Pyszne i chrupiące gofry z dodatkiem orzechów i cynamonu, typowo jesienny smak, a szczypta soli doskonale podkreśli każdy deser. Koniecznie podajcie gofry z powidłami śliwkowymi lub czekośliwką. SKŁADNIKI 2 jajka, 1szkl. mąki pszennej, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. wody, ¼ szkl. mleka, 3 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli o'Sole, szczypta cynamonu
słodki bratekgofry proteinowe z malinami i (wegańskim) jogurtem straciatella~ Wróciłam z wakacji i...wróciłam do szkoły :( Ostatni rok technikum, czekają mnie jeszcze 4 egzaminy i oczywiście matura. To będzie ciężki rok, ale jakoś dam radę! W końcu mam przed sobą postawiony cel dostania się na dobre studia i chcę go osiagnąć! Mam wielką nadzieję, że się uda... Przepis na powyższe gofry
breakfast of dreamsGofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą
Bajeczna Kuchniaznalazły uznanie. Wymagają nieco nakładu pracy, ale efekt jest niesamowity. Najlepsze zaraz po zrobieniu, lekko chrupiące, jednak kiedy poleżą dłużej staja się miękkie. Ich chrupkość można uzyskać ponownie wkładając gofry do gofrownicy lub piekarnika z termoobiegiem. Składniki : 250 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej – ja użyłam 450 85 g stopionego i przestudzonego masła 60 g drobnego cukru ( można
Niebieski kubek z kawaWspomnienie z dzieciństwa: wakacje, a na wakacjach gofry z frużeliną :) A jako, że lato zbliża się wielkimi krokami to polecam bardzo puszyste, orzechowe gofry :) SKŁADNIKI: - 30 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu
Kuchnia bezglutenowa LoliGofry owsiane, a dzisiaj w końcu widzę marcowe słońce. Zjedzone z lodami malina-banan jako taka lodowa kanapka. Genialne. Przepis: własny / 1 porcja / 70 ml mleka sojowego 1/2 łyżki lnu mielonego łyżeczka cukru /użyłam trzcinowy/ 45 g zmielonych płatków owsianych /lub mąki owsianej/ szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę(...)razie potrzeby posmarować ją olejem. Smażyć gofry przez minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżememKorzenne gofry z kaszy jaglanej z karmelizowaną pomarańczą i sosem daktylowym kocham moją gofrownicę za to, że jeszcze mi oddaje te gofry w całości nie ważne jak dziwne są :D pokusa sięgnięcia po gruszkę zamiast pomarańczy była silna, ale jakoś święta trzeba przywołać ;) i uprzedzając, wcale nie było za słodko :D uciekam do porządków
More food, love and dreamstakże gofry kojarzą się z latem? Uwielbiam domowe gofry z sezonowymi owocami i bitą śmietaną :) PYCHA. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDyniowo-orzechowe* gofry fasolowe, z gruszką i pekanami * z mąką orzechową bo dawno gofrów nie było... te trochę jeszcze do dopracowania, bo za suche wyszły, choć moją obawą było to, że się nie zetną, a tu proszę wyszło odwrotnie xd na pewno będę jeszcze z nimi kombinowała :) nie do końca wiem, jak chłonna jest ta mąka, więc może
More food, love and dreamskakaowe gofry gryczane z domową chałwą~ No i w końcu wyszły! Do trzech razy sztuka, haha :) Mimo wszystko i tak miałam stresa, bo były pewne problemy przy wyjmowaniu gofrów, ale ostatecznie przy małej porannej gimnastyce wyszły z gofrownicy cało :) Jeśli chcecie - mogę podać przepis! :) A tytuł dzisiejszego posta bynajmniej nie tyczy się śniadania...Więc czego? Jeśli obserwujcie mnie na instagramie
breakfast of dreamsPyszne, puszyste i mięciutkie gofry. Smakują podobnie do ciasta marchewkowego, ale są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Z delikatną nutką cynamonu, podane z gęstym jogurtem, słodzonym miodem. Smakują obłędnie. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 Marwitek 1/3 szklanki mleka 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu Serek cynamonowy(...)olej i miód. Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać. Do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy wykładać ciasto, do wyczerpania składników. Składniki na serek dokładnie wymieszać w miseczce. Podawać z goframi. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia EwyZdrowsza wersja tradycyjnych gofrów - bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W takim wydaniu spokojnie możecie je zrobić na śniadanie czy kolację, a jako że są smaczne też na zimno (aczkolwiek robią się miękkie) - można je z powodzeniem zabrać do pracy na drugie śniadanie. SKŁADNIKI: (z tej porcji wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci(...)połączyć ze sobą. Piec w gofrownicy (im większa jej moc tym lepiej) na złoty kolor. U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową. Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram
Kto ugości moich gości?Domowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę. Kto z was lubi gofry? Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki.. Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów. Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu. Wszystko zamknięte w dużym
IzaGotujevege) Kukurydzane gofry bananowe*, z rozgniecionym i malinami i syropem klonowym *z mąki kukurydzianej Pomiędzy całym zamieszaniem, odsypianiem nocy, pieczeniem ciasteczek, robieniem kolażu..odrabianiem roz. polskiego(taki jest plan, że to zrobię), gdzieś w południe piekę sobie gofry, a wieczorem idę znów zarwać noc, bo 18-nastka przyjaciółki, w między czasie jeszcze próbuję nacieszyć się tatą
More food, love and dreamskilka/ kilkanaście dni moja córka ma "fazę" za gofry ;-) Spróbowałam dodać ostatnio do przygotowanego już ciasta parę łyżek jogurtu naturalnego - i z efektu końcowego byłam bardzo zadowolona, podobnie zresztą jak córka ;-) Poniżej dzielę się przepisem :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki mleka - 2 jaja - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - cukier(...)dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i zajadam z dowolnymi owocami - tym razem były to jeżyny prosto z krzaczka, jeszcze ciepłe od słoneczka ;-) Smacznego
Wielopokoleniowo