gęsina - 259 przepisów (strona:6/18)

Schab w sosie curry 129

wszystkich na blogach gęsina, rogale marcińskie. A ja odmiennie schab w sosie curry pokazuję. Przepis na gęsinę będzie troszkę spóźniony.. Przewiduję ją zrobić jutro, a więc na blogu pojawi się w czwartek. Lepiej późno niż wcale :)  Jednak powiem Wam, że schab jest również bardzo smaczny i warto go przygotować. Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy

O kuchni z uczuciem
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach 148

Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś gęsi z kością  (około 1 kg) 4 ząbki czosnku sól pieprz  7 łyżek otartego majeranku 3 winne jabłka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy solankę - w dwóch litrach przegotowanej, ostudzonej

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z brukwi 112

kroimy w sporą kostkę około 3 cm. Wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy brukiew w osolonej wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy gęsinę. Gęsiny nie dodajemy na samym początku, bo brukiew gotuje się długo na wolnym ogniu około 1 – 2 godzin. Gdy brukiew jest miękka, wyjmujemy ją łyżką cedzakową i miksujemy, ( można też

Życie zamknięte w smaku
Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie 141

tradycyjna ale każdą. W Hiszpanii zakochałam się na zabój, więc pomidorowa po hiszpańsku to będzie znakomite danie dla mnie. Jest pyszna , treściwa a do tego ugotowana na naszej polskiej gęsinie. Zapraszam serdecznie, jedzcie na zdrowie. Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczona gęś 179

się lepiej odżywiać i dbać o swoje zdrowie? Czy pragniemy żyć na europejskim poziomie i podróżując po świecie wiedzieć na jakie smaki możemy natrafić. Cieszymy się z faktu, że gęsina jest w naszym kraju coraz bardziej popularna i coraz częściej gości na naszych stołach. Coraz więcej pomysłów na wykorzystanie gęsiny pokazują kucharze przygotowujący swoje przepisy na Świętego Marcina. Kiedy planowaliśmy

Plate of Joy
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 192

tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami) i podam na kilku łyżkach rosołu z gęsiny. No i najważniejsze- wyluzowane połówki piersi - natarte klasycznie majerankiem i podstawowymi przyprawami i po wytopieniu tłuszczu na patelni

Buniabaje w kuchni
Gęsia wątróbka z owocami na sałacie 120

Gęsina - niedoceniany drób, trochę zapomniany i niezbyt często pojawiający się na naszych stołach. To bardzo smaczne mięso tylko niestety kosztowne i chyba stąd właśnie jego mała popularność. Ponieważ gęsina dość słabo się sprzedaje więc często trudno ją też kupić - sprzedawcy wolą oferować nam coś co schodzi na pniu. Ale warto poszukać i nieco zaszaleć :)Gdy udało mi się kupić nieco

Smaczna Pyza
Pasztet z gęsi, z żurawiną 224

zmarnować, a mięsa przy kościach zostaje naprawdę sporo. Jeśli ktoś nie będzie piekł całej gęsi, a chciałby zrobić taki pasztet, to radzę kupić 2 dorodne gęsie uda. Jak przygotować gęsinę? Kilka sprawdzonych przepisów na mięso gęsi znajdziecie TUTAJ Taki pasztet na świątecznym stole będzie jego ozdobą. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego chrzanu albo konfitur z żurawiny . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gęś pieczona z jabłkami 186

Gęsina to bardzo smaczne mięso . Wbrew pozorom jest chude, a tłuszcz gęsi , ze skóry, jest najzdrowszym, zwierzęcym tłuszczem. Jednak przygotowanie i przyrządzenie gęsi wymaga czasu, szczególnie gdy kupi się gęś mrożoną. Wiele osób zniechęca fakt, że gęś waży kilka kilogramów więc cała kosztuje kilkadziesiąt złotych. Ale taką gęsią nakarmicie kilka osób i zrobicie z niej przynajmniej 3 dania. Jeśli zdecydujecie

Smaczna Pyza
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 127

Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem…Od dawna przymierzałam się do pieczenia gęsiny. W końcu się odważyłam. Wybrałam gęsią pierś, do której przyrządziłam gruszkowy kompot. Była to spora sztuka mięsa, ale po upieczeniu znacznie się skurczyła. Nic dziwnego, mięso gęsi jest tłuste. Piekłam gęś w marynacie. Mięso wyszło bardzo mięciutkie. Niewątpliwie przyczynił się do tego wytopiony tłuszcz ze skórki

codojedzenia
Gęsie szaleństwo 149

Wielkimi krokami zbliża się dzień św. Marcina a wraz z nim wielkie święto gęsiny. W moim rodzinnym domu nie było szczególnej gęsiej tradycji, choć czasem pojawiała się na stole

Na moim stole
MIELONA PIERŚ Z GĘSI 282

następny przepis według którego przygotowałyśmy danie na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez żuławski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Cedrach Wielkich. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny. Można powiedzieć, że warsztaty dały mnie szansę na spróbowanie tego mięsa, a tym samym na eksperymentowanie z nim. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię

Przepisy Aleksandry
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 145

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego

Wanilia i Kardamon
Pierogi z gęsiną 113

Dziś na stole obowiązkowo powinna pojawić się gęsina. Tak nakazuje tradycja. Skąd się wzięła i co wspólnego z nią ma św. Marcin. Otóż za sprawą gęsi został wybrany na biskupa Tours na co nie miał szczególnej ochoty. Darzył więc te ptaki wielką niechęcią, a będąc na łożu śmierci podobno zażyczył sobie by w dniu jego odejścia wybito w Tours wszystkie

Wiem co jem
Gęsina na Św. Marcina 177

będzie trzeba było zabić gęś. Obowiązkowo w tym właśnie dniu. Był to dzień wolny od pracy, a mieszkańcy wsi udawali się do dworów, by złożyć dziesięcinę. Gospodynie przygotowywały smakowitą gęsinę, której zapach roznosił się po całej wsi. Pod wieczór wszyscy domownicy gromadzili się wokół stołu. Uroczyście ćwiartowano upieczonego ptaka, a gospodyni dokładnie obrawszy z mięsa kość piersiową, z uwagą

Wiem co jem