galaretka - 14130 przepisów (strona:155/942)

Ciasto Lodowiec z owocami 762

przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki   kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka brzoskwiń(...)zalewie) cukier 3/4 szklanki  Galaretki zalewam wrzącą wodą i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia.  1 szklankę mleka wlewam do garnka i wstawiam na gaz. W dużej misce miksuję żółtka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę po czym dodaję proszek budyniowy, mąkę, pozostałe mleko i dalej miksuję. Taką masę wlewam do gotującego się mleka i w garnku

Kuchnia Viki
Śmietankowa chmurka z borówkami 194

papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia.  500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka   Galaretki cytrynowe rozpuściłam w 2 szklankach wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,dodałam lekko tężejącą galaretkę ,zmiksowałam(...)wszystko dokładnie i wsypałam borówki. Gotową masę przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować. Polecam również Błękitne ciasto z borówkami http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkopt ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 282

Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką  Tym razem coś na lekkiego na słodko, idealnego n a tak upalne dni :-) Składniki na biszkopt: 4 jajka  12 dkg cukru 16 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do ubitego białka cukier oraz żółtka. Następnie ubić wszystko na jednolitą masę , dodać mąkę(...)tortownicę (obłożoną folią lub papierem do pieczenia). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.  Składniki na ptasie mleczko:  1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego  3 galaretki w różnych kolorach  2 galaretki truskawkowe  Rozpuścić osobno 3 galaretki każdą w 250 ml wody (szklanka). Pozostawić do stężenia (gęstość śmietany). Mleko skondensowane podzielić na 3 części , każdą

Aromatyczne Podróże
Sernik brzoskwiniowy na zimno 196

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm: przepis lekko zmodyfikowany z bloga  Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty. 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy(...)Zmiksować na puree. 3. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody (2 łyżki), odstawić na 10 minut. 4. Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Wystudzić do temperatury pokojowej, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. 5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie

Moja Galeria Smaku
Panna Cotta dla Pana Taty 167

zalewam ich do pełna. Lubię dość kaloryczną wersję tego deseru, ale wychodzę z założenia, że lepiej przygotować mniejszą porcję a bardziej treściwą i bogatą w smaku. Najpierw przygotowuję galaretkę z kawy. Około 200 ml wody podgrzewam w garnuszku jednak nie doprowadzam do wrzenia, rozpuszczam w niej czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, słodzę według uznania, dodaję substancję żelującą- w przypadku żelatyny potrzebuję(...)łyżeczki proszku na tę ilość płynu. Studzę, przelewam do opłukanych zimną wodą filiżanek tak, aby kawowa galaretka utworzyła mniej więcej centymetrową warstwę i wstawiam do lodówki. Mała ilość galaretki dość szybko się zsiada, więc od razu przystępuję do przygotowania reszty deseru. Dla zagorzałych fanów kawy, proponuję zastąpienie kawy rozpuszczalnej esencjonalnym espresso, łączymy wtedy kawę z wodą w stosunku 1/3- zbyt

Pichceniomania
Galaretka z czarnej porzeczki 190

nutką kwaskowości. Idealna do deserów, bułeczek, budyniu, pyszne złamanie smaku ciasta…wymieniać można długo. Nawet jeśli nie przepadasz za czarną porzeczką, to na pewno i tak polubisz tą galaretkę. Jest po prostu boska! Jej smak jest ciężki od smaku owoców porzeczki. Jakby to nie brzmiało, jeśli masz 1 kg czarnej porzeczki i chcesz zrobić 1 rzecz z niej(...)musi to być ta galaretka Przyznam, że ja nie tyle co nie lubię czarnej porzeczki, tylko jej nie cierpię. Z dzieciństwa pamiętam, że jak wracaliśmy w wakacje z działki, to potem przez długi czas było mycie owoców, obrywanie z gałązek…No i potem mama robiła przetwory, tylko właśnie te porzeczkowe, były makabrycznie kwaśne dla dziecięcego podniebienia. W zasadzie dopiero

Mieszam w Garnku
Jagielnik na zimno z truskawkami 210

deseru to tylko 126 kcal. Składniki: szklanka kaszy jaglanej (250 g) 0,5 l mleka (1,5%) 250 ml wody ¼ płaskiej łyżeczki soli łyżeczka masła 5 łyżek cukru 2 galaretki truskawkowe 3 czubate łyżki żelatyny 125 ml wrzątku ok 300 g truskawek Przygotowanie Kaszę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. W garnku zagotowujemy szklankę(...)przestygnięcia. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym. Mus przelewamy do kaszy, całość miksujemy do połączenia się

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowy puch 178

zaprzeczcie jeśli takowych nie macie, a ja i tak nie uwierzę :p Potrzebujemy: 330 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascsrpone  4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa  Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.  Schłodzoną śmietankę i serek ubijamy razem z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy wystudzoną galaretkę i dalej ubijamy, aż masa(...)układamy herbatniki, jeden przy drugim.  Na warstwę herbatników  (pasują tutaj każde) wylewamy schłodzoną masę. Całość umieszczamy na pół godziny w lodówce.  Dodatkowo: kilkanaście truskawek  2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Na masie śmietanowej układamy truskawki i powoli zalewamy je tężejącą galaretką.  Wkładamy ponownie do lodówki.  Ciasto najlepsze jest na drugi dzień

MamaOskarka
Dietetyczne delicje czekoladowe z galaretką 173

Kolejny przepis na pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy. Tym razem uwielbiane przez wielu biszkopciki z galaretką, polane czekoladą, czyli po prostu delicje :) Przygotowane na mące owsianej, zdecydowanie bardziej kruche niż oryginalne! Do tego galaretka bez cukru i polewa z oleju kokosowego i naturalnego kakao.   Biszkopciki: 3 jajka 70 g mąki owsianej 1 łyżeczka miodu Białka ubić na sztywno, dodać(...)jednym żółtka i miód. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką lub szprycą nakładać ciasto, formując okrągłe ciasteczka. Piec 10 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Galaretka: 750 ml wody 4 łyżeczki żelatyny 1 smaker do wody  Bolero o dowolnym smaku*  Wodę zagotować, przelać do miski, dodać żelatynę i smaker. Wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do prostokątnej formy, odczekać

Chocolate Muffin Blog
Biszkopt z kremem i galaretką 191

uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 galaretki morelowe 300 g masła Dodatkowo: 1 puszka moreli 2 galaretki morelowe 0,5 l gorącej wody Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę(...)rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy i do wrzącego dolewamy rozrobione budynie, gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Zostawiamy masę żeby wystygła. Następnie miksujemy masło i dodajemy stopniowo zimną masę budyniowo - galaretkową.  Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Biszkopt nasączamy zalewą z owoców

Czary - gary w kuchni
Tęczowe „pisanki” 301

Kolorowe galaretki w kształcie jajek ozdobą wielkanocny stół i ucieszą dzieci. Składniki 1/2 galaretki cytrynowej 1/2 galaretki brzoskwiniowej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 galaretki niebieskiej 1/2 galaretki agrestowej 6 jajek wytłaczanka 1. Delikatnie nakłuwamy każde jajko, zdejmujemy kawałek skorupki. Zawartość przelewamy do … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 204

sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem(...)pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając 2 placek nasączyć, 3 pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki, dość drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką 199

Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń(...)serka mascarpone 110 g masła 50 g cukru 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe WYKONANIE Biszkopt :  Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści

Passions hobbies life