Gdzieś w necie wynalazłam przepis na gofry z dodatkiem czekolady..i musiałam je wypróbować..dodatek czekolady świetny pomysł..ale to ciasto akurat nie przypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę.. 25 dkg mąki 15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Moje domowe kucharzenieDziś przepis na pyszne gofry z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, która wcale nie powoduje, że są one mniej smaczne. Był to wprawdzie eksperyment, ale na szczęście należał do udanych :) Skorzystałam z tego przepisu, wprowadzając własne modyfikacje. Składniki na 5 dużych gofrów - takich jak na zdjęciu: 70g masła 120g cukru 3 jajka 200g mąki tortowej 100g
Ze smakiem i z pasjąJakiś czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) GofrySkładniki:0,5 kg mąki3 jajka1 szklanka oleju0,5 szklanki cukrucukier wanilinowy0
Smakołyki BerenikiZapewne każdy z Nas jeśli nie próbował choć raz gofrów bąbelkowych to zapewne podczas wakacyjnych podróży, napotkał na swej drodze budki z tymi słodkościami. Od tradycyjnych gofrów różni je smak, ciasto z jakiego je przygotowujemy , a te kupowane również cena . Ta potrafi poróżniać oba rodzaje gofrów o 6-7 zł na sztuce. Jeśli więc w domu masz gofrożerca warto(...)zainwestować w gofrownicę do wyrobu tych pyszności i cieszyć się ich smakiem w domowym zaciszu. Takie gofry to hit ostatnich wakacji. Inwestując pieniądze w sprzęt do wypieku, warto poszukać tej najlepszej, najwydajniejszej gofrownicy, z której gofry wyjdą naprawdę chrupkie a nie gumowate, jak to ma miejsce w wielu przypadkach, a problemem nie jest wcale zły przepis na ciasto
Z Majeczką w kuchniozostając w temacie smaków dzieciństwa, dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną słodką przekąskę. Gofry najbardziej kojarzą mi się z latem i z wakacjami, ponieważ wtedy najczęściej je jadałam. Najbardziej lubiłam takie z bitą śmietaną i owocami – brzoskwiniami, truskawkami, czy malinami. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odkurzyć swoją gofrownicę Przetestowałam wiele przepisów na gofry bezglutenowe, ale żaden(...)zewnątrz i miękkie w środku, jak te tradycyjne. Dlatego metodą prób i błędów dostosowywałam składniki oraz proporcje, aby powstał przepis idealny Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 13-14 gofrów prostokątnych. Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do wykonania gofrów będziecie potrzebować: 200 g mąki gryczanej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki ryżowej
Okiem Blondynki by McBlondisię wydaje czy dawno nie było tematów śniadaniowych? Dziś zatem zapraszam na śniadanie! :) Nadal uważam, że najlepsze gofry to te, które możecie zrobić przy pomocy TEGO przepisu. Tym jednak też warto dać szansę - są chrupiące, puszystsze, miękkie w środku i nie mają ostrych kantów. Robiąc je korzystałam kolejny raz z przepisu kuchni Lidla , trochę go modyfikując. Składniki: 200 g mąki(...)mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kuchni. Mam nadzieję, że coś kreatywnego wymyślę, aby móc później pochwalić się tym co zrobiłam Wam :) Dziś też mam się czym chwalić. Ostatnio przygotowałam razem z eM. znakomite śniadanie - GOFRY! Poczytałam tu i tam i dowiedziałam się niewiele więcej od tego co już wiedziałam. Mianowicie, że dobry gofr zależy od sprzętu w jakim go przygotujemy. Ale nie przesadzajmy
Słodkie Przyjemnościtylko liczy się dla mnie wtedy smak, ale również wygląd potrawy i sposób podania. W takich chwilach powstają takie cuda jak ten dzisiejszy, słodki przepis na Biszkoptowe gofry z kajmakiem. Są aksamitne, pyszne i cóż, idealne na romantyczne śniadanie do łóżka :) Składniki:6 małych jaj (4 duże)3/4 szklanki mleka60 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki mąki(...)łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego
Słodkie PrzyjemnościDelikatne ,chrupiace gofry z dodatkiem kawaleczkow truskawek.Wlasciwie to podwojnie truskawkowe,bo owoce sa w ciescie i podane na upieczonxch gofrach.Dzieki dodatkowi smietanki kokosowej maja asamitna konsystencje.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj:klikSkladniki na 6 duzych gofrow:1 jajko1 lyzka cukru140 g maki (u mnie orkiszowa 630)150 ml mleka50 ml smietanki(...)balonowa lub przy pomocy mikseragotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniemRozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienieniaupieczone odkladac na kratke podawac z cukrem pudrem,kawalkami truskawek i wiorkami kokosowymi.Pyszne z bita smietana ( umnie kokosowa smietanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gofry to fajny pomysł na smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na moim stole i napewno nie ostatni, ciekawe w smaku, przypadły nam do gustu Składniki:4 szklanki mąki razowej pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju1 szklanka cukru1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody przegotowanej1
Z Majeczką w kuchniLubicie gofry? a robicie je czasem na wytrawnie, jeśli tak to propozycja w sam raz dla Was jeśli nie to czas to jak najszybciej zmienić bo gofry z cukinią...przepyszne!Składniki:1 cukinia -ok.30 dag1 mała cebula1/3 kostki masła5 jajeksól morska Kamis-2 łyżeczki,pieprz młotkowany z kolendrą Kamis-1 łyżeczka150g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekadodatkowo:pęczek szczypiorku25
Z Majeczką w kuchnipieczenia / 3 teaspoons baking powderszczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, pieczenie: ok. 10 min, ilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy ciasto na gofry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę i piec około 5 - 10 minut. Gotowe gofry możemy podać z cukrem pudrem
Projekty ze smakiemDzisiaj miałam ogromną ochotę na gofry, więc postanowiłam poszukać trochę innego przepisu, niż ten z którego zawsze korzystam. Przeszukałam internet i znalazłam :) Dużo osób je zachwalało więc też postanowiłam je wypróbować, chociaż jak dla mnie nic nie dorówna gofrom mojej mamci o ! ;) A przepis znalazłam u ajry na wielkiezarcie.pl, oczywiście jak zawsze trochę zrobiłam zamieszanie w przepisie, bo lubię dodać
charlotte gotujeGofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z MW. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki(...)aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry
Malinowe Pocałunkiciastem.4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :). przepis z mojewypieki.com Z podanej ilości składników wyszło 14 małych gofrów :) Do posmarowania gofrów lub wafli można wykorzystać tradycyjną koreańską "herbatę" cytrynową z miodem . Ta herbata jest swoista w smaku i jakże inna od znanych
Proste Potrawy