Przepis na gofry z minimalną ilością węglowodanów z mąki migdałowej i wiórków kokosowych, słodzone erytrolem. Śniadanie na słodko dla diabetyka. Gofry kojarzą mi się z latem, z morzem, z przyjemnością. Teraz, kiedy za oknem buro, ponuro i szaruga, zatęskniłam do smaku lata. Udało mi się jeszcze dostać ostatnie jesienne maliny, więc tym bardziej nie potrafiłam sobie odmówić przyjemności. Ale zaraz(...)zaraz. Tylko jak tu zjeść gofra i nie najeść się cukru? Jak zapanować nad szalejącą glikemią? Recepta jest prosta – przerobić przepis pod siebie. Ja mam lekkość w różnego typu modyfikacjach przepisów i przychodzi mi to z łatwością, dlatego też wcale się nie zdziwiłam, że te gofry wyszły pysznie. Co prawda odbiegają od tradycyjnych gofrów, ale są pyszne. Zamiast zwykłej
Dietologtorcikiem aby dziś go Wam zaprezentować (takie uroki blogowania) ale to nic, na dziś też sobie coś dobrego przygotowałyśmy 😎 Nie miałyśmy klasycznego tortu, ponieważ wykonałyśmy go z gofrów białkowych (a jakby inaczej! zaraz po nim leciałyśmy na trening 💪 ) z kokosowym kremem i przepysznymi owockami. Jak widać panda na torcie już czuje, że ciacho idzie jej w bicki(...)Składniki: Proteinowe gofry (6 gofrów w kształcie połączonych serduszek): -80g białka roślinnego Siła roślin -60g mąki gryczanej -40g kakao -dojrzały banan -ksylitol (ewentualnie, my nie dawałyśmy) -woda/napój roślinny Krem kokosowy -kostka tofu naturalnego (lub twarogu w wersji nie wege) -400ml jogurtu sojowego (lub naturalnego w wersji nie wege) -400-500g stałej części z mleka
Candy PandasGofry puszyste i chrupkie Urlop nad morzem, promenada i obowiązkowe gofry z bitą śmietaną, owocami czy cukrem pudrem. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby zafundować sobie ten powiew letnich już dziś. Gofry z tego przepisu zawsze wychodzą mi puszyste lekkie i chrupiące. Składniku potrzebne do przygotowania gofrów (około 12 sztuk): 2,5 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mleka o temperaturze pokojowej, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki oliwy lub oleju, 3 łyżeczki cukru. Sposób przygotowania gofrów: Oddzielam białka od żółtek i ubijam z nich sztywną pianę. W innej misce łączę z żółtkami wszystkie pozostałe składniki do powstania dość gęstego gładkiego ciasta. Dodaję pianę z białek
Gotuj Się Kto MożeBył taki moment, że częściej jadłam gofry niż inną formę pieczywa. Chrupiące i ciepłe, doskonałe nawet jako kanapki. Właściwie w tej chwili nie zdarza mi się jeść innych gofrów niż w formie kanapki. Do środka możesz włożyć wszystko! Grillowane warzywa, halloumi, jajko albo ser i szynkę. Każda kombinacja jest dobra. Nie zapomnij tylko o dobrym sosie. Ja mogłabym jeść wszystko(...)barbecue ... Składniki (na 2- 3 porcje): Pikantne, słone gofry: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki wody szczypta proszku do pieczenia sól, chili, zioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju Dodatki: 200 gram sera halloumi cukinia ogórek pomidor rukola cebula czerwona sos barbecue olej do smażenia ulubione przyprawy Wszystkie
Mango Papajagofry to moi synowie mogliby jeść codziennie. Mój starszy syn, przejął ode mnie pałeczkę i najlepsze gofry wychodzą właśnie spod jego ręki. Przepis jest banalnie prosty, jak napisałam wcześniej do przygotowania przez dziecko. Bo najlepsze gofry to te pulchne, chrupiące..jak z najlepszych wspomnień z wakacji nad morzem. Składniki: 500 g mąki 660 ml mleka 3 łyżki oleju(...)oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę. * Resztę składników mieszamy ze sobą, ubijamy mikserem. Dodajemy pianę , delikatnie mieszamy. * Nagrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcjami ciasto, pieczemy ok 3-4 minut. *Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Często spotykam się ze stwierdzeniami, że gofry nie są chrupkie, że szybko stają się gumowe, że trudno dobrze je upiec. Sekret dobrych gofrów tkwi w wyborze
