Wreszcie coś na słodko. Uwielbiam gofry ale tylko te chrupiące. Niestety w domu ciężko uzyskać taki efekt, z reguły są one miękkie i płaskie... Niczym nie przypominają tych puszystych, pysznych, chrupiących prosto z nadmorskiej budki z goframi. Ale jest pewien sposób... i ja go Wam zdradzę!Tajemnica tych pysznych gofrów wcale nie jest uzależniona od ciasta, które jak nam się(...)wydaje, ma masę ulepszaczy by to ciasto było grube i chrupiące a... od gofrownicy. To ona jest tutaj mentorem całego zamieszania. By nasze domowe gofry były równie pyszne ich robienie należy zacząć od nasmarowania gofrownicy tłuszczem i nagrzania jej, minimum przez 10 minut przed nałożeniem ciasta. Jest to uwarunkowane tym, iż nasze "domowe" gofrownice mają zdecydowanie mniejszą moc niż
Mango PapajaGofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą …Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów!Pizzowe ciasto … soczysty kurczak i aromatyczne przyprawy sprawiają , że nikt nie przejdzie obojętnie!Taka przekąska świetnie zastąpi wszystkie niezdrowe fast foody na mieście i sprawdzi się jako kanapka do szkoły czy pracy!SKŁADNIKI(...)GOFRY:- mąka – 90 g- jajko – 1 szt- cukier – 1 łyżeczka- sól – szczypta- stopione masło – 25 g- mleko – ok. 0,5 szkl- przyprawa do pizzy – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- filet z kurczaka – 100 g- kukurydza – 2 łyżki- pieczarki – 3 sztuki- ser żółty – 50 g- cebula – 1 szt- przyprawa gyros
Ostra na SłodkoGofry zawsze kusiły nas wyglądem, ale ich smak (mówimy o gofrach w restauracjach/cukierniach) wiecznie rozczarowywał (jako, że u nas - u matki i córki - nietolerancja nie jest tak ciężka jak u Młodego – próbowałyśmy, u niego nie ryzykowałyśmy, ale nic nie stracił). Kupiłyśmy więc gofrownicę i eksperymentowałyśmy! I tak, sprzęt ten stał się naszym przyjacielem. Odpalamy ją bardzo często i zachwycamy się(...)smakiem idealnie kruchutkich, smacznych gofrów. Zasmakowały nam i te na słodko, i te na pikantno, i te z owocową nutką – i tak wymieniać byśmy mogły, ale… po co mówić, jak można Wam pokazać i przekazać recepturę! Zaczynamy dziś, więc od wersji bezglutenowej, owsianej, pomarańczowo-cynamonowej (i tu młodsza domowa kucharka ubolewa, bo ze względu na cytrusy, może jedynie skubnąć
Wypisz WymalujGofry ... kto ich nie kocha !Zwykle robiłam tradycyjne, proste ciast na gofry. Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ?Pewnie, że zrobię !I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole. Składniki:0,5 kg mąki pszennej2 jajka1/2 szkl. cukru1/3 kostki margaryny ( około 80 dag )2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżeczka cynamonu KAMISewentualnie - przyprawa(...)zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody.Białka ubijamy na sztywną pianę.Do ciasta gofrowego, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone gofry odkładać na siatkę, nigdy na talerz - gdyż zawilgotnieją od pary i już nie będą chrupiące !A ... i zjadać od razu, tylko
kolorowotorcikowooprócz zakurzonych, żeliwnych garnków na strychu, mam również nieużywaną gofrownicę. Ma grubo ponad dwadzieścia wiosen, wielką moc 1200 W i „dezametowskie” pochodzenie. Jakim cudem ja jej nigdy do gofrów nie użyłam? Ba, nawet ich nie piekłam! Już wiem co straciłam..... Tym razem Wraz z blogerkami z „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować, za podanie super(...)tematu! To były moje pierwsze gofry i na pewno nie ostatnie. Korzystałam ze znalezionego w necie przepisu, z drobnymi zmianami, bo mleko zastąpiłam kefirem i wodą gazowaną. Powiem nieskromnie, że wyszły obłędne, lekkie i chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki J Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić
Mia Cucina SofietaChrupiące gofry. Przepis na gofry jak z nadmorskiej budki , a nawet lepsze :) Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy o różnych kształtach (najczęściej jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszko, czy kwiatek. Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np. z bitą śmietaną i dżemem lub z owocami, to do ciasta(...)gofrowego dodaję już niewielką ilość cukru. Dobrym pomysłem jest również serwowanie ich z lodami. Jeśli jednak chcecie rozkoszować się samymi goframi bez dodatków, to polecam do ciasta dodać około pól szklanki cukru, by były nieco słodsze. By gofry były chrupiące należy studzić je na kratce, by mogły swobodnie odparować, a do ich upieczenia najlepiej wykorzystać gofrownicę o mocy większej niż
Kulinarne Przebojenasze samopoczucie, ale i na nasze smaki. My coraz częsciej mamy ochotę na rozgrzewające nuty i dlatego dzisiaj postanowiłyśmy znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy Was na chrupiące gofry. Te cudowne wypieki są idealną propozycją zarówno na szybkie śniadanie jak i deser (także w nadchodzące święta). Tradycyjne ciasto na gofry połączyłyśmy z domową przyprawą piernikową. Jest wspaniałym zamiennikiem(...)dostępnej na sklepowych półkach, a dodatkowo jest bardziej aromatyczna. My naszą przyprawę wzbogaciłyśmy o anyż - nie każdy za nim przepada, a więc spokojnie możecie go pominąć. Jako dodatek do gofrów polecamy domowe powidła śliwkowe.. Ten duet z pewnością Was ogrzeje, ale i zachwyci. Zatem nastawiajcie gofrownice, a my zapraszamy na do zapoznania się z przepisem:Składniki: 150g
Symfonia SmakówZapraszam na nowy przepis na gofry czekoladowe. Przy sobocie mam czas na przygotowanie fajnego śniadania, więc zawsze ochoczo się do niego zabieram. Jak się domyślacie upiekłam gofry na śniadanie ! Przepis na gofry czekoladowe pojawia się na blogu na przemian z przepisami na tradycyjne gofry białe. Do gofrów nie trzeba nas namawiać, lubimy wszystkie rodzaje. Oczywiście gofry z dodatkami smakują(...)najbardziej. Proponuję karmelizowane jabłka z cynamonem. Jest to klasyczne nadzienie, które można również wykorzystać do naleśników i deserów. Lubicie gofry? Oczywiście do przyrządzenia gofrów są nie tylko potrzebne dobre chęci ale również gofrownica. Ja mam dwie, jedną w kształcie serc i tradycyjną kwadratową, w której piekłam gofry czekoladowe. Gofry można upiec na patelni grillowej…Wypróbowałam ten sposób specjalnie
codojedzeniaroku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się(...)cukrem pudrem. Każde smakował obłędnie – tak idealnie! Niesamowicie chrupiące, a zarazem lekkie i delikatne – a jj, na samo wspomnienie cieknie ślinka. Długo szukałam idealnego przepisu na te gofry, które mogłyby konkurować z tymi z profesjonalnych budek – i znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki
Ostra na SłodkoChrupiące gofry czekoladowe z pysznymi lodami i czekoladową polewą…Uczta na całego. Moje dziecko po przyjściu ze szkoły oszalało ze szczęścia. Dawno nie piekłam gofrów, więc i moja radość była nie mniejsza. Lubię gofry czekoladowe, chyba bardziej niż tradycyjne gofry . Pyszne lody, czekoladowa polewa, owoce i jestem w siódmym raju! Oczywiście do wyrobu gofrów trzeba mieć gofrownicę(...)podwójną gofrownicę w kształcie serca. Gofry są cienkie ale i piecze je się krócej około 4-5 minut. Gofry czekoladowe trochę trudno wyczuć, kiedy są już upieczone. Łatwo je również przypalić. Ale 4-5 minut w zupełności wystarczy aby uzyskać smaczne i chrupiące gofry. Gofry czekoladowe Składniki: na 12 gofrów 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 65 g masła
