kochani na dzisiaj proponuje gofry z czekoladą śmietaną i malinami. Mamy sezon na maliny więc trzeba korzystać . Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry Składniki na gofry : mleko 1.5% 1 lit kakao 1 łyżka czekolada mleczna rozpuszczona 150 g cukier 150 g jaja 2 szt mąką tortowa 500 g proszek(...)pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml cukier 2 łyżki maliny świeże 500 g Wykonanie ciasta na gofry: Do misy wlewamy mleko im mniej procentowe tym mniej kalorii . Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko ale tak ma być. Dodajemy cukier i nadal miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do składników . Rozpuszczamy czekoladę
Różowa kuchniaGofry drożdżowe z owocami to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni. składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru(...)cukru waniliowego 2 dag drożdży szczypta soli 200 g truskawek 125 g borówek amerykańskich 4 owoce kiwi cukier puder do posypania gofrów przepis Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże
Smakowite Daniadrugiej połowie sierpnia, w Grucznie odbył się Festiwal Smaku , podczas którego, między innymi, podziwiałam wypiek gofrów/wafli na gofrownicy z początku ubiegłego wieku. Urządzenie przystosowane do kuchni węglowej. Prosto z Gruczna pojechałam do Swornegaci, miejscowości położonej wśród lasów i jezior na Kaszubach. Wieś, która jest wspomniana w dokumentach papieża Grzegorza X z 15 lipca 1272 roku(...)pewnie niektórzy mnie zrozumieją :) Po rozmowie z Panem Zbigniewem Chrapkowskim, kierownikiem Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, okazało się, że nie tylko mogę skorzystać z kuchni ale również będę mogła upiec gofry na starej, zabytkowej już, gofrownicy :) To była taka sama gofrownica, jaką widziałam chwilę wcześniej w Grucznie :) 330 gram mąki, 500 ml mleka, 2 jaja, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka proszku
królestwo garówWytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem. Pyszne, sycące, proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gofrów w formie wytrawnej, to zdecydowanie Wam je polecam. Sprawdzą się doskonale w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Można np. pociąć je na mniejsze kawałki i zrobić z nich szybkie przekąski (mini kanapeczki) itd. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie ulubionych sosów(...)ketchupu. Pamiętajcie, aby dodać wyraziste w smaku składniki (u mnie kabanosy kabanosów piri piri ) lub dobrze je doprawić. Gofry nie mogą być mdłe. Polecam. Prosto, szybko i tanio. Spróbujcie. Składniki: (na 4 sztuki) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko klasy M szczypta soli 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania
Słodkie okruszkiWytrawne, ziemniaczane gofry z żółtym serem. Dobrze przypieczone, chrupiące, można zjeść samodzielnie albo podać z jajkiem sadzonym. Najlepsze zaraz po upieczeniu ale jakby został Wam jakiś nadmiar to polecam odgrzać w tosterze- będą tak samo chrupiące jak po wyciągnięciu z gofrownicy. Wytrawne gofry gościły już na blogu, tu wersja z cukinią i cheddarem i powiem Wam, że coraz bardziej przekonuję(...)wakacjach, więc pewnie teraz pływamy w jeziorze, opalamy się na trawce i czytamy książki, albo skaczemy na trampolinie. Jakby co- więcej szczegółów na insta. 5.0 from 1 reviews Ziemniaczane gofry z żółtym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time 20 min Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym
Cooking for EmilyTakie gofry możesz przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wiadomo, w wersji wytrawnej dodajesz szczyptę soli, a wersji słodkiej odrobinę wybranego przez siebie słodzika (np. łyżeczka ksylitolu czy syropu klonowego). Chyba, że Twoje dodatki będą bardzo słodkie, jak np. dżem czy dojrzałe banany, wtedy pomiń dodatek słodzika nawet w cieście. Gofry wychodzą przepyszne! Są niezwykle lekkie, bardzo chrupiące(...)miękną, a pozostają, jakby to określić - "sztywne" (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi 😂). Bardzo polecam. Składniki: (3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 1 jajko 30 ml mleka 30 ml wody gazowanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli lub wybranego słodzika Przygotowanie: Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki
Zdrowie na języku :PGofry zawsze kojarzą mi się z latem. Dawno ich już nie jadłam, datego postanowiłam je zrobić, ale w troszkę zdrowszej wersji. Nie wyszły mi niestety chrupiące, ale prawdopodobnie jest to wina mojej gofrownicy. Gofry w smaku i tak były pyszne, dodatek masła orzechowego i świeżych porzeczek wspaniale do nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami(...)pewno również będą smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej mleka. W konsystencji ciasto przypominało takie na omleta, zresztą gofry w smaku również go nieco przypominały. Takie
Healthy food explorerKukurydziane, lekkie gofry z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu malinami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Gofry z bitą śmietaną i owocami to klasyka naszej słodkiej kuchni, która zawsze smakuje, szczególnie najmłodszym. Składniki: Gofry: 2 jajka 200g mąki pszennej 140g mąki kukurydzianej 1/3 szklanki oleju(...)całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Malinowa frużelina: Maliny umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. 4. Gotowe gofry polać
