gęsina - 259 przepisów (strona:3/18)

Pasztet z gęsi 169

pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie pasztetu z gęsiną? I choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami(...)kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu

Obiad gotowy
Ogórkowa na gęsinie 167

Ogórkowa na gęsinie, smaczna, gorąca i rozgrzewająca. Została mi gęsia tuszka, więc ugotowałam z niej wywar. Zupa ogórkowa na drobiowym bulionie to jest to! Domowe kiszone ogórki już mi się skończyły. Mój mąż przepada za polskimi ogórkami, więc nic się przed nim nie uchowa. Byłam niedawno w Polsce i zrobiłam nowe zapasy. Trafiłam na pyszne kiszone ogórki, więc i ogórkowa(...)wyszła idealna. Zawsze dodaję wodę z ogórków. Lubię kiedy zupa jest dostatecznie kwaśna. Doprawiam ją majerankiem i białym pieprzem. Ogórkowa na gęsinie to idealna zupa na mrozy. Miseczka gorącej zupy dosłownie stawia na nogi! Ogórkowa Składniki: 4-6 porcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków

codojedzenia
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 145

Marcina najlepsza gęsina" - aby tradycji stało się zadość i u mnie w domu dzisiaj zagościła gęsina. Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam piersi z gęsi. Wykonując zarówno piersi z gęsi jak i kaszę gryczaną z buraczkami inspirowałam się przepisami Karola Okrasy oraz Kuchni Lidla. Obiad rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony i ja dawno(...)dobrego nie jadłam ;-)   Składniki: Gęsina: ok. 1 kg piersi z gęsi 4 jabłka 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ziaren kardamonu rozmaryn Sos: 1/2 szklanki bulionu z gęsi 3 łyżki sosu żurawinowego => przepis 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu Kasza gryczana: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki bulionu

Kuchnia MagdaLeny
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 141

Kulinarne przygody Gatity. Spotkanie to odbyło się w pięknych wnętrzach  warszawskiej  Halki,  a jego tematem przewodnim była nasza polska pyszna gęś owsiana. Warszawska Halka i gęsina w  roli głównej Halka restauracja po polsku mieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato , wraz  z innymi blogerami kulinarnymi i użytkownikami portalu, spędziłam miły wieczór testując(...)nowe menu restauracji pod hasłem "Gęsina na Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się  w listopadzie. Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy

Kulinarne przygody Gatity
Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad 178

Gęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone

Wiszniówka
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 162

można podać jabłko smażone w karmelu. To naprawdę pyszne połączenie. Polecam. Przy okazji z wielką radością mogę Was poinformować, że ten przepis został nagrodzony w ramach akcji " Czas na gęsinę " i zdobył III nagrodę w konkursie „Przepis na potrawę z gęsiny z polskimi jabłkami”. Jest to dla mnie duże wyróżnienie, zwłaszcza, że w konkursie brali udział również zawodowi kucharze. Oczywiście(...)jakaś równowaga i dlatego jest mi też trochę wstyd, że spóźniłam się na galę wręczania nagród. ;) Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć z imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego

Pełny talerz
Kiełbasa z gęsi 99

państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza. Polacy! Jak wy to robicie?” Trochę zabawne, trochę prawdziwe. Ale dodalibyśmy do tego jeszcze jedną rzecz: Polska - kraj, który jest europejskim liderem w produkcji gęsiny, ale 90% tego mięsa wysyłane jest za granicę, głównie do Niemiec. Gęsina, nasze mięso narodowe, jest już prawie zapomnianym rarytasem. W ostatnich latach co prawda powoli się odradza, ale sporo(...)zachwalanie i zapewnianie będzie zbędne, sami zaczniecie polecać ten przepis swoim znajomym. Warto przywracać blask takim tradycjom. Stany Zjednoczone mają indyka na Święto Dziękczynienia, a my pokażmy, że nasza gęsina wcale nie gorsza. I na Dzień Niepodległości zajadajmy się gęsiami. Pieczone, faszerowane, jako kiełbasa, co kto lubi, co kto chce. Na świętego Marcina dobra gęsina! Zapraszamy zatem do kuchni

