszkiWytrawne, ziemniaczane gofry z żółtym serem. Dobrze przypieczone, chrupiące, można zjeść samodzielnie albo podać z jajkiem sadzonym. Najlepsze zaraz po upieczeniu ale jakby został Wam jakiś nadmiar to polecam odgrzać w tosterze- będą tak samo chrupiące jak po wyciągnięciu z gofrownicy. Wytrawne gofry gościły już na blogu, tu wersja z cukinią i cheddarem i powiem Wam, że coraz bardziej przekonuję(...)wakacjach, więc pewnie teraz pływamy w jeziorze, opalamy się na trawce i czytamy książki, albo skaczemy na trampolinie. Jakby co- więcej szczegółów na insta. 5.0 from 1 reviews Ziemniaczane gofry z żółtym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time 20 min Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym
Cooking for EmilyTakie gofry możesz przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wiadomo, w wersji wytrawnej dodajesz szczyptę soli, a wersji słodkiej odrobinę wybranego przez siebie słodzika (np. łyżeczka ksylitolu czy syropu klonowego). Chyba, że Twoje dodatki będą bardzo słodkie, jak np. dżem czy dojrzałe banany, wtedy pomiń dodatek słodzika nawet w cieście. Gofry wychodzą przepyszne! Są niezwykle lekkie, bardzo chrupiące(...)miękną, a pozostają, jakby to określić - "sztywne" (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi 😂). Bardzo polecam. Składniki: (3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 1 jajko 30 ml mleka 30 ml wody gazowanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli lub wybranego słodzika Przygotowanie: Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki
Zdrowie na języku :PGofry zawsze kojarzą mi się z latem. Dawno ich już nie jadłam, datego postanowiłam je zrobić, ale w troszkę zdrowszej wersji. Nie wyszły mi niestety chrupiące, ale prawdopodobnie jest to wina mojej gofrownicy. Gofry w smaku i tak były pyszne, dodatek masła orzechowego i świeżych porzeczek wspaniale do nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami(...)pewno również będą smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej mleka. W konsystencji ciasto przypominało takie na omleta, zresztą gofry w smaku również go nieco przypominały. Takie
Healthy food explorerKukurydziane, lekkie gofry z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu malinami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Gofry z bitą śmietaną i owocami to klasyka naszej słodkiej kuchni, która zawsze smakuje, szczególnie najmłodszym. Składniki: Gofry: 2 jajka 200g mąki pszennej 140g mąki kukurydzianej 1/3 szklanki oleju(...)całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Malinowa frużelina: Maliny umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. 4. Gotowe gofry polać
Szalona Kuchnia EwelinyWytrawne, ziemniaczane gofry z żółtym serem. Dobrze przypieczone, chrupiące, można zjeść samodzielnie albo podać z jajkiem sadzonym. Najlepsze zaraz po upieczeniu ale jakby został Wam jakiś nadmiar to polecam odgrzać w tosterze- będą tak samo chrupiące jak po wyciągnięciu z gofrownicy. Wytrawne gofry gościły już na blogu, tu wersja z cukinią i cheddarem i powiem Wam, że coraz bardziej przekonuję(...)Jesteśmy aktualnie na mazurskich wakacjach, więc pewnie teraz pływamy w jeziorze, opalamy się na trawce i czytamy książki, albo skaczemy na trampolinie. Jakby co- więcej szczegółów na insta. Ziemniaczane gofry z żółtym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time 20 min Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym
Cooking for EmilyGofry na słodko?! O nie nie! Jak wiecie kocham gofry ( co widać po mojej „wysłużonej” gofrownicy! ). Przygotowuję je co kilka dni starając się, by za każdym razem były inne! Inaczej przygotowane, z innymi dodatkami i inaczej ( ale zawsze apetycznie ) wyglądające! Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, chrupiące gofry szpinakowe. #mpm #właczgoscinnosc Szpinak doskonale(...)łączy się z czosnkiem, kozim serem i łososiem. Łososia dziś zamieniłam jednak na pyszne smażone na maśle krewetki i dodałam świeże awokado. Połączenie okazało się strzałem w 10! Gofry smakowały wszystkim i każdy z przyjemnością sięgnął po dokładkę. Spróbujcie i Wy! A za mnie mocno mocno trzymajcie teraz kciuki! SKŁADNIKI: * szpinak świeży – 2 garści * jajko – 3 szt * proszek
Ostra na Słodkohansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} To mój kolejny przepis na gofry. Te za sprawą kefiru są lekkie, równie chrupiące i pyszne. Bardzo szybko znikają z talerza więc od razu warto przygotować większą ilość ciasta :) Porcja na 5podwójnych gofrów Składniki: 2 jajka(...)szklanki kefiru 0,5 szklanki białej wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Przed wypiekaniem pierwszej partii gofrów posmarować olejem płytę gofrownicy. Gofry wypiekać na rumiano około 5minut, w zależności od mocy sprzętu. Gofry po upieczeniu układać na kratce i zajadać na świeżo wtedy smakują najlepiej
W garach u Gosimoje nowe białko roślinne Perform ze sklepu Siła Roślin , które ówcześnie wykorzystałam do przygotowania smoothie . W tamtym wpisie możesz także poczytać trochę właśnie o tym produkcie. A dzisiaj - gofry ! Chwaliłam się ostatnio na moim Instagramie (na którego serdecznie zapraszam TUTAJ ) nowym dobytkiem w postaci gofrownicy. I właśnie dzięki niej mogłam przygotować proteinowe gofry, które są wegańskie i mogą być także(...)bezglutenowe (jeżeli użyjesz certyfikowane jako bezglutenowe płatki owsiane). Jestem w 100% zadowolona z mojej gofrownicy, bo pomimo braku jajek, tłuszczu, zwykłej mąki pszennej upiekła mi fantastyczne gofry, z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. A odnośnie wnętrza - jest ono zielone, z powodu dodania odżywki białkowej, która właśnie taką barwą się odznacza. Ale przynajmniej gofry, dzięki takiemu zabiegowi zyskują na efekcie wizualnym
Zdrowie na języku :PGofry warzywne z marchewki, pietruszki i ziemniaków, to zdecydowanie zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujecie zawsze wtedy kiedy mogłoby się wydawać, że nie ma nic w lodówce. Są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych gofrów . Gofry możecie podać z wieloma różnymi dodatkami, odrobiną świeżych ziół, sera koziego, grillowanych warzyw czy z orzechowym pesto. Jakiś czas temu(...)Instagramie pokazywałam Wam te gofry! Przygotowane z warzyw, smakują wybornie i są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Można je przygotować na wytrawnie, u mnie z szynka parmeńską, musem z awokado i orzeszkami pinii. SKŁADNIKI: - 3 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - 2 małe ziemniaki - 4 jajka - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj
SMYKWKUCHNImogę więc sobie dogadzać nie zastanawiając się, czy jemu aby na pewno będzie smakować. Tym razem sięgnęłam po przepis z bloga Aleksandry , bo bardzo spodobał mi się pomysł na gofry o subtelnym zapachu miodu. Gofry są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, cudownie puszyste i naprawdę pyszne. Podane z jogurtem i miodem nie są zbyt słodkie, ale idealnie(...)wyważone, a miodowy aromat wyraźny, ale stonowany. Dodatek mięty sprawia, że całość jest świeża i cudownie letnia. Spróbujcie, póki jeszcze mamy lato. Gofry jogurtowo-miodowe Składniki: (na 10-15 gofrów) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 270 g jogurtu greckiego 80 g miodu 3 jajka 150 g masła 150 ml mleka dodatkowo: jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzelecie warto chociaż raz przygotować domowe, aromatyczne gofry z owocami sezonowymi. Moja gofrownica co prawda nie należy do mistrzowskich, ale z pomocą odpowiedniego przepisu można dzięki niej uzyskać chrupiące gofry. Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody(...)truskawki są w lecie niezastąpionym dodatkiem do takich waniliowych, budyniowych gofrów w wersji fit. Zamiast śmietany polecam kremowy twarożek lub gęsty jogurt - wyjdzie bardzo orzeźwiająco, na lato w sam raz ;) Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami 3 jajka 250 g ricotty 1 budyń waniliowy z prawdziwą wanilią 3 łyżki mąki kokosowej 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki
FitKotCzym można lepiej zacząć tydzień niż od zjedzenia na poniedziałkowe śniadanie góry gofrów? I to gofry bezglutenowe , polane tym dżemorem z czerwonej porzeczki oraz chia. Dawno nie było przepisu z mąki kokosowej, a że mam jej dość dużo to trzeba było przerobić na coś pysznego i szybkiego, czyli połączenie idealne. Takie śniadanie możecie naprawdę przygotować w kilka chwil zanim pobiegniecie(...)pracy, szkoły lub na trening. Gofry, wafle zwał jak zwał są delikatne i puszyste. I mocno czekoladowe! Dają powera na rozpoczęcie aktywnego dnia. Możecie dorzucić do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale chciałem aby były tak low carb jak tylko to możliwe. Tym pysznym śniadaniem będziemy dziś świętować 12 tys . obserwujących na facebookowym fanpagu. WOW! Dzięki bardzo! Jesteście najlepsi
PaleoLifeGofry to absolutny ulubieniec lata! Obowiązkowe w letnim menu, nie tylko na wakacjach A ten super prosty, bo dwuskładnikowy, w pełni wegański przepis jest bardzo smaczny i mega zdrowy! Nie zawiera mleka, oleju, glutenu, dodatkowych cukrów, proszku do pieczenia. Uczciwie Was ostrzegam, że te gofry są tak pyszne, że jedna porcja na pewno będzie za mało…. Przynajmniej w moim domu(...)muszę dużo ich upiec, żeby zapełnić żołądki mojej rodzinki Najprostsze wegańskie gofry gotowe do podania Składniki: 3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych 1 dojrzały banan 2 1/2 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Wylewamy porcję masy na rozgrzaną gofrownicę (można posmarować ją wcześniej olejem kokosowym) i pieczemy przez około 5-8 minut aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy
Lamarida.plmój eksperyment jeszcze z weekendu majowego, miałam więcej czasu no i byłam u mamy, która dysponuje gofrownicą, więc postanowiłam zrobić na śniadanie gofry ze szpinakiem. To, że szpinak się dobrze sprawdza dodany do ciasta przetestowałam już w tych szpinakowych naleśnikach i tak jak w tamtym przepisie tak i tu, szpinak lekko zabarwił ciasto, nie wpływając prawie na smak. My zjedliśmy(...)tymczasem robię sobię krótką przerwę i lecę odwiedzić moje ukochane miasto – Paryż, liczę na to, że oni już mają wiosnę. Więc do usłyszenia w następnym tygodniu. Gofry ze szpinakiem i truskawkami Drukuj Prep time 5 min Cook time 20 min Total time 25 min Bezglutenowe gofry ze szpinakiem na bazie płatków owsianych i mąki gryczanej Author: www.cookingforemily.pl
Cooking for Emilymalinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego. Na weekendowe śniadanie przygotowałam więc gofry z przepisu Beaty na serku kremowym (odrobinę tylko zmieniłam proporcje), a do nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje(...)wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło tak dobrze, że nie mogłam powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym... Spróbujcie koniecznie! Gofry serowe z sałatką owocową Składniki: (na 13 gofrów) 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g serka kremowego 2 jajka 50 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś wyjątkowy