Gofry to przekąska na słodko, którą jesteście w stanie przygotować z łatwo dostępnych składników i już w ciągu 30 minut możecie delektować się ich pysznym smakiem, Gofry z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przed podaniem polecam posypać je cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami. Składniki na 6-8 gofrów: 1,5 szklanki mąki(...)ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną oleju. Na gofrownicę wylać ciasto i smażyć około 3 minuty. Usmażone gofry przełożyć na kratkę (lub oprzeć o talerze), aby mogły przestygnąć. Gotowe gofry posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi owocami (np. morelami, czereśniami, porzeczkami i truskawkami). Przepis
Ugotowaćlepszego niż gofry ze śmietaną i owocami polane karmelem lub sosem owocowym. Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry Składniki na gofry : soja waniliowa 1 lit błonnik kakaowy 2 łyżki ksylitol 150 g jaja 2 szt mąką pszenna 500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml ksylitol 3 łyżki(...)Fruit Cocktail del Monte 2 puszki ( po odsączeniu 250 g) Wykonanie gofrów : Do misy wlewamy soje waniliową i wbijamy 2 jaja . Dodajemy ksylitol i błonnik kakaowy nadal miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy oleju rzepakowego 100 g. Smażymy koło 4-5 minut ( każda gofrownic inaczej piecze więc trzeba sprawdzać
Różowa kuchniaskładniki na ok. 12 szt. gofrów: 360 g mąki 140 g cukru 4 jajka 320 g mleka 100 g oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy z solą na sztywno a następnie dodaje je do ciasta i np. przy(...)pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną, owocami
Domowy Smak Jedzeniakolejny pomysł na fantastyczne gofry ! Tym razem znów na ostro, ale z innymi niż poprzednim razem dodatkami. Tym razem postawiłam na ziołowe dodatki i ulubione zielone pesto postanowiłam dodać również do gofrów – zarówno do środa, jaki na zewnątrz. Dodatek tak lubianego przeze mnie czosnku, orzeszków pinii, świeżej bazylii, sera, dobrej oliwy i aromatycznych przypraw spraw, że gofry zachwyciły swoim(...)pini oraz starty Ser Gouda – dalej siekamy ( ma być bardzo drobno, ale nie papka, jaka powstaje podczas mielenia ). Przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą, mieszamy. GOFRY: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz połowę przygotowanego wcześniej pesto – mieszamy. Pieczemy w maksymalnie nagrzanej gofrownicy na rumiano. Podajemy na gorąco
Ostra na SłodkoZwyciężczynią pierwszego konkursu na fit dania czytelników bloga „Jemy i nie tyjemy” została Pani Katarzyna Jechowska wraz ze swoim przepisem na ZDROWE GOFRY OWSIANO-PSZENNE. ZDROWE GOFRY OWSIANO-PSZENNE: Składniki: 2 szklanki płatków owsianych ¼ szklanki dowolnych orzechów garść ulubionych ziaren u mnie siemię lniane i czarny sezam 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta(...)soli 1 łyżka słodzidła 2 duże jajka Płatki zmielić razem z orzechami na mąkę w blenderze. Należy zmielić je naprawdę bardzo drobno, w innym wypadku gofry się rozpadną. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, lekko ubite jajka oraz pozostałe składniki, mieszamy dokładnie mikserem. Smażymy na oleju kokosowym. Gotowe SMACZNEGO Przepis należy do Pani Katarzyny Jechowskiej. Zachęcam
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiLekkie jak piórko gofry kokosowe, które mnie osobiście zachwyciły nie tylko lekkością, ale i smakiem. Przyznam, że jeszcze nigdy gofry nie wyszły mi tak nieziemsko chrupiące! :) To pyszności, których należy spróbować, bez dwóch zdań. :) Potrzebujemy: 1 puszka śmietanki kokosowej , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata 170 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)proszkiem do pieczenia dodajemy wymieszaną śmietankę z cukrami i żółtkami. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na czas dobrego rozgrzania się gofrownicy. Usmażone gofry przykładamy od razu na kratkę w celu odparowania, wtedy są doskonale chrupiące. Gofry są tak pyszne, że wymagają minimum dodatków. :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaGofry wg Michela Roux są obłędne w smaku. Smak gofrów nie tylko zależy od przepisu, ale również od gofrownicy jaką posiadacie. Najlepsze to takie, które mają dużą moc czyli 1000W i więcej. Jeśli nie próbowaliście piec gofrów wg tego przepisu to koniecznie musicie to zrobić. Proponuję przygotować te wspaniałe gofry z podwójnej porcji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możecie
