gęsina - 259 przepisów (strona:4/18)

Gęsia pierś pieczona z pigwą 148

Gęsina to mięso delikatesowe. Posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Cenne także z dietetycznego punktu widzenia, ponieważ 100 g to 99-137 kcal. I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to zawarte w niej tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, poniewaz obniżają poziom cholesterolu. Gęsinę możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierekaczewnik 242

cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem(...)cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme

CoolinarniePL
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 121

Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj

Pora coś zjeść
179. Gęsie pipki - czyli gęsina na imieniny Św. Marcina 111

żydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.  Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, połączony z wielką promocją gęsiny, postanowiłam, że i w moim domu zagości gęsina. Tak naprawdę nazwa gęsie pipki dotyczy dwóch różnych potraw. Pierwsza to nadziewane gęsie szyjki, a drugi, którą poniżej przedstawiam to gęsie żołądki w cebuli(...)dobrze przygotowane potrafi być obłędnie pyszne. Wiem, że nie łatwo jest kupić gęsie żołądki, dlatego bez uszczerbku na smaku potrawy można je zastąpić indyczymi. Wyrażam nadzieję, że promocja w gęsiny sprawi, iż będzie powszechnie dostępna. Dla 4-5 osób 700 g. gęsich lub indyczych żołądków 700 g. cebuli 5-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka curry  sól, pieprz, majeranek olej

Jadło i czytadło
Tatar z gęsi 174

Zapraszam dzisiaj na przepis, który tak naprawdę powinien pojawić się dopiero w listopadzie przy okazji Św. Marcina i święta gęsiny, ale dzisiaj wychodzi 2 numer Magazynu "Maszkety" wydawanego przez śląską blogosferę, w którym to m.in został poświęcony rozdział gęsinie i wróżbom. Na potrzeby tego działu  przygotowałam 3 przepisy z gęsią w tym poniższy tatar. Mam nadzieję, że zainteresuje(...)eksperymentowania z gęsiną, do jej smakowania nie tylko od święta a także do lektury naszego magazynu. Zapraszam.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z gęsiną i śliwkami 152

był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska rosołowego. Krokiety albo pierogi chodzą mi po głowie, tym bardziej że ostatnio jedliśmy niesamowicie pyszne pierogi z gęsiną i śliwkami. I te właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;) Składniki (na ok 40 sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie(...)400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)  1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła listki szałwii Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec

Obiad gotowy
Pieczona gęś z jabłkami 164

świętego Marcina najlepsza jest gęsina! Soczysta PIECZONA GĘŚ Z... Artykuł Pieczona gęś z jabłkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 213

końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo(...)nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś 2 duże piersi gęsi ze skórą 8-10 dużych śliwek bez pestek przekrojonych na połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć

Pełny talerz
Na św. Marcina pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 130

każdym wymiarze. Drażni wszystkie zamysły: powonienia, smaku i wzroku:) Czas : 5 i pół godziny w tym 5 godzin pieczenia Poziom trudności : Łatwe Pieczona gęś nie tylko od święta Gęsina jest jednym z najzdrowszych mięs, które niestety rzadko gości na polskich stołach. Żeby było śmieszniej, Polska jest jednym z największych producentów gęsi na świecie. Niemal całość trafia jednak na eksport, głównie(...)danie last minute, ale potrawa przygotowywana z wyprzedzeniem. Nie oznacza to jednak, że powinna być podawana tylko od święta. Pieczona gęś, jak wspomnieliśmy, to jedno z najzdrowszych dań mięsnych. Gęsina jest bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Gęsi smalec, to tłuszcz w czystej postaci, ma niską temperaturę topnienia i jest łatwo przyswajalny. Pieczona gęś to danie, dla którego warto

Niedzielny kucharz
Gęsina na Świętego Marcina 114

Już za tydzień święto 11 listopada - dzień Św. Marcina i obchody Święta Niepodległości Polski.  Świętujecie gąską? Gęsina po latach zapomnienia powraca na polskie stoły - mam więc dla Was 3 pyszne przepisy na ten długi weekend - możecie zatem wypróbować wszystkie :)  Do pieczenia polecam Wam taką brytfannę - gęsiarkę  KLIK, KLIK! Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem KLIK! KLIK! Piersi

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z gęsi ze śliwką. 133

Pasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1. Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje.  Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi. Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie(...)Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony. Składniki: 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek) 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek 2 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 duża cebula 1/3 kostki masła 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 grahamka lub kajzerka

Codziennik Kuchenny
Gęsina na Świętego Marcina 151

Przed nami święto 11 listopada - dzień Św. Marcina i wyjątkowe obchody 100 - lecia Niepodległości Polski.  Wyjątkowo także świętujemy w tym roku dłużej ;)  Gęsina po latach zapomnienia powraca na polskie stoły - mam więc dla Was 3 pyszne przepisy na ten długi weekend - możecie zatem wypróbować wszystkie :)  Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem KLIK! KLIK! Piersi z gęsi

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 189

Zgodnie z przysłowiem, że ,,na Świętego Marcina najlepsza gęsina” („Nowa księga przysłów polskich”, red. Julian Krzyżanowski ) moja propozycja pełnego dania obiadowego. Uwielbiam celebrowanie świąt jedzeniem i przygotowywanie potraw z tradycjami. Towarzyszy mi wówczas jeszcze większy szacunek do produktów, z których będę gotować. 11 listopada obchodzimy Święto Niepodległości. Ten dzień dla Wielkopolan jest również okazją do obchodów Dnia Świętego(...)Marcina. Według legendy to właśnie jemu zawdzięczamy serwowanie dań z gęsi. Miał on również wpływ na pieczenie rogali świętomarcińskich, równie popularnych tego dnia szczególnie w Poznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś

Kierunekuchnia
Rogale Marcina 131

także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud

Ukojenie Podniebienia
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 179

rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia.  Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze jest ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs. Poza tym bardzo się cieszę, że gęsi powoli wracają na nasze stoły i podoba mi się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę

Quinoa Raz!