Z Majeczką w kuchniDziś przedstawiam przepis na wegańskie i bezglutenowe gofry , który powstał na bazie mojego poprzedniego przepisu na gofry bezglutenowe -> klik , a inspiracją do stworzenia wersji wegańskiej stał się przepis z bloga Hello Morning. Kuchnia Roślinna -> Pyszne wegańskie idealnie chrupiące gofry . Tym przepisem można się przekonać jak łatwa i przyjemna jest kuchnia wegańska , te gofry są błyskawiczne(...)ubijać białek na pianę ani się denerwować, że tylko te pierwsze będą chrupiące. W tym przepisie wszystkie są idealnie chrupiące . Coś wspaniałego. Zapraszam do gofrowania :-) * * * Składniki (proporcje na kilkanaście gofrów, nie liczyłam ich, ale 3-osobowa rodzina naje się do syta): 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy sok z jednej pomarańczy 3 łyżki
Kawa z mlekiemGofry po meksykańsku ¡Arriba, arriba, arriba… los gofres de mexicanos! Gofry po meksykańsku rządzą! To że są proste w wykonaniu, to nic zaskakującego, bo każde, nawet gofry bezglutenowe są banalne. Wystarczy względnie dobra (wcale nie droga) gofrownica i można działać. Tutaj chodzi o smak, chrupkość gofra… o całą tą wspaniałość. Połączenie pikanterii płynącej z ostrej papryki i słodycz(...)kukurydzy, w połączeniu z kuminem i chrupiącym gofrem sprawia, że łezka się w oku kręci, na samą myśl o nich… Do tego dopełnienie ich wspaniałości przez guacamole i czerwoną fasolę powoduje w ustach eksplozję smaków większą niż kiedykolwiek zaserwował nam El Popo . Może troszkę… a nawet bardzo się podniecam tymi goframi, ale wierzcie mi, naprawdę jest czym! Artykuł
BlendmanGofry ziemniaczane W kuchni nie ma zasad ani sztywnych reguł, do których trzeba się stosować. Pomimo że gofry zazwyczaj kojarzą nam się z masą bitej śmietany i owocami, to nie oznaczy, że wytrawne gofry ziemniaczane nie mają racji bytu! Wręcz przeciwnie. Placki ziemniaczane z gofrownicy to oryginalny i przy tym świetny sposób wykorzystania tego urządzenia. Atuty placków z gofrownicy(...)drugiej przydrożnej knajpie. Ba! Jestem przekonany, że mało kto w taki sposób w ogóle wykorzystuje gofrownicę nawet we własnym domu – a na prawdę warto! Z czym podawać gofry ziemniaczane? Ja postawiłem na prostotę, ponieważ… jestem leniwy. Zarzuciłem usmażoną cebulą i tyle. Świetnie natomiast sprawdziłby się sos grzybowy lub jakiś gulasz. Wolisz jednak gofry na słodko? Zobacz koniecznie ostatni
BlendmanOstatnio w prezencie dostałam gofrownicę. Bardzo się ucieszyłam, bo ja i moi bliscy uwielbiamy gofry. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne domowe gofry, które podałam z konfiturą z wiśni. Połączenie idealne. Gofry znikały w oka mgnieniu w zadowolonych buziach domowników Spróbujcie i Wy. Składniki: 3 jajka M 2 łyżki cukru szczypta soli 125 ml oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)mniejszych obrotach. Następnie dodajemy resztę składników, miksując. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego. Gofrownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto – u mnie około 1 małej chochelki na 1 gofra. Przepis sprawdzony również w wersji ekspresowej – zmiksować wszystkie składniki razem. Uwaga: Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy
Słodkie okruszkiSpecyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto(...)chrupiące, słodkie i karmelowe. W środku gofry pozostają miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Jadłam lekko posypane cynamonem z dodatkiem sosu czekoladowego, ale wyśmienicie smakują same, bo aromat wanilii i słodkość cukru są już wystarczające. Mają być słodkie, ale dla mnie były zbyt słodkie, a i tak drastycznie zmniejszyłam ilość cukru
