rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia. Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze jest ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs. Poza tym bardzo się cieszę, że gęsi powoli wracają na nasze stoły i podoba mi się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę
Quinoa Raz!Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy. Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud
Ukojenie Podniebieniamożna łatwo poznać. kiedy jest sezon. Podobnie prosta sprawa jest z pomidorami. Możemy je zimą kupić w każdym sklepie, ale nie zawsze damy radę je zjeść. W listopadzie jest gęsina na św. Marcina. W czerwcu można żywić się wyłącznie truskawkami, które są sprzedawane na każdym rogu. Trochę pomaga, jeśli mamy działkę i zaczniemy sadzić własną żywność, ale to rozwiązanie(...)lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper
Ugotowane pozamiatanekonfitowane udko kacze. Z ryb i owoców morza, oczywiście mule, dorady i ośmiornice. My dotarliśmy do Bistro w połowie listopada, a jako że na Marcina króluje w Polsce gęsina, w karcie znalazła się okolicznościowa wkładka z daniami z gęsią w roli głównej. Mieliśmy spory problem z wyborem dań. Mimo że karta dań jest stosunkowo krótka wybór jest duży(...)sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree
królestwo garówdoda Gdy mróz na Marcina, będzie tęga zima Jeśli Marcin z chmurami, niestałeczna zima przed nami Pierś z marcinowej gęsi biała, to zima będzie stałkowała Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości Na świętego Marcina najlepsza gęsina Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę Na świętego Marcina lód, na Trzy
Bon Appetit MałgorzatyWiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam do nich
Bernika - moj kulinarny pamietnikGęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Udka piekłam ponad 3 godziny i tu przydatna wskazówka. Gęsina w odróżnieniu od innych mięs w trakcie długiego pieczenia nie wysycha tylko staje się super miękka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!długo pieczona pierś z gęsi Są dwa sposoby na upieczenie gęsiny, możemy piec ją bardzo krótko, albo bardzo długo. Pierwszy sposób opisałem już jakiś czas temu, a więc dziś pora na drugą metodę. Polecam ten sposób szczególnie amatorom domowych wędlin, bowiem pieczona krucha i soczysta gęsina to wprost idealny dodatek
Miód i pieprzWprawdzie już dawno po 11 listopada, ale ponieważ jesteśmy największym producentem gęsiny i jest to gęsina najwyższej jakości, to – o ile jecie mięso – skuście się też w mniej świąteczno-niepodległościowym okresie. My skusiliśmy się i przyjęliśmy zaproszenie Przemka i Czarka. Chłopcy dopiero co wrócili z długiej azjatyckiej przebieżki i nawcinani owocami morza, owocami smoka i owocami, których lepiej
GRUBY WAŁEKudział w mszy za ojczyznę, a dzisiaj byłam na uroczystej wieczornicy przygotowanej przez uczniów. To wyjątkowe święto chcę także zaakcentować w mojej kuchni i dlatego jutro przygotuję na obiad gęsinę. Zgodnie z kampanią społeczną, gęsina po raz pierwszy pojawiła się na naszym stole już kilka lat temu. Od tego czasu przynajmniej kilka razy piekłam gęś. Na jutro proponuję to pyszne
W mojej kuchnisuszona gęsia pierś Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny. Wędliny z tego mięsa, choć wyborne w smaku, są z niezrozumiałych dla mnie względów, niezwykle rzadko oferowane w sprzedaży. A jeżeli już natrafimy na gęsinę w sklepowej ladzie, to cena wyrobu wprost zwala
Miód i pieprzłyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen(...)zalewamy całość zimną wodą, gotujemy przez 4 godziny na wolnym ogniu. Przecedzamy wywar przez sito, doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne. Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet
Mango PapajaWprawdzie już dawno po 11 listopada, ale ponieważ jesteśmy największym producentem gęsiny i jest to gęsina najwyższej jakości, to – o ile jecie mięso – skuście się też w mniej świąteczno-niepodległościowym okresie. My skusiliśmy się i przyjęliśmy zaproszenie Przemka i Czarka. Chłopcy dopiero co wrócili z długiej azjatyckiej przebieżki i nawcinani owocami morza, owocami smoka i owocami, których lepiej
GRUBY WAŁEKchyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina! Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: pierś umyć, osuszyć, uwolnić mięso od kości(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO ! Uwagi: drugą gęsią pierś jedliśmy odgrzewaną następnego dnia i była jeszcze lepsza. Dlatego trudno mi zgodzić się z twierdzeniem, iż odgrzewana gęsina jest łykowata i niesmaczna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wszystkich na blogach gęsina, rogale marcińskie. A ja odmiennie schab w sosie curry pokazuję. Przepis na gęsinę będzie troszkę spóźniony.. Przewiduję ją zrobić jutro, a więc na blogu pojawi się w czwartek. Lepiej późno niż wcale :) Jednak powiem Wam, że schab jest również bardzo smaczny i warto go przygotować. Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy
O kuchni z uczuciemGęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś gęsi z kością (około 1 kg) 4 ząbki czosnku sól pieprz 7 łyżek otartego majeranku 3 winne jabłka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy solankę - w dwóch litrach przegotowanej, ostudzonej
Moje Kuchenne Rewelacjekroimy w sporą kostkę około 3 cm. Wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Gotujemy brukiew w osolonej wodzie do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy gęsinę. Gęsiny nie dodajemy na samym początku, bo brukiew gotuje się długo na wolnym ogniu około 1 – 2 godzin. Gdy brukiew jest miękka, wyjmujemy ją łyżką cedzakową i miksujemy, ( można też
Życie zamknięte w smakutradycyjna ale każdą. W Hiszpanii zakochałam się na zabój, więc pomidorowa po hiszpańsku to będzie znakomite danie dla mnie. Jest pyszna , treściwa a do tego ugotowana na naszej polskiej gęsinie. Zapraszam serdecznie, jedzcie na zdrowie. Hiszpańska pomidorowa na polskiej gęsinie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię lepiej odżywiać i dbać o swoje zdrowie? Czy pragniemy żyć na europejskim poziomie i podróżując po świecie wiedzieć na jakie smaki możemy natrafić. Cieszymy się z faktu, że gęsina jest w naszym kraju coraz bardziej popularna i coraz częściej gości na naszych stołach. Coraz więcej pomysłów na wykorzystanie gęsiny pokazują kucharze przygotowujący swoje przepisy na Świętego Marcina. Kiedy planowaliśmy
Plate of Joytłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami) i podam na kilku łyżkach rosołu z gęsiny. No i najważniejsze- wyluzowane połówki piersi - natarte klasycznie majerankiem i podstawowymi przyprawami i po wytopieniu tłuszczu na patelni
Buniabaje w kuchniGęsina - niedoceniany drób, trochę zapomniany i niezbyt często pojawiający się na naszych stołach. To bardzo smaczne mięso tylko niestety kosztowne i chyba stąd właśnie jego mała popularność. Ponieważ gęsina dość słabo się sprzedaje więc często trudno ją też kupić - sprzedawcy wolą oferować nam coś co schodzi na pniu. Ale warto poszukać i nieco zaszaleć :)Gdy udało mi się kupić nieco
Smaczna Pyzazmarnować, a mięsa przy kościach zostaje naprawdę sporo. Jeśli ktoś nie będzie piekł całej gęsi, a chciałby zrobić taki pasztet, to radzę kupić 2 dorodne gęsie uda. Jak przygotować gęsinę? Kilka sprawdzonych przepisów na mięso gęsi znajdziecie TUTAJ Taki pasztet na świątecznym stole będzie jego ozdobą. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego chrzanu albo konfitur z żurawiny . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGęsina to bardzo smaczne mięso . Wbrew pozorom jest chude, a tłuszcz gęsi , ze skóry, jest najzdrowszym, zwierzęcym tłuszczem. Jednak przygotowanie i przyrządzenie gęsi wymaga czasu, szczególnie gdy kupi się gęś mrożoną. Wiele osób zniechęca fakt, że gęś waży kilka kilogramów więc cała kosztuje kilkadziesiąt złotych. Ale taką gęsią nakarmicie kilka osób i zrobicie z niej przynajmniej 3 dania. Jeśli zdecydujecie
Smaczna PyzaGęsia pierś confit z gruszkowym kompotem…Od dawna przymierzałam się do pieczenia gęsiny. W końcu się odważyłam. Wybrałam gęsią pierś, do której przyrządziłam gruszkowy kompot. Była to spora sztuka mięsa, ale po upieczeniu znacznie się skurczyła. Nic dziwnego, mięso gęsi jest tłuste. Piekłam gęś w marynacie. Mięso wyszło bardzo mięciutkie. Niewątpliwie przyczynił się do tego wytopiony tłuszcz ze skórki
codojedzeniaWielkimi krokami zbliża się dzień św. Marcina a wraz z nim wielkie święto gęsiny. W moim rodzinnym domu nie było szczególnej gęsiej tradycji, choć czasem pojawiała się na stole
Na moim stolenastępny przepis według którego przygotowałyśmy danie na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez żuławski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Cedrach Wielkich. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny. Można powiedzieć, że warsztaty dały mnie szansę na spróbowanie tego mięsa, a tym samym na eksperymentowanie z nim. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy AleksandryGęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego
Wanilia i KardamonDziś na stole obowiązkowo powinna pojawić się gęsina. Tak nakazuje tradycja. Skąd się wzięła i co wspólnego z nią ma św. Marcin. Otóż za sprawą gęsi został wybrany na biskupa Tours na co nie miał szczególnej ochoty. Darzył więc te ptaki wielką niechęcią, a będąc na łożu śmierci podobno zażyczył sobie by w dniu jego odejścia wybito w Tours wszystkie
Wiem co jembędzie trzeba było zabić gęś. Obowiązkowo w tym właśnie dniu. Był to dzień wolny od pracy, a mieszkańcy wsi udawali się do dworów, by złożyć dziesięcinę. Gospodynie przygotowywały smakowitą gęsinę, której zapach roznosił się po całej wsi. Pod wieczór wszyscy domownicy gromadzili się wokół stołu. Uroczyście ćwiartowano upieczonego ptaka, a gospodyni dokładnie obrawszy z mięsa kość piersiową, z uwagą
Wiem co jemŚwięto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia gęsiny na Św. Marcina. Doceniajmy to co Polskie, a co nasi zagraniczni sąsiedzi doceniają już od wielu, wielu lat. Amerykanie mają indyka, my miejmy gęś.Przy okazji, ciekawostka, którą wyczytałam na stronie pałacu
W kuchni wieczorem