Marder&Marder Manufacture
Przepisy na Wielkanoc bez mleka 222

Ogórkowy wielkanocny królik to nie tylko świetna ozdoba naszego świątecznego stołu. To także świetny sposób na zachęcenie maluchów do jedzenia. Taki królik będzie doskonałą, lekką przekąską wśród wielkanocnych potraw. Gęsina z brzoskwiniami w winie Gęsina z brzoskwiniami w winie to przepyszny i zarazem banalnie prosty w przygotowaniu świąteczny obiad. Mając ugotowaną w rosole gęsinę, przyrządzenie II dania zajmie nam maksymalnie(...)minut. Gęsinę w winie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. Domowy sos tysiąca wysp Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z pieczonymi mięsami. Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem Błyskawiczna sałatka ze szpinakiem to świetne urozmaicenie świątecznego menu

Dieta bez mleka
Gęsina w słodkiej kapuście 211

razem proponujemy nieskomplikowany, ale też wcale nie banalny przepis na gęsinę. Pieczone mięso z gęsi (raczej nogi, ale może być też pierś) podamy ze słodkimi warzywami. Podstawą jest bowiem świeża kapusta, fenkuł (koper włoski) oraz marchewka, do których dodamy również nieco śliwkowych powideł albo konfitury. Te ostatnie mogą zawierać różną ilość cukru – od wyłącznie pochodzącego z samych owoców, po dość(...)bulion drobiowy. Dlatego jeżeli przygotowując poniższe danie macie zachowany nie tylko smalec, ale również galaretkę spod niego, użyjcie koniecznie tego składnika w miejsce bulionu, o którym mowa w przepisie. Gęsina w słodkiej kapuście 2018-12-25 20:30:04 Doskonała gęsina w słodkiej kapuście. Nieskomplikowany przepis na danie, które zachwyci smakiem i aromatem zarówno na co dzień

Kulinarna Pokusa
Pierś gęsia pieczona w piwie 136

Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki(...)podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn i olej i taką mieszaniną dokładnie nacieramy gęsinę. Następnie wbijamy goździki w mięso (niezbyt gęsto) tak, by w każdej części znalazła się ich taka sama ilość. Odstawiamy zamarynowaną pierś do lodówki na przynajmniej dobę (dla mnie krócej przyprawiana

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczona gęś 284

jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Marcina. I to wcale nie jest nowy zwyczaj, bo o tradycji spożywania gęsiny w Polsce, mówi już stare przysłowie "Na świętego Marcina dobra gęsina". A XIX-wieczny polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija(...)wtedy pierwsze pół zimy ma być suche a drugie … słotne; jeżeli w cętki tu i ówdzie nakrapiana, znaczyć to ma zimę burzliwą śnieżną.” Dzięki szerokim, medialnym akcjom, restauracjom propagującym gęsinę dziś gęsina na nowo wkracza na stoły Polaków, mimo że ostatnimi czasy została wyparta przez powszechnie dostępne kurczaki i indyki. A przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapomniane kaszubskie jadło. 118

które ukradł nam Napoleon  czy kuch kaszebski. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól(...)trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski  (nie tylko) chleb na ziemniakach. Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL.  Smalec gęsi może być

Kulinarny karnet Christophera
Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną 197

gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem. To danie przygotowałam jeszcze przed Świętami. Okazało się, że uda udały się bardziej, niż się spodziewałam i okazały się hitem. Do tego wskoczyły w nasze świąteczne menu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły(...)może skusicie się na gęsinę na noworoczny obiad? Gorąco polecam, bo danie jest pyszne, a wszystko robi się samo. Chwila smażenia, potem wszystko przykrywamy i do piekarnika. A tam pod przykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania

Pełny talerz
Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami 186

Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czas na gęsinę - dania z gęsi 126

piersi gęsi peklowane i wędzone, smalec. Później w okresie powojennym, kryzysowym.... gęś zniknęła z naszych stołów. Od kilku lat za sprawą samorządu województwa kujawsko-pomorskiego, promującego spożywanie gęsi „ Najlepsza gęsina na św. Marcina ”, coraz częściej gęś pojawia się w sklepach, na naszych stołach oraz w menu restauracji. Listopad to sezon na gęsi, ponieważ właśnie w tym okresie kończy się(...)cykl hodowlany. W tym czasie są one najlepsze, o czym mówi stare polskie przysłowie: n a Świętego Marcina najlepsza gęsina. Atrybutem świętego Marcina z Tours była między innymi gęś, stąd tradycja podawania gęsi w dniu jego urodzin. Przygotowanie gęsi nie jest trudne. Pamiętajmy, że gęś spokojnie można kupować mrożoną. Poniżej kilka pomysłów na przygotowanie gęsi, jej elementów i podrobów. gęsia