codojedzeniakolonijnych lat, gdy to nad wspaniałym polskim morzem oddawałam się beztroskim wakacyjnym rozrywką. A co poza zabawą, morzem kojarzę najbardziej? Oczywiście promenadowe smakołyki. Ach, te lody i... gofry pełne bitej śmietany i owoców. Wspominając ten drugi przysmak nie umiałam sobie odmówić przygotowania ich domowej wersji. Rodzina była bardzo zadowolona... Przepis stosuję od lat, czasem go lekko modyfikując. Źródło? Po tylu(...)latach przyznam szczerze, że nawet nie pamiętam. Zdjęcie prezentuje ostatnie gofry...końcówka ciasta spowodowała lekkie luki w pięknych gofrach. Pozostałe pyszne wypieki bardzo szybko znikły z talerza, nie pozwalając na ich uwiecznienie. Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub oliwy
Słodkie okruszkiprzygotować gofry niezbędna jest oczywiście gofrownica :) Fani gofrów dzielą się na takich, którzy wolą twarde i chrupiące lub na tych, którzy preferują bardziej miękkie Jeśli nie jesteś jeszcze szczęśliwym posiadaczem gofrownicy, a zaliczasz się do pierwszej grupy, polecam wybrać "maszynkę" o jak największej mocy - 1300 W z pewnością pozwoli na zrobienie chrupiących gofrów :) Dodatki do gofrów to kwestia smaku(...)gustu; solo, cukier puder, dżem, owoce, bita śmietana... Dzisiaj przedstawię podstawowy przepis na słodkie gofry, który nie może się nie udać! SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki tłustego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju szczypta soli KROK 1: Rozgrzej gofrownicę W miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki tak by powstała gładka masa Wylewaj masę partiami
smacznieinatematGofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców, dżemów, nutelli, czego Wam tylko przyjdzie do głowy.. W każdym wydaniu są pyszne. Na blogu znajdziecie również gofry upieczone z mąki ryżowej . Gofry Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na 7 sztuk(...)minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry. Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane. Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo
Kulinarne przygody GatityŚniadanie! Idealna pora dnia na kreatywne wyżycie się i zrobienie dla bliskich czegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku! Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej. Hmmmm... Było przepysznie! Dżem dobry, pobudka! Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie(...)SKŁADNIKI: NA GOFRY: - 1/2 szklanki puree z piecznej dyni - świeże chili - 1/2 szklanki mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - sól - 2 jaja - olej rzepakowy do smarowania tortownicy W/w składniki za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Smaż gofry (jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz użyć np. grilla elektrycznego jak ja ;-) ) - dżem Łowicz z czarnej porzeczki - świeże liście szałwii - szynka
SMYKWKUCHNIWyjątkowe gofry dla dzieci Moje maluchy uwielbiają gofry i naleśniki. Często jest tak, że jedno chce to, a drugie tamto. Dlatego ostatnio wpadła na genialny pomysł, jak ich pogodzić w tej kwestii i przygotowałam pyszne płaskie gofry. Synek był zadowolony, bo gofry przypominały naleśniki, a córeczka nie miała nic przeciwko by jej ulubiony gofr był tym razem bardziej płaski. Zresztą(...)gofry w „paski” bardzo się jej spodobały Jak przygotować takie gofry? Bardzo prosto. Wystarczy, że przygotujecie je w opiekaczu Befsztyk-Gofry Dezal . Już nie raz polecałam Wam to urządzenie. Zazwyczaj przygotowuję w nim mięso, warzywa lub tortillę. Jest ono naprawdę wszechstronne. I co ważne do przygotowania dań nie używam tłuszczu. Polecam! Taki opiekacz, to też doskonały pomysł
Słodkie okruszki