Belgijskie gofry są tak znane jak kasztany na Placu Pigalle czy spaghetti włoskie. Będąc w Belgii nie sposób przejść obojętnie obok gofrów. My w Polsce gofry kojarzymy z latem i beztroskim dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie aby nie zjeść nad morzem gofra z bitą śmietaną, dużą ilością polewy i owocami. Najlepsze są te chrupiące zewnątrz i miękkie wewnątrz. #mpm #wlaczgoscinnosc(...)przygotował belgijskie gofry w formie sticky waffles czyli gofry na patyku. Takie gofry sprawdzą się nie tylko podczas wypadku za miasto na piknik ale także jako słodka przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Wakacje to czas kiedy dzieciaki wychodzą na podwórko a gofry na patyku można wsadzić do koszyka z jedzeniem i podać je kiedy dziecku zechce się coś słodkiego
Kuchnia w oparachu0119ci\u0107 mu d\u0142u\u017csz\u0105 chwil\u0119 i pozwoli\u0107 sobie na odrobin\u0119 rozpusty Dzi\u015b mam dla Was przepis na \u015bniadanie \"na bogato\". Kukurydziane, wytrawne gofry, do tego szynka, ser, pomidorki i jajko, ca\u0142o\u015b\u0107 polana aromatycznym sosem na bazie \u017c\u00f3\u0142tek i pesto. Tym razem jest przy tym troszeczk\u0119 pracy(...)u0142y\u017cki zielonego pesto\r","1-2 \u0142y\u017cki octu\r","2 pomidory\r","kilka plastr\u00f3w szynki\r","125g mozzarelli\r","szczypior\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Kukurydziane gofry z jajkiem po benedykty\u0144sku","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Przygotowujemy gofry. \u0141\u0105czymy ze sob\u0105 ma\u015blank\u0119, 1\/2 szklanki mas\u0142a, 2 jajka oraz
Mostek w kuchnipowodu gofry na blogu pojawiają się właśnie latem, dla mnie to smak dzieciństwa, jadany zawsze, tylko i wyłącznie nad morzem spędzając tam beztroskie wakacje. Pamiętam dobrze maleńką budkę w Mielnie, na ulicy pełnej brzóz gdzie sprzedawali najlepsze gofry jakie jadłam, jeszcze ciepłe w papierowej serwetce smakowały mi najbardziej z cukrem pudrem i malinami, a Wy macie jakieś gofrowe wspomnienia(...)nadmorskich kurortach zapach pieczonych gofrów rozchodzi się od rana do wieczora. Ten wakacyjny klasyk cieszy się tak dużym powodzeniem nie tylko wśród młodszego pokolenia, dorośli równie chętnie sięgają po chrupiące, ciepłe gofry z dodatkami, no właśnie, z dodatkami. Niestety nie wszędzie zjecie dobrego gofra, budki zapchane są po brzegi przesłodzonymi frużelinami, co gorsza wiele z nich dopiero co wyjęto
Słodki KompromisGofry z grilla z czekoladą…Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam Jamie Oliver i często korzystam z jego przepisów…ba, mam nawet jedną z jego książek, z której już prawie wszystko wypróbowałam. Oglądam jego program, a następnego dnia biorę się do dzieła. Dzisiaj zapraszam na pyszne gofry z grilla z gorącą czekoladą. Gofry z grilla, które(...)powodzeniem można upiec na grillowej patelni ale i tradycyjnie w gofrownicy. Ja musiałam koniecznie upiec je w grillowej patelni, przekonać się, że gofry smakują podobnie jak te z gofrownicy. Muszę przyznać, że nie są to gofry tak chrupiące jak z gofrownicy ale smaczne. Grillowa patelnia z pewnością może zastąpić gofrownicę. Przepis na gofry z grilla Składniki: 2 jajka
codojedzeniaChyba każdy uwielbia gofry, chrupiące i puszyste. Mi kojarzą się z wakacjami nad polskim morzem, gdzie gofry stanowią obowiązkowy punkt każdego urlopu i kiedy to w dzieciństwie cała buzia umazana była bitą śmietaną, ale mimo wszystko jadłam je na potęgę. Czym byłam starsza tym poznawałam wartość kaloryczną i zdrowotną gofrów i znacznie je ograniczyłam. Jednak moja miłość z dzieciństwa(...)skłoniła mnie do pewnych modyfikacji z goframi aby były zdrowsze i mniej kaloryczne... Zamiast używać wyłącznie mąki pszennej użyłam dodatkowo zblednowanych płatków owsianych zamiast cukru marchewkę ( jeżeli lubicie takie naprawdę słodziutkie dodajcie miodu) zamiast masła olej kokosowy i wyszło BARDZO smaczne sami spróbujcie! Jaki dodatek wybrać do zdrowych gofrów? Jeżeli chcecie aby Wasz gofr był naprawdę zdrowy
