Wytrawne gofry pietruszkowe z piersią kurczaka i dużą ilością warzyw oraz jajem w koszulce, podałam z fajnym sosem ziołowym Winiary .Gofry podałam w formie kanapki. Są fajną i pyszną propozycją na przekąskę. Gofry można podawać nie tylko na słodko. Do moich dodałam starty parmezan i zdrową natkę. ciasto na gofry: 200 g mąki pszennej 2 jajka sól 1 łyżka masła(...)pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś smażę na patelni, a jak przestygnie kroje w plastry. Gofry: Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przekładam do miski i łącze mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasto delikatnie mieszając. Na końcu dodaję natkę. Gofry piekę
wesoła kuchniaramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofry nieodłącznie(...)ciepłymi promieniami słońca. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta
Book of spellsGofry z mąki gryczanej Gofry bezglutenowe już nie pierwszy raz witają na moim blogu. Były już gofry z mąki jaglanej , wytrawne gofry meksykańskie oraz gofry ziemniaczane , a teraz przyszedł wreszcie czas na gofry z mąki gryczanej ! Przypuszczam, że nie każdemu mogą przypaść do gustu, ponieważ nie są delikatne jak klasyczne. Zarówno z mąki gryczanej, jak i przyprawy do piernika, płynie(...)swego rodzaju ostrość i gorycz – mi to nie przeszkadzało, a wręcz bardzo pasowało! Staram się ograniczać w diecie cukier. Jeśli Wy lubicie słodziutkie gofry, które podajecie do gorzkiej kawy, to koniecznie dosypcie cukru. Dla mnie nie był on potrzebny, ale wolę uprzedzić, żeby później nie było niemiłego zaskoczenia. Artykuł Gofry z mąki gryczanej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanobniżanie indeksu glikemicznego potraw i nawet takie potrawy, które z pozoru nie są wskazane dla diabetyków, da się przygotować w wersji o wiele zdrowszej. Za przykład niech posłużą nam gofry. Biała mąka, dużo cukru, na wierzchu bita śmietana i owoce – ślinka sama napływa do ust. Jednak z cukrzycą, zjedzenie takiej porcji prostych węglowodanów może zakończyć się o wiele za wysokim(...)poziomem cukru we krwi, więc gofrów lepiej unikać. Ale jeśli trochę zmodyfikować przepis, to może da się przygotować je w taki sposób, żeby niosły z sobą dużą wartość odżywczą zamiast dużej ilości pustych kalorii? Wzięłam gofry na warsztat. Z moich eksperymentów powstał przepis na super-wartościowe gofry, których bazą są migdały, a zamiast bitej śmietany wykorzystujemy jogurt naturalny z dodatkiem
DietologGofry kojarzą mi się z wycieczkami, od kilku lat jest to nasz rytuał, że podczas każdego wyjazdu w góry lub nad jezioro gofr musi być:) Uwielbiamy gofry! Kilku miesięcy postanowiliśmy, że kupimy gofrownicę. Przetestowałyśmy z mamą kilka przepisów jednak, aby w końcu trafić na ten najlepszy! Gofry są puszyste(...)przesmarować ją olejem i wylać po 2 – 3 łyżki do formy i piec zgodnie z opisem na instrukcji (7 – 8 minut). Po upieczeniu gofry odstawić na kratkę lub oprzeć o coś, aby gofry były chrupiące. Krok po kroku: 1. Roztopić masło 2. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
KuchniaWeDwoje.plGOFRY BELGIJSKIE Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na gofry belgijskie (dokł. brukselskie). Przepis na te gofry znalazłam u Pani Dorotki ( http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-belgijskie-brukselskie ). Gofry te są niezwykle lekkie i chrupiące - idąc za autorką : " delikatne, chrupiące, wypełnione mnóstwem kieszonek powietrza, które czynią je bardzo lekkimi". Gofry te podajemy ze słodkimi, ulubionymi dodatkami , mogą to być owoce, cukier puder, bita(...)śmietana i inne. Dzieci będą zachwycone (zresztą nie tylko dzieci) Polecam przepis na brukselskie gofry ! SKŁADNIKI: na około 10 gofrów 180 ml wody gazowanej 210 ml letniego mleka pełnotłustego 6 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant) 1 łyżeczka pasty z wanilii (może być ekstrakt waniliowy) 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka cukru szczypta soli 270g
Moja Książka KucharskaPyszne chrupiące gofry sezamowo-makowe z jajkiem w koszulce. Danie które świetnie nadaje się na leniwe śniadanie, lekki obiad lub sycącą kolację. Jedno jest pewne, gofry szybko znikają i od razu pojawia się ochota na więcej :) Do przyrządzenia dania, zainspirował mnie przepis na gofry z harissą i jajkiem z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera. 3 porcje(...)mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki pasty sezamowej tahini łyżka maku jajko 100 ml mleka szczypta soli sezam do posypania gofrów olej rzepakowy do natłuszczenia gofrownicy 3 jajka szczypta soli poł łyżeczki octu jabłkowego szczypiorek sól i pieprz do smaku jogurt naturalny łyżka soku z cytryny ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Jogurt mieszamy z sokiem
