gęsina - 259 przepisów (strona:5/18)

Pierogi z gęsiną 176

Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogale Marcina 164

także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud

Ukojenie Podniebienia
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 155

można łatwo poznać. kiedy jest sezon. Podobnie prosta sprawa jest z pomidorami. Możemy je zimą kupić w każdym sklepie, ale nie zawsze damy radę je zjeść. W listopadzie jest gęsina na św. Marcina. W czerwcu można żywić się wyłącznie truskawkami, które są sprzedawane na każdym rogu.   Trochę pomaga, jeśli mamy działkę i zaczniemy sadzić własną żywność, ale to rozwiązanie(...)lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper

Ugotowane pozamiatane
Bistro La Cocotte 98

konfitowane udko kacze. Z ryb i owoców morza, oczywiście mule, dorady i ośmiornice. My dotarliśmy do Bistro w połowie listopada, a jako że na Marcina króluje w Polsce gęsina, w karcie znalazła się okolicznościowa wkładka z daniami z gęsią w roli głównej. Mieliśmy spory problem z wyborem dań. Mimo że karta dań jest stosunkowo krótka wybór jest duży(...)sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree

królestwo garów
Gęś w świeżo wyciskanym soku jabłkowym na liściach z jarmużu 189

doda Gdy mróz na Marcina, będzie tęga zima Jeśli Marcin z chmurami, niestałeczna zima przed nami Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości Na świętego Marcina najlepsza gęsina Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę Na świętego Marcina lód, na Trzy

Bon Appetit Małgorzaty
Jaglane kokosowo-bananowe pancakes 142

Wiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam do nich

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gęsie udka w sosie z warzywami 151

Gęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Udka piekłam ponad 3 godziny i tu przydatna wskazówka. Gęsina w odróżnieniu od innych mięs w trakcie długiego pieczenia nie wysycha tylko staje się super miękka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
długo pieczona pierś z gęsi 148

długo pieczona pierś z gęsi Są dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo. Pierwszy sposób opisałem już jakiś czas temu, a więc dziś pora na drugą metodę. Polecam ten sposób szczególnie amatorom domowych wędlin, bowiem pieczona krucha i soczysta gęsina to wprost idealny dodatek

Miód i pieprz
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 134

Wprawdzie już dawno po 11 listopada, ale ponieważ jesteśmy największym producentem gęsiny i jest to gęsina najwyższej jakości, to – o ile jecie mięso – skuście się też w mniej świąteczno-niepodległościowym okresie. My skusiliśmy się i przyjęliśmy zaproszenie Przemka i Czarka. Chłopcy dopiero co wrócili z długiej azjatyckiej przebieżki i nawcinani owocami morza, owocami smoka i owocami, których lepiej

GRUBY WAŁEK
Gęsina w pieczarkach wg Aleex 154

udział w mszy za ojczyznę, a dzisiaj byłam na uroczystej wieczornicy przygotowanej przez uczniów. To wyjątkowe święto chcę także zaakcentować w mojej kuchni i dlatego jutro przygotuję na obiad gęsinę. Zgodnie z kampanią społeczną, gęsina po raz pierwszy pojawiła się na naszym stole już kilka lat temu. Od tego czasu przynajmniej kilka razy piekłam gęś. Na jutro proponuję to pyszne

W mojej kuchni
pierś z gęsi suszona-pyszna domowa wędlina 132

suszona gęsia pierś Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny. Wędliny z tego mięsa, choć  wyborne w smaku, są z niezrozumiałych dla mnie względów, niezwykle rzadko oferowane w sprzedaży. A jeżeli już natrafimy na gęsinę w sklepowej ladzie, to cena wyrobu wprost zwala

Miód i pieprz
Ramen drobiowo- wołowy 170

łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen(...)zalewamy całość zimną wodą, gotujemy przez 4 godziny na wolnym ogniu. Przecedzamy wywar przez sito, doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne. Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet

Mango Papaja
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 120

Wprawdzie już dawno po 11 listopada, ale ponieważ jesteśmy największym producentem gęsiny i jest to gęsina najwyższej jakości, to – o ile jecie mięso – skuście się też w mniej świąteczno-niepodległościowym okresie. My skusiliśmy się i przyjęliśmy zaproszenie Przemka i Czarka. Chłopcy dopiero co wrócili z długiej azjatyckiej przebieżki i nawcinani owocami morza, owocami smoka i owocami, których lepiej

GRUBY WAŁEK
Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami 143

chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsia pierś pieczona z majerankiem, rozmarynem i czosnkiem 150

świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina! Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: pierś umyć, osuszyć, uwolnić mięso od kości(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO ! Uwagi: drugą gęsią pierś jedliśmy odgrzewaną następnego dnia i była jeszcze lepsza. Dlatego trudno mi zgodzić się z twierdzeniem, iż odgrzewana gęsina jest łykowata i niesmaczna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!