Puree z dynii i kasztanów jadalnych 249solą, pieprzem i gałką muszkatałową cebulkę i marony pokroić w drobną kostkę. Najpierw zeszklić cebulę, dodać kasztany i podsmażyć na chrupiąco podawać puree z dodatkiem kasztanów. Podałam z pieczoną gęsiną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 218poznańską tradycję Rogali Marcińskich z białym makiem ze śląskimi makówkami. Stworzyłem go specjalnie na zwieńczenie kolacji, którą wraz z szefową kuchni Katarzyną Soczyńską podaliśmy naszym Gościom w ramach wydarzenia Gęsina na Świętego Marcina . W deserze tym postanowiłem rozebrać rogala na czynniki pierwsze i nadać mu nowoczesną formę, inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala
Food Square
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 198kolorze, ogłosiłam domownikom, że oto robię obiad! Nie byle jaki, bo staropolską potrawę wywodzącą się z pogranicza polsko-litewskiego, więc na Święto Narodowe będzie akurat, trochę symbolicznie i bez gęsiny. Pech chciał, że to nie do końca był mój dzień...czas leciał przez palce jak woda, do kuchni doszłam w okolicach piętnastej, a że soczewiakom trzeba poświęcić odrobinę więcej czasu
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogale marcińskie 205Marcina rogale i gęsina tak głoszą przysłowia i tradycja,a jak jest naprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale z białym makiem
Kolorowa kuchnia Elki
Rozgrzewający rosół orientalny na gęsinie 158font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Niestety, pogoda nas nie rozpieszcza…panuje przeziębienie, więc trzeba czymś się wspomóc. Gęsinę mieliśmy upieczoną, więc nic prostszego niż zrobić kolejny fusion. Zamiast pak choi, użyliśmy sałaty lodowej. Lubimy wykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna smaku
R'n'G Kitchen
Roladki z gęsiej piersi ze śliwką 239Sezon na gęsinę w pełni, można ją kupić w wielu sklepach a i wybór elementów spory. Ja zdecydowałam się na pierś. Tym razem zrobiłam ją w formie roladek. Aby obniżyć kaloryczność potrawy, pozbawiłam ją tłustej skóry, jak widać też tak można. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: na 6 porcji 550 g filet z gęsi bez skóry ( 2 ) 95 g suszone
Smaki Ewy
Gęsie piersi z antonówkami 168Gęsina na Świętego Marcina Składniki podwójna pierś gęsia z kością 6 goździków 2 cm kory cynamonowej 3 antonówki gęsi tłuszcz sól pieprz kawałek imbiru Przygotowanie Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ). Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem
R'n'G Kitchen
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 180Ponoć 11 listopada jadamy gęsinę, cały ptak to jednak za dużo dla 2 osób o przeciętnym apetycie, więc postawiłam na pierś. Gęś ugotowałam sous vide, a następnie obsmażyłam. Trochę poszalałam z dodatkami, dlatego nie wymieniłam ich wszystkich w tytule ;) Oczywiste było, że podam gęś z quinoą i klasycznie z czerwoną kapustą, do której dla urozmaicenia dodałam jeżyny. W międzyczasie przyszło
Quinoa Raz!
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 252sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat gęsiego mięsa doskonale podkreśla majeranek, mielony kminek lub imbir. Tu znawcy podkreślają, by nie przesadzać z przyprawami, bo zabiją naturalny, przyjemny smak gęsiego mięsa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka pieczona z jabłkami 178jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka
Food Square
Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin 247szparagową. Słodkie elementy i pikantne elementy dodają temu daniu charakterystycznego klimatu dla potraw tajskich. Zamiast gęsi można oczywiście użyć mięsa z kaczki, ja akurat miałam pod ręką piękny kawałek gęsiny więc ją wykorzystałam Polecam to danie, gdyż jest bardzo smaczne, pożywne i bardzo rozgrzewające. Idealne na pyszny obiad w te szare i zimne dni, zapraszam! Scroll down for recipe
karmelowy
Restauracja Kulacs Csárda Panzió w Egerze (Szépasszony, Węgry) 236zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach, a opiekane ziemniaki nie były przetłuszczone
Karola gotuje
AleGloria – pyszny niedzielny obiad – POLECAMY 254pośród wielu dostępnych restauracji tą jedną, w której będziemy mogli skosztować potraw polskiej kuchni. AleGloria to restauracja, gdzie będziemy mogli spróbować wielu potraw inspirowanych młodopolską filozofią. Znajdziemy tutaj pyszną gęsinę i niespotykane w innych restauracjach dania rybne np. filet z troci. Restauracja ta jest idealnym pomysłem na wspólny rodzinny obiad czy rodzinną uroczystość. Ale zacznijmy od początku…. AleGloria
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nalewka śliwkowa 166Dzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie nie zabraknie
Pieguskowa Kuchnia