Wylizany Rondelkurs do spiżarni z koszem wypełnionym słoikami i butelkami z różnymi pysznymi rzeczami, kiedy moim oczom ukazała się GOFROWNICA. Urządzenie nieużywane od lat, zapewne dużo starsze ode mnie, ale gofry zawsze z niego wychodziły cudowne (a może to jednak zasługa mamy, że były takie dobre?). Postanowiłam poeksperymentować troszkę i tak powstały gofry z ugotowanej kaszy jaglanej. Nie mogę się ostatnio(...)obejść, z tego powodu powstała też nowa kategoria na blogu , w której niebawem znajdzie się sporo przepisów. Obawiałam się, czy w wyniku mojego eksperymentu powstanie coś jadalnego. Niesłusznie, bo gofry wyszły genialne. Lekkie jak piórko, kruche, z bardzo chrupiącą skórką. Przypominały mi wręcz tradycyjne andruty. Posmakowały również mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego
Wrzosowa PolanaZaczynam od czegos slodkiego :) Gofry to doskonaly pomysl na deser dla dzieci ale takze i dla doroslych :) Po co robic samemu gofry? Przede wszystkim po to, aby miec pewnosc, ze nikt nie dodal do nich jakiejs chemii... Co w dzisiejszych czasach jest rutynowa czynnoscia... Drugim powodem jest satysfakcja. Robilam kilka razy gofry jednak zawsze bylo cos z nimi(...)Najwiekszym problemem bylo zawsze to ze byly "sflaczale" - co dla mnie jest niedopuszczalne... Metoda prob i bledow osiagnelam oczekiwany rezultat - chrupiace gofry ! Skladniki: 2 szklanki maki 200ml mleka 1/3 szklanki oleju ryzowego* 1lyzeczka proszu do pieczenia 3 jajka Szczypta soli Jak przygotowac? Slyszalam kilka opinii, co zrobic aby gofry byly chrupiace - jednym z nich byl pomysl
dlaSmaQGofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem . Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym aromatem smak gofrów. Zamiana sera(...)cheddar na inny obniża o kilka punktów smak samego gofra i sprawia, że rodzinka podejrzliwym okiem zaczyna się przyglądać daniu. Padają wówczas pytania, czy oby napewno to są te same gofry, którymi się zajadają w przeszłości, czy też coś innego :) Te, znikają bowiem z talerza pomimo “pełnych brzuszków” :) I to zarówno same, jak i z dodatkami. Jeśli interesuje
Moja DelicjaIdealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku. Dobry przepis, odpowiedni sprzęt (polecam firmę Dezal !) oraz kilka ważnych wskazówek, które umieściłam pod opisem przygotowania to podstawa! Ta receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i zapewniam, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być! I obiecałam mojemu mężowi, że to napiszę... Gofry(...)zdjęcia to jego debiutanckie dzieło. Doskonałe wizualnie, w smaku i w strukturze! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj mleko; można też mieszać) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1 szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubić
Di gotujeKupiłam gofrownicę, yee! Póki co wypróbowuję różne przepisy. Pewnie zanim znajdę ten idealny trochę minie. Więc z cyklu „poszukiwanie ciasta na najlepsze na świecie gofry”, dzisiaj przepis na 4-składniokowe gofry. Bo nie ma nic lepszego niż szybko i prosto. 4 składniki, które każdy ma w domu. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować(...)weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta jakiś fajny aromacik. Przede wszystkim polubiłam w robieniu gofrów za to, że mam 4-minutowe przerwy na ogarnięcie kuchni, nakrycie do stołu i przygotowanie dodatków do gofrów. Tym razem podałam je z gruszkami i jogurtem greckim