To co kochamGofry, uwielbiane przez najmłodszych, wspomnienie z dzieciństwa. Jedni na koloniach nad morzem kupowali lody kręcone czy pierwszą srebrną biżuterię, inni za kieszonkowe od rodziców właśnie gofry z dużą ilością bitej śmietany. Ja wracałam zawsze z nowymi pierścionkami, nie ważne, że były za duże, kolczyki też musiały być. Mniej istotne były prawdziwe pamiątki związane z wakacjami nad morzem. Sporo czasu upłynęło(...)wyjazdów na kolonie, ale gofry są lubiane po dziś dzień. Z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem truskawkowym takie najczęściej przygotowuje. Podstawą smacznych gofrów jest ciasto i odpowiednia gofrownica. Z przepisu na gofry można przygotować ich wersję wytrawną. Dlaczego nie! Wystarczy dodać posiekane zioła i wymieszać z ciastem, a później przełożyć ulubionymi dodatkami i oto mamy pyszne gofry - kanapki! Gofry
Moja smaczna kuchniaPrzygotowanie gofrów jest dość proste, trzeba tylko wypracować dobre proporcje na ciasto i nie otwierać gofrownicy podczas ich wypiekania. Recepturę na ciasto już mam, odrobinę muszę tylko popracować nad cierpliwością przy wypiekaniu :) Składniki: ciasto: (składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanki oleju lub 1/4 kostki roztopionego masła(...)wystudzonego) 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana: 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: gofry: W jajkach oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier, olej, mleko, wodę, wymieszać i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Białka zmiksować na sztywną pianę, dodać do ciasta
Kuchcik gotujeDzień dobry, Dziś opowiem Wam o mojej miłości do wiśni w żelu i włoskich kruchych babeczkach, które przygotowałam z ich dodatkiem.Choć lubię lody moim ulubionym letnim deserem są gofry z wiśniami w żelu. Wiąże się z nimi wiele miłych wspomnień. Kiedy byłam dzieckiem, jeździliśmy z rodzicami nad polskie morze, a ja zajadałam się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży(...)Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam
Chilli Czosnek i OliwaChciałam przygotować gofry na słodko w niebanalny sposób. I myślę, że mi się to udało, bo poza tym, że gofry są pyszne i chrupiące, to dodatek jogurtu osłodzonego miodem i owoców leśnych sprawił, że stały się przepysznym i barwnym deserem, który sprawdzi się nie tylko jako deser dla domowników, ale również jako deser dla gości. Myślę, że do przygotowania gofrów(...)nadal miksując. Białka ubić ze szczyptą soli, po czym dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Gofrownicę natłuścić delikatnie olejem, po czym nalewać ciasto. Piec około 4 minuty, aż gofry będą chrupiące. Gofry kłaść na kratce. Każdy gofr posmarować jogurtem i ułożyć na nim mieszankę owoców leśnych. Podawać na ciepło lub zimno (ja zdecydowanie wolę na ciepło). Uwagi: Czas pieczenia
Passions hobbies lifePrzepyszne gofry są zawsze numerem 1 podczas wakacyjnych dni, które biegną w nico zwolnionym tempie. Wokół pełno świeżych owoców, które komponują się z nimi niesamowicie, do tego szklanka zimnego mleka, odrobina słodkich kropelek z syropu klonowego i nic nam więcej do szczęścia nie potrzeba. Moje dzieci zajadają się goframi, bardzo je lubią. Postanowiłam tym razem wykorzystać cukinię, która(...)łyżki roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Marchew podobnie jak cukinia powinna być starta na małych oczkach, dzięki czemu nasze ciasto na gofry będzie miało jednolitą strukturę, taką że żadne dziecko nie pomyśli nawet o tym, że znajdują się w nich jakieś warzywa. Wszystkie składniki na gofry dokładnie ze sobą mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy
MamaOskarkamoże by tak zamiast zwykłej bułki, czy chleba zrobić sobie wytrawne gofry i napakować je po brzegi przepysznymi dodatkami? Ja jestem na tak! Postanowiłam przygotować tę przepyszną kanapkę, aby pokazać Wam, że jedzenie nigdy nie jest nudne, wystarczy odrobina fantazji, szczypta wyobraźni i kilka smacznych składników. Gofry są przepysznie chrupiące z dodatkiem soli, dlatego nieco bledsze, bo te słodkie, zwykle(...)sugerując się kolorem :) Królem w tej kanapce są długie zielone szparagi przygotowane w moim nowym wysokim garnku. Jak ja mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata
MamaOskarkaGofry owsiane z truskawkami to pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie a także kusząca alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Gofry owsiane są bardzo proste w wykonaniu, idealne dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Do ich przygotowania wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci, ulubione owoce i deser gotowy. składniki na 8 sztuk 2 szklanki płatków owsianych(...)jajka 300 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 3 – 4 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g truskawek lub innych owoców cukier puder do posypania gofrów liście melisy lub mięty do dekoracji przepis Płatki owsiane przekładamy do blendera i miksujemy do otrzymania konsystencji mąki a następnie wsypujemy do miski. Do płatków wlewamy jogurt, olej oraz miód, dodajemy
Smakowite DaniaDziś Międzynarodowy Dzień Gofra , tak więc są i gofry .Na blogu już jest kilka przepisów na gofry [klik] ..Przepis na gofry znalazłam u Marzenki. Gofry można zjeść posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub dżemem. - 2 jajka - 1/3 szkl. cukru - 1/3 szkl. oleju - 350 ml wody - 9 g proszku do pieczenia - około 350-400 g mąki pszennej(...)mąkę i proszek do pieczenia i mąkę.Miksować, aż składniki się połączą. Rozgrzać gofrownicę,posmarować delikatnie olejem - najlepiej za pomocą pędzelka, nakładać łyżką porcję ciasta i piec gofry na rumiano. Po upieczeniu układać gofry na kratce, aby wystygły, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieDzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na smaczne i chrupiące gofry jak z budki, dlatego kojarzą mi się z latem. Składniki: 500 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 6 jajek 1 ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżka octu ½ (125g) kostki masła 400 ml mleka Olejek waniliowy Wykonanie: Masło rozpuścić. Mleko wymieszać z octem. Żółtka(...)pianę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto jest gęste. Ciasto wykładać chochlą na rozgrzaną i wysmarowaną masłem lub olejem gofrownicę i wypukłą stroną chochli rozprowadzić po całej powierzchni. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. U mnie wyniósł 4 minuty. Jak wyjmuję gofry po upieczeniu z gofrownicy to odkładam je na ręcznik papierowy, aby trochę odparowały. Z tej porcji otrzymałam 18 gofrów
Przepisy BabciOLYMPUS DIGITAL CAMERA Gdy tylko zaczyna robić się chłodniej od razu nachodzi mnie ochota na różnego rodzaju placuszki, racuszki, a tym razem naszło mnie na gofry. Nie takie zwykłe gofry, które dobre są tylko gdy są ciepłe, bo zaraz się robią gumowate, tylko takie prawdziwe chrupiące. Sekret tych gofrów tkwi w cukrze, a dokładnie w cukrze tzw. gruba rafinada(...)Belgii, skąd pochodzą używa się do tego specjalnego cukru perłowego, ale ciężko taki znaleźć, więc spokojnie użyć można polskiego cukru, który kupicie bez większego problemu. Te belgijskie gofry są tak samo dobre na drugi dzień, a ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce szczelnie przykryte folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie, a w dniu pieczenia wyjąc z lodówki