przepis, nie dość że w roli głównej moje ukochane gofry, na które zdradzę Wam mój sprawdzony przepis - to jeszcze do tego cudowny, wyśmienity i przepyszny krem pistacjowy - połączenie niebiańskie, godne najwyższej formy uznania. Na bank je pokochacie! Gdy dodacie do tych cudowności jeszcze dobrej jakości syrop - polecam syrop z pigwy, lekko cierpki - świetnie pasuje! Stworzycie danie iście(...)Wykonanie: Rozgrzej gofrownicę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj całość. Piecz gofry w gofrownicy (około 3-4 minut), aż będą miały piękny kolor. Studź gofry na kratce, każdy ułóż na niej osobno. To prosty sposób, aby Twoje gofry pozostały chrupiące! :) Wymieszaj serek
Garniec Magalieostatnio nastąpiła prawdziwa lawina chorobowa i rozłożyło całą naszą trójkę. Gdy tylko gorączka ustąpiła, postanowiłam zrobić coś słodkiego na poprawę nastroju i wyciągnięcie reszty zasmarkanych domowników z łóżka. Gofry są dobre na każdą okazję, więc to właśnie je postanowiłam przygotować. Czekoladowe z chrupiącą niespodzianką w środku. Podane z kremowym serkiem i owocami. Nie musiałam nikogo namawiać na wypróbowanie, zniknęły(...)szklanka kefiru 2 jajka 1/4 łyżeczki sody łyżka ciemnego kakao 2 wafelki czekoladowe Lusette 5 łyżek kremowego twarożku czerwona pomarańcza połowa granatu 2 łyżeczki pudru truskawkowego Składniki na gofry mieszamy na gładką masę. Wafelki kroimy w małą kostkę (max 1cm x 1cm). Część możemy odłożyć do ozdoby gofrów. Przekładamy je do masy i delikatnie mieszamy. W nagrzanej gofrownicy pieczemy
Mienta blogPieczone w piekarniku lub przygotowywane w gofrownicy. Gofry <3 smak wakacji na wyciągnięcie ręki :) Moje upiekłam w piekarniku, w specjalnej silikonowej formie do gofrów. Nie są tak chrupkie, jak z gofrownicy, ale wyjątkowo puszyste. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Gofry","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-26 13:05:56","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016(...)u0142adko i \u0142\u0105czymy z pian\u0105. \r\nGofry pieczemy w formie w piekarniku lub w gofrownicy. Podajemy z dodatkami wedle uznania."],"recipeCategory":"\u015aniadaniowo","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Gofry Danie Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 2 szklanka mąka 2 szklanka mleko może być roślinne 2 szt jajko 1/2 łyżeczki stewia intensywność 1:10 Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
KucharzycaGofry z mąki kokosowej to nie lada wyzwanie. Przyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! ;) Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Śmiało mogą konkurować z tradycyjnymi, pszennymi goframi. Składniki (4 szt.): 4 żółtka i 4 białka (M) 1/3 szklanki dobrze zmielonej mąki kokosowej(...)nieco trudniejsze niż te tradycyjne z mąki pszennej, dlatego postaraj się przestrzegać poniższych zasad: Nie idź na skróty omijając etap ubijania białek. Zrób to dokładnie, w przeciwnym razie gofry nie wyrosną Staraj się wymieszać jak najdelikatniej (ale też jak najdokładniej) ubite białka z resztą składników. Najlepiej rób to stopniowo, drewnianą łyżką. Wiele zależy od użytej mąki kokosowej i mleka roślinnego
Powiedz dietom nieGeneralnie nie przepadam za kanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym masłem i truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Uwielbiam je bo są puszyste i chrupiące, podane z jogurtem który równoważy ich słodycz i dużą ilością truskawek. Często polewam je sobie sosem czekoladowym i pomimo wyrzutów sumienia w związku(...)kalorycznością, zajadam je z wielką radością Nie ma co ukrywać, dietetyczne to one nie są. Jednak, raz na jakiś czas można zaszaleć, polecam! Scroll down for recipe in English Gofry z palonym masłem i truskawkami (5-6 porcji) Składniki: 2 szklanki mąki uniwersalnej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru ¼ łyżeczki soli 2 jajka 1 ¾ szklanki mleka ½ łyżeczki
