gęsina - 259 przepisów (strona:2/18)

Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby. Gęsina , drób dla smakoszy. Przysłowie mówi: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina „. Wincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała :  „W październiku, jak każdemu wiadomo, gęsi i kaczki(...)cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement

Kulinarny karnet Christophera
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z VIII edycją 150

Fundacja WIP (Warto im Pomóc) organizuje VIII edycję akcji rekomendującej gastronomię „Polska od kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs jako jedyny szczyci się poparciem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina 156

Listopad to wyjątkowy okres. W tym miesiącu obchodzimy wiele wzniosłych świąt. Możemy również w tym okresie cieszyć się najlepszą gęsiną przygotowywaną na św. Marcina czy zajadać się pysznymi Świętomarcińskimi rogalami. Przy tej zbliżającej się okazji zachęcamy wszystkich miłośników dań z grilla do przygotowania przepysznej gęsiny. Gęsina przygotowywana na grillu jest wyśmienita. A ta z poniższego przepisu doprawiona winem, odrobioną rozmarynu(...)pozwala na większą absorbację jego soków. Jeśli tak przygotowaną gęś pokroimy od razu po wyjęciu z grilla może ona stracić dużo wilgoci. Marynowane piersi gęsi z grilla Dobrze przygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie do mięsa czerwonego. Składniki: 2 szklanki piwa 1 ½ łyżeczki sosu Worcestershire ½ – 1 łyżeczki soli

naRuszcie
NA ŚWIĘTEGO MARCINA NAJLEPSZA GĘSINA 148

Zgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali , w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej przygotowywałam zawsze gęsinę dla męża, który od zawsze jest wielkim smakoszem tego gatunku mięsa, dla reszty rodziny była kaczka). Długi czas trwało przekonanie się do gęsiny, ale jak już się rozsmakowaliśmy, to nadrabiamy zaległości(...)kilku lat gęsina króluje u nas na dobre i to nie tylko z okazji 11 listopada. Choć w tym okresie zdecydowanie o nią łatwiej, bywa nawet w Lidlu i Biedronce... To dostępna jest praktycznie przez cały rok. Jak nie świeża, to mrożona. Polecam bardzo gorąco, smak tego mięsa zaskakuje, oczywiście bardzo pozytywnie. I choć smaży się dłużej niż kaczka

Smaczne Zdrowe
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 125

Przedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej.  Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami  i Kwaśnicę na gęsinie  i Chutney(...)czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu. Jeśli zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się

Codziennik Kuchenny
Wino do gęsi 93

Jesień za oknem, listopad w kalendarzu, imieniny Marcina już za chwilę. To oczywisty znak, że na naszych stołach zaczną królować dania z gęsiny. W trakcie degustacji Grand Prix Magazynu Wino, która odbyła się kilka dni temu, poprosiliśmy reprezentację winiarzy z Moraw, o polecenie mam kilku win, które według ich opinii będą pasowały do dań z gęsi. Zwyczajowo do gęsiny podawało(...)się wino młode, ledwie co zrobione, wino żywe, z wyższą kwasowością aby dobrze pasowało do tłustej gęsiny. Dlatego i dziś młode wino, tzw. Svatomartinské jest wprowadzane na rynek 11 listopada i w tym dniu piecze się gęsi. Tyle tradycja. Po konsultacjach z winiarzami i po własnych doświadczeniach, do gęsiny proponujemy wina z wyższą kwasowością, wytrawne. Z gęsiną dobrze skomponuje się

królestwo garów
Gęsina na Świętego Marcina 131

Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły trafia jej bardzo mało ale coraz częściej zaczyna pojawiać się w sklepach. Kilka dni temu byłam w Polsce i zauważyłam, że faktycznie można kupić gęś bez problemu. Mówiąc szczerze nigdy jeszcze(...)najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec

codojedzenia
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 172

zranieniem, kilkakrotnie przepędzano je przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na łapach tworzyła się gruba podeszwa ułatwiająca gęsiom pieszą wędrówkę. (źródło: www.gesina.pl) Również dzisiaj polska gęsina jest bardzo ceniona i jesteśmy europejskim potentatem w hodowli tego drobiu.    Rocznie eksportujemy ponad 20 tys. ton gęsiny, ale sami zjadamy zaledwie 700 ton gęsiego mięsa(...)roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek proponuję podać ziemniaki Hasselback, upieczone

Smakowity Blog Kulinarny
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 181

dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę słabe - zbliża się Narodowe Święto Niepodległości - i rusza gastronomiczna akcja promująca konsumpcję gęsiny. Oczywiście, dla przeciętnego kulinarnego smakosza gęsina nie jest tak dostępna na co dzień jak inny drób. Także tu warto dostrzec plus tego(...)zamieszania. W sklepach jest więcej świeżych elementów gęsi (te mrożone są dostępne cały rok). I w tym wszystkim chodzi o to aby częściej kupować gęsinę, a nie przyrządzać ją tylko na ten jeden listopadowy dzień. Więc nie dajmy się zwariować, szukajmy gęsiny przez cały rok , a jak już coś dostaniemy, gotujmy!   Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem

Right Behind The Kitchen
Pasztet z gęsi 159

pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie pasztetu z gęsiną? I choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami(...)kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu

Obiad gotowy
Ogórkowa na gęsinie 158

Ogórkowa na gęsinie, smaczna, gorąca i rozgrzewająca. Została mi gęsia tuszka, więc ugotowałam z niej wywar. Zupa ogórkowa na drobiowym bulionie to jest to! Domowe kiszone ogórki już mi się skończyły. Mój mąż przepada za polskimi ogórkami, więc nic się przed nim nie uchowa. Byłam niedawno w Polsce i zrobiłam nowe zapasy. Trafiłam na pyszne kiszone ogórki, więc i ogórkowa(...)wyszła idealna. Zawsze dodaję wodę z ogórków. Lubię kiedy zupa jest dostatecznie kwaśna. Doprawiam ją majerankiem i białym pieprzem. Ogórkowa na gęsinie to idealna zupa na mrozy. Miseczka gorącej zupy dosłownie stawia na nogi! Ogórkowa Składniki: 4-6 porcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków

codojedzenia
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 135

Marcina najlepsza gęsina" - aby tradycji stało się zadość i u mnie w domu dzisiaj zagościła gęsina. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując zarówno piersi z gęsi jak i kaszę gryczaną z buraczkami inspirowałam się przepisami Karola Okrasy oraz Kuchni Lidla. Obiad rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony i ja dawno(...)dobrego nie jadłam ;-)   Składniki: Gęsina: ok. 1 kg piersi z gęsi 4 jabłka 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ziaren kardamonu rozmaryn Sos: 1/2 szklanki bulionu z gęsi 3 łyżki sosu żurawinowego => przepis 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu

Kuchnia MagdaLeny
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 133

Kulinarne przygody Gatity. Spotkanie to odbyło się w pięknych wnętrzach  warszawskiej  Halki,  a jego tematem przewodnim była nasza polska pyszna gęś owsiana. Warszawska Halka i gęsina w  roli głównej Halka restauracja po polsku mieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato , wraz  z innymi blogerami kulinarnymi i użytkownikami portalu, spędziłam miły wieczór testując(...)nowe menu restauracji pod hasłem "Gęsina na Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się  w listopadzie. Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy

Kulinarne przygody Gatity
Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad 173

Gęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone

Wiszniówka