Mienta blogdostałam zaproszenie na wspólne wypiekanie gofrów w ramach Wypiekania na śniadanie to trochę się zasmuciłam - nie mam gofrownicy. Dziewczyny jednak zaproponowały abym upiekła gofry z patelni i poszperałam trochę w necie i znalazłam gofry pieczone przez Jamiego Olivera na patelni grillowej i dzięki temu pomysłowi mam i ja gofry. Różnią się tylko kształtem bo smakują jak prawdziwe gofry z chrupiącymi(...)brzegami. Polecam wszystkim którzy tak jak ja nie mają gofrownicy aby takie placki - gofry sobie sprawili. Przepis na gofry zaczerpnęłam z Lisiej kawiarenki . Dodatek wody w gofrach sprawia że są bardziej chrupiące niż te na mleku. Gofry z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W. W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka(...)gofry na raz. Nie chcę się chwalić zakupem nowej gofrownicy (choć sam fakt cieszy), ale chcę się podzielić przepisem wypróbowanym przeze mnie, a który był dołączony do gofrownicy. Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące mleka. Przepis z mlekiem był wcześniej jako gofry lekkie i chrupiące
Kuchcik gotujeChrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej. Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas(...)wypiekania należy dostosować do indywidualnych parametrów posiadanej gofrownicy, u mnie było to około 7 minut bez otwierania gofrownicy. Gofry belgijskie podałam z pysznym i bardzo delikatnym kremem kawowym, który w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki
Kuchcik gotujelunchówek dla dzieci do szkoły? Czy skończyło się jak zawsze na kanapkach czy kombinujecie i urozmaicacie? Ja tylko ze swojej strony podpowiadam, że świetnie w tym temacie sprawdzają się gofry- bo dzieci je uwielbiają i można je zrobić na mnóstwo sposobów. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry na słodko ( gryczane , ze szpinakiem , moje ulubione czekoladowe z cukinią(...)dynią ) oraz wytrawne ( ziemniaczane z serem , z cukinią i cheddarem ). Dziś kolejna propozycja – bananowe gofry z czekoladą. Chrupiące, bez dodatku cukru (słodycz pochodzi z banana ale jak lubicie słodkie można dodać łyżeczką cukru brązowego) i z kawałkami czekolady. Takiego gofra znaleźć na przerwie w pudełku to jest szczęście:) 5.0 from 1 reviews Bananowe gofry z czekoladą Drukuj Prep
Cooking for EmilyGofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy(...)krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest
Powiedz dietom nieGofry kojarzone są z pustymi kaloriami i wyrzutami sumienia. A tymczasem okazuje się, że mogą być pożywnym śniadaniem. Wystarczy przygotować je z odpowiedniej, wartościowej mąki i nie przesadzić z dodatkiem słodzika/cukru. Dziś mam dla Was przepis na wersję z kaszy (mąki) jaglanej. Do gofrów dorzućcie np. dżem z jak największą zawartością owoców, banana, mus z owoców leśnych czy domowy(...)krem czekoladowy z orzechów. Jeśli pominiecie słodzik, gofry mogą być także zestawione z wytrawnymi składnikami, np. pastą z awokado. Pamiętajcie, żeby porządnie rozgrzać gofrownicę, a same gofry suszyć na kratce, nie na talerzu – dzięki temu będą cudownie chrupiące Jeśli nie macie w domu mąki jaglanej, zblendujcie po prostu surową kaszę do jak najdrobniejszej konsystencji. Jeśli kasza, którą kupiliście jest
Powiedz dietom nieJuż od dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, ale gdy już już, miałam tego dokonać, to stwierdzałam, że właściwie, to chyba jej nie potrzebujemy..., bo za goframi aż tak bardzo nie przepadamy. Jakże się myliłam... Od tej pory gofry będą u nas często, bo są przepyszne, przynajmniej te z Liege (belgijskie), ciężkie, maślane, ze skarmelizowanym cukrem. Bajeczne, nie tylko(...)ciepło, mnie osobiście najbardziej smakowały, zimne i to nawet takie po 2-3 dniach. Inspiracją był program w tv właśnie o pysznych gofrach z Liege, po naciskach rodzinki, że oni takie chcą, cóż było robić, trzeba było zakupić maszynę do gofrów i rozpocząć produkcję swoich własnych, pysznych gofrów. U mnie w wersji orkiszowej (orygnalne są pszenne), z cukrem perlistym (bywa
Smaczne Zdrowe