greenscarfUwielbiamy gofry. Idealne od tak same, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną lub w sezonie z górą pysznych, świeżych owoców. Dziś jednak zapraszam Was na ich inną, mniej typową, ale równie pyszną wersję. Marchewkowo-pomarańczowe gofry na soku znikły równie szybko jak się pojawiły. Na zdjęciu są podane z dodatkiem bitej śmietany (moja porcja – no cóż, nie mogłam się(...)oprzeć ), ale moje dzieci zjadły je od tak bez dodatków. Gofry w rączkę i … było słychać tylko „mniam, mniam”, „pyszne mamuś”. Gofry nie są sztywne jak tradycyjne, ale delikatniejsze i co najważniejsze pyszne. Do przygotowania gofrów użyłam pysznego tłoczonego soku z pomarańczy i marchwi Słoneczna Tłocznia . Polecam Wam ich wszystkie soki. Moje dzieci
Słodkie okruszkiGOFRY Z ALGAMI I CZARNYM BZEM! Zielone gofry? O co chodzi? O zdrowie! Algi są uważane za jedne z najzdrowszych roślin, sproszkowana spirulina charakteryzuje się dużą zawartością białka- bardzo dobrze przyswajanego przez nasz organizm, chlorofilu, witamin z grupy B, i żelaza, a czarny bez, znają przede wszystkim nasze babcie i mamy. Jego unikatowe i przeciwzapalne właściwości pomagają, nie tylko(...)zdrowie, jak i pyszne posiłki. Warto pamiętać o prostych, małych krokach, które docelowo powodują, że nasz organizm jest zdrowy i wytrzymały. Dlatego dzisiaj proponuje Wam obłędnie dobre i smaczne gofry, które w swoim składzie mają składniki określane mianem super foods, tj. nasiona chia i spirulinę, podane z bombą witaminową - dżemem, że Łooo- Czarny Bez od Łowicz. Zacznijcie dobrze i pysznie
SMYKWKUCHNIzapodać. Nachodzi mnie wtedy ochota na coś prostego, szybkiego w przygotowaniu i niezbyt pracochłonnego . Zjeść smacznie jednak nadal wymagam! Nagle błysk w oku i na myśl wpadają one! Gofry ! Przeważnie jadałam je do tej pory ze słodkimi dodatkami, jak choćby Gofry drożdżowe z jogurtem i frużelina truskawkową . Ale czemóż by nie wypróbować ich bardziej wytrawnej wersji ? W ten sposób(...)narodziła się poniższa propozycja podania na obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży [20g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały
Grunt to przepis!Idealny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Ostatnio na blogu podawałam Wam przepis na gofry czekoladowe, który to przypadły Wam do gustu. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na gofry blondi, tj. z użyciem mleka kokosowego. Gofry robię bardzo często na śniadania i przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry(...)będę je sukcesywnie publikować. Gofry robi się bardzo szybko i zawsze robią dobry efekt, każdemu smakują i szybko znikają ze stołu. Cieszą tych najmniejszych i tych starszych. SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki mąki pszennej typu 480 - 200 ml mleka kokosowego wraz z śmietanką - 2 duże jajka eko - 2 łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNIUwielbiam gofry. Mogłabym je jeść bez końca, zwłaszcza w towarzystwie najróżniejszych owoców. Dziś zapraszam Was na gofry w zdrowszej, do tego bezglutenowej odsłonie. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk – kukurydzianej i ryżowej. Taki posiłek idealnie smakuje w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu . Polecam Wam to połączenie. Do tego garść jagód lub innych(...)ulubionych owoców i… w kilka chwil mamy wspaniałe zdrowe gofry. A wielbicielą słodkości – polecam dodać odrobinę cukru pudru Spróbujcie. Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami 2016-05-01 22:37:45 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiUwielbiam smak i zapach cynamonu. Dziś zapraszam Was na pyszne cynamonowe gofry. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to naprawdę zachęcam. Do takich cynamonowych gofrów pasują właściwie każde dodatki, ale ja osobiście podaję je najczęściej tylko w towarzystwie owoców lub oprószone cukrem pudrem. Jednak moje skarby oczywiście uwielbiają też wersję z górą bitej śmietany Spróbujcie, zapraszam. Pyszne gofry cynamonowe(...)based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na około 8-9 gofrów) 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła
Słodkie okruszkiPrzepyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach gofry których zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Pomysł na słodkie np. weekendowe śniadanie, z którym poradzi sobie naprawdę każdy a efekt na pewno zaskoczy i uraduje tego kto będzie miał przyjemność zjeść takie gofry : -) P.S. Gofry na zdjęciach zrobił mój mąż :-) Polecam! Składniki: (Z tej porcji wyszło 8 gofrów jak na zdjęciach(...)masło, sól, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Odstawić. Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Nakładać ciasto do gofrownicy. Piec 4 - 6 minut, do momentu aż gofry będą ładnie przyrumienione. Gotowe gofry odkładać na kratkę. Nie wolno kłaść jednego gofra na drugim bo zmiękną! Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :-) Źródło: Michel Roux 'Eggs
maniapieczeniaLubicie gofry ? Chrupiące, pachnące, jeszcze gorące posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną. Do tego obowiązkowo truskawki lub inne owoce i uczta palce lizać gotowa. Takie gofry można zrobić w piekarniku Jadłyśmy - są doskonałe pod każdym względem :) Forma Silikonowe Gofry Tupperware ma także inne zalety - nie zajmuje zbyt dużo miejsca i można w niej upiec świetne ciastka o kształcie gofrów(...)szklanki mąki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml gorącej wody Sprzęt forma Silikonowe Gofry Tupperware mikser Przygotowanie Mąkę, wodę, mleko, olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy gorącą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapysznych gofrach na maślance ( click ), przyszła kolej na wypróbowanie następnych. Tym razem wybór padł na brukselkie gofry na drożdżach ze strony Eddy Van Damme ( click ). Hm …. no i to, nie było to, co moje córki lubią najbardziej. Choć wyszły nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością(...)szansę, a masło zastąpię olejem...Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylwania się za rowki gofrownicy. Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny wypróbowania. Dlatego dziekuję blogerkom z akcji „Ciasto na niedzielę” za podsunięcie tematu do wspólnego wypiekania. Nam najbadziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się
Mia Cucina SofietaDzisiejsza propozycja deseru mnie osobiście kojarzy się bardzo mocno z Bałtykiem. Pamiętam, że jako dziecko, będąc nad morzem najbardziej lubiłem chodzić na gofra. Gdzie indziej to nigdy nie było to samo. Postanowiłem odświeżyć swoje wspomnienia i przygotować sobie samodzielnie gofry z moimi ulubionymi dodatkami. Wyszły rewelacyjnie. Do gofrów użyłem: 200 gram mąki pszennej - typ 450, 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajek, 100 gram roztopionego masła, 300 ml mleka, 400 ml śmietany 30%, 250 gram truskawek, 250 gram jagód, 3 łyżeczek cukru pudru, soli. Przygotowanie gofrów zacząłem od przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowania cukru wanilinowego
Wyprawy kulinarne