O kuchni z uczuciemkoleżanek. Zasadą nr1 jest nic na siłę bo zazwyczaj efekt jest odwrotny. Nie chcemy też spędzać kilku godzin na przygotowywaniu tych posiłków, więc tak dumałem i dumałem i wymyśliłem GOFRY bezglutenowe , albo jak tu u nas się mówi GOFERY Z DŻEMEREM. Bo kto nie lubi GOFERÓW kilka przepisów na gofry było, z różnych mąk (np. TEN lub TEN ), teraz nadszedł(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy. Resztę składników mieszamy w misce, do których dodajemy ubite białka. I tak przygotowaną masę przelewamy do gofrownicy gdzie czekamy aż nasze gofry bezglutenowe wyrosną i się zarumienią. Nam najbardziej smakują z dżemerem, musem jabłkowym lub gorzką czekoladą. EASY PEASY no i smacznego! Artykuł gofry bezglutenowe mega prosty przepis pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeDieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę to nic więcej nie potrzeba... no z wyjątkiem kawy. Niestety kawa to mój zły nawyk, a raczej uzależnienie. Śmiało możecie sięgać po przepis i przygotować gofry na deser. Porcja na ok 10 gofrów Składniki(...)mleko, olej kokosowy. wszystko ze sobą dobrze mieszamy za pomocą miksera. Na sam koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby ciasto było bardzo puszyste. Gofry smażymy w gofrownicy na złocisty kolor. Smacznego
Niezły MłynekGofry na jogurcie naturalnym Dzisiaj polecam gofry na jogurcie naturalnym Składniki: 3 jajka 80 ml oleju 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 ½ szklanki mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy szczypta soli Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Resztę składników zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę piany(...)delikatnie wymieszać. Łyżką dodać drugą porcję piany i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Piec do zarumienienia. Gotowe można podawać z bitą śmietaną i owocami lub z cukrem pudrem. Artykuł Gofry na jogurcie naturalnym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaCzasami przychodzi nam ochota na coś słodkiego... A do sklepu za daleko, piec ciasta się nie chce, bo trwa to zbył długo... Wtedy z pomocą przychodzą nam gofry! Robi się je bardzo szybko, wszyscy je uwielbiają, a poza tym można do nich dodać prawie wszystko, więc na pewno w domu znajda się do nich jakieś pyszne dodatki. Ja tym razem(...)wykorzystałam bitą śmietanę i ziarenka granata. Pyszności 😍. Kto się skusi? Gofry z bitą śmietaną i granatem Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: bita śmietana ziarenka granata Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy
Kulinarne przygody GatityPyszny, zdrowy pomysł na śniadanie lub deser :) SKŁADNIKI (na 4 kwadratowe gofry - 1 porcja bez dodatków 123 kcal) 100 g płatków owsianych 1 jajko 100 ml mleka (może być roślinne) PRZYGOTOWANIE Płatki miksujemy, dodajemy jajko i mleko. Blendujemy na gładko. Smażymy gofry (natłuszczamy lekko foremkę). Podajemy z ulubionymi owocami i np. syropem klonowym :) Smacznego! 1 porcja
Moje Kuchenne Rewelacjegłośniej sanek i lepienia bałwana. No chyba, że zima nas zaskoczy w tym roku i wreszcie będzie wszędzie pełno śniegu A jak powitać Nowy Rok? Tylko czekoladą i bezglutenowymi goframi dzieciaki w piżamach zajadały się tak, że tylko okruszki po nich zostały, biedni musieli cierpieć bo jak zwykle najpierw zdjęcie Gofry są rewelacyjne , chrupiące i daje sobie rękę uciąć(...)będą smakowały nie tylko dzieciom. A są totalnie zdrowe i bez zbóż. To chyba najlepsze bezglutenowe gofry jakie jadłem. Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego ½ łyżeczki sody ⅓ szklanki mleka kokosowego ( TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko) 2 jajka wanilia ¼ szklanki ksylitolu szczypta soli Przygotowanie: Mąki i sodę mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy, dodajemy
PaleoLifePrzepis na te pyszne, chrupiące gofry znalazłam w Pani domu i przyznam się, że bardzo żałuję że tak długo z nim zwlekałam. Dodatek płatków owsianych sprawił, że to najbardziej chrupiące gofry jakie jadłam mają tylko jedną wadę, za szybko znikają z talerza. Są bardzo syte, szczególnie jeżeli podamy je z homogenizowanym serkiem waniliowym. Tym razem ułożyłam na nie ubitą śmietanę(...)wymieszaną z jagodami i malinami. Gofry owsiane 180 g płatków owsianych 10 dag cukru pudru 4 jajka 4 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag rozpuszczonego masła lub margaryny kilka kropelek olejku migdałowego olej do posmarowania gofrownicy Do miski wsypujemy płatki, wbijamy żółtka, dodajemy masło, cukier, proszek oraz wodę i olejek. Składniki miksujemy przez 5 minut. Białka ubijamy
Pieguskowa KuchniaGofry zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i słodkimi powrotami ze szkoły, po której szło się na gofry z bitą śmietaną, wafle albo rurki z kremem. Gofrownicę mam od pół roku i do tej pory nie było okazji i czasu, by ją wykorzystać. Dopiero moi mali goście mi o niej przypomnieli i potrzeba sprawiła, że gofrownica ujrzała światło dzienne 😋 Składniki(...)dużych gofrów): 5 jajek 5 łyżek wody 100 g cukru 2 krople aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy cytryny 150 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę i wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzie