Gofry w dwóch smakach. Z jednej strony znajdziemy jasne ciasto z białą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to polane polewą czekoladową. Gofry wychodzą pulchniutkie i mięciutkie lub jeżeli podpieczemy mocniej - chrupiące. Można także zrobić gofry ciemne i jasne, nie trzeba łączyć ciast, ale efekt miksowania jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Zachęcam gorąco(...)wypróbowania tego nowego przepisu :-) Te kupne wafle mogą się schować ;-) Nawet nad morzem nie dostaniecie tak smacznych gofrów. Doszły mnie też pytania o gofrownicę, gdy wrzuciłam jedno z poniższych zdjęć na Facebooka - co to za model tak pięknie wypieka, jaka moc itp. Do wykonania gofrów użyłam gofrownicy marki Breville i o niej także będzie dzisiaj kilka słów :-) Dwusmakowe gofry
Poezja Smaków - blog kulinarnyGofry bezglutenowe No i wreszcie mam… upragniona i wymarzona gofrownica wreszcie zagościła w mojej kuchni. Na pierwszy strzał nie mogło pójść nic innego, jak gofry bezglutenowe . Sam bezglutenowcem nie jestem, ale obserwuje mnie wiele osób niespożywających glutenu. Postanowiłem więc zrobić w ich stronę ukłon i przygotować bezglutenową wersję wspaniałego śniadania lub deseru. Gofry większości kojarzą się z czymś niezbyt(...)zdrowym i grzesznym, ale dzisiejszym przepisem chciałbym Wam pokazać, że gofry mogą być wartościowym i zdrowym śniadaniem, a nie tylko tuczącym deserem. Z czym jeść gofry? Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Świetnie spisze się również wegańska bita śmietana , a nawet cieciorella . Tak na prawdę nie ma ograniczeń. Co lubisz to zarzuć na gofry
BlendmanGofrownica powinna znaleźć się w każdym domu, gdyż jest ona niezwykle użytecznym urządzeniem Gofry czekoladowe z owocami Gofry na śniadanie nie są niczym niezwykłym. Kubek kawy i wypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu(...)przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Gofry pieczemy przez od 8 do 9 minut. Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką oraz owocami. Gofry czekoladowe z owocami Smacznego! Gofry czekoladowe z owocami W trakcie smażenia gofrów dobrze
mecooksZamarzyły mi się gofry, takie jak pamiętam z dzieciństwa.Wiele stron i blogów przeszukałam zanim znalazłam ten właściwy, na blogu Modern Taste . Gofry wyszły chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dokładnie takie, jakie można kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli(...)cukier puder bita śmietana sos toffi i czekoladowy świeże owoce owoce z puszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Ważne: Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów może różnić się od tego podanego w przepisie. Dobrze jest na początek przygotować próbnego gofra, aby sprawdzić jej moc. Gofry powinny być chrupiące i lekko zarumienione z zewnątrz oraz mięciutkie
My Culinary ArtZnacie kogoś kto nie lubi gofrów? Bo ja nie! Ja uwielbiam gofry i zdecydowanie częściej robię je na wytrawnie, niż na słodko. Dlaczego? Z prostej przyczyny, zawsze znajdę na nie jakiś pomysł, który okazuje się totalnym hitem. Tak było z tymi goframi, które musicie spróbować bo są przepyszne. Idealnie kruche a delikatne zarazem, Ajvar Podravka na bazie oryginalnej chorwackiej receptury(...)charakteru i kremowości, awokado wzmacnia to odczucie, a szpinak i pestki z dyni nadają kolejnej tekstury, dzięki czemu posiłek jest idealnie chrupiący, a to lubi każdy z Nas! Gofry z Ajvarem Podravka możecie też przygotować w wersji mini, wtedy będą idealną i bardzo ciekawą przekąską na niejedną imprezę karnawałową. Warto podkreślić, ze Ajvar Podravka to pasta warzywna, która powstaje
SMYKWKUCHNIChodziło za mną coś słodkiego, ale takiego, co by powodowało we mnie mniejsze wyrzuty sumienia, niż klasyczny deser 😀. No i wymyśliłam sobie, żeby zrobić gofry żytnie pełnoziarniste. Robi się je bardzo szybko i są pyszne, no i przy okazji zdecydowanie zdrowsze niż te klasyczne na mące pszennej. A podać je można ze swoimi ulubionymi dodatkami. I jedna uwaga: przy gofrach(...)każdych, trzeba tylko pamiętać, żeby je robić w maszynce z dużą mocą, inaczej wyjdą nam kapcie, a nie chrupiące wafelki. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na gofry: gofry z bitą śmietaną i granatem gofry klasyczne mleczne gofry ryżowe Gofry żytnie pełnoziarniste Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki
Kulinarne przygody Gatitywiem jak Wy, ale my nie spotkałyśmy się jeszcze nigdy z goframi w wytrawnym wydaniu. Mimo, że są podobne do naleśników, do których jesteśmy powoli przyzwyczajeni w takiej formie, to gofry nadal kojarzą się z deserem, a nie obiadem. Postanowiłyśmy to zmienić. Przedstawiamy Wam gofry w wersji nie tylko dla wielbicieli słodkości. Składniki na ok. 6 szt. gofrów: Ciasto(...)szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła (Wybierzcie 2 opcję, jeśli chcecie, żeby gofry były bardziej chrupiące.) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula
Pyszny DuetDziś zapraszam Was na wspaniałe chrupiące gofry. Idealne na obiad lub deser. Osobiście od zawsze uwielbiałam gofry. Wspominam w szczególności te znad morza, gdy jako mała dziewczynka stałam w długiej kolejce po swojego gofra z mnóstwem owoców i bitą śmietaną. Od lat próbowałam odtworzyć ten smak, aż wreszcie się udało. Przepis, to wyłącznie połowa sukcesu. Najważniejsza jest gofrownica. To dzięki(...)niej uzyskacie wspaniale chrupiące, dobrze wyrośnięte gofry. Jaką gofrownicę polecam? Z czystym sumieniem i pełnym przekonaniem polecam Wam gofrownicę firmy Dezal Plus. Solidność wykonania, doskonałe i niezawodne w domu, jak również w małej gastronomii. Co wyróżnia gofrownice Dezal Plus? płyty aluminiowe pokryte są greblonem – powłoka zabezpieczająca przed przywieraniem (olejem smarujemy płyty tylko raz przed rozpoczęciem pracy) krótki
Słodkie okruszkipidżamach”. Zresztą… kiedyś trzeba pozwolić sobie na takie leniuchowanie i porządnie wypocząć. Niezbyt często, ale czasem lubię. Drugą natomiast rzeczą, na którą czasem bezwzględnie należy sobie pozwolić są gofry. Pyszne, chrupiące, pachnące, gorące gofry. Zawsze, gdy jem gofry przypomina mi się, jak jako dziecko jeździłam z moją Mamą do naszych przyjaciół do Muszyny. Mieli oni piękny drewniany dom spory kawałek(...)centrum miasteczka. Z tym domem i innymi wyjazdami mam wiele fajnych wspomnień, ale dziś koncentruję się na gofrach. Otóż razem z moją Mamą w lecie chodziłyśmy popołudniami na muszyński rynek na gofry właśnie. Pamiętam ich smak do dziś. Puchate, lekko chrupiące. Ja najbardziej lubiłam z bitą śmietaną, borówkami i czekoladą. Podczas tych „wypraw” moja Mama oczywiście nudziła się niemiłosiernie
Kate's KitchenGofry... chyba większości z nas kojarzą się z latem i wakacjami, kiedy to objadamy się nimi beztrosko, bo urlop bez gofrów się nie liczy 😉 Ale dziś u mnie nie będzie tradycyjnych gofrów, lecz ich zdrowsza wersja - bezglutenowe i wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy. Syte, a zarazem lekkie i puszyste. W smaku różnią się od tradycyjnych gofrów, ale ich zaletą(...)częściej pozwolić bez wyrzutów sumienia, nie tylko na urlopie 😉 Jeżeli chodzi o dodatki, to ja zostałam przy tradycyjnych, czyli owoce w żelowej zawiesinie oraz bita śmietana, przez co moje gofry przestały być wegańskie, dlatego dodatki dobierajcie do własnych preferencji. Idealne na śniadanie, kolacje czy deser... Składniki: Gofry: 1 i 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy Radix-Bis 1 łyżeczka proszku
Kuchnia MagdaLenyJakiś czas temu wróciłam z urlopu nad naszym pięknym polskim morzem i zatęskniłam za tymi pysznymi goframi. W końcu postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, a że sezon mamy jagodowy to je także tam przemyciłam Takim sposobem powstały chrupiące gofry jagodowe z nutą cytryny, podane ze słodkim twarożkiem, sosem jagodowym , malinami i jagodami. Były przepyyyszne! Ja upiekłam je na śniadanie(...)samo ciasto i sos jagodowy przygotowałam dzień wcześniej i świetnie przechowały się w lodówce. Sam twarożek to kwestia kilku sekund więc ten temat zostawiłam już na czas smażenia gofrów. Polecam je gorąco! Scroll down for recipe in English Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem (10-12 gofrów) Składniki na gofry: 2 jajka 1 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 1/3 szklanki
karmelowyGofry PINA COLADA! Mój dzień z Hortex! Dobrze wiecie, że uwielbiam celebrować poranki. To czas, w ciągu dnia, w którym możemy sobie troszkę pofolgować. Uwielbiam przygotowywać nowe przepyszne pomysły na dania, które zaskoczą moich bliskich. Gdybym napisała, że kocham gofry, to na pewno bym nie skłamała, nie wiem co takiego jest w tych małych kwadratowych dziurkach(...)lubię, być może kojarzą mi się z czasem wolnym, wakacjami, słońcem i morzem. Ale gofry lubię jeszcze za jedną rzecz, mogę je przygotowywać za każdym razem inaczej. Szukać i dobierać składniki, aby stworzyć ten właściwy smak. No i zamarzyły mi się tropiki, a jak tropiki to kokosy i ananasy, a jak kokosy i ananasy to Pina Colada
SMYKWKUCHNIGofry na kolację? Czemu nie! Bo gofry nie muszą być tylko na słodko 😉 Oto wytrawna wersja gofrów... ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego pełnego świeżych ziół i łososia wędzonego. Chrupkość gofrów, w tym przypadku, zależy od mocy gofrownicy - im większa moc, tym gofry będą bardziej chrupiące. Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno kolacyjna(...)łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta czosnku granulowanego Dodatkowo: 3 op. serka wiejskiego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 1/3 natki pietruszki 50 g łososia wędzonego sól, pieprz Wykonanie: Gofry: Szpinak mrożony rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy ( gdy nie jest dobrze rozdrobniony). Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną
Kuchnia MagdaLeny