gęsina - 259 przepisów (strona:8/18)

Puree z dynii i kasztanów jadalnych 192

solą, pieprzem i gałką muszkatałową cebulkę i marony pokroić w drobną kostkę. Najpierw zeszklić cebulę, dodać kasztany i podsmażyć na chrupiąco podawać puree z dodatkiem kasztanów. Podałam z pieczoną gęsiną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 161

poznańską tradycję Rogali Marcińskich z białym makiem ze śląskimi makówkami. Stworzyłem go specjalnie na zwieńczenie kolacji, którą wraz z szefową kuchni Katarzyną Soczyńską podaliśmy naszym Gościom w ramach wydarzenia Gęsina na Świętego Marcina . W deserze tym postanowiłem rozebrać rogala na czynniki pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala

Food Square
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 136

kolorze, ogłosiłam domownikom, że oto robię obiad! Nie byle jaki, bo staropolską potrawę wywodzącą się z pogranicza polsko-litewskiego, więc na Święto Narodowe będzie akurat, trochę symbolicznie i bez gęsiny. Pech chciał, że to nie do końca był mój dzień...czas leciał przez palce jak woda, do kuchni doszłam w okolicach piętnastej, a że soczewiakom trzeba poświęcić odrobinę więcej czasu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogale marcińskie 152

Marcina rogale i gęsina tak głoszą przysłowia i tradycja,a jak jest naprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale z białym makiem

Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewający rosół orientalny na gęsinie 102

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Niestety, pogoda nas nie rozpieszcza…panuje przeziębienie, więc trzeba czymś się wspomóc. Gęsinę mieliśmy upieczoną, więc nic prostszego niż zrobić kolejny fusion. Zamiast pak choi, użyliśmy sałaty lodowej. Lubimy wykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna smaku

R'n'G Kitchen
Roladki z gęsiej piersi ze śliwką 169

Sezon na gęsinę w pełni, można ją kupić w wielu sklepach a i wybór elementów spory. Ja zdecydowałam się na pierś. Tym razem zrobiłam ją w formie roladek. Aby obniżyć kaloryczność potrawy, pozbawiłam ją tłustej skóry, jak widać też tak można. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: na 6 porcji 550 g filet z gęsi bez skóry ( 2 ) 95 g suszone

Smaki Ewy
Gęsie piersi z antonówkami 111

Gęsina na Świętego Marcina  Składniki podwójna pierś gęsia z kością 6 goździków 2 cm kory cynamonowej 3 antonówki gęsi tłuszcz sól pieprz kawałek imbiru     Przygotowanie Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ). Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem

R'n'G Kitchen
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 121

Ponoć 11 listopada jadamy gęsinę, cały ptak to jednak za dużo dla 2 osób o przeciętnym apetycie, więc postawiłam na pierś. Gęś ugotowałam sous vide, a następnie obsmażyłam. Trochę poszalałam z dodatkami, dlatego nie wymieniłam ich wszystkich w tytule ;) Oczywiste było, że podam gęś z quinoą i klasycznie z czerwoną kapustą, do której dla urozmaicenia dodałam jeżyny. W międzyczasie przyszło

Quinoa Raz!
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 196

sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. Tu znawcy podkreślają, by nie przesadzać z przyprawami, bo zabiją naturalny, przyjemny smak gęsiego mięsa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka pieczona z jabłkami 125

jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka

Food Square
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 171

szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe

karmelowy
Restauracja Kulacs Csárda Panzió w Egerze (Szépasszony, Węgry) 175

zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach, a  opiekane ziemniaki nie były przetłuszczone

Karola gotuje
AleGloria – pyszny niedzielny obiad – POLECAMY 184

pośród wielu dostępnych restauracji tą jedną, w której będziemy mogli skosztować potraw polskiej kuchni. AleGloria to restauracja, gdzie będziemy mogli spróbować wielu potraw inspirowanych młodopolską filozofią. Znajdziemy tutaj pyszną gęsinę i niespotykane w innych restauracjach dania rybne np. filet z troci. Restauracja ta jest idealnym pomysłem na wspólny rodzinny obiad czy rodzinną uroczystość. Ale zacznijmy od początku…. AleGloria

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka śliwkowa 112

Dzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie nie zabraknie

Pieguskowa Kuchnia