karmelowyLubicie gofry? Ja wprost za nimi przepadam. Dziś polecam Wam ich zdrowszą wersję opartą na mące orkiszowej i żytniej. Takie gofry możecie podać same lub w towarzystwie ulubionych owoców lub świeżo wyciśniętego soku. Spróbujcie. Pyszne i zdrowe gofry orkiszowo-żytnie 2016-05-09 09:11:17 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę lub olej, mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto. Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą raczej zbyt zdrowe ;) Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszkiPyszne, chrupiące gofry powstały dzięki Magdzie z bloga Owsianka i Kawa i jej akcji GOFRY NA KAŻDĄ OKAZJĘ . Przepis podobny do tego , ale zamiast wody dodałam mleka i całe jajka. Jako dodatek do gofrów u nas królował cukier puder i domowy dżem z czarnej porzeczki - pyszne są też z owocami i bitą śmietaną. Są mało słodkie(...)pianę. Resztę składników wymieszać ze sobą, pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Gofrownicę rozgrzać. Można na początku posmarować ją pędzelkiem zamoczonym w oleju, aby pierwsze gofry łatwo odchodziły. Piec do złotego koloru. Gorące gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem (u mnie dżem z czarnej porzeczki). Najlepsze gorące posypane cukrem pudrem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNastępne gofry które przetestowaliśmy, to gofry z serem. Gofry z reguły kojarzą nam się z deserem, ale tym razem nie będą na słodko. Świetnie pasują jako zakąski, na przykład maczane w dipie. Kasia stwierdziła, że smakują trochę jak placki ziemniaczane. Na pewno warto spróbować i przekonać się, że gofrownica nie służy tylko do robienia deserów, ale również do pysznych przystawek(...)wszystko. Mamy gotowe ciasto, teraz nakładamy z zależności od wielkości gofrownicy kilka łyżek ciasta. W naszym przypadku trzy i smażymy. W naszym przypadku smażyliśmy trzy minuty. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, trzeba je odkładać osobno, na papier do pieczenia lub czystą ściereczkę. Smacznego… Jeżeli macie pomysły jak jeszcze można wykorzystać te gofry, lub w czym je podać, napiszcie
KasiaiKrzysiu.plparu dni w naszej kuchni pojawił się nowy mieszkaniec, gofrownica. Zwykła tania gofrownica z Lidla. Wraz z instrukcją obsługi znaleźliśmy sporo przepisów zarówno na gofry słodkie, jak i wytrawne. Postanowiliśmy je przetestować i podzielić się z wami tymi najlepszymi. Jako pierwsze będą proste gofry z gęstą śmietaną i bez proszku do pieczenia. Gofry są chrupiące i bardzo sycące, ale sprawdźcie(...)się dwie łyżki. Smażymy w gofrownic, w zależności od wielkości i rodzaju. U nas nakładaliśmy około 3 łyżek i smażyliśmy 3 minuty na średniej temperaturze. Gotowe, pyszne i chrupiące gofry. Jeżeli chcemy aby gofry były chrupiące, nie można ich układać jeden na drugim na talerzu, tylko rozkładać pojedynczo na papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plSłodki deser na dzisiaj to czekoladowe gofry. Ja przygotowałam z cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami. Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis) . Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój(...)ponownie gofrownica idzie w ruch. To teraz zapraszam Was na czekoladowe gofry. Składniki 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru (lub według własnych smaków) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie
O kuchni z uczuciemGofry niby zwykła rzecz – mąka, jajka, cukier, woda i olej, ale smaczna. Jakieś dwa lata temu mąż kupił mi na urodziny taki sprzęt 3w1 – wiecie do tostów, grilla i gofrów. Rzecz była nieznanej marki, o małej mocy. Miałam już od dawna upatrzony przepis, który w końcu mogłam wypróbować i bardzo się cieszyłam na myśl, że w końcu zrobię(...)pyszne wafle.Radość nie trwała długo :( Niestety jedna porcja smażyła się ponad pół godziny i też nie do końca z efektem wow. Zniechęciło mnie to do robienia gofrów, ale po jakimś czasie naszła mnie ochota i wyszukałam przepis idealny do gofrownic o małej mocy. Udały się – były pyszne, ale pech chciał, że gofrownica się zepsuła. Ironia losu. Na szczęście
Niebieski kubek z kawaOdkąd kupiłam nową gofrownicę, nie mogę się powstrzymać przed eksperymentowaniem z goframi. Staram się, żeby były jak najzdrowsze dlatego robię je z mąki pełnoziarnistej i dosładzam miodem. Tym razem proponuję gofry pełnoziarniste w wersji mocno czekoladowej dla łasuchów :). Podane z dżemem i ulubionymi owocami zachwycą każdego i nasycą na długie godziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pełnoziarniste gofry(...)odstaw. W drugiej misce ubij białko na sztywną pianę i wmieszaj wanilię. Wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi i wmieszaj delikatnie ubite białko. Odstaw na 30 minut. Smaż gofry do ładnego zarumienienia w rozgrzanej gofrownicy. Podawaj gofry z dżemem i ulubionymi owocami. Smacznego! English version Chocolate whole wheat waffles (2-3 servings) Ingredients: 1 cup white whole wheat flour
karmelowyWyruszyłam dzisiaj po zeszyty i przybory szkolne dla moich chłopaków. Zaczynamy klasę drugą szkoły podstawowej i klasę pierwszą gimnazjum. Nie o tym jednak miałam pisać. Przechodząc obok budki z goframi.......... Ten zapach...... Wróciłam do domu i pierwszą rzecz jaką zrobiłam to gofry. Ku uciesze nie tylko mojej, ale i rodzinki. Przepis prosty, gofry chrupiące i smaczne. Składniki: 1,5 szklanki(...)zależy od wielkości jajek, mąki) dodać odrobinę mąki. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy i najlepiej w takiej o dużej mocy. Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem. I podawać z goframi . Posypać owocami. gofry domowe
O kuchni z uczuciemmnie ten przepis na gofry to smak dzieciństwa. Pamiętam jak jako dzieci robiliśmy je z przepisów załączonych do gofrownicy, która wypiekała je w kształcie serduszek. Uwielbialiśmy te gofry! Tak też przekopałam mamusine przepastne zeszyty z przepisami i znalazłam mocno pożółkłą i zużytą kartkę z przepisami na te najlepsze gofry, zwane tam holenderskimi. Doskonałe z owocami, bitą śmietaną, nutellą, konfiturą(...)czymkolwiek Wam się wymarzy. Polecam! Masło można zamienić na olej np. rzepakowy z Barw zdrowia Scroll down for recipe in English Najlepsze gofry (12-14 gofrów, w zależności od gofrownicy) Składniki: 450 g mąki 0,5 l mleka 75 g cukru pudru 1 szczypta soli 100 g masła (rozpuszczonego i schłodzonego) 2 jajka 15 g proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie
karmelowyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jakiś czas temu otrzymałam silikonową formę do pieczenia gofrów od firmy Tupperware . Forma przeznaczona jest do pieczenia gofrów w piekarniku. Jest alternatywą dla osób, które nie chcą kupować gofrownicy, bo np. nie mają miejsca na jej przechowywanie. W przeciwieństwie do tradycyjnej gofrownicy, silikonowa forma jest lekka(...)zajmuje bardzo mało miejsca. Przetestowałam formę i muszę przyznać, że gofry wyszły dobre, lekkie i chrupiące. Po upieczeniu, formę można szybko przemyć i schować do szafki. Ja zrobiłam owsiane gofry z przepisu Pieguska , które bardzo mi smakowały. Nie zawierają w swoim składzie mąki tylko płatki owsiane. Polecam. Post Owsiane gofry z piekarnika pojawił
Marta Gotuje