Takie gofry możesz przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wiadomo, w wersji wytrawnej dodajesz szczyptę soli, a wersji słodkiej odrobinę wybranego przez siebie słodzika (np. łyżeczka ksylitolu czy syropu klonowego). Chyba, że Twoje dodatki będą bardzo słodkie, jak np. dżem czy dojrzałe banany, wtedy pomiń dodatek słodzika nawet w cieście. Gofry wychodzą przepyszne! Są niezwykle lekkie, bardzo chrupiące(...)miękną, a pozostają, jakby to określić - "sztywne" (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi 😂). Bardzo polecam. Składniki: (3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 1 jajko 30 ml mleka 30 ml wody gazowanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli lub wybranego słodzika Przygotowanie: Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Następnie pozostałe składniki
Zdrowie na języku :PGofry zawsze kojarzą mi się z latem. Dawno ich już nie jadłam, datego postanowiłam je zrobić, ale w troszkę zdrowszej wersji. Nie wyszły mi niestety chrupiące, ale prawdopodobnie jest to wina mojej gofrownicy. Gofry w smaku i tak były pyszne, dodatek masła orzechowego i świeżych porzeczek wspaniale do nich pasował. Zamiast porzeczek można użyć innych owoców, z malinami czy borówkami(...)pewno również będą smakowały doskonale. Gofry zrobiłam z mąki kokoswej i gryczanej, więc są one bezglutenowe, ale można użyć dowolnych mąk. Nie polecam jednak robić ich tylko z mąki kokosowej, bo ciasto może wyjść zbyt suche, ewentualnie trzeba będzie wtedy dolać więcej mleka. W konsystencji ciasto przypominało takie na omleta, zresztą gofry w smaku również go nieco przypominały. Takie
Healthy food explorerKukurydziane, lekkie gofry z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu malinami i puszystą bitą śmietaną to świetny pomysł na domowy, sezonowy deser ze świeżymi owocami. Gofry z bitą śmietaną i owocami to klasyka naszej słodkiej kuchni, która zawsze smakuje, szczególnie najmłodszym. Składniki: Gofry: 2 jajka 200g mąki pszennej 140g mąki kukurydzianej 1/3 szklanki oleju(...)całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Malinowa frużelina: Maliny umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. 4. Gotowe gofry polać
Szalona Kuchnia EwelinyWytrawne, ziemniaczane gofry z żółtym serem. Dobrze przypieczone, chrupiące, można zjeść samodzielnie albo podać z jajkiem sadzonym. Najlepsze zaraz po upieczeniu ale jakby został Wam jakiś nadmiar to polecam odgrzać w tosterze- będą tak samo chrupiące jak po wyciągnięciu z gofrownicy. Wytrawne gofry gościły już na blogu, tu wersja z cukinią i cheddarem i powiem Wam, że coraz bardziej przekonuję(...)Jesteśmy aktualnie na mazurskich wakacjach, więc pewnie teraz pływamy w jeziorze, opalamy się na trawce i czytamy książki, albo skaczemy na trampolinie. Jakby co- więcej szczegółów na insta. Ziemniaczane gofry z żółtym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time 20 min Ziemniaczane gofry wytrawne z dodatkiem żółtego sera, bardzo chrupiące. Można podać z jajkiem sadzonym
Cooking for EmilyGofry na słodko?! O nie nie! Jak wiecie kocham gofry ( co widać po mojej „wysłużonej” gofrownicy! ). Przygotowuję je co kilka dni starając się, by za każdym razem były inne! Inaczej przygotowane, z innymi dodatkami i inaczej ( ale zawsze apetycznie ) wyglądające! Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, chrupiące gofry szpinakowe. #mpm #właczgoscinnosc Szpinak doskonale(...)łączy się z czosnkiem, kozim serem i łososiem. Łososia dziś zamieniłam jednak na pyszne smażone na maśle krewetki i dodałam świeże awokado. Połączenie okazało się strzałem w 10! Gofry smakowały wszystkim i każdy z przyjemnością sięgnął po dokładkę. Spróbujcie i Wy! A za mnie mocno mocno trzymajcie teraz kciuki! SKŁADNIKI: * szpinak świeży – 2 garści * jajko – 3 szt * proszek
Ostra na Słodkohansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} To mój kolejny przepis na gofry. Te za sprawą kefiru są lekkie, równie chrupiące i pyszne. Bardzo szybko znikają z talerza więc od razu warto przygotować większą ilość ciasta :) Porcja na 5podwójnych gofrów Składniki: 2 jajka(...)szklanki kefiru 0,5 szklanki białej wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Przed wypiekaniem pierwszej partii gofrów posmarować olejem płytę gofrownicy. Gofry wypiekać na rumiano około 5minut, w zależności od mocy sprzętu. Gofry po upieczeniu układać na kratce i zajadać na świeżo wtedy smakują najlepiej
W garach u Gosimoje nowe białko roślinne Perform ze sklepu Siła Roślin , które ówcześnie wykorzystałam do przygotowania smoothie . W tamtym wpisie możesz także poczytać trochę właśnie o tym produkcie. A dzisiaj - gofry ! Chwaliłam się ostatnio na moim Instagramie (na którego serdecznie zapraszam TUTAJ ) nowym dobytkiem w postaci gofrownicy. I właśnie dzięki niej mogłam przygotować proteinowe gofry, które są wegańskie i mogą być także(...)bezglutenowe (jeżeli użyjesz certyfikowane jako bezglutenowe płatki owsiane). Jestem w 100% zadowolona z mojej gofrownicy, bo pomimo braku jajek, tłuszczu, zwykłej mąki pszennej upiekła mi fantastyczne gofry, z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. A odnośnie wnętrza - jest ono zielone, z powodu dodania odżywki białkowej, która właśnie taką barwą się odznacza. Ale przynajmniej gofry, dzięki takiemu zabiegowi zyskują na efekcie wizualnym
Zdrowie na języku :PGofry warzywne z marchewki, pietruszki i ziemniaków, to zdecydowanie zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujecie zawsze wtedy kiedy mogłoby się wydawać, że nie ma nic w lodówce. Są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych gofrów . Gofry możecie podać z wieloma różnymi dodatkami, odrobiną świeżych ziół, sera koziego, grillowanych warzyw czy z orzechowym pesto. Jakiś czas temu(...)Instagramie pokazywałam Wam te gofry! Przygotowane z warzyw, smakują wybornie i są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Można je przygotować na wytrawnie, u mnie z szynka parmeńską, musem z awokado i orzeszkami pinii. SKŁADNIKI: - 3 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - 2 małe ziemniaki - 4 jajka - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - sól, pieprz Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj
SMYKWKUCHNImogę więc sobie dogadzać nie zastanawiając się, czy jemu aby na pewno będzie smakować. Tym razem sięgnęłam po przepis z bloga Aleksandry , bo bardzo spodobał mi się pomysł na gofry o subtelnym zapachu miodu. Gofry są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, cudownie puszyste i naprawdę pyszne. Podane z jogurtem i miodem nie są zbyt słodkie, ale idealnie(...)wyważone, a miodowy aromat wyraźny, ale stonowany. Dodatek mięty sprawia, że całość jest świeża i cudownie letnia. Spróbujcie, póki jeszcze mamy lato. Gofry jogurtowo-miodowe Składniki: (na 10-15 gofrów) 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 270 g jogurtu greckiego 80 g miodu 3 jajka 150 g masła 150 ml mleka dodatkowo: jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzelecie warto chociaż raz przygotować domowe, aromatyczne gofry z owocami sezonowymi. Moja gofrownica co prawda nie należy do mistrzowskich, ale z pomocą odpowiedniego przepisu można dzięki niej uzyskać chrupiące gofry. Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody(...)truskawki są w lecie niezastąpionym dodatkiem do takich waniliowych, budyniowych gofrów w wersji fit. Zamiast śmietany polecam kremowy twarożek lub gęsty jogurt - wyjdzie bardzo orzeźwiająco, na lato w sam raz ;) Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami 3 jajka 250 g ricotty 1 budyń waniliowy z prawdziwą wanilią 3 łyżki mąki kokosowej 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki
FitKotCzym można lepiej zacząć tydzień niż od zjedzenia na poniedziałkowe śniadanie góry gofrów? I to gofry bezglutenowe , polane tym dżemorem z czerwonej porzeczki oraz chia. Dawno nie było przepisu z mąki kokosowej, a że mam jej dość dużo to trzeba było przerobić na coś pysznego i szybkiego, czyli połączenie idealne. Takie śniadanie możecie naprawdę przygotować w kilka chwil zanim pobiegniecie(...)pracy, szkoły lub na trening. Gofry, wafle zwał jak zwał są delikatne i puszyste. I mocno czekoladowe! Dają powera na rozpoczęcie aktywnego dnia. Możecie dorzucić do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale chciałem aby były tak low carb jak tylko to możliwe. Tym pysznym śniadaniem będziemy dziś świętować 12 tys . obserwujących na facebookowym fanpagu. WOW! Dzięki bardzo! Jesteście najlepsi
PaleoLifeGofry to absolutny ulubieniec lata! Obowiązkowe w letnim menu, nie tylko na wakacjach A ten super prosty, bo dwuskładnikowy, w pełni wegański przepis jest bardzo smaczny i mega zdrowy! Nie zawiera mleka, oleju, glutenu, dodatkowych cukrów, proszku do pieczenia. Uczciwie Was ostrzegam, że te gofry są tak pyszne, że jedna porcja na pewno będzie za mało…. Przynajmniej w moim domu(...)muszę dużo ich upiec, żeby zapełnić żołądki mojej rodzinki Najprostsze wegańskie gofry gotowe do podania Składniki: 3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych 1 dojrzały banan 2 1/2 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Wylewamy porcję masy na rozgrzaną gofrownicę (można posmarować ją wcześniej olejem kokosowym) i pieczemy przez około 5-8 minut aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy
Lamarida.plmój eksperyment jeszcze z weekendu majowego, miałam więcej czasu no i byłam u mamy, która dysponuje gofrownicą, więc postanowiłam zrobić na śniadanie gofry ze szpinakiem. To, że szpinak się dobrze sprawdza dodany do ciasta przetestowałam już w tych szpinakowych naleśnikach i tak jak w tamtym przepisie tak i tu, szpinak lekko zabarwił ciasto, nie wpływając prawie na smak. My zjedliśmy(...)tymczasem robię sobię krótką przerwę i lecę odwiedzić moje ukochane miasto – Paryż, liczę na to, że oni już mają wiosnę. Więc do usłyszenia w następnym tygodniu. Gofry ze szpinakiem i truskawkami Drukuj Prep time 5 min Cook time 20 min Total time 25 min Bezglutenowe gofry ze szpinakiem na bazie płatków owsianych i mąki gryczanej Author: www.cookingforemily.pl
Cooking for Emilymalinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego. Na weekendowe śniadanie przygotowałam więc gofry z przepisu Beaty na serku kremowym (odrobinę tylko zmieniłam proporcje), a do nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje(...)wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło tak dobrze, że nie mogłam powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym... Spróbujcie koniecznie! Gofry serowe z sałatką owocową Składniki: (na 13 gofrów) 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g serka kremowego 2 jajka 50 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś wyjątkowy przepis, nie dość że w roli głównej moje ukochane gofry, na które zdradzę Wam mój sprawdzony przepis - to jeszcze do tego cudowny, wyśmienity i przepyszny krem pistacjowy - połączenie niebiańskie, godne najwyższej formy uznania. Na bank je pokochacie! Gdy dodacie do tych cudowności jeszcze dobrej jakości syrop - polecam syrop z pigwy, lekko cierpki - świetnie pasuje! Stworzycie danie iście(...)Wykonanie: Rozgrzej gofrownicę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj całość. Piecz gofry w gofrownicy (około 3-4 minut), aż będą miały piękny kolor. Studź gofry na kratce, każdy ułóż na niej osobno. To prosty sposób, aby Twoje gofry pozostały chrupiące! :) Wymieszaj serek
Garniec Magalie