lesie nie ma w naszym klimacie ale są dostępne w sklepie. Często przyrządzam duże i mięsiste grzyby jak portobello . Nie stronię od pieczarek ale latem najczęściej delektuję się kurkami . Gofry brokułowe- gofry bez glutenu i cukru Uwielbiam gofry na słodko ale i te wytrawne. Gofry brokułowe to moje ulubione gofry, które mogę jeść o każdej porze dnia. Polecam te gofry
codojedzeniaKażdy gofry lubi podane inaczej, ja najbardziej lubię z cukrem pudrem. Dla małych smakoszy polecam z bita śmietana i… Można by powiedzieć z owocami ale niestety nie miałam w domu owoców, które by nadawały się do bitej śmietany, więc oprószyłam czekoladą. Gofry Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ szklanki mleka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Gofry Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki
Pomysłowa kuchniaGofry z truskawkami to efekt tego , że sezon truskawkowy się na dobre zaczął. Chyba w każdym domu królują teraz słodkie, czerwone piękności. U mnie dzisiaj gofry. Odkurzyłam swoją gofrownicę i napiekłam pysznych, rumianych gofrów. Z tego przepisu wychodzą chrupiące gofry, które nie flaczeją tak szybko. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk Gofry z truskawkami Składniki 2 szklanki mąki(...)Resztę składników zmiksować ze sobą na gładkie ciasto a następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Upiec i podawać wedle upodobania – u mnie w bitą śmietaną i truskawkami :). Artykuł Gofry z truskawkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaChoć kojarzą się głównie z sezonem letnim, kiedy to jak grzyby po deszczu, na każdym rogu wyrastają budki z goframi (zwłaszcza nad morzem) to zapewniam, że o każdej porze roku smakują wyśmienicie i możecie przygotować je w zaciszu własnego domu (i to równie pyszne). Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zawsze mamy pod ręką(...)jedynym warunkiem do ich domowej produkcji jest posiadanie gofrownicy. Gofry najlepiej robić tuż przed konsumpcją, bo wtedy są najsmaczniejsze: ciepłe, chrupiące i nieziemsko pachnące wanilią :) A co do dodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami
MyCookBook.plGofry! Dzisiaj przypominam Wam przepis na gofry, bo po publikacji zdjęć na Instagramie z goframi pytaliście o recepturę. Jest na blogu i to właśnie z niej korzystam najczęściej. Jestem maniakiem gafrów i uwielbiam w niedzielne poranki zjeść gofra z dużą ilością owoców letnich, które wyciągam z zamrażalki, posypką z płatków migdałowych czy orzechów. Przypomina mi się od razu lato❤ Przepis(...)gofry znajdziecie: PRZEPIS NA DOMOWE GOFRY
SMYKWKUCHNITemat akcji "Wypiekanie na śniadanie" w ostatni weekend zachęcił mnie do odgrzebania gofrownicy. Jest bardzo stara, ale całkiem dobrze działajaca. Wypieka się całą rozetkę gofrów od razu. Rodzina nasza jest podzielona co do preferencji - słodko czy wytrawnie? Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne. Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami(...)słodko. Co kto lubi :) Gofry orzechowe około 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła (stopionego i przestudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżki mleka w proszku 30 g drożdży (świeże) Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki
Gotuj Sam!Zielone gofry, chrupiące pomimo tego, że nie mają w sobie glutenu. Słodkie, chociaż wyglądają na wytrawne. Zielone dzięki dodatkowi młodego jęczmienia do ciasta. Z odrobiną cukru pudru smakują wybornie. W ogóle są przepyszne :) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych (użyłam Shar ale może być wymieszana skrobia kukurydziana z mąką ryżową pół na pół) 2 łyżki młodego(...)sody 1 czubata łyżka odżywki białkowej waniliowej lub skrobii kukurydzianej 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1 jajko cukier puder do podania Włączam maszynę do pieczenia gofrów, powinna nagrzewać się minimum 10 minut przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Dobrze rozgrzana gofrownica to klucz do sukcesu, by osiągnąć chrupiące gofry. Mieszam w misce mąkę, młody jęczmień, odżywkę, cukier