Szalona Kuchnia EwelinyWytrawne, ziemniaczane gofry z żółtym serem. Dobrze przypieczone, chrupiące, można zjeść samodzielnie albo podać z jajkiem sadzonym. Najlepsze zaraz po upieczeniu ale jakby został Wam jakiś nadmiar to polecam odgrzać w tosterze- będą tak samo chrupiące jak po wyciągnięciu z gofrownicy. Wytrawne gofry gościły już na blogu, tu wersja z cukinią i cheddarem i powiem Wam, że coraz bardziej przekonuję(...)Jesteśmy aktualnie na mazurskich wakacjach, więc pewnie teraz pływamy w jeziorze, opalamy się na trawce i czytamy książki, albo skaczemy na trampolinie. Jakby co- więcej szczegółów na insta. Ziemniaczane gofry z żółtym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time 20 min Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym
Cooking for EmilyGofry na słodko?! O nie nie! Jak wiecie kocham gofry ( co widać po mojej „wysłużonej” gofrownicy! ). Przygotowuję je co kilka dni starając się, by za każdym razem były inne! Inaczej przygotowane, z innymi dodatkami i inaczej ( ale zawsze apetycznie ) wyglądające! Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, chrupiące gofry szpinakowe. #mpm #właczgoscinnosc Szpinak doskonale(...)łączy się z czosnkiem, kozim serem i łososiem. Łososia dziś zamieniłam jednak na pyszne smażone na maśle krewetki i dodałam świeże awokado. Połączenie okazało się strzałem w 10! Gofry smakowały wszystkim i każdy z przyjemnością sięgnął po dokładkę. Spróbujcie i Wy! A za mnie mocno mocno trzymajcie teraz kciuki! SKŁADNIKI: * szpinak świeży – 2 garści * jajko – 3 szt * proszek
Ostra na Słodkohansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} To mój kolejny przepis na gofry. Te za sprawą kefiru są lekkie, równie chrupiące i pyszne. Bardzo szybko znikają z talerza więc od razu warto przygotować większą ilość ciasta :) Porcja na 5podwójnych gofrów Składniki: 2 jajka(...)szklanki kefiru 0,5 szklanki białej wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Przed wypiekaniem pierwszej partii gofrów posmarować olejem płytę gofrownicy. Gofry wypiekać na rumiano około 5minut, w zależności od mocy sprzętu. Gofry po upieczeniu układać na kratce i zajadać na świeżo wtedy smakują najlepiej
W garach u Gosimoje nowe białko roślinne Perform ze sklepu Siła Roślin , które ówcześnie wykorzystałam do przygotowania smoothie . W tamtym wpisie możesz także poczytać trochę właśnie o tym produkcie. A dzisiaj - gofry ! Chwaliłam się ostatnio na moim Instagramie (na którego serdecznie zapraszam TUTAJ ) nowym dobytkiem w postaci gofrownicy. I właśnie dzięki niej mogłam przygotować proteinowe gofry, które są wegańskie i mogą być także(...)bezglutenowe (jeżeli użyjesz certyfikowane jako bezglutenowe płatki owsiane). Jestem w 100% zadowolona z mojej gofrownicy, bo pomimo braku jajek, tłuszczu, zwykłej mąki pszennej upiekła mi fantastyczne gofry, z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. A odnośnie wnętrza - jest ono zielone, z powodu dodania odżywki białkowej, która właśnie taką barwą się odznacza. Ale przynajmniej gofry, dzięki takiemu zabiegowi zyskują na efekcie wizualnym
Zdrowie na języku :PGofry warzywne z marchewki, pietruszki i ziemniaków, to zdecydowanie zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujecie zawsze wtedy kiedy mogłoby się wydawać, że nie ma nic w lodówce. Są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych gofrów . Gofry możecie podać z wieloma różnymi dodatkami, odrobiną świeżych ziół, sera koziego, grillowanych warzyw czy z orzechowym pesto. Jakiś czas temu(...)Instagramie pokazywałam Wam te gofry! Przygotowane z warzyw, smakują wybornie i są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Można je przygotować na wytrawnie, u mnie z szynka parmeńską, musem z awokado i orzeszkami pinii. SKŁADNIKI: - 3 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - 2 małe ziemniaki - 4 jajka - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj
SMYKWKUCHNImogę więc sobie dogadzać nie zastanawiając się, czy jemu aby na pewno będzie smakować. Tym razem sięgnęłam po przepis z bloga Aleksandry , bo bardzo spodobał mi się pomysł na gofry o subtelnym zapachu miodu. Gofry są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, cudownie puszyste i naprawdę pyszne. Podane z jogurtem i miodem nie są zbyt słodkie, ale idealnie(...)wyważone, a miodowy aromat wyraźny, ale stonowany. Dodatek mięty sprawia, że całość jest świeża i cudownie letnia. Spróbujcie, póki jeszcze mamy lato. Gofry jogurtowo-miodowe Składniki: (na 10-15 gofrów) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 270 g jogurtu greckiego 80 g miodu 3 jajka 150 g masła 150 ml mleka dodatkowo: jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzelecie warto chociaż raz przygotować domowe, aromatyczne gofry z owocami sezonowymi. Moja gofrownica co prawda nie należy do mistrzowskich, ale z pomocą odpowiedniego przepisu można dzięki niej uzyskać chrupiące gofry. Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody(...)truskawki są w lecie niezastąpionym dodatkiem do takich waniliowych, budyniowych gofrów w wersji fit. Zamiast śmietany polecam kremowy twarożek lub gęsty jogurt - wyjdzie bardzo orzeźwiająco, na lato w sam raz ;) Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami 3 jajka 250 g ricotty 1 budyń waniliowy z prawdziwą wanilią 3 łyżki mąki kokosowej 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki
FitKot