królestwo garów
FORSZMAK 176

wyglądem, łatwością przygtowania i genialnym smakiem. Polecam, można to danie przygotować z pozostałych od poprzednich dni mięs (tzw.przegląd lodówki) lub przygotowywać na świeżo. Ja wykorzystałam pozostałą po świętach gęsinę, dosmażyłam do tego kawałek karkówki pokrojony w paski i wyszło bardzo aromatyczne i przepyszne danie. U mnie w formie gulaszu, jako dodatek do kaszy. Inspiracją był ten przepis. Składniki(...)pieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 2 łyżeczki majeranku - sól i swieżo mielony pieprz - ziele (u mnie 4 kulki) - liść laurowy

Smaczne Zdrowe
Uda gęsie wolno pieczone z rozmarynem, czosnkiem i wędzoną papryką 161

Najlepsza gęsina na świętego Marcina! I rzeczywiście te pieczone udka są najlepsze . Dobrze doprawione, pachnące, mięciutkie mięso i chrupiąca skórka a do tego złociste ziemniaczki i duszona żurawina. Przepyszny obiad, daję słowo! Jesienią gęsina jest najsmaczniejsza bo gąski są już dobrze odchowane i tłuściutkie. Nie bójcie się gęsiego tłuszczu bo to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . Jest łatwo przyswajalny i ma dużo(...)martwcie bo przecież nie je się go codziennie ani nie na kilogramy a samo mięso z gęsi jest bardzo chude. Tak więc jeśli tylko macie okazję to jedzcie gęsinę bo jest wspaniała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
11 LISTOPADA- 4 GRUDNIA – AKCJA „GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA” – CAŁA POLSKA 128

całej Polsce, za sprawą Slow Food Polska, możecie rozsmakować się w specjałach przyrządzanych z gęsi. Już na samą myśl jesteście głodni, prawda? Artykuł 11 LISTOPADA- 4 GRUDNIA – AKCJA „GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA” – CAŁA POLSKA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kwaśnica na gęsinie. 106

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna

Codziennik Kuchenny
półgęsek gęsi przy piecu suszony 245

półgęsek Ta wędlina zawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia. Wiadomo nasi dziadkowie dobrze wiedzieli co można zrobić z wybornej gęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś pamiętam obsuszane, czy  też wędzone wyroby z ciemnego gęsiego mięsa.  Aż dziw bierze(...)chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą. Z misy odrzucamy cukier i wsypujemy do niej taką samą ilość soli. Teraz znów wkładamy gęsinę do misy, nacieramy je dokładnie solą i odstawimy  w chłodne miejsce, na kolejne 24 godziny.  Następnego dnia wyjmujemy półgęski z soli, znów dokładnie płuczemy i pozostawiamy ( najlepiej ułożyć

Miód i pieprz
Gęsia pierś pieczona z pigwą 152

Gęsina to mięso delikatesowe. Posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Cenne także z dietetycznego punktu widzenia, ponieważ 100 g to 99-137 kcal. I choć gęsina jest tłusta (dzisiejsze hodowane rasy nie są już tak tłuste jak niegdysiejsze) to zawarte w niej tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, poniewaz obniżają poziom cholesterolu. Gęsinę możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierekaczewnik 253

cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem(...)cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku) słodka papryka sól pieprz listonic_name = "Pierekaczewnik z indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme

CoolinarniePL
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 129

Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj

Pora coś zjeść
179. Gęsie pipki - czyli gęsina na imieniny Św. Marcina 116

żydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.  Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, połączony z wielką promocją gęsiny, postanowiłam, że i w moim domu zagości gęsina. Tak naprawdę nazwa gęsie pipki dotyczy dwóch różnych potraw. Pierwsza to nadziewane gęsie szyjki, a drugi, którą poniżej przedstawiam to gęsie żołądki w cebuli(...)dobrze przygotowane potrafi być obłędnie pyszne. Wiem, że nie łatwo jest kupić gęsie żołądki, dlatego bez uszczerbku na smaku potrawy można je zastąpić indyczymi. Wyrażam nadzieję, że promocja w gęsiny sprawi, iż będzie powszechnie dostępna. Dla 4-5 osób 700 g. gęsich lub indyczych żołądków 700 g. cebuli 5-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka curry  sól, pieprz, majeranek olej

Jadło i czytadło