Mango Papajamorzem, podczas których obok bitwy na zbudowanie muru chińskiego z parawanów o świcie wraz z pianiem koguta towarzyszy stanie w kilometrowych kolejkach na deptakach na przemian do budek z goframi i lodami? Myślę, że tak! I podczas stania w jednej lub drugiej kolejce pewnie w brodę sobie pluliście, czemu nie mogą sprzedawać tych dwóch rzeczy na raz — ileż(...)było zaoszczędzonego czasu! Z tego samego założenia wyszło chyba Balduno , kreując gofra, będącego jednocześnie rożkiem do lodów. Takie 2 w 1! I, mimo że o gofrach mam raczej złe zdanie, bo niezmiennie kojarzą mi się właśnie z tymi budkami i sztucznymi sosami we wszystkich kolorach tablicy mendelejewa, to Balduno pokazało, że można stworzyć coś, co nie tylko dobrze smakuje
Food Squarepamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad Bałtyk, coraz częściej możemy zaobserwować otwierające się nowe lokale w dużych miastach sprzedające świeże chrupiące gofry. Jednak trzeba przyznać, że żadne z nich nie będą tak dobre jak te domowe, te zrobione przez Madzię :) Składniki: 2 szklanki mąki(...)masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki drożczy (20g) 1/4 łyżeczki soli duży kubeczek śmietany (400g) 1 1/2 łyżki cukru pudru dodatki: świeże owoce (banany, maliny, jagody), polewa Przygotowanie gofrów : Do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować. W między czasie roztrzepujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Opis: Gofry, słodka przekąska uwielbiana przez wszystkich. Najlepsze gofry są chrupiące i lekkie. Idealne jako deser dla łakomczuchów. Gofry możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najlepsze są ze świeżymi owocami z dodatkiem bitej śmietany. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka szczypta soli 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru(...)cukier, sól oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz olej słonecznikowy. Całość miksujemy na gładką masę, do czasu połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez ok 3-4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe gofry możemy podawać z cukrem pudrem, konfiturą, syropem klonowym lub owocami i bitą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneGofry z chałki lub jak kto woli tosty francuskie z gofrownicy…w każdym razie pyszne :) Robiłam kiedyś wytrawne tosty z gofrownicy a także pieczone tosty francuskie, ale gofry z chałki? Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) A znalazłam go na blogu Kuchnia Agaty —>KLIK i od razu chętnie wykorzystałam, ponieważ zarówno gofry jak i słodkie(...)smarowania gofrownicy świeże owoce opcjonalnie lioflizowane truskawki Jajko roztrzepujemy z mlekiem i cynamonem. Chałkę kroimy i namaczamy w masie jajecznej. Blaszki gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Pieczemy gofry do zrumienienia (u mnie około 2 minuty każda partia). Podajemy z owocami, możemy także posypać pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Gofry z chałki |Tosty francuskie z gofrownicy pochodzi z serwisu Mienta
Mienta bloglubi gofrów? Ja uwielbiam. Pamiętam gofry z dzieciństwa, które robiła moja mama. Chyba na maślance były, albo na jogurcie (?). Pamięta, że były chrupiące i takie właśnie lubię najbardziej :) Dlatego starałam się zrobić choć trochę podobne, ale bez glutenu i bez nabiału. I udało się! Są pysznie chrupiące! :) Są to chyba pierwsze gofry, które zrobiłam i od razu porwałam się(...)dość trudną sztukę, wykluczyłam nie tylko gluten i mleko, ale też jajka (akurat nie miałam ich w domu;) Tu dałam mleko sojowe, ale robiłam też gofry na wodzie - i były pycha :) Natomiast w tym przepisie występuje mleko sojowe - można użyć dowolnego innego. Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam m.in. mąkę owsianą i cieciorkową - chyba dzięki tej ostatniej gofry są chrupiące
pyszne zdrowościKolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki(...)pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plGofry ,ach te gorące gofry! Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi. Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samej z wakacjami, plażą i słońcem. Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami, owocami, bitą śmietaną(...)cukrem pudrem. W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje. Składniki: ( na około 8 gofrów ) 25 g masła 250 g mąki 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smarowania gofrownicy cukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki Do miski wsypałam cukier. Dodałam żółtka. Wymieszałam
potrawyregionalneGofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie. Składniki(...)mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji upieczone gofry odkładać na kratkę zawartość słoika z wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!