rabarbarowoPamiętacie gofry nad morzem? Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies do jeża(...)workach 25 kg. I to nie może być fajne. Nie, nie łudźcie się, że może gdzieś jest inaczej. Nie jest. Jednak co zrobić jak ogarnia czasem chęć na gofra? Zrobić! We wszelkich sklepach ze sprzętem AGD można kupić gofrownice. Ja mam najprostszą, nie ma mocy czołgu i silnika odrzutowego, więc nie do końca sprawdza się teoria o mocy i kilowatach
ladykitchenmnie zaciekawiło i zainspirowało w lipcu możecie zobaczyć tutaj . Tym razem chciałam się skupić na konkretnych tematach – podróż na Islandię (kto jedzie ze mną?), jak ugryźć temat gofrów i pogadamy trochę o filmie. Ciekawi? No to lecę z tematem: FOTOGRAFIA PODRÓŻNICZA – ISLANDIA źródło zdjęcia Marzy się podróż w te rejony! I nie tylko dlatego, że Gra o Tron(...)ludzka strona Islandii . Bo Islandia to nie tylko elfy, ale również król niedźwiedzi polarnych z rogiem świecącym w ciemności, węże wodne i koty ghul. Magia! FOTOGRAFIA KULINARNA – GOFRY Gofry – nie ma wyjazdu na Bałtyk bez załapania się chociaż na jednego gofra. Z bitą śmietaną, owocami lub w postaci bardziej okrojonej z cukrem pudrem. Tak czy inaczej, gofr jest
Pink EnvelopeGofry mocno niezwyczajne z płatkami owsianymi Już kilka tygodni minęło od mojego ostatniego udziału w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem tematem przewodnim wspólnego weekendu były Gofry ! Nie było opcji, abym nie dołączyła :) Zwłaszcza, że dopiero od niedawna jestem w posiadaniu wygranej w konkursie bajeranckiej gofrownicy i jeszcze gofrowanie mi się nie zdążyło znudzić :) Z trzech zaproponowanych przepisów skupiłam się(...)słodko , czyli Gofrach drożdżowych z płatków owsianych , który to przepis został zaczerpnięty z bloga Tylko spróbuj . Przyznam się, że trochę podejrzliwie podchodziłam do receptury. A to z racji, że wskazane było tam robić zaczyn z drożdży suchych. Mnie się zawsze wydawało, że ich podstawową zaletą jest to, że nie potrzeba przy nich zaczynu, tylko dosypuje się je od razu
Grunt to przepis!Już jakiś czas temu robiłam drożdżowe gofry, ale jakoś zapomniałam się podzielić z Wami tym szczęściem, więc dziś nadrabiam. Nie wiem jak to u Was bywa, ale u mnie w domu niezależnie od tego ile gofrów nie zrobię to i tak zawsze jest za mało. Drożdżowe gofry smakują jak za dawnych lat, chrupiące w środku, a mięciutkie wewnątrz, i nawet(...)cukru, czyli gdy użyjecie innego mleka niż ja (niesłodzonego) to dodaj do ciasta, a dokładniej do zaczynu drożdżowego 2 łyżki cukru. Jeżeli chcielibyście raczyć się ciepłymi goframi na śniadanie, to można przygotować ciasto wieczorem, a na etap wyrastania ciasta wstawić miskę do lodówki na tzw. zimne wyrastanie. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odczekać chwilę, aż osiągnie temperaturę pokojową
greenscarfDziś zapraszam Was na pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję. Moja rodzina je uwielbia. Możecie je podać z najróżniejszymi dodatkami, ale zapewniam że smakują również od tak bez niczego. Ja często tak właśnie je jadam, a do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku. Moje dzieci oczywiście najczęściej wybierają bogatszą wersję z bitą śmietaną lub owocami. Mąż uwielbia gofry z cukrem(...)pudrem i gałką lodów. Gofry… chyba nie znam osoby, która by ich nie kochała Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście ciasto. Dodatki są dowolne według gustu A jak przygotować dobre ciasto na gofry? Najważniejsze, aby dobrze ubić białka. Ja używam do tego celu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . Ubijanie białek jest nie tylko bardzo szybkie, ale też niezwykle proste